onsdag 26 februari 2014

Mona Sahlin: det bästa vore S, FP och MP i ny regering.

Debatt - kommer på teve och finns redan på nätet - mellan dinosaurier igår. På Akademiska föreningen i Lund. Fullt i salongen. God stämning och ännu godare applåder när jag påpekade det bisarra i att partiernas stora gemensamma vision är arbetslinjen, att skapa arbete.

Min tes att det blir S, FP och MP som kommer att bilda regering efter valet delades av Mona Sahlin. Till skillnad från mig gillade hon tanken dessutom. För övrigt kom Mona och jag ihop oss rejält om konsumtionssamhället och arbetslinjen. Mona uttalade sin vurm för "Maria Wetterstrands MP".

Bengt Westerberg ansåg att det rimligaste -  om SD blir tungan på vågen - vore att två partier "med fallhöjd" - det vill säga S och M - bildar regering. Något som Olof Johansson, med ilsket ironisk betoning av moderaaaterna, sa tvärnej till.  Men han, liksom Westerberg, sågade blockpolitiken med fotknölarna. Båda meddelade dessutom att det näst bästa partiet är.. socialdemokraterna!

Olof Johansson kritiserade sitt parti för att vara för lite grönt - och luftade nog något (han har gjort det till en skön konst att vara lite luddig) som andades viss sympati för min analys av tillväxt- och konsumtionssamhället. Vilket däremot inte väckte några varmare känslor hos de båda andra.

Hur som helst kan man se debatten i teve så småningom, och på nätet har den nu dykt upp på youtube - här.

25 kommentarer:

 1. Oj, vad det sades saker! Och oj så lite politiskt innehåll de andra presterade förutom ert gemensamma försvar för antirasism.

  SvaraRadera
 2. Det är tydligen som många som är inne och vill se att tekniken inte klarar trycket just nu, därav uppmaningen att vänta...?

  SvaraRadera
 3. http://www.expressen.se/gt/kronikorer/jimmy-fredriksson/fredriksson-vilket-samhalle-vill-vi-ha/

  Skulle gärna höra Birgers syn på denna artikel :)

  SvaraRadera
 4. Kroppsspråket mellan de båda regeringskollegorna Westerberg och Johansson var ju minst sagt avvisande...

  SvaraRadera
 5. Från unik välfärdsstat & moralisk stormakt, som respekterades nästan överallt utom av imperialister, till grundmurat borgarland med ekonomistisk andefattighet som ledstjärna och en till stora delar mätt & belåten elit som "vill mera" i samma riktning. Om direktören tjänar 175, 438 eller 50 000 ggr mer än "arbetar´n" spelar numera ingen som helst roll. Det kvittar.

  SvaraRadera
 6. Tunnaste soppan hittills. Duger inte ens på ett äldreboende.
  Om 90% av väljarna tycker fel, tänker Mona bestämma annat.
  Olof, vad gjorde han där egentligen.
  Bengt dissar alla småpartier.
  Beröringsskräcken verkar vara kronisk.
  Birger fick inget gehör för sina framtidsvisioner med vänsterpartiet.

  Politiskt forum blev inte ett polemiskt men ett tragikomiskt forum.
  Man kan mycket lätt hålla sig för skratt.
  IQ

  SvaraRadera
 7. IQ, sin signatur skall uppenbarligen icke tas bokstavligt.

  SvaraRadera
 8. Det var ingen av de tre som ville komma ut som något annat. "Lite" läskigt att man inte inser att det är just det som samtliga partier gör. Tre "gamla" politiker som dansar gemensam ringdans och Birger som dansar ensam vals i snålblåst.

  Det går inte att känna igen partierna. Men Birger Schlaug går att känna igen. Tack och lov. Ibland är det enda raka att överge sitt gamla parti.

  Tragikomiskt att det är SD som man verkar vilja gadda ihop sig mot. Går det verkligen att lura i väljarna? Som om de har poppat upp som gubben i lådan och inte som en konsekvens. Att det är den förda politiken och med det de själva, som helt eller delvis har misslyckats verkar inte falla dessa självsäkra politiker in.

  Handlade inte programmet delvis om självrannsakan? Eller skulle handla om det...?

  Olof Johansson betonade att det är en fråga om självkänsla. Nu är det väl ändå dags att lyfta politiken bort från våra lägre känslor?. Känslan färgar tanken. Besluten blir därefter.

  Det är otäckt att så många inte verkar vara beredda att ompröva hur man ska rösta. Oavsett vad som händer så har man bestämt sig? Kan förstå det om man medvetet tänker avstå från att rösta. Då kan skälet vara att man inte vill delta i detta spektakel.

  Bra att detta kommer att sändas i TV. Blir förbannad över att dessa politiker talar till folket som om de vore urbota idioter. Dags att visa på motsatsen.

  Lisbeth  SvaraRadera
 9. Vi fick inget svar på frågan "Och vilket ansvar har de som lämnat scenen för hur det har blivit"
  Någon som hade trott att vi skulle få det?

  SvaraRadera
 10. Lisbet
  Visst menar Du att det är vissa av dessa politiker som är idioter
  som har utbildat folket till att
  bli mindre vetande.
  Jag t.ex har ingen formell utbilning i ekologi eller hur jag
  kan slippa vara beroende av eder som är delar av Kapten Konkurs.
  Men medan jag har läst alla balla tänkare som jag har kommit på
  och lyssnat på Ola Magnell, ja då
  kan jag ju bli hur urbota idiotisk som få, sett med politikerögon som
  Birgers och Olofs bland dinosaurier.

  SvaraRadera
 11. Förlåt, Lisbeth.

  SvaraRadera
 12. BIRGER SCHLAUG ÄR EN KÄMPANDE HJÄLTE, JONAS SJÖSTEDT ÄR EN ANNAN!

  SvaraRadera
 13. Emedan ALLA ÄR MEDLÖPARE så visar
  All Forskning att KULTURER och små samhällen går under. Men att erkänna att forskarna själva är självmordspiloter som drar andra med sig är naturligtvis oekonomiskt för forskare som till varje pris vill vara åskådare som
  är objektiva och neutrala emellan
  överlevnad och undergång.
  Birger, kan Du inte göra ett
  undantag och kommentera vad jag säger?

  SvaraRadera
 14. Lisbeth. Det verkade som om nästan alla samtalande, dvs före detta partiledarna, ser Riksdagen mer som partiernas eget hus, inte så mycket väljarkårens. Partier som inte gillades (NyD, SD, kanske något mer) kallades "smörja" och annat förminskande.

  Undrar om dam och herrar tänkte på att pajerna inte bara träffade partier, utan faktiskt också deras väljare rakt i ansiktet.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendators feb. 27, 05:33:00 fm

  "Min tes att det blir S, FP och MP som kommer att bilda regering efter valet delades av Mona Sahlin. "

  Äh, det är bara något S säger för att folk inte ska bli skrämda av vänsterpartiet. Kommer inte hända.

  SvaraRadera
 16. Gt, Ja det verkar onekligen så. Men pekar man på någon så pekar tre fingrar tillbaka. SD har röstats fram av delar av folket. Kallas röstdemokrati. Undrar också om de tänkte efter. Upprörda känslor styrde förmodligen över tanken. Enligt grundlagen den svenska så utgår all offentlig makt ifrån folket. Riksdagen ska vara folkets främsta företrädare. Alltså de ska inte tala till folket som om de vore idioter. Gör man det på en annan arbetsplats så får man förmodligen sparken direkt.

  Roland, Nej så menar jag inte. Menar inte att vissa politiker är idioter. Däremot så menar jag att det är idiotiskt. Naturligtvis blir människor med rätta förbaskade och även andra än politiker styrs av sina svallande känslor. Blir inte ett dugg förvånad över om SD växer ytterligare i dessa val.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Roland, det är klart att alla små samhällen och alla kulturer går under och ersätts med annat. Ingenting är naturligtvis statiskt sett ur ett längre tidsperspektiv. I detta perspektiv är vi alla någon form av självmordspiloter, forskare inte undantagna. För övrigt kan aldrig forskningsresultat ligga i träda, de kommer alltid att användas med goda och onda avsikter - vad som är vad lär mänskligheten inte vara helt överens om.

  SvaraRadera
 18. Olov Johansson sade mycket kloka saker som framförallt rörde vikten av demokrati och det politiska spelet, ANSER jag.
  Så han kommer som en klar två, efter Birger i min rankning.
  Vad gäller 3e och 4e plats, så är nog min viktigaste poäng, som jag ser det, att de kommer långt, långt efter 1an och 2an, om det är Bengt eller Mona som tar jumboplatsen vad gäller det att inte ha något vettigaste och säga, så är det jämt skägg, i mina ögon. Kanske Bengt säkrade jumboplatsen genom sitt sista inlägg, där han bevisligen valde att tala UTAN att ha något att säga, då han inte en säger en millimeter sa något som låg utanför det som idag anses vara PK (PolitisktKorrekt) att säga...

  Summa summarum tycker jag detta var givande, det berörde många viktiga aspekter av demokrati, eller vad en mer demokratiskt demokrati skulle kunna vara/borde vara.

  SvaraRadera
 19. Lisbeth. Du nämner "tre fingrar". Man kan undgå dessa, bara man kommer ihåg att lägga in något ord av preventiv art, t.ex. ett klädsamt "tyvärr" här och var. Då behöver man inte bli beskylld för att tycka synd om eller (ännu värre) stötta SD, som
  således -tyvärr- valdes in i parlamentet.

  Gt

  SvaraRadera
 20. ... inte ha något vettigt att säga...
  Skall det förstås vara

  SvaraRadera
 21. Birger: #det är klart att alla små samhällen och alla kulturer går under och ersätts med annat...#

  Så är de väl då också med den globala byn och med den globaliserande makten och lönsamheten och dumheten.
  Jag hoppas att du får rätt, snart!

  "... och ersätts med annat."
  Inte av oss själva då som inbillar oss att vi kan påverka
  den materiella bas och den kommersiella atmosfär som omger oss. Hör Mona Sahlin.
  Birger har alltid rätt.
  Finns här ingen fler än jag som vill visa att min Hemby kan överleva som Kultur och att Birger kan få fel.
  Tja, då får jag väl också söka mig andra vänner.

  SvaraRadera
 22. En eloge till dig Birger som håller tålamodet när Mona, kring 20:30 in i klippet, med vad som närmast måste ses som härskartekniker försöker förlöjliga ditt försök att fördjupa frågan om politik bortom rött och blått med tillhörande floskler. Jag blir dock lite förvånad över hur enkelt hon avfärdade det du sa, eftersom jag har svårt att tänka mig att hon inte är kapabel till logisk analys själv.

  Tror du hon medvetet missförstod det du sa, eller var det bara ett reflexmässigt sätt att upprätthålla initiativet i diskussionen? Hennes efterföljande exempel blir ju sedan väldigt märkligt om man ser på hur mycket kultur idag som faktiskt är självfinansierad (väldigt lite skulle jag gissa), samt att säga att ekonomi är att ta hand om barnen osv.. Bäst blir det kanske när hon säger att hon hemskt gärna hade velat regera med Wetterstrand, samtidigt som hon vid sin egna avgång själv sa att hon inte stod för den politiken hon försökte sälja.

  SvaraRadera
 23. Instämmer till fullo, Johan... riktigt patetisk.
  AK

  SvaraRadera
 24. Mycket bra kommentar Johan C.

  SvaraRadera


 25. Birger
  Det är inte det att Du äter en köttbit då och då och att Du flyger någon gång!
  En Indian sade en gång:
  "Jorden svarar mycket vänligare på mina fotsteg i naturen med mina mockasiner än på den vite mannens stöveltramp."

  Det är storleken på galenskapen som måste minska.
  Onkel Olof har väl fattat vad han i sitt privata liv kan göra och gör tydligen också mer än så ...
  Själv äter jag kött och är pensionär och konsumerar för ungefär 8000 kronor per månad och anser att själva Driften av och med Jorden är det som är det vansinniga. Men eftersom det är Kapten Konkurs som styr och att vi alla utan undantag är delar av henne så är det svår att tala med
  honom emedan det är så få som har råd med att förstå.
  Och ännu färre som kan tänka sig att tillsammans med varandra och
  med naturen skapa något nytt.
  Rovdriften och reklamen har haft och har en tillvänjande effekt.

  Svårigheterna är stora, självtilliten är låg och tilliten till andra, ännu lägre.

  Ju längre åt helvete det går ju svårare blir det att vända ...  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.