lördag 4 januari 2014

Och vad har LO för sig - när man accepterar vad som helst?

Det finns inte så jättemånga MP-bloggar som sjuder av samhällskritik och förslag på förändringar. De senaste veckorna har dock den gröna riksdagsledamoten Annika Lillemets kommit loss och bloggat om motioner hon - ensam eller tillsammans med någon/några andra - lagt i riksdagen. Tyvärr ser man inte skymten av namn tillhörande partiledningen på någon av alla dessa bra motioner. Undrar om hennes motioner anses som besvärande... Hade jag varit språkrör hade jag kunnat skriva under varenda en. Finns här.

Nu är jag inte språkrör. Men tycks klamra mig fast i tyckarbranschen i alla fall... Lägger därför in gårdagen nyhetspanel i SVT. Alla blev väl inte så glada över att jag sågade LO - men vad annat finns att göra??

Vad fyller LO för funktion idag? Förutom att inställsamt blinka till Svenskt Näringsliv - vars chef för övrigt ett ideologiskt förvirrat MP ansåg skulle bli finansminister i den regeringsbildning man planerade tillsammans med FP, C och KD efter valet 2002 -  genom att acceptera timvikariat, delade turer, hela raddor av de otrygga anställningar som göder framväxten av ett prekariat...

Absurt är också att LO låter sin ordförande uppta en plats i Socialdemokraternas partistyrelse, ett lysande sätt att få LO att vara nickedocka när S inte vågar ta kamp mot den sorts människoförakt som bygger idén om delade turer, eviga timvikariat och reduktion av människan till en plupp i det ekonomistiska hjulet.

23 kommentarer:

 1. Blev glad för att du sågade LO. S och LO skyltar under falsk flagg.
  De fyller inte längre sin funktion, många äldre medlemmar känner inte igen sig. Yngre medlemmar vet inte hur arbetarrörelsen uppstod. LO är alltså en del i att kollektivet splittrats och att människor alltmer får konkurrera med varandra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Nu kritiserar LO EU:s förslag om arbetsmiljöregler och även dess frontalangrepp på svensk kollektivavtalsmodell. "Lite" väl sent. Men bättre sent än aldrig kan tyckas...? Sent ska "syndaren" vakna.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Bästa skyddet mot dåliga villkor på arbetsmarknaden är inte mer fackligt tvång och regelkrångel för småföretagare som gör deras situation svårare. (Bemanningsföretag, vikariat m.m. är tecken på att det är väldigt riskabelt att anställa p.g.a. svenska regler och lagar.)

  Bästa skyddet är bra tillgång till jobb. Om anställda har alternativ så behöver de inte acceptera dåliga villkor. Så, gör det lättare att starta företag genom att höja grundavdraget till socialbidragsnormen och gör det mindre riskfyllt att anställa.

  Ta bort turordningsreglerna, som håller folk fast på jobb där de inte trivs.

  SvaraRadera

 4. Grön Ungdoms språkrör påstår: ”Männen förpestar jorden”

  Det är mer lämpligt att diskutera utvisandet av män, snarare än invandrare, eftersom männen är största hotet mot kvinnoförtrycket. Den åsikten förfäktar Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson.

  I ett inlägg på SVT:s debattsida torgför språkröret åsikten att personer som är av det manliga könet är kriminella kvinnoförtryckare.

  ”Det finns en grupp i samhället som man inte får prata om. Vi har alla sett dem, de har gått i våra skolor och vissa tvingas bo granne med dem. De är kriminella, förtrycker kvinnor och kostar multum för både rättsväsende och skola. Jag talar givetvis om männen.”

  Vidare skriver hon att det är männen som bidrar till den påstådda globala uppvärmningen på jorden med skyhöga koldioxidutsläpp från stora bilar och brutalt köttätande. På så sätt ”förpestar” männen hela jorden genom sin existens.

  Den grupp män som Magda Rasumsson går till attack mot i debattartikeln är ”högerextremister”. Dessa påstås föra en populistisk politik som utgör en ren och skär livsfara för kvinnor.


  SvaraRadera
 5. "Ta bort turordningsreglerna..."
  Håller inte med. Problemet är att det inte finns bra tillgång till alternativ, särskilt inte för äldre eller arbetshandikappade. Arbetsmiljön försämras snarare än förbättras. Därav LO:s kritik mot EU:s förslag.

  Flera LO distrikt bygger hellre ett samarbete med Vänsterpartiet för att de är skeptiska till MP. Det inte minst för att de har drivit igenom undantag i turordningsreglerna och en svensk modell för arbetskraftsinvandring.

  LO ledningen är däremot försiktiga med att peka ut samarbetspartners. De har fokus på en S ledd regering...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. forts. LO ledningen är däremot försiktiga.

  Så till Birgers fråga "Vad fyller LO för funktion idag? Förutom att inställsamt blinka till Svenskt Näringsliv..." osv.

  Jo funktionen IDAG är att de är S:s nickerdocka.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendalör jan. 04, 01:36:00 em

  Problemet med fackförbunden( är att de lägger sig i lönesättningen, vilket bara skapar bara onödig arbetslöshet.

  De borde bara ägna sig åt arbetsmiljö, försäkringar, lönestatistik och juridisk hjälp. Kan arbetstagare och arbetsgivare komma överens om ett jobb (även med låg lön) så ska facket inte lägga sig.

  När det gäller bostäder är problemet för lite marknad.

  1) Montera ner plan och bygglagen
  2) Tilllåt marknadshyror
  3) Sälj ut statlig och kommunal mark.

  Kostar inte staten en krona, tvärtom.

  SvaraRadera
 8. När det gäller bostäder så är centraliseringen till storstäder det största problemet. Så ser det ut över hela världen.
  Birger, det du sa gick verkligen inte fram i Nyhetspanelen varken hos Ursula Berge eller Kristina Axen Ohlin. Tydligen inte hos Neoliberal Agenda heller.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Det är väl bra att "männen hotar kvinnoförtrycket".

  /Svaliksi

  SvaraRadera
 10. "Boverket" "EU och bostadspolitiken"

  Kristina Axén Ohlin tog upp flera orsaker. Byggherrar bl.a. Men inte att rättsutveckling och samarbete är av betydelse för svensk bostadspolitik. EU samarbetet påverkar förutsättningarna för den nationella bostadspolitiken. Eventuella statliga stimulanser till bostadssektorn måste godkännas av EU kommissionen.
  Det här med centraliseringen till storstäder är ju inget unikt för Sverige. Tragikomiskt blir det ju då med affischer som "hela Sverige ska leva" och bevara landsbygden.
  Man kan ju hoppas på att konst når fram bättre som t.ex. den av Lena Rosén Schlaug.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Med det vill jag säga att jag tror att det är våra hjärtan som behöver väckas och inte i huvudsak vårt intellekt...

  SvaraRadera
 12. LO har väl blivit en klubb för de som fortfarande har trygga jobb.

  SvaraRadera
 13. Det går väl att köpa det mesta på marknaden; röster, politiker, fackförbund, professorer, läkare och media.

  Det är väl utmärkt så vi kan göra oss av med otidsenliga vänsterextermitiska ideer som demokrati lika rösträtt och sånt hippietjafs.

  SvaraRadera
 14. Det var nog länge sedan LO hade som främsta syfte att företräda sina medlemmars intressen.
  LO är ju numera endast en gren av maktetablissemanget i landet.
  Det består av en ekonomisk elit, tongivande mediafamiljer, olika kulturpersonligheter, ledande politiker, mm. Denna PK-elit behärskar de stora mediekanalerna och nyhetsredaktionerna och lever i tät symbios med officiellt kulturliv och de stora företagskoncernerna.
  Tillsammans har man byggt upp ett officiellt klimat i landet som innebär åsiktsförtryck, selektiv information och nu öppen förföljelse av oliktänkande.
  Nu börjar strålkastarljusen att långsamt riktas mot bl a detta fenomen. Det gillas inte.
  Man försöker att släcka ljusen, men jag tror inte att det går längre.
  Förr eller senare hinner verkligheten i kapp människorna.
  Det hela har tagit en ny vändning.

  /Topsy

  P.S Tack Birger för det intressanta inlägget om Elin Wägner.
  Har inte läst någon av hennes böcker men jag ska nog göra det nu.
  Ska bli spännande :)

  SvaraRadera
 15. Lisbeth, turordningsreglerna gynnar bara de äldre/handikappade som jobbat länge på samma ställe och trivs där. Andra äldre/handikappade förlorar istället på turordningsreglerna eftersom de bidrar till företagares tveksamhet att anställa.

  Dessutom törs folk inte byta jobb eftersom de då förlorar sin plats i turordningen.

  SvaraRadera
 16. Erik, företagares tveksamhet till att anställa äldre/handikappade beror knappast på turordningsreglerna. De kan välja och vraka. Att folk inte törs byta jobb eftersom de då förlorar sin plats i turordningen stämmer förmodligen.
  Konkurrens gör att människor är rädda om det som de har. Rädda och då inte i positiv mening. Du klagar på svenska regler och lagar. De håller på att urholkas. Är snart ett minne blott. Så är det verkligen den svenska modellen du klagar på? För 30 år sedan var det inget större problem med att byta jobb eller skaffa sig ett hyreskontrakt. Idag är ett hyreskontrakt för unga i stort sätt omöjligt. De som har lyckan att ha ett jobb tvekar såklart inte bara på grund av turordningsreglerna, utan även för att det är stor konkurrens om jobben. Turordningsreglerna underlättar för fackligt aktiva. De uppskattas inte alltid av sin arbetsgivare.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 17. Ang. bemanningsföretag så vill Jonas Sjöstedt totalförbjuda dem.

  SvD "I väntan på nya EU regler ska svenska myndigheter gå före och kasta ut bemanningsföretagen."

  Han säger också att för första gången har vi på allvar börjat fundera över hur vi ska genomföra kortare arbetstid.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 18. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/v-vill-totalforbjuda-bemanningsforetag_8776332.svd

  SvaraRadera
 19. Grön Ungdoms Magda råkade skriva att männen hotar kvinnoförtrycket. Alla fattar nog att det bara var en felformulering, och att hon menar "utgör" kvinnoförtrycket. Vi behöver inte håna en ung människa för detta.
  Inse istället att hon menar väl.

  Väl menar även de kommuner som vill ge ekonomiskt stöd till EU-migranterna, dvs tiggarna, efter att deras uppehållstillstånd (3 mån.) löpt ut, och de då får status av illegala invandrare.

  SvaraRadera
 20. Birgers tröst i nattenmån jan. 06, 01:05:00 fm

  Stor humor, men MP i ett nötskal, när Annika Lillemets står framför en skylt utanför den numera nedlagda flygplatsen Tempelhof i Berlin. "Tempelhof frihet, tidigare flygplats" står det i bildtexten.

  Det hon glömmer bort, kanske inte visste, eller rent av valde att inte berätta för oss bloggläsare är att skälet till att Tempelhof, tillsammans med Tegel, läggs ner är inte att minska flygandet till Berlin vilken vi ska övertygas att tro, utan det motsatta. Skälet till nedläggningen är att för att få ekonomi i den kraftigt försenade storflygplatsen Berlin Brandenburg måste övriga läggas ner. Varför byggs då en ny flygplats, jo, för att ännu fler flyg ska kunna tas emot i Berlin!

  Goddag yxskaft!
  Goddag Miljöpartiet!

  SvaraRadera
 21. Topsy. Kan du ge exempel på "öppen förföljelse av oliktänkande"?

  SvaraRadera

 22. Vore bra om du skrev nåt om basinkomst/medborgarlön igen, apropå prekariatet. Pusha namninsamlingen som är inne på slutsatsen. Alltså www.basicincome2013.eu Mvh Mats H, Mp Umeå

  SvaraRadera
 23. Neoliberala fantasier skrev:
  "När det gäller bostäder är problemet för lite marknad.

  1) Montera ner plan och bygglagen
  2) Tilllåt marknadshyror
  3) Sälj ut statlig och kommunal mark.

  Kostar inte staten en krona, tvärtom."

  Och så verkligheten:


  Hyrorna på mindre lägenheter har
  stigit snabbt sedan lagen ändrades
  i februari i år och gav bostadsrätts-
  innehavare rätt att ta ut högre hyror.

  I Stockholms innerstad t.ex har andra-
  handshyrorna för ettor gått upp med
  14,6 procent och för tvåor med 20,2
  procent under det första halvåret i år
  jämfört med samma tid förra året.

  En tvårummare i Stockholm kostar nu
  i snitt 11.324 kr att hyra i andra
  hand, skriver Svenska Dagbladet.

  En etta kostar 5.980 kr. Det är 830 kr
  mer än för ett år sedan.

  En etta i Göteborg är 200 kr dyrare
  i dag än för ett år sedan och kostar
  i snitt 4.380 kronor. I Malmö är den
  genomsnittliga månadskostnaden för en
  andrahandsetta 4.250 kronor -
  100 kr dyrare än för ett år sedan.

  Hyresgästföreningen, som var kritisk
  inför lagändringen, är inte förvånad
  över att andrahandshyrorna gått upp
  så mycket.

  -Det trista i kråksången är att de som
  är nya på bostadsmarknaden får nöja
  sig med otrygg andrahandsuthyrning
  till ett högt pris som nu sanktioneras
  av samhället, säger förhandlingschef
  Pär Svanberg.

  Ger man mer frihet till kapitalisterna att suga ut mer från folket så kommer de att göra just det. Profit above all!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.