söndag 5 januari 2014

Uppsprättat

Gomorron. Eller rättare sagt godmiddag. Vaknade sent, steg upp ännu senare. Vilket påminner mig om unga dar. Hade en Hemingwayperiod, då allt av Hemingway lästes och analyserades. En Strindbergsperiod, då jag försökte lägga pannan i djupa veck och under en gryningstimme i Tegnérlunden placerade en tomteluva på Augusts huvud. 

Lite senare i livet gick jag in i en Shakespeareperiod, vilket leder mig till att det i år är 450 år sedan Shakespeare föddes, vilket leder mig till den uppfriskande känslan av att det inte alls var bättre förr.

Det var en blodig tid, den när Shakespeare levde. Människor dödades i parti och minut, antingen som följd av dåtidens privatisering eller genom mer offentligt ordnade avrättningar. Den som anklagades för häxeri, politiskt odågeri eller spridande av icke godkänd variant av kristen lära (t ex den katolska) sprättades med fördel upp levande medan inälvorna slets ur kroppen till publikens högljudda förnöjsamhet.

Förnöjsamhet upplevde även publiken när den beskådade Shakespeares skickligt iscensatta fantasi. Om det nu är han som skrev de verk som framförs i hans namn. Vilket det säkert är, utifrån det enkla faktum att allt vi skriver, tänker, iscensätter till delar är hämtat från vad andra skrivit, tänkt och iscensatt. Säkert även denna text. Tack för idag, slut för idag.

8 kommentarer:

 1. Som inom den andra stora religionen idag då. Förskräcklig reklam, från när?

  SvaraRadera
 2. Vi kanske har tagit ett och annat myrsteg framåt, trots allt, dagens förnedringsunderhållning kanske är aningen bättre än det som roade på Shakespeares tid:)

  SvaraRadera
 3. Missvisande om medeltiden. Dödsstraff utdömdes inte godtyckligt och inte i industriell skala. För den typen av groteska grymheter måste man leta i de totalitära socialistiska staterna. I veckan blev t ex en nordkoreansk ledare avrättat genom att 120 hungriga hundar fick äta upp honom. Mao Tse Toung såg till att miljoner oskyldiga avrättades. Kommunismens svarta bok kan vara en nyttig läsning.
  http://www.bokia.se/kommunismens-svarta-bok-4313745?gclid=COD11MKX57sCFQld3godQDYAEA

  Värt att notera att häxprocesser och liknande drevs av nationalstaterna i det tidig moderna Europa, och inte det medeltida Europa som Shakespare skildrar. Vilken bild av vår samtid skulle man få om man utgick från dagens aktionfilmer och liknande

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendasön jan. 05, 02:59:00 em

  Världen blir bättre,

  men tyvärr finns det än idag lagstiftning som är djupt omänsklig, tex. fängelsestraff för innehav av narkotika, men som applåderas av den stora massan.

  För få nu och i historien har ställt sig frågan, vad är legitim användning av tvång/våld? När får man med våld och hot ge sig på en annan individ?

  Jag hävdar att så länge man inte initierar tvång/våld mot en annan individ har man rätt att få bli lämnad i fred, Med ett sådant synsätt så blir yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet självklarheter och många av historien synder, så som tvångssteriliseringar och straff för homosexualitet, en omöjlighet.

  Och det fungerar så klart även åt andra hållet, att släppa ut avgaser så andra människor dör är ett initierande av våld, inte lika tydligt som ett knivhugg men ändå, och något man har rätt att gå in och hindra.

  SvaraRadera
 5. anita tröstar sig med, att det på annat håll, fläckvis var galnare förr, nu när lågintensiv galenskap förmedlas till oss alla och som nu genomtränger oss alla.
  anita och detta, oroar mig :-)

  SvaraRadera
 6. Nja, det är där är ju inte riktigt sant. Stefan! Shakespeares tid var grym och blodig! Neil MacGregor, chef för Brittisch Museum" skriver i "Shakespeares restless world" utgår i ett kapitel från en rund liten silverdosa som innehåller det torakde människoögat från den katolska martyren Edward Oldcorne. Han och mång andsra utsattes för "bestalisk slakt" som slutade i just det som Schalug skriver: uppsprättande av kroppar och uttagande av inälvor under publikens jubel. Det engelska ordet scaffold står för övrigt för både schavott och estrad, vilket är värt att notera!

  SvaraRadera
 7. neoliberal, individer av annat art än Homo sapiens, har de också några rättigheter enligt din ideologi eller är det fritt fram att utrota alla som inte har tillräckligt marknadsvärde?

  SvaraRadera
 8. Förutom "samhällsnytta"så hade det ju varit trevligt om ord som "bruksvärde" och "behov" dykt upp i ordlistan igen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.