söndag 23 februari 2014

Soren Ismail och Ekonomiekot...

Frågan om Soran Ismails medverkan som programledare i radion är nog mer komplicerad än vad jag och andra tycker så länge hjärtat får bestämma. 

I hjärnan blir det definitivt mer komplicerat. Nog bör väl grundprincipen för system och regelverk vara utformade så att de skulle fungera även om makten skulle hamna i mindre trevliga händer.

Nu är det ju - för att börja i en annan ände - inte så att vare sig nyhetskommentatorer eller programledare  i public service är "neutrala" i politiska frågor. Tvärtom. Det är därför man envetet och ensidigt redovisar ekonomisk tillväxt som något positivt, ökande konsumtion som något positivt. Ekonomiekot är en ständig hyllning till en politisk hållning, till en norm, som inte är vetenskapligt baserad utan som bygger på en dominerande föreställning.

Den politiska riktning som inte anser att jakten på ekonomisk tillväxt (läs t ex professor Tim Jacksons inlägg) kan betecknas med ensidigt positiva omdömen utsätts ständigt för allt annat än neutrala nyhetskommentatorer. När det gäller tillväxtreligionen existerar inte med neutralitet i public service. Lika lite som neutralitet existerar i andra religiöst dominerade nyhetskanaler världen över.

Är det då rätt att "stänga av" programledare som driver en politisk linje? Vi som blir illa berörda av det som skett i det aktuella fallet kan ju fundera en stund varför vi inte blivit lika illa berörda när de som drivit linjer som vi inte själva gillar blivit "avstängda" under valår. Är det bra åsikter i sig vi försvarar eller är det principer? Om vi ifrågasätter principer, vad leder det till i sin förlängning?

Per Gudmundssons fundering kan man faktiskt fundera över en stund över. Hur skulle vi reagera om han, som bland annat hyllat Bush, skulle vara programledare samtidigt som han var aktiv i en valrörelse. Likaväl kan man onekligen fundera en stund över hur SR skulle agera om ett tydligt nazistiskt parti kom in i riksdagen - skulle man då fortfarande kräva förment neutrala programledare etc? Nej, säger SR. Hur drar man gränsen? Vid Svenskarnas parti?

Bortsett klavertramp från någon SR-chef så tycks mig - trots allt - SR inte kunnat göra något annat än de gjort med de spelregler som gäller. Vilket uppenbarligen också Soran Ismail anser.

Vad som kommer ut av denna debatt inför nästa val är dock inte alls säkert. Principerna må prövas. Att de skall ändras är inte säkert. Men kanske möjligt. Vad mina funderingar landar vet jag inte. Och hur jag skall motivera dem vet jag än mindre - kanske börjar jag ifrågasätta men egen övertygelse att grundprincipen, trots allt, bör vara att system och regler bör vara av den art att de även skulle fungera om en anständig makt ersätts av en oanständig.

Jag är glad att jag inte ställs inför en mikrofon och avkrävs svar hämtade från knäna.

24 kommentarer:

 1. Lysande. Inte minst då texten tycks vara skriven av mig. :-)
  AK

  SvaraRadera
 2. Håller helt med om att detta inte är alls enkelt. Jag har en viss sympati för hur SvT och SR agerar för närvarande. (När det gäller SvT tänker jag på att de skjutit upp visandet av Godheten, en film som jag inte sett, tills efter valet).

  Ibland tänker jag så här. Världen är så komplex, fylld av frågor som egentligen är för svåra frågor för oss människor att hitta lösningar på. Situationen med t ex globala miljöproblem, den internationella arbetslösheten etc är svårknäckta frågor, för att uttrycka sig milt.

  Då är det så skönt att hitta något enkelt att förfasa sig över. Att en sympatisk programledare inte är det fram till valet, att en viss film som man gillar får vänta med att visas, att en viss rättegång verkar ha lett till ett domslut som i vart fall för den som inte läst domen, verkar så fel.

  Då är det så skönt att få protestera, i synnerhet på sk sociala medier. Att för en liten stund få känna att världen framstår som begriplig: det finns i vart fall några saker som är uppenbart korkade. Så härligt att då få vara emot något, ända från tårna.

  Men snart kryper de för komplexa frågorna fram ur vrårna igen....

  Suck.

  SvaraRadera
 3. Så länge hjärtat får bestämma...
  I själ och hjärta bör vi tillhöra oppositionen därför att makten korrumperar. Men om alla "trängs i mitten"? Då saknas opposition. Vi blir alla fångar i systemet. Med-vet-ande. Kan det betyda att vi vet med anden? Inte med hjärnan eller hjärtat eller knäna heller för den delen. Istället för att i första hand vända oss utåt, bör vi vända oss inåt för att söka svaren? Börja ned att hela oss själva. Först då kan vi hela världen? De komplexa frågorna blir kanske då mindre komplexa.

  Nu blev det mer än lovligt flummigt? Rent av religiöst?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Lades NUETS strypsnara kring svenskarnas hals och silverteip för munnarna för 5-6 år sedan? Är nedanstående undran adekvat visavi utvecklingen?

  Är Sverige en skendemokrati?

  Carolina Matti, doctorand vid Umeå Universitet, inbjöd en nazist att tala.

  Var det rätt eller fel?

  Universitetets rektor sparkade, på grund av nämnda händelse, Carolina Matti.

  Var det befogat?

  Om så anses: På vilken grund vilade denna, för en enskild, ambitiös svenska så katastrofala åtgärd?

  Vilade åtgärden på fast grund, på Sveriges Rikes Grundlag - fundamentet, som vårt civiliserade samhälle vilar på - fundamentet, som är gjutet av bland annat,
  åsiktsfrihet, yttrandefrihet, religionsfrihet?

  Är detta en viktig fråga? Är frågan viktig, viktig för oss som folk, viktig för Sverige som nation?
  Avgör svaren på dessa frågor graden av civiliserad nivå i vårt

  samhälle?

  Äger Sveriges makthavare rätt att negligera landets grundlagar, att fatta beslut, fälla avgöranden, på känslomässig grund?

  Kan ett samhälle, som vilar på åsiktsförtryck, bestå?

  Kan en demokrati vila på en enda, vid vart enskilt tillfälle, av makten sanktionerad, tillåten åsikt?

  I diktaturen styrs folket med åsiktsförtryck. Diktaturen andas, lever genom medlöperi, opportunism, rädsla.

  Diktaturen frodas, växer, hårdnar i stagnation, tillbakagång.
  Diktaturens ansikte är - tystnad.

  Tystad är Carolina Matti, doctoranden vid Umeå Universitet, hon som tände
  självklarhetens ljus, på vår frihets monument – Sveriges grundlag.

  Släckt är nu ljuset.

  Ofrihetens mörker växer.

  I tystnaden ekar kusliga namn, namn som Stalin - Honecker - Chauschesko - Pinochet - Castro - Mao - Hitler - Botha - Polpot - Hussein - Kohmeini, och med dessa namn förknippade diktaturer.

  I ekot omkring dessa namn, tysta, tumla svaren på ovan ställda frågor.

  Är de möjliga att fånga? Vågar vi ? Får vi?

  Om inte: Skall grundlagen ändras? Om så sker: Vem tillställer oss
  lämpliga åsikter?

  Kyrkan - Satanisterna - Kommunen - Staten - EU – Nazisterna - Kommunisterna eller politiker överhuvud taget?

  Vilka åsikter är de rätta?

  Vem skall vara åklagare, vem domare?

  Har någonsin hörts en tystare rättegång? - för att travestera den finländske poeten Peter Sandelin.

  SvaraRadera
 5. Är det inte dags med en hård kampanj mot medias bristande objektivitet i tillväxtfrågor? Mediafolket som inbillar sig vara så tuffa och oberoende är uppenbarligen inte alls det. Kanske dags att de vaknar upp och börjar använda sina hjärnor snarare än bara fegar ur?

  SvaraRadera
 6. Bra tanke Kuckeliku, har varit inne på det själv. Sättet att prata om tillväxt är inte värderingsfritt.

  Det är ungefär som att när man förr i väderrapporterna sa att vädret skulle bli fint och menade soligt, när andra ville ha regn.

  Alla är inte överens om att ökad tillväxt är bra, det borde Svt och SR förstå.

  SvaraRadera
 7. Demonstrera framför SVT/SR:s grindar! Skriv på plakaten att Ekonomiekots redaktion ska bytas ut mot folk som läst After Work och Att svära i kyrkan!

  Gt

  SvaraRadera
 8. Billy Larsson du förnekar dig inte vad gäller din syn på världen som allt för komplex för oss människor att "förstå", tycker synd om dig, samtidigt som jag blir lite förbannad när du framför att detta skulle vara ett slags faktum också för andra, ungefär som ett generellt faktum, så är det inte kan jag försäkra dig om, så hoppas du söker vidare - den som söka han skall finna :-)

  SvaraRadera
 9. Men, Tom, världen ÄR komplex. Systemen vi byggt upp ÄR oöverskådliga. Nästan ogenomträngliga. Att vara så utan självkännedom att man tror att man själv förstår allt är inte riktigt friskt.

  SvaraRadera
 10. Neoliberal Agendasön feb. 23, 03:01:00 em

  ". Det är därför man envetet och ensidigt redovisar ekonomisk tillväxt som något positivt"

  Men det är i grunden något positivt!

  Det är du som fått en hickup. Jämför med hur man även redovisar ökad medellivslängd som något positivt. Självklart betyder inte ett långt liv att man per automatik blir lyckligare, eller att ett långt liv inte kan innebära ökad miljöförstöring.

  Men det får vi hantera separat genom att straffa och reglera det som faktiskt är farligt, dvs utsläppen, inte genom att införa en ättestupa för att hålla ner medellivslängden.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal Agendasön feb. 23, 03:12:00 em

  Sen sympatiserar över 50% av journalister på SVT med miljöpartiet, jämfört med 7% bland befolkningen i övrigt.

  Om du frågar mig är det en extrem överrepresentation av gröna åsikter i statstelevsionen. Går ju knappt en dag utan att man man tar upp koldioxidutsläppen (vilket är befängt då det finns mycket allvarligare problem, men som sällan nämns)

  Hur mycket sympatier kräver du? 100%?

  SvaraRadera
 12. När blev det självklart positivt att köpa saker för att sedan fortare än kvickt kasta dem, neoliberal? När blev det självklart positivt att öka skulderna för att hålla igång tillväxten? Berätta...!

  SvaraRadera
 13. En natt så vaknade jag, och såg genom mitt fönster, hela jorden i färg.
  Mitt litterära genombrott var bara oskrivet. Klotförstånd.

  Några dagar senare så var det natt igen.

  Nu såg jag hela Jorden i färg igen och överallt pulserade
  Jordens hjärtan.

  I handling återstod nu bara att
  släppa hästarna fria och att
  mod ifiera människorna så att de inte bara tänkte egoistiskt som var den kommersiella tidens påbud
  utan samtidigt vågade rida sina hästar till den båt som Vi gemensamt bygger för att skapa den tillit till varandra som vi behöver för att tryggt lämna galenskapens hamn på väg mot gemensamma mål tillsammans med varandra och med Jorden!
  SvaraRadera
 14. Tom, de klokaste människorna är inte alltid de som tror att de begriper allra bäst.

  SvaraRadera
 15. Jag har en viss förkärlek för en
  tanke som jag har hittat i Norge:

  "Beskriv samtiden så att
  framtiden blir möjlig."

  Va tyx ?

  SvaraRadera
 16. Nog är det illa med köttet och med vattnet och med luften och med jorden och med klimatet men så länge du inte fattar att det är själva DRIFTEN som du måste ta itu med så är det väl bra om du tar itu med symtomen, även om åtgärderna är för små ock kommer för sent!
  Jag är en glad typ som uppskattar
  att vi gör så illa som vi förstår!

  SvaraRadera
 17. Jag instämmer helt i vad Billy Larsson skrev 10:39.

  Jag tror också att den frustrationen som byggs upp av de komplexa frågorna till sist kräver sitt utlopp i fallstudier som kan målas i svart eller vitt. Men emedan människor som får ge fullt utlopp för sin frustration där kan gå iväg med en känsla att de äntligen har fått banka in den "rätta" sanningen i sina meningsmotståndare så kan det för en annan, en som står vid sidlinjen, hellre se ut som om man bara bidragit till att gräva skyttegravarna ännu djupare.. Eller bara fäktats med en väderkvarn.

  SvaraRadera
 18. Anonym sön feb 23, 01:47:00 em

  Du missförstår mig, min enda poäng, tillika en i mina ögon väldigt central poäng, är den att genom att påstå det Billy gör är att väja för det faktum att det nuvarande finansiella systemets utformning, styrning och manipulation ÄR tämligen känt och således ingen gåta för oss människor att abdikera inför. Det är just det som jag ser som den viktiga kärnan, och vad gäller hur den naturgivna verkligheten i övrigt är beskaffad så skulle jag säga att vi trots allt vet mer än nog om både hur den är beskaffad, liksom också hur nuvarande människoskapade finansiella system, styrt och manipulerat av ett litet fåtal, får för ekologiska och sociala konsekvenser, ja också rent "ekonomiska" konsekvenser då det är utformat just som ett pyramidspel där pengarna skapas som räntebärande skuldkrediter.

  Att som Billy väja för dessa faktum, det är det som jag vänder mig emot, varken mer eller mindre!

  SvaraRadera
 19. Instämmer helt i Tom Strömbergs inlägg feb 24, 11:15:00 fm.
  Visst är vårt ekonomiska system komplext, men det betyder inte att funderingar om hur man skulle kunna ta sig ut ur dess nät är meningslösa. Här är ett nedladdningsbart häfte med några sådana tankar: http://home.swipnet.se/%7ew-142016/pdf/Ekonomisk_demokrati.pdf .

  SvaraRadera
 20. fixErIngSbiLDen


  Aktie/ränte/valutarapportens blåskimrande staplar darrar… Darrning-
  ens minsta fluktuens skakar
  jorden. Darr-
  r-
  rr
  rrr-
  ningen
  rapporteras, analyseras, debatteras globalt – sekundligen. Paralyserad
  rusar mänskligheten ifrån sig själv, med blicken hypnotiskt fokuserad

  vid den darrande fixeringsbilden.

  Ekonomins akademiska burfåglar, ”Dårfinkarna”, kvittrar
  inifrån sin inlästa teoribur svischande
  siffror, surrande summor.

  Tomma tankar tumlar. Enfaldens eko ökar. Dårhuset dånar.

  ”Dårfinkarnas” ägare, ”Psykopaterna”, patrullerar gränsen mot
  verkligheten. Ingen,
  inte någon, inte en enda jävel skall släppas ut ur overkligheten.

  BASTA!
  Darrningen skall hållas!

  Vetenskapens virrhjärnor irrar vilsna. Schizofrena politiker dreglar
  drömmar, blåser bubblor bakom journalistiska skenfigurers skyhöga
  skydd.

  Dånet dönar.

  Darrningen dirrar.

  I-världens irrelevans, relativt fortsättningens förutsättning,
  frodas i förbleknande fägring på jorden. Livet
  ligger på dödsbädden, flämtande.

  Hypnotiserade hysteriker hastar över alla utsikter till insikt.

  Fixeringsbildens darrning skälver
  till. Jorden skakar.
  Barnen bleknar. Rodnande
  mödrar och fäder hastar förbi dem
  svettiga av iver att hinna sig själva

  i bortrusande odödlighet.

  © s-e forslin

  SvaraRadera
 21. Så sant, s-e forslin, – önskar bara att det inte vore det. Under alla omständigheter måste vi ändå göra något, för att stå ut. Ett litet bidrag till en ändring av systemet (... dvs det bästa vi kan komma på, även om det kan bli fel ibland).

  SvaraRadera
 22. Bo V Herlin
  Du har lätt att fatta, teoretiskt.
  Om Du inte förstår att ur den oändliga mängden och tillsammans med oss andra skapa de samhällen som liksom saknas och många ropar efter, så kommer Dina skrifter att efter en tid, att bara vara en hög med bokstäver ibland andra högar!

  SvaraRadera
 23. Men, Roland, det är ju precis det som det lilla jag skrivit handlar om - att tillämpa goda idéer om hur samhället fungerar för att tillsammans med "andra skapa de samhällen som liksom saknas och många ropar efter" (se s. 8-9 i min skrift). Att försöka sig på detta helt utan några verklighetsbaserade idéer (förmedlade genom "högar av bokstäver") kan aldrig leda till goda resultat bland tänkande människor.

  SvaraRadera
 24. Bo
  Jag har än en gång läst sidor i din skrift.
  Dionysos är den ende guden av Di Gamle som fortfarande är vid liv.
  Om nu inte Girigheten och Reklamen skall få ett säte i jämnhöjd med den högste.
  Vi som har klippt sönder simhuden mellan pekfingret och långfingret
  och kan se ett V-tecken för oss själv och under kortare stunder kan lämna fiskens element och se Jorden som ett Helt upptäcker då att den är trasig.
  Vi kan då se att VI ALLA utan undantag är delar av Kapten Konkurs som styr ALLT åt fanders!
  Och i högsta grad Marknadsdemokratin.
  Därför har jag trott och vill tro
  att vi som är förnöjsamma och ärliga och vill inordna oss i en helhet skulle vara förmögna nog att tillsammans med varandra och naturen skapa ett vettigt samhälle.
  Min otålighet vill jag, att den skall drabba alla som skriver här, och inte bara Dig och Birger!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.