onsdag 12 februari 2014

Inget av större vikt...

Sverige på G... I spåren, i Schweiz, i näringslivet...
Ärligt menat: det här inlägget är inget vidare. Kunde förstås blivit några rader om Emil Jönsson. Han gjorde Viasat en stor tjänst. Fallen och bronset vevades rejält. 

Viasat tycks för övrigt  köra med censur. Ordet honom tycks inte få nämnas när kamerorna är på. Det är han för hela slanten. Åtminstone de stunder jag vaskat fram för att glo. Synd om svenska språket. Synd att inte Rolle Stoltz lever längre, han kunde gett ynglingarna en lektion i konsten att säga hoonom.

Skulle kunna bli några rader om Linnea Henrikssons nya skiva också. Det blir det inte. En släng åt min kollega i Nyhetspanelen, Tove Lifvendahl, som på sin blogg försvarar Jens Spendrups uttalande om kvinnors bristande kompetens för styrelseupptag, vore kanske på sin plats. Kanske skulle jag dra några varv till på att Jens S borde leva mer som hans kvinnliga idol gjorde...

Kanske borde jag dra berättelsen om när en annan av näringslivets företrädare blev full, grovflirtade med språkröret Eva Goës och var allmänt pinsam i samband med att Industriförbundet bjudit in MP för en informationsträff med supé. Eller varför inte berätta om när Spendrup var på besök hos MP för att lobba för minskad skatt på öl - det gick inget bra, dessutom blev dom uppenbart småsura när jag påpekade att deras minskande försäljning kanske berodde på att ölet inte var något vidare.

Kanske nåt om Ekots avslöjande - eller som dess reporter definierar det: Ekots story - om Sveriges inblandning i den schweiziska folkomröstningen om köp av Jas Gripen. Som om det var något konstigt i det. Klart svenska regeringen vill kränga sitt dyra flygplan. Det bästa för regeringen, och de svenska skattebetalarna, vore väl att ryssarna hotade Schweiz med invasion så att vi får sälja de där planen. Lite krigshets skadar aldrig. Det är gott för affärerna. Ruiner skall byggas upp. Det skapar tillväxt, får fart på det som kallas ekonomin.

Men. För oss som inte gillar krängandet (i betydelsen "saluförande" alltså) av Gripen är det bara att tacksamt ta emot den svenska regeringens inklampande. Det är väl den bästa ammunition Nej-sidan i Schweiz kan få.

Carl Bildt meddelade på morgonen, lätt lakoniskt, att han inte känner till inblandningen i folkomröstningen - och att han inte bör känna till det. Så sant. Det är mycket vi känner till, men som vi inte bör känna till och därför inte känner till. Skall erkännas: jag har också känt till saker som jag inte bort känna till. Gustav Fridolin säger i Aftonbladet att det är förvånande att regeringen är inblandad. Äh, Gustav är smartare än så, det är klart han begriper att regeringen är engagerad. Löfven lär dock utropa "hatten av för Sverige och Saab" den här gången också. Han gör det när krigsplan krängs.

För övrigt funderar jag på ordet story. Ekot berättar en story, meddelas från en av journalisterna. Plötsligt känner jag mig så gammal som jag är. Story för mig är en sladdrig, hårt vinklad berättelse som kvällstidningar kör för att sälja lösnummer. För glina - typ 60 Minus - har det uppenbarligen en annan innebörd. Eller inte...

Förlåt för att du har ägnat din tid åt att komma ända hit... Men, jag hade inte något bättre att säga idag. Nu är det snickardag.Underbart! Min tes ända sedan tiden då jag var gli har varit: äter man mat skall man banne mig kunna odla sin egen mat, äter man kött ska man banne mig också kunna slakta det man äter, bor man i ett hus skall man kunna bygga ett hus, läser man böcker ska man banne mig kunna skriva böcker, skaffar man barn skall man banne mig inte se dom som ett hinder i karriären. Sammantaget har detta lustiga förhållningssätt bidragit till att jag inte blivit landshövding. Se där, vilka fördelar man kan vinna!

Imorgon är det krönikedags i HD. Måste hitta på nåt... Har ni idéer så välkomna med dem.

PS!
Jag har fått kommentarer om att jag häromdagen lade upp en del av det jag skall pyssla med den närmaste tiden. Några har reagerat på att det var två föreläsningar med Vänsterpartiet som arrangörer. En lokalavdelning, och ett miljönätverk.

Frågan som uppkommit har gällt varför jag inte pratar på MP-arrangemang. Det gör jag så gärna, har gjort flera gånger även de senaste åren. Har också pratat där andra partier varit arrangörer: Socialdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna. Några bokningar från den mer formella MP-sfären har inte kommit inför våren, däremot från V-sfären. Så enkelt är det.

30 kommentarer:

  1. Ni, kära kritiker av bloggen som gärna kommenterar, behöver inte göra en grej på rubriken. Temat "som vanligt således" och "äntligen visar Schlaug lite insikt" är alltför uppenbart billigt att köra när jag lagt upp det så uppenbart för er att hugga...:-)

    SvaraRadera
  2. Trevlig text som bara skenbart går på tomgång.

    Dessutom finns det en läsupplevelse i en text som är så rytmiskt välgjord som denna är.

    SvaraRadera
  3. Håller med Billy!

    SvaraRadera
  4. "...bor man i ett hus skall man kunna bygga ett hus, läser man böcker ska man banne mig kunna skriva böcker..."

    Använder man en dator ska man banne mig förstå hur den fungerar och kunna bygga en egen? Tar man en emot behandling mot en sjukdom ska man fasen veta exakt hur medicinen verkar i kroppen... Komigen nu, du verkar mest bitter för att du inte är landshövding? Eller var du ironisk, eller både och?

    Krönikedags... tja, du skulle väl kunna fortsätta på förra veckans tema lite och utveckla kring varför du tycker cannabis ska vara olagligt? Eller mer generellt kring droger och "droger" - ska verkligen några substanser vara olagliga?? Räddar det liv? Om heroin var lagligt skulle var och varannan människa ligga på gatan med en nål i armen, eller skulle det snarare innebära att de som har sociala/psykiska problem dessutom slipper hamna i kriminalitet och istället tidigare kan få den hjälp dom behöver? Har du åsikter i frågan vore det intressant att höra kring dessa.



    SvaraRadera
  5. Jonte, som jag påpekade är min tes, som gäller mitt eget liv, ganska lustig. Dock har jag strävat dithän, kanske grundas det på att jag var en del av gröna vågen på 70-talet, vi skulle klara det mesta som var nödvändigt för att kunna leva. Dessutom tror jag att människan är skapt för att nyttja och utveckla både teoretiska och praktiska sidor. Tror att urbaniseringens stora problem är att människor tappar förmånen att i vardagen också arbeta med händerna, odla, bygga, ha förmåga att kunna överleva hyggligt även om det krisar. Självtillit kan det kanske betraktas som.

    Drogfrågan får jag väl ta upp vid något tillfälle, jag är på intet sätt övertygad om att den svenska modellen är den bästa.

    SvaraRadera
  6. Tja så talar individualisten man ska banne mig kunna det mesta. Då bör andra också kunna det? Inte helt eller delvis förlita sig på kollektivet och snylta (brukar det benämnas som) Självtillit eller god självkänsla? Det kanske är samma sak? Eller så är det inte det. Tror också att urbaniseringens problem är att människor tappar förmågan att också arbeta med händerna. Vi orkar inte med att utveckla alla krav i rasande takt dvs. både teoretiska och praktiska sidor. Självtilliten säger, jag är inte min nuvarande fysiska kropp. Utan så mycket mer. Det är "bara" att skvalpa runt i ett evigt kretslopp. Säg den som inte lär av det :) Det tar "ett tag" att kunna behärska allt. Så kan en person som anser att vi lever flera liv resonera.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Några tankar kring din tes sedan barnsben. Kanske är du lite ironisk, kanske spetsar du till det för att uppnå effekt. Min fråga till dig:

    Tycker du att jag har rätt att äta ägg om jag inte kan tänka mig att nacka hönan som värpt det?

    Tycker du att jag har rätt att vara skinnskodd om jag inte kan avliva djuret som bar skinnet först?

    Tycker du att jag måste äta upp innandömet i djuret som gav mig skinnet till skorna?

    Märkliga frågor, kanske, men i en omställningsgrupp på nätet blev svaren nej på de två första frågorna och ja på den sista. Alltså: I mitt tycke en oförsonlig inställning till den "blödiga" människan - i det här fallet jag. Den som inte slaktar ska heller inte äta ägg. Eller ha skinnskor på sina fötter. Basta!

    Hur ser du Birger på detta? Eller ni andra, för den delen.

    För mig blir det sektvarning och jag blir definitivt inte sporrad till att ta eventuella nödvändiga steg mot omställning till självförsörjning. Ett humant samhälle borde ha plats även för sådana som jag, som har svårt att avsiktligt släcka ett annat liv. Kanske kunde jag bidra med något annat?



    SvaraRadera
  8. "Frågan är bara varför vi som homo sapiens, den visa människan, skall låta oss triggas av något så uppenbarligen... absurt" som vapenindustri och vapenskrammel.

    Med tanke på Carl Bildt, olja och massakern som utbröt i Sudan är det obegripligt att "karln" alltid kommer undan.

    MRM

    MRM

    SvaraRadera
  9. Anita:
    Varför funderar du på att ställa om till självförsörjning? Jag kan tänka mig flera anledningar. För mig är det ingen som väger tyngre än det hårda arbetet.

    Fast, vilken enhet är det som ska vara självförsörjande? Individen, familjen, byn, kommunen, länet, staten, världsdelen?

    Och varför? För sin egen skull, för andra människors skull för naturens skull, annat?

    SvaraRadera

  10. Märkligt att många här läser texten så bokstavligt att man börjar undra om man bör kunna bygga en dator för att få skriva på den.

    Detta är ett blogginlägg, med en viss humoristiskt touch, inte en text som är tänkt att tolkas bokstavligt i alla aspekter. Snarare är väl avsikten att genom tillspetsning väcka läsarens egna funderingar.

    Jag har svårt att förstå att det ska vara så svårt att förstå. :)

    SvaraRadera
  11. Hur ska vi bete oss för att inte släcka ett annat liv? Hur hög medvetenhet har hönan? Kan man kalla det verklig omställning att nacka hönor? Ett steg tillbaka givetvis, men omställning? Är det barbarism som är omställning och för oss till kultursamhället? Kan vi bara nacka hönan själv, så bidrar vi till ett nytt synsätt som säger att människan är en social, kulturell och kanske även andlig varelse?

    Början till ett humant samhälle och verklig omställning, kanske innefattar att fler vägrar nacka hönan?

    Bidrar med att ställa dessa frågor.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Billy: jag förstod Birgers humoristiska touch - men det hindrar väl inte att man gör associationer utifrån det han skrivit? Eller ska vi bara gapa och svälja utan att göra egna reflektioner?

    Iblandekonomi: Skälet är enkelt: Den fossila livsstilen har ingen framtid - varken för oss eller kommande generationer. Vi MÅSTE ställa om, som jag ser det. Med "vi" menar jag den västerländska livsstilen.

    Dina frågor är intressanta. Jag funderar vidare kring dem. Tack!

    Som sagt, vare sig vi vill det eller ej, så tror jag det västerländska sättet att leva har nått sin "peak" - frågan är hur ett annat samhälle kommer att gestalta sig. Delvis kanske vi kan påverka det? Vissa tror på radikala självhushåll, andra tror att det är effektivast att vi fortsätter klumpa ihop oss i städer. Det jag ville ta upp var den hätska, fundamentalistiska tonen jag mötte i omställningsgruppen - jag var inte förberedd på det. Jag trodde jag var bland fränder. Men vägen till frälsning verkar vara smal: allt annat än att nacka sin egen höna kokade ner till "hyckleri".

    Hur ser ni andra på detta?

    SvaraRadera
  13. Anita. Om jag köper den dödade Gullefjun och äter upp henne, så får slaktaren orsak till att döda ännu en kyckling, och ännu en osv.
    Den kulturen ber jag få slippa delta i. Du också?

      ☼ ☼ ☼
    Birger. Här får du ett tips till artikel:

    Äntligen har läkare förstått att livsstilen är viktig för folkhälsan.

    Vissa doktorer har väl alltid fattat detta. Men nu har de gått samman i organiserad form. De kallar sig Läkare för Framtiden.

    www.lakareforframtiden.se

    Snälla, du kan väl kosta på LFF en rad i din krönika!

    Gt

    SvaraRadera
  14. Lisbeth, tack för intressanta frågeställningar!

    Argumenten som flödade i diskussionen om var gränsen går för gör-det-själv-mentaliteten var att vi inte överlever på våra breddgrader om vi inte äter kött. (Nu talar vi om en tid där frakt av livsmedel över kontinenter har upphört.)

    Dessutom skulle det vara slöseri med resurser att inte ta vara på köttet.

    När jag bad om recept på hur man tillreder sina hundar och katter - ja, diskussionen BLEV tillspetsad - blev svaret ändå lite inkonsekvent, kan jag tycka. Plötsligt fanns det nämligen ett "kulturellt" skäl till varför vi gräver ner just dessa djurkroppar. Massor av B12 fick plötsligt gå till spillo.

    Jag vill tro att vägen till omställning inte behöver vara att göra som våra förfäder utan att vi i stället börjar trampa upp nya stigar.

    SvaraRadera
  15. Anita inte konstigt att du reagerade på "omställningsgruppen".

    iblandekonomis frågor är intressanta "Fast, vilken enhet är det som ska vara självförsörjande?"...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Anita instämmer helt. Dags att trampa upp nya stigar! Fast allt gammalt är inte mossigt. Viktigt att vi inte glömmer det när vi trampar vidare.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. OK Lisbeth och Anita. Tack för era svar.

    Så här tror jag. Lokala miljöproblem, tex förorening av vatten i vår närhet kan vi lösa inom nuvarande politiska system med demokrati som bas, helt enkelt för att det är samma personer som drabbas som äger lösningen. När det gäller globala problem, alltså olika typer av global luftföroreningar, förstörelse av regnskog och föroreningar i haven tycker jag att det verkar som att demokrati inte funkar. De enda bra exempel jag kan komma på är hantering av utfiskning i vissa fall och begränsning av användning av freoner.

    Om denna tes stämmer, vad har vi då att välja på: jo totalitärt styre eller att kapitulera inför globala miljöhot och försöka begränsa dess negativa effekter. Eller, hoppas på teknisk utveckling vars produkter används på ett för miljön bra sätt.

    Teknisk utveckling är för mig det mest attraktiva alternativet här. Både för att det är roligt och för att det har potential att frigöra oss människor från bördor. Men teknisk utveckling behöver politiskt stöd så att den går åt rätt håll och används på rätt sätt. Det tror jag är en möjlig väg framåt.

    SvaraRadera
  18. iblandekonomi:Om du inbegriper en ny generation kärnkraftverk i "teknisk utveckling" så är jag inte med dig. Kärnkraft är en produktutveckling sprungen ur bomberna över Hiroshima och Nagasaki - den vägen kan aldrig bli livsbefrämjande.

    Lösningen skulle kunna vara en global planhushållning initierad av "goda" politiker och finansiärer. Med andra ord - något som aldrig kommer att ske.

    Återstår? Ja, det återstår att se. . . Vi har nått Peak Almost Everything och förmodligen kommer det att ske oväntade ting under kommande decennier, så oväntade att vi inte ens kan förbereda oss.

    SvaraRadera
  19. anita:

    När det gäller kärnkraften känns det som att det tåget gått när det gäller att hindra framställning av bomber som kan kasta oss tillbaka till stenåldern. Dvs bomberna kommer att finnas oavsett om vi utvecklar kärnkraften eller inte.

    För mig leder det till slutsatsen att tex fusionskraft eller andra typer av fissionskärnkraft än den vi har idag kan vara en väg framåt, utan andra negativa följdverkningar än vad människan skulle kunna tänka sig för olika typer av miljöskadlig verksamhet när den har tillgång till mycket och billig energi.

    Det kanske tom skulle vara möjligt att utvinna CO2 ur atmosfären och deponera den i fast form som kol.

    SvaraRadera
  20. Människan har visat att när hon står splittrad i världen som arbetslös eller som arbetare, eller som företagare eller
    som politiker så är hon kapabel till att bli deprimerad, eller alkoholist, begå självmord, bli cyniker, eller bli anhängare av marknadsliberal kapitalism som när den känner sig hotad återför
    de viseförda med lite våld i Ungern eller i Vietnam eller i Tibet eller i irak, eller i Libyen med alla goda Svenska människors vilja. Nu har jag glömt mitt ärende!
    Men då Vi är bortskämda rovdriftare, är det väl förmätet av mig att föreslå att vi tillsamman, blödiga och andra skulle slå oss lösa för att sedan ta oss samman och därefter slå oss ihop med varandra och med Moder Jord.
    Ett råd som jag har svår för är,
    när du ser en blogg med en väldigt bra text är:

    "Ge då fan i att skräpa ner den med ditt ytliga svammel!"


    SvaraRadera
  21. Anita, du kloka kvinna torde själv veta "svaret" - vi människor är ju sociala varelser som kompletterar varandra, alla unika men ingen förmer än den andra. Om du t.ex. äter ägg och i övrigt sörjer för dennes väl och ve, så kan ju någon i din sociala kontext stå för nackning, det ända som torde krävas av dig då, tänker jag, är att du älskar, ok inte nödvändigtvis älskar men i vart fall fullt respekterar den som nackar.

    Tips till Birger:
    Inga torde vara mer lämpade än vi gröna, före detta Miljöpartister, att "Kill your darlings". Läste senast idag i Fria Tidningen om vad de olika partiernas avsåg driva för frågor i EU, och för Mp var det bland annat Höghastighetståg.
    Så kritisera gärna Mp för det.

    Första gången jag i Mp sammanhang först fick höra talas om Höghastighetståg var på Stockholms Universitet, det kan ha varit 2005, men jag minns inte säkert. Och det var en heldag, som jag minns det, i regi av Gröna Studenter ensamt, eller möjligen med ngn mer del av Mp.

    Där och då helt plötsligt, och helt malplacerat, så var ett av dagens seminarium, ett pro-höghastighetståg, det kan ha varit av ngt inbjudet USA-stationerat bolag (vill jag minnas). Och det var som i ett led av Grön Tillväxt, som det typ lanserades.

    Där och då undrade jag hur i all sin dar dessa hade blivit ditbjudna, och på vilka grunder, och av vem inom Mp som initiativet tagits, men det möttes bara av tystnad.

    Sedan under flera år så mörkades interna samtal om höghastighetståg, och när de slutligen lovat ett seminarium där flera olika parter skulle få komma till tals så ställdes det in, tillsynes i sista stund.

    Karin Svensson Smith från V var en av lakejerna, och är väl fortfarande tänker jag. De insatta i frågan, ja t.o.m. dem som arbetade med spårinfrastruktur i sin lärar- och forskarroll fick inte komma till tals, mer än att vi som vanligt fick diskutera i små virtuella forum, mer eller mindre utan kontakt med medlemskroppen, för att inte tala om partitoppen.
    Också Gustav har hoppat på denna höghastighetsvurm.

    Ursäkta det blev långt, men det är så urbota falskspel av Mp så jag iddes inte låta bli att skriva av mig.

    SvaraRadera
  22. Anita nämnde ordet blödig.

    Jag kom att tänka på.

    Harry Martinsons dikt Den stora sorgen ur Dikter om ljus och mörker, 1971 som inleds med:

    Naturens lagar är redan på väg
    att ställa oss alla mot väggen.
    Den väggen är lag av naturen.
    Den saknar evangelium.
    Den stora sorgen måste vi alla dela.
    Då blir den möjlig att bära.
    Den stora sorgen är den stora omsorgen.
    Den måste vi alla lära.

    Detta kallas omsorg i tid.
    Den verkliga sorgen
    som i tid ser och inser.

    SvaraRadera
  23. Ojdå, här blev det kommentarer ändå...:-) Tack Billy för goda förklaring!

    Lisbeth, nej självtillit och god självkänsla är verkligen inte samma sak. Självtillit i samhälle och på individplan handlar mer om trygghet och överblickbarhet. Självtillit i ett samhälle innebär att man byggt system/tillvaro som gör att man trygg kan möta omvärlden utan rädsla. Självtillit på individplanet kan nog vara att man investerat tid och arbete i att skapa erfarenheter som gör att man hjälpligt kan klara samhällskriser och förstår hur vardagen fungerar. Behöver inte ha med individualism att göra.

    Anita, svar på dina frågor: Ja, ja, nej. Tanken att den som inte slaktar inte heller skall äta ägg är ju rent infantil.

    För mig växte under gröna vågen fram en inställning som sa mig att jag inte borde smyga undan det obehagliga i köttätandet, det vill säga slakt. Jag tror inte att man blir bättre människa på det sättet - ingenting säger att man blir bättre människa av att ta kål (vare sig själv eller via ombud) på någon levande varelse.

    Gt, jag är inte vegetarian, men äter mest vegetariskt. Totalt sett måste vi, om vi vill planeten väl, börja äta mindre kött. Det ÄR svårt för många. Jag har en uppfattning som du inte delar: jag anser att det avgörande är att djur får sin självklara rätt att leva liv på ett sätt som är rimligt naturligt för deras art. Och att slakt skall ske på ett sätt som inte framkallar ångest eller lidande för djuret. Jag tror att detta är det taktiskt bästa sättet att få fler människor att förstå att det är bättre att äta mindre - men dyrare - kött från djur som levt bra liv än att äta mycket kött. Vegetarianer är föredömen, vi måttlighetsätare må vara den länk som storätarna kan känna så pass förståelse för att de själva kan bli en av oss... Därför: tre köttfria dagar i skolor, i riksdag och hemma...

    Tom: jo, idén med just höghastighetståg finns skäl att kritisera av en massa orsaker. (Vet inte riktigt hur svenskan flöt i den meningen... är för trött för att fundera vidare på det...)


















    SvaraRadera
  24. Tack Birger! Nej självtillit och självkänsla är inte samma sak. En massmördare kan ha god självkänsla, men knappast självtillit. En känsla som förnekar allt livs värde är inte tillit till livet. Menar inte dig. Men individualisten som har stora krav på sig själv kan (behöver inte) ha lika stora krav på andra. Ett samhälle som är byggt på konkurrens istället för självtillit, har inte byggt in allas lika värde och värdet ligger inte enbart i vad vi kan prestera för tillfället. Mitt svar på Anitas fråga är att alla givetvis kan och bidrar med något. Instämmer i det hon skriver att vägen till "frälsning" verkar smal. Även om ett av omställningsrörelsens mål är att skapa samhällen, där man ger och tar. Individualismen är starkt rotad i oss. Den starke "överlever". Självtillit är för mig något utöver detta. En tillit till att livet fortsätter oavsett vad som sker. Tillit till själva livet.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  25. Det kan tyda på en känsla av panik
    eller på dåligt omdöme att komma dragandes med en dikt av
    Harry Martinsson och rikta den till anita som redan tidigare är
    känsligare än vad hon behöver vara!

    SvaraRadera
  26. Neoliberal Agendafre feb. 14, 09:02:00 fm

    Varför skulle krig skapa tillväxt?? Ekonomin gynnas inte av att folk dör/skadas, fabriker/infrastruktur slås sönder och handelspartners som inte längre köp/sälja varor.

    Tvärtom.

    SvaraRadera
  27. Neoloberal, jodå, lagom stora krig främjar ekonomisk tillväxt. Ekonomin mäts ju inte ti reala tillgångar utan i omsättning. Precis som att köpa och slänga blusar så fort som möjligt gynnar tillväxt så gynnar bombade och återuppbyggda hus ekonomisk tillväxt.

    SvaraRadera
  28. Neoliberal Agendalör feb. 15, 04:32:00 em

    "Ekonomin mäts ju inte ti reala tillgångar utan i omsättning. "

    Visst, men för att kunna producera måste man ha reala tillgångar. Försök producera något av större ekonomiskt värde med bara händerna? Du behöver verktyg, lokaler, maskiner, fungerande vägar osv.

    SvaraRadera
  29. Neoliberal Agendalör feb. 15, 04:44:00 em

    " Precis som att köpa och slänga blusar så fort som möjligt gynnar tillväxt "

    Efterfrågan är redan oändlig, att vi slänger några blusar kommer inte påverka. Det blir bara en större del av produktionen som kommer ägnas åt att tillverka blusar istället för något annat.

    SvaraRadera
  30. Svenska utrikesdepartementets inblandning i ett annat lands folkomröstning för att sälja vapen, det är beklämmande i sig. Jag ser det även som beklämmande att Sverige tillverkar vapen och säljer dem runt världen, och jag köper inte argumentet om "säljer inte vi så är det någon annan som gör det". Låt oss gå före i Sverige och lägga ner den svenska vapenexporten, låt oss lägga ner att bidra till krig.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.