söndag 9 februari 2014

På anslagstavlan

Men nåt ska jag väl överraska med...

Jag får klagomål för att jag inte berättar vad jag gör... Viss bättring kommer här i form av just nu slutbokade offentliga grejer den närmaste tiden.  Vem vet, vi kanske ses någonstans. 

Februari
Ons 19 februari, 19.00: Intervjuar om avfall och avfallspolitik i Kunskapskanalen.
Fre 21 februari, 07.40: Medverkar i SVT:s Gomorron Sverige. 
Fre 21 februari, 19.00: Intervjuar Susanne Osten i Kunskapskanalen.
Mån 24 februari, 19.00: Intervjuar författaren till boken UFO eller granne i Kunskapskanalen.
Tis 25 februari, 20.00: Samtal om politik Akademiska Föreningen i Lund. Arr: Universitetet

Mars
Tis 4 mars, 18.30: Stockholm, ABF-huset: Föreläser om basinkomst. Arr: Basinkomst Sth
Tor 6 mars, 17.30: Västerås, biblioteket. Föreläser om konsumtion och tillväxt. Arr: Klubb Konsument
Fre 14 februari, 07.40: Medverkar i SVT:s Gomorron Sverige.
Ons 19 mars, 18.00: Norrköping, Bergslagsgården. Föreläser om det politiska läget. Arr: V
Tis 25 mars, 18.00: Kalmar, IOGT-lokalen. Föreläser: Utveckling utan tillväxt. Arr: Folk och frö
Fre 28 mars, 07.40: Medverkar i SVT:s Gomorron Sverige.

Några godbitar från resten av våren
Tis 23 april,18.00, Stockholm, Eriksbergsg 8. Föredrag: Från tillväxt till utveckling. Arr: STEG 3.
Ons 24 april, 19.00: Orust. Föreläsning om miljö, fred och ekonomi. Arr: Fredsföreningen.
Lörd 26 april, 20.30: Stockholm Kulturnatten, Riksdagsbiblioteket: Elin Wägner och rösträttsrörelsen. 
Sön 27 april: Berga kulturkapell, Vingåker. Att svära i kyrkan tillsammans med KG Hammar.
Tis 13 maj 18.00: Stockholm, Kungsgatan 18, Café Marx. Från tillväxt till utveckling. Arr: V.

12 kommentarer:

  1. Man bör inte skriva om det som är markerat med rött. Har jag fått mig tillsagt. Undrar över detta med att valsa med. Varför valsar vi så gärna med, när det gäller uppsatta regler? Det får mig att vilja dansa i otakt. Ringdans är trist. Ägnar vi oss åt ringdans?

    Vad har t.ex. hänt med MP:s omtalade civila olydnad? Varför är alla "packade" i mitten? Packade i ordets rätta bemärkelse inte fulla alltså.

    Ekot, "Man vill veta var maten kommer ifrån."

    Nordviksskolan producerar egen mat till 75%. Egna lamm och egna odlade grönsaker.

    Kanske gör de det ovetande om allt det här med konkurrens...? Kanske ägnar de sig medvetet åt civil olydnad? Om alla gjorde som dem hur skulle det bli? Skulle vi dras inför europadomstolen och bli omnämna som ett land som driver illojal konkurrens?

    Priset är det största problemet sägs det i intervjun. Är det verkligen priset som är det största problemet? Eller är det att ingen får missgynnas som är det största problemet?

    Hur ska vi kunna ge våra gamla och barn ekologiskt och närodlat på ett lagligt sätt? Krävs mer civil olydnad sammankopplad med kunskap om verkligheten?

    Vill någon vara snäll och berätta för mig vad som krävs för verklig omställning?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. EU:s konkurrensregler

    http://www.kkv.se/t/page____300.aspx

    SvaraRadera

  3. När energihungern slår till på allvar kommer ingen att kunna flänga omkring på dätta viset...

    Alf Johansson

    SvaraRadera
  4. Lisbeth skriver:
    "Vill någon vara snäll och berätta för mig vad som krävs för verklig omställning?"

    Några centrala dimensioner torde vara följande:

    1. att reflektera över huruvida dagens finansiella system, med dess räntebärande skuldkrediter, ett verktyg kontrollerat av fåtalet, har något med dagens centrala tre trender att göra: A. växande klyftor, B. växande skuld, C. krav på fortsatt ekonomisk tillväxt

    2. att reflektera över huruvida allt snack om "ekonomisk tillväxt", "skapa sysselsättning för att ..." o.s.v. från politruker, ekonomer, och allsköns experter är urbota vansinne utifrån det faktum att ekonomi betyder hushållning, eller om man själv anser att man kan instämma i de förras snack om behovet av ekonomisk tillväxt, eller inte

    3. att reflektera över huruvida vi är hjärntvättade/lever utifrån normer etc. som under flera decennier, på olika sätt, inpräntats i oss medvetet, eller om allt är i sin fulla ordning och vi demokratiskt och tillsammans med delaktighet och inflytande just befinner oss just i det samhälle som vi önskat

    4. att reflektera över huruvida det fossila högenergisamhället som vi lever i nu står inför väldig omställning av en rad anledningar som också hänger intrikat ihop med föregående punkter, och om vi med fördel måste koppla ihop olika delar till en helhet/systemtänkande för att på allvar kunna förstå och agera vaket på våra utmaningar

    Beroende på vilka slutsatser man drar, så kan vi kanske gå vidare...
    /Spontant och i all hast :-)

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Tom Strömberg, Tack! "att reflektera" är en bra början. Var är vi på väg och vart vill vi komma. Att som du nämner "agera vaket på våra utmaningar"
    För att kunna gå vidare så "tror" jag att vi behöver enas om gemensamma mål och som en början till det, en minsta gemensam nämnare.

    Denna minsta gemensamma nämnare skulle kunna vara, att det handlar inte om höger eller vänster? För hur vakna är vi om vi tror det?

    Lisbeth


    SvaraRadera
  7. Vad jag erfarit är att gemensamma mål inte är tillräckligt, vidare behöver man, hävdar jag, dels reflektera över punkterna i inlägget ovan, som i mångt och mycket går ut på att få systeminsikt/-förståelse, och därav en problembild, där man dels kan se någorlunda klart de bakomliggande drivkrafterna i dagens system, liksom kunna skilja på vad som är bakomliggande problem, och vad som är symptom.

    God kväll :-)
    PS säkerligen underlättar även det att samtala om natursyn, människosyn och värderingar generellt, också

    SvaraRadera
  8. @Tom: Och vad som är bra i dagens samhälle. Vilka andra samhällen man riskerar att hamna i när man ändrar är också bra att reflektera över.

    Vill inte verka för mycket som en dysterkvist när det gäller detta, men slänger man ut babyn med badvattnet har man bara en balja kvar.

    ---

    Vissa menar att jorden hade varit ett bättre ställe utan människor, och jag säger njae. Jorden hade kanske varit ett bättre ställe för människor utan människor, men det spelar liksom inte så stor roll då. Detta är en filosofisk åsikt, men jag kan inte se att naturen har ett värde på människors sätt att värdera annat än om det är en människa som gör värderingen.

    SvaraRadera
  9. Tom och iblandekonomi. Sitter man på ett skenande tåg reflekterar man inte. I bästa fall hoppar man.
    Hjulet rullar allt fortare och det är svårt att hoppa. Många har varken orken, tiden, förmågan att våga/vilja hoppa. En del finner det omöjligt.

    Det är därför jag undrar, om inte en minsta gemensam nämnare är en bra början, även om det givetvis inte räcker. Denna gemensamma nämnare skulle kunna vara, nu räcker det vi har fått nog nu. Men där är vi helt uppenbart inte riktigt ännu...

    Såg att någon tog upp filmen "Godheten". I den visar forskning, att det är de allra fattigaste som har de största drömmarna. Inte vi som vi tror. Så vi kan inte hoppas på dem. De allra flesta "av oss" är tämligen nöjda. Om det stämmer så borde vi visa det och säga det räcker nu. För andra gör inte som vi säger utan som vi gör. På så sätt så fortsätter hjulet snurra. Tills det är omöjligt och det inte längre gör det.

    iblandekonomi, Det kallar jag personligen att man slänger ut babyn med badvattnet. Vi har till sist inte ens baljan kvar. Baljan är Moder Jord förutsättningen för allt liv.

    Därför så borde vi som du skriver, titta på vad som är bra i dagens samhälle. Glädja oss åt det och skörda frukterna av all tiders slit. Birger brukar skriva att det är människors strävan efter bättre liv som har gett oss tillväxt. Har människan slutat upp med att sträva efter bättre liv? Har vi tid att reflektera?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Så jag gör det igen idkar civil olydnad och snor Birgers röda text. Ingen kan påstå att han inte kan svara...

    För mig är gränsen nådd...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Vi borde reflektera mera över vad vi själva och andra skriver, inte bara svälja allt och göra det till vårt eget. "Jorden kanske hade varit ett bättre ställe för människor utan människor..."

    Jorden är den till för oss? Eller bör vi se oss själva som jordens förvaltare? Att människan har ett uppdrag? Att vi är en del av jorden.

    Ekoteologi är väldigt intressant. Att bl.a. tolka Bibeln...

    Joels bok, "Ängslas inte, du åkerjord, utan jubla och gläd dig"
    Ängslas inte, ni markens djur..."

    Låter det som ett tal till oss människor?

    Religionen bär stor skuld till hur det har blivit. Eller rättare sagt människans förmåga att tolka den.

    Ser med visst hopp tillförsikt fram emot att religionerna utvecklas. Att människor sluta fnysa åt deras betydelse...

    Lisbeth


    SvaraRadera
  12. Vi hör nu att det schweiziska ECOPOP alltmer intensivt driver sina balanskrav ekologisk hållbarhet versus (importerad)befolkningstillväxt Som jag ser det, borde inte denna faktor vara prioritering nr 1?
    Något för svenska MP och MARIA FERM att avkrävas svar om i deras sanslöst naiva "fritt-fram-för-hela planeten-till-Sverige". Finns/har funnits öht sådana tankegångar i partiet ?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.