lördag 1 februari 2014

Närodlat på Stureplan

Närodlat i CUF:s anda. Balkong vid Stureplan?
Centerpartiet och Hjalmar Söderberg... Finns det någon kontakt dem emellan? Jodå. Söderberg beskrev i Den allvarsamma leken hur Arvid Stjärnblom vandrade från krogen till bostaden: Kursen var något vinglande, som en skalds vandring om natten... 

Igår skaldade Annie Lööf att man ämnade besöka landsbygden så här inför valet. Med den glada parollen: Politiskt närodlat. Att den närodlade politiken odlats nära Stureplan snarare än på landet står dock klart.

Den närodlade politiken består nämligen av globala riskkapitalbolags rätt att bedriva lokala skolor, och global frihandel, utan vare sig ekologiska eller sociala regelverk, med rätt att slå ut det närodlade. Lägg till det att icke-seriösa åkerier kan hyra in lastbilschaufförer från Bulgarien med så usla lönevillkor att de slår ut Anders Jönssons lokala åkeri av en enda anledning: Jönsson betalar avtalsenlig lön och sociala avgifter eftersom de han anställt är grannar...

Annie Lööf pratar gärna om att besluten skall avgöras vid köksbordet. Men glömmer att nämna att det i allt större utsträckning är vid ett köksbord i Bryssel som det mesta avgörs... Det är liksom det som är center. Med Centerns benägna tillstånd.

DN:s ledarsida är lätt sarkastisk idag: "Om man skalar bort alla honnörsord i Annie Lööfs tal om köksbord, Bryssel och miljö återstår inte mycket mer än ett stort frågetecken." Tja, det panikartade besöket på landsbygden - i försök att rädda det som räddas kan bland den landsbygdsbefolkning som man för länge sedan övergivit i jakten på att vinna väljare kring Stureplan - ter sig enbart patetiskt. Regellös marknadsfundamentalism gynnar inte landsbygden i ett läge där den redan är hårt utsatt.

Det bästa för Centern är att låta Maud Olofsson och Annie Lööf utgöra en parentes i partiets historia - om inte så blir Centern en parentes i Sveriges historia. Synd för det behövs ett lätt kulturkonservativt decentralistiskt parti, som förstår sig på landsbygden, för att den demokratiska debatten skall bli bra.

Miljö då? Kört för länge sedan. Med en jordbruksminister som tagit bort miljöskatter och en partiledning som öppnat upp för mer kärnkraft är det så kört det kan bli. Lägg till det att till och med Vänsterpartiet verkar ivrigare att låta småföretag slippa sjuklöneansvaret så blir det inte mycket kvar. Den vingliga vandringen fortsätter.

Huruvida man kan använda Söderbergs ord om en vinglande skald är dock tveksamt. Speciellt poetisk är ju knappast nyliberalismen.

24 kommentarer:

 1. "Det är liksom det som heter center"
  Det är liksom det som är vår politik, oavsett namn på parti.
  De flesta besluten beslutas i Bryssel. Makten centraliseras till storstäderna på bekostnad av landsbygden som avvecklas.
  Det gör den oavsett om Centern åker ut eller inte. Har egentligen inget med vare sig Maud O eller Annie Lööf att göra.
  Så förblir det även om Stefan Löfven tar över. Förvirringen är stor.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. "Det är liksom det som är center"

  SvaraRadera
 3. När det gäller närodlat kan vi (än så länge)... odla på balkonger, inomhus, på små uteplaster för eget bruk. Rekommenderar varmt boken "Gatsmart Odling" av Ulrika Flodin Furås.

  EN del av den gröna revolutionen är statsodling. Även asfalten kan blomma. Det gröna bör inte bara höra till landet. Där är inte alla förunnade att leva och bo, oavsett vilken politik som förs.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Har aldrig fattat varför centern övergett landsbygden. Läs
  Landet utanför
  så förstår ni vilka problem som den svenska landsbygden har.
  De flesta problem verkar vara skapade av politiker. Centerpartiet är patetiskt i sitt försök att anpassa nyliberala idéer på svenska förhållanden. Vi skulle vara hjälpta av t ex enklare regler för att bedriva småskalig restaurangverksamhet, men i stället så prioriterar centern frågor som månggifte

  SvaraRadera
 5. Men att legalisera cannabis tror jag är bra... :)

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte nog kopplingen mellan att säga att man blir snygg av att äta kött och rasism är något tunn. Även om uttalet är idiotiskt på mycket stor del andra sätt och kanske också ett tecken på att kampanjens initiativtagare inte är världen mest politiskt sofistikerade människor.

  Med det sagt, varför stavar du Lööf med W? Du har säkert svarat på det förr, men jag blir nyfiken.

  SvaraRadera
 7. Johan C, den rasistiska anstrykningen beror på att indiska kvinnor inte äter kött, varvid de således enligt LRF i Nyköping inte är så snygga. W i Lööf beror på en hopplös konstighet i rättningsprogrammet. Måste bli mer uppmärksam på det. Trots att jag lagt in Lööf med f i ordlistan ändrar den... Högre makter?? (För länge sedan gjorde jag en knorr på att Centern borde avlövas och sedan dess har w:et funnits där...)

  SvaraRadera
 8. "den rasistiska anstrykningen beror på att indiska kvinnor inte äter kött, varvid de således enligt LRF i Nyköping inte är så snygga"

  Det betyder väl bara att indiska kvinnor hade varit ännu snyggare om de ätit kött.

  F.ö. anser jag det olyckligt att det är PK att bidra till urvattningen av begreppet "rasism".

  O.

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agendalör feb. 01, 02:05:00 em

  "Rasera arbetsrätten är inget man vinner val på"

  Jag vet inte, men det är vad som behövs, om man på allvar vill minska arbetslösheten.

  Vi måste tillåta en låglönemarknad för unga och invandrare, alternativet till 50:- i timme är inte 150:- utan 0:- (arbetslöshet). De höga nivåerna i kollektivavtalen hindrar jobb att skapas..

  Sen är inte Ryssland speciellt marknadsliberalt, plats 101 av 151

  SvaraRadera
 10. Haha... bilden på närodlad cannabis var ju kul. Men hur ser du på frågan i sak? CUF vill ju legalisera och sälja på Systemet? Kan det vara okej?
  L.

  SvaraRadera
 11. Neoliberal, den där listan är föga imponerande och än mindre seriös. Upphandlingen av byggprojekt inför OS har dominerats av privata företag, billigast har vunnit, förmodligen med en liten slant i rätt fickor ungefär som i Göteborg eller så.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agendalör feb. 01, 03:45:00 em

  "den där listan är föga imponerande och än mindre seriös. Upphandlingen av byggprojekt inför OS har dominerats av privata företag,"

  Och du tycker anekdotisk bevisföring är bättre?

  Indexet i länken ovan baserar sig tredjepartskällor, så som OECD, IMF, FN mfl, och har använts hundratals peer reviewade artiklar.

  SvaraRadera
 13. Det finns en sprängkraft i den veganska filosofin. Det känner köttbönderna på sig. Alltså vill de stämma i bäcken redan, inte i ån.

  Barn har oftast intensivare tankar om djuren, än vi vuxna vanligen har. Barnen har ju nyligen läst om djuren i sagoböckerna, hur djur kan prata och hysa känslor. Många barn (inte alla tyvärr) förstår senare, i vuxen ålder, att även djur faktiskt har känslor, att de kan reflektera och uppleva dödsångest, när de står i väntrummet till slakterietes dödsbringare.

  Gt

  Vän av:
  www.vegan.se
  www.vildasnan.se
  www.vegetarian.se
  www.djurensratt.se

  SvaraRadera
 14. Standardsvaret som ges, när media intervjuar ledare för partier, vars opinionssiffror dalat, är: "vi måste bli tydligare". Så har t.ex. Centerpartiet svarat varje gång.

  Nu har Centern tydligen lyckats bli riktigt tydlig, och även nå ut med sitt budskap.

  Därav resultatet 3,1 procent.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Jag var vegan i 6 år, sedan förstod jag att den vägen knappast är djurvänlig. En värld bestående av konsekventa veganer rymmer nämligen inga djur i människans närhet. Alla sådana djur utnyttjas nämligen på ett eller annat sätt av oss människor, men att utnyttja djur är just det som veganer motsätter sig. Alltså måste vår tillvaro vara utan djur om de inte ska utnyttjas. Den tillvaron vill inte jag ha, jag vill i stället ha djur omkring mig. Mina akvariefiskar t.ex. döms ut av de veganer jag känner. Men hade dessa veganer fått bestämma, hade de här akvariefiskarna inte existerat. Veganernas värld är alltså "djurfri" (Observera den dubbla betydelsen av detta ord!).

  SvaraRadera
 16. Bra inlägg, Allan! Väcker tankar. Det finns olika grad av veganism. De flesta jag känner begränsar idén till kost och klädsel.

  På köpet får veganen chans till en ännu bättre hälsa, eftersom hälsokost normalt inte skadar.

  Gt

  SvaraRadera
 17. Finns det någon annan varelse som inte nyttjar någon annan/annat?

  SvaraRadera
 18. Jo, jag förstod tankegången men..
  När jag tänker på rasism eller andra former förtryck mot grupper så tänker jag att man direkt eller indirekt men avsiktligt brukar ta ett attribut, t ex etnicitet när det gäller rasism eller kön när det gäller sexism och sedan koppla ihop detta med något negativt, oftast även på ett orimligt sätt. Vad attributet är kan egentligen vara ganska godtyckligt, det kan vara tro, eller för den delen vilken stadsdel du kommer från eller hur lång du är.

  Nu kopplar du ju ihop det att vara vegetarian med att komma från Indien, fast jag har svårt att tänka mig att denna indirekta koppling var något LRF menade eller ens reflekterade över. Snarare skulle jag kunna tänka mig en viss udd riktad mot gruppen vänsterradikaler eller liknande där andelen vegetarian antagligen är relativt stor. Jag har aldrig varit i Indien, men jag vet att det är ett land med över en miljard människor och således antagligen lika kulturellt mångfacetterat som Europa, om inte mer. Jag har svårt att tänka mig att en större andel av Indierna faktiskt skulle vara vegetarianer. Sedan är nog min definition av rasism ganska vid. Jag har hört i andra kretsar där man menar att rasism för är när en etnisk grupp i maktställning gör fördomsfulla uttalanden som stärker denna maktställning mot svagare ställda etniska grupper. "Indiska kvinnor" finns ju onekligen som etnisk grupp i Sverige, fast inte i medvetandet hos de flesta svenskar. Ifall uttalandet inte kommit från LRF utan från SD t ex hade jag mycket enklare kunnat se det som en kontext där det användes som rasism eftersom det då mycket väl skulle kunnat ses som ett uttalande som indirekt (och då också sannolikt medvetet) underblåser xenofobiska strömningar i samhället.

  Tack för förklaringen om "w" iaf, nu behöver jag inte tro jag är dum för att jag missat någon uppenbar historisk miss med Lööf som även sannolikt skulle ha innefattat Volkwagen :).

  SvaraRadera
 19. Allan, lite till:

  Jo, jag tänker på djur som vi fångar och tvingar att vara hos oss, av rent egoistiska skäl (t.ex. minkar), resp. djur, som själva sökt upp människan. Råttor och löss? Jo, de också.

  Men jag tror att främst hunden och katten sökte sig till människan. Vi gav dem föda, och sedan gjorde vi liksom upp ett avtal. "Jag ger dig mat och skydd, och du drar min lilla pulka, eller värmer min mage när jag ligger och läser, eller bara utgör mitt sällskap, okej?"

  "Okej", svarade förstås både vovve och kisse (fråga Birger som har katt).

  Men sedan kommer jag till bägarens malört. En vegan är djurvän, och inser att rovdjur är skapta för köttföda. Alltså köper veganen kattmat som tillverkats av animalier. Hunden är väl närmast allätare, men även där ska det nog också vara ett köttben i kosten.

  Det innebär att veganen måste vara glad för att det finns tillverkare av slaktmat. Och detta innebär ett dilemma.

  Att överge vegankosten vore dock att överge kärleks- & freds-tanken. "Så länge vi har slakterier, så länge har vi slagfält" (Leo Tolstoj).

  Gt

  SvaraRadera
 20. Gt, jag tror inte att vegankosten är särskilt bra för hälsan heller. De veganer jag känner rasade i vikt när de "gick över". Numera ser de ut som kz-fångar, magra och eländiga, känsliga för infektioner.
  Sedan har jag kollat angående människans utveckling som art. Våra kroppar, inte minst våra hjärnor är skapade av animalier. Vi hade inte haft de hjärnor vi har idag utan den kosten; var och en kan ju själv räkna ut vilka följderna hade blivit. Men är man vegan av etiska själ bryr man sig inte om sådant. Själv tycker jag det är i högsta grad oetiskt att bruka våld på den mänskliga naturen, och till den hör att äta ÄVEN animalier. Människan är faktiskt allätare, detta kan inte veganerna motbevisa.

  SvaraRadera
 21. Borde kanske tillägga att jag själv äter minimalt med kött, av miljöskäl. Fisk däremot - tre dagar i veckan. Sedan mängder av grönsaker, rotfrukter och frukt, plus fil, fullkorn och olivolja. Mår mycket bra!

  SvaraRadera
 22. Människan kan tänka ut vad hen vill äta. Det kan inte köttätare motbevisa...

  SvaraRadera
 23. Allan, dina synpunkter är mycket värdefulla.

  Huruvida människan är avsedd till det ena eller det andra sättet att livnära sig på, kan nog ingen riktigt fastställa. Vad vi torde veta är, att vi är olika till lynne, kynne, värderingar. Det är väl de människolika aporna också. Schimpansen kan vara lite kannibal ibland, medan orangutangen är hundra procent vego, enligt en text jag läste.

  Empatin är väl något som många hyllar, alltså förmågan att tänka sig in i en annan varelses situation. Tänk dig att vara en fisk som lockas av ett bete, men istället får en vass krok genom gommen och kanske ut genom ögat!
  Därför känner jag mer för devisen "Leva och låta leva!"

  Vad gäller vikten så är den viktig ☺. Alltså måste alla som lägger om livsstil skaffa sig kunskap om näring och vitaminer. Att särskilt ungdomar rasat i vikt och fått psykiska problem är omvittnat. De har kanske enbart gått på känsla och glömt förnuftet.

  Bra råd kan annars fås hos någon av de organisationer som ägnar sig åt djurrätt/ickevåld och hälsolivsföring. Nu vet vi att det där med hälsosam mat har olika betydelse, beroende på vem som talar. Slakteribranschen anser självklart att även slaktmaten är hälsosam.

  Vad gäller min egen vikt så har även jag problem, fast jag äter veganmat hemma (laktovegetariskt ute). Jag väger nämligen på tok för mycket. Har blivit en riktig tjockis. Skärpning påkallas.

  Gt
  (som gillar
  www.vildasnan.se)

  SvaraRadera
 24. Annie Lööfs vingliga vandring vid vägs ände?- Lars P Syll

  http://larspsyll.wordpress.com/2014/02/03/annie-loofs-vingliga-vandring-vid-vags-ande/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.