torsdag 2 januari 2014

Olika falla ödets lotter...

Den som vill skänka pengar till Sverigedemokraterna tycks helst göra det i lönndom. Den som skänker pengar till Feministiskt initiativ skyltar gärna med det. Trots att båda partierna är kontroversiella. 

När Benny Andersson nu återigen skänkt 100000 kronor till Fi så sker det öppet. Det hedrar såväl Fi som Benny Andersson.

Det finns en allmän uppfattning, tror jag, att Fi är ett radikalt parti. Den som skulle uppskatta ett radikalt parti på någon sorts ekofeministisk grund lär dock bli ganska besviken om hen läser partiprogrammet. Det är ett försiktigt tassande.

Kritik av tillväxt- och konsumtionssamhället finns, men i försiktiga och allmänna ordalag. I sitt ekonomiska programdokument skriver partiet att "ett gott liv på jorden  kräver att vi människor samverkar med miljön, naturen och jordens naturtillgångar på ett balanserat och uthålligt sätt". Man ser, till skillnad från en mer utvecklad ekofeminism, uppenbarligen inte människan som en del av miljön och naturen.

Man betonar att en "feministisk politik grundas på respekt för de miljömässiga och mänskliga resurserna - och hushållar med dem - med sikte på att skapa en hållbar utveckling" medan däremot "patriarkala ekonomiska teorier fokuserar främst på finansiell tillväxt med marknaden och konsumismen som sina viktigaste markörer".  Men det närmaste konkret kritik av BNP-begreppet man kommer är att man vill se att det obetalda arbetet skall räknas in i BNP. Man specificerar (punkt 2 i det ekonomiska programmet) således att även hushållsarbete och "omsorg om familjemedlemmar" skall räknas in i BNP. Vilket för övrigt är ett krav som KD i sin barndom framförde.

Man betonar att "i och med att kvinnor och de arbetsuppgifter och egenskaper som betraktas som kvinnliga har nedvärderats har också omsorg om andra människor, djur och natur nedvärderats till förmån för mäns engagemang i den ekonomiska tillväxten". Oaktat att kvinnors inträde på arbetsmarknaden en gång var en motor för just den ekonomiska tillväxten - och det som genom främst mäns försorg kom att bli konsumismens samhällsmodell - ligger det förstås mycket i detta.

Den mest avgörande frågan ställer man inte: Vad gör vi när tillväxtsamhället inte längre fungerar, när vi nu tvingas skuldsätta oss för att hålla igång tillväxtmodellen? Ett parti som vilade på ekofeministisk grund hade definitivt ställt den frågan och utifrån den gjort en mer radikal analys än Fi nu gör.

Om det finns en hel del att önska när det gäller analys av tillväxtproblematiken så är Fi förstås mer konkret när det gäller jämställdhetsperspektivet - partier som V och MP kan hämta en del krav för att förstärka sin profil som demokratiska partier. I övrigt finns det stora likheter med V när det gäller synen på sociala investeringar, vinster inom välfärden och samhällets maktbalans.

Hur som helst: det skulle inte skada om Fi kom in i riksdagen och driver krav på sänkt arbetstid och tjatar om att vikten av konsekvensanalyser av statsbudgeten när det gäller maktförhållanden. Det vore synnerligen välkommet om partiet tog sin in i EU-parlamentet. Om inte annat för att balansera att SD lär komma in. EU-parlamentet lär efter EU-valet bli en förskräckande församling där extremhöger, fascister och partier med nazistiska rötter kommer att ta ytterligare plats.

Och som sagt: olika falla ödets lotter. En del partier kan man stolt och öppet skänka pengar till, medan lönndom gäller för andra. Vill man, likt Benny Andersson, skänka till Fi så kan man hitta tillvägagångssätt här.

23 kommentarer:

 1. Den som öppet och i eget namn skänker pengar till SD riskerar att bli attackerad av vänsteraktivister. Kan det vara en förklaring må tro?

  Reggad

  SvaraRadera
 2. Varifrån fick moderaterna sina pengar inför förra valrörelsen? Partibidrag bör redovisas öppet.

  SvaraRadera

 3. Angående Fi gäller nog den gamla refrängen:

  " Allting går att sälja med mördande reklam, även lagom söt konserverad gröt... "

  Gäller för övrigt även de övriga partierna som skall satsa 260 000 000 kronor, i huvudsak skattepengar på valreklam, = gammal möglig gröt ...

  Alf Johansson

  SvaraRadera

 4. Rättelse: det skall vara 340 000 000 Kronor...

  Alf Johansson

  SvaraRadera
 5. Annie Lööf säger att hon är redo att släppa tanken på en svensk EU kommissionär. Redo? som om vi har något val? Med Lissabonfördraget minskas antalet oavsett vad Annie Lööf vill fr.om. nu 2014. Vi får ändå inte gynna vårt eget land. Tyskland får mer makt på bekostnad av mindre medlemsländer. Det är helt otroligt att politikerna fortfarande talar om vad de vill och är redo för. Utvecklingen är inget vidare. "Tror" inte att jag slösar mina fattiga slantar på att stödja FI. Vem vet de kanske bränner upp dem? De slantar som brändes upp förut brändes visserligen upp symboliskt men ändå. Tossigt är det! håll i kontanterna i stället. Var glad åt dem. Det skulle jag personligen säga om jag stack en "tjuga" i handen på Gudrun Schyman. Känn på den Gudrun skulle jag säga. Björn Ulveus håller nog inte med för pengar är smutsiga anser han. Undrar vad Benny Andersson anser...Så det ska satsas kronor på valreklam. Trodde den enda kronan var den som sitter på kejsarens huvud i kejsarens nya kläder. Den är en illusion.

  Lisbeth

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Dubbel namn...
  Som i systemet med dubbla majoriteter, vilket gör att Sveriges inflytande reduceras...

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendators jan. 02, 04:00:00 em

  Läste FI:s program, vilken gallimatias, även om jag ställer upp på att alla individer (män, kvinnor, blåögda, brunägda gamla, unga, rika fattiga osv.) ska ha lika rättigheter.

  Ordet man/kvinna borde öht. inte finnas i lagboken.

  SvaraRadera
 8. Varför stödjer invandrare Sverigedemokraterna?

  http://www.nimatown.blogspot.se/2014/01/darfor-borjar-invandrare-stodja.html?m=1

  https://m.youtube.com/watch?v=Y6F8qdY10vE

  SvaraRadera
 9. Sign. Reggad.
  Jo, det sker i lönndom. Feghet? Ja, samma lönndom som soldater nyttjar då de fegt sätter granris i hjälmen. Detta för att inte göra motståndaren en tjänst genom att frivilligt bli hans måltavlor.

  Avpixlat har ingen ansvarig utgivare, ingen adress. Givare till SD och dess sajt får smyga över pengar.

  Å andra sidan kanske de därmed undgår att misshandlas till slarvsylta, då de vänsterextrema inte lika lätt kan nå dem.

  SvaraRadera
 10. Otroligt att den annars balanserade och förnuftige Birger S nedlåter sig till att så här lättvindigt och opåkallat ta sig för att geschwint avfärda nuvarande SD-partiets alla ev. goda intentioner och braska på med ”fascist-nazist ”stämpeln.
  Måste det gå därhän, att det behövs en större mängd klarsynta invandrare själva för att äntligen öppna svenskarnas ögon. Vilket sammanträffande! Här ovan redan postad länken i åtanke.
  Malmö-krossad livsdröm. Se allt i nytt ljus med den lärarstud. invandraren. UNIK INBLICK!

  http://www.nimatown.blogspot.se/2014/01/darfor-borjar-invandrare-stodja.html

  SvaraRadera
 11. Isa, jag vet inte vad du läser in, att jag ogillar SD.s politik - det gäller alls inte bara invandrarfrågan - är väl inget nytt... Kärnkraft, militär, monarki, statskyrka och en del sociala frågor är områden där de står för motsatsen till vad jag står. Partiets rötter är väl inte heller något att hymla om?

  SvaraRadera
 12. Är det vänsterextremism att inte vilja ha fd nordiska riksparti-nazister i regeringen så är jag stolt vänsterextremist.

  Vad gäller FI så har jag inga problem med att stödja lika rättigheter för alla, men ju fler nischade småpartier som dyker upp, ju mer splittras det som borde vara en enad front mot marknadsextremister och rasister.

  Att självmant bidra till att en söndra och härska taktik ska lyckas är rätt korkat om man vill åstadkomma någon verklig förändring.


  SvaraRadera
 13. Några likvärdiga rättigheter lär aldrig förverkligas av företrädare för ideologier som hierarkiskt delar upp folk uifrån ekonomiska resurser, hudfärg eller klass.

  Det är "vänsterextremister" som anser att alla är lika värda inte nassar eller nyliberaler.

  SvaraRadera
 14. Sen är frågan hur demokratiskt det är att en enskild miljardär kan avgöra vilket parti som finansieras eller inte oavsett om detta sker öppet eller med moderaternas™ hemlighetsmakeri och allergi mot öppenhet och transparens.

  Jag har t ex svårt att tänka mig någon bankparasit eller börsyuppie ösa pengar över något parti som aktivt motarbetar det pyramidspel de själva blivit rika på.

  SvaraRadera

 15. Barabbas, av Pär Lagerkvist

  ... Till mörkret överlämnade människorna sina själar ...

  jag: ... och önskade varandra ...

  GOD FORTSÄTTNING

  SvaraRadera
 16. Jag tycker det är illa nog att vi i riksdagen har ett parti med kommunistiska rötter, nämligen västerpartiet. Det partiet kan ju aldrig bli rumsrent. Detsamma gäller om SD, som ju har sina rötter i nazismen.

  SvaraRadera
 17. Kommunismen som ideologi bygger inte på att vissa är mer värda än andra till skillnad från nazism eller marknadsliberalism som värderar rika och arier högre än andra sen kan man ju diskutera hur väl ideologin omsatts i praktiken.

  Det har varit i kapitalismens och den fria marknadens namn de senaste årens krig förts och kommer till slut att dömas lika hårt av historien som de andra ideologierna.

  Och vad ökad segregation och ekonomiska klyftor leder till behöver man bara läsa en historiebok för att inse.





  SvaraRadera
 18. Neoliberal Agendafre jan. 03, 12:22:00 em

  - Kapitalism är inte en ideologi, det är ett ekonomiskt system

  - Krig startas av stater, inte privata företag på en marknad

  - De största inkomstklyftorna hittar vi inte i de mest marknadsliberala länder.

  SvaraRadera
 19. Krig kan innefatta mycket illojal konkurrens mellan privata företag t.ex. Små företag konkurreras ut, köps upp och får ge plats för stora vinstdrivande.
  Ett ekonomiskt system som kapitalismen ökar klassklyftorma.
  De har ökat sedan tre decennier.
  Något att ta på allvar givetvis.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agenda sa...
  - Kapitalism är inte en ideologi, det är ett ekonomiskt system

  - Krig startas av stater, inte privata företag på en marknad

  - De största inkomstklyftorna hittar vi inte i de mest marknadsliberala länder..
  -------------------------

  Kapitalism är för måbga en ideologi eller närmast en religion vars förerädare inte tolererar något annat system utan att invadera eller införa sanktioner mot någon som skulle utgöra ett hot genom ett bättre exempel, detta finns svart på vitt i cia filer, och den amerikanska armen och de privata armeer och är de multinationella bolag och bankers yttersta vapen och största business .

  Antingen är du totalt naiv eller så läser du inget annat än hayek, fredman och ayn rand.



  SvaraRadera
 21. För kommunisten är andra kommunister mycket mer värda än människor med avvikande åskådning. Vilket resulterat i historiens största massavrättningar, massdeportationer och arbetsläger.

  SvaraRadera
 22. Neoliberal Agendafre jan. 03, 09:10:00 em

  CIA och armén är en STATLIG verksamhet. Igen, det finns inga privata företag som startar krig, även om det så klart går att köpa varor/tjänster även med pengar som STATEN med tvång/våld har tagit av folket.

  Här är ekonomisk frihet kontra GINI. Hög ekonomisk frihet innebär låga skatter, få regleringar, lite tullar mm.
  Freedom vs Income Distribution


  SvaraRadera
 23. "För kommunisten är andra kommunister mycket mer värda än människor med avvikande åskådning. Vilket resulterat i historiens största massavrättningar, massdeportationer och arbetsläger."

  Stalinism har inte ett så mycket med Marxistisk kommunism att göra, George Orwell la mycket energi på att avfärda den myten som tyvärr fortfarande lever idag. Stalin och hans geliker ville skapa en modern industri-nation på mycket kort tid, oavsett resultat.
  ___
  Sedan så finns det privata arméer som Blackwater som är med och krigar, just för att det finns så mycket pengar i krigande. Därför går det militära industriella komplexet och staten och hand i hand, de rika köper upp statens tjänster men de kan lika gärna betala för privata armeer som Blackwater för att komma åt andras tillgångar, inte är man intresserad av andras äganderätter direkt. Mycket vill ha mer.

  "pengar som STATEN med tvång/våld har tagit av folket."
  Ja, för dessa är ju diktaturer eller hur? Folk röstar inte för att ge mandat till just skatter och det rättssystem som finns?

  "High rates of income inequality might be unsurprising in developing countries such as Portugal and Mexico. But countries with historically low levels of income inequality have experienced significant increases over the past decade, too, including Denmark, Sweden and Germany, the OECD recently reported"
  http://www.huffingtonpost.com/2011/05/23/10-countries-with-worst-income-inequality_n_865869.html#s278234title=10_New_Zealand

  Alla dessa länder har genomgått en liberalisering på senaste tiden.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.