tisdag 14 januari 2014

När ska barn börja skolan? Regeringen vill att de börjar tidigare. Låter förnuftigt? Men vad säger forskningen? Läsvärt för politiker är den kunskapsöversikt som professor Sven Persson gjort. 

9 kommentarer:

  1. Professor Persson skriver ”De flesta studier som redovisats här ger inga belägg för att en tidig skolstart skulle vara gynnsam för hur barn presterar senare i skolan. Snarare pekar den samlade svenska och internationella forskningen på att tidig formaliserad skolgång med mer vuxenstyrd undervisning missgynnar elever i den fortsatta skolgången.” Dessutom, vilket professorn inte nämner, ger utbildningen stora kostnader. Makthavarna vill bara styra och ställa så mycket de kan och göra satsningar. Först när systemet klappar ihop blir man av med dom.

    SvaraRadera
  2. Jo, Urban, det är just det - att tidig skolstart inte alls är så självklart bra - jag tycker att skolpolitiker och partiledare borde ta till sig innan de sprättar iväg förslag. Forskning i pedagogik och skola är något som Björklund & Co är lagom roade av.

    Din andra kommentar tycker jag verkar aningen ogenomtänkt... Anarkin har jag ägnat mycket funderingar, såväl mina som De grönas rötter finns till ganska stor del i den frihetliga socialismen (som ibland kallas anarkism) och Kropotkin är en av dem som finns i hedersbokhyllan. Däremot behövs en rimlig balans mellan civilsamhälle, staten och marknaden, där civilsamhället idag går på undantag och staten drar sig ur där den borde vara offensiv.

    SvaraRadera
  3. Om skolan som mycket annat fick betalas direkt av föräldrarna, ungarnas huvudmän, skulle sånt här tok inte uppstå och saken inte ens diskuteras. Eventuellt med subventioner balanserande stora skattekilar. Ungarna blir bara dummare och dummare och mer psykiskt störda och man tycker att makthavarna borde fatta att dom misslyckas. Som cyniker och utan ideologi och önsketänkande har man lätt för att tänka klart och göra prognoser. Alla med politiska engagemang är mentalt upplåsta och ser ingenting. Balansen i cynismen går långt bortom civilsamhälle, stat och marknad och här finns inga förutfattade meningar. Inte heller någon hedersbokhylla. Men det finns alltid skäl att tänka vidare.

    SvaraRadera
  4. birger@
    "Jo, Urban, det är just det - att tidig skolstart inte alls är så självklart bra -"

    Hur så?!

    http://de.wikipedia.org/wiki/Schulpflicht

    http://www.unesco.org/education/efa_report/zoom_regions_pdf/namerweu.pdf

    SvaraRadera
  5. Många har känt sig kallade att tycka till idag. På radio och TV har tyckare och experter hävt sig allt högre och vill hjälpa till att rycka upp den miserabla svenska skolan. Diskussionen sker dock på en nivå som skrämmer. Det låter ju som att man pratar om en maskin som ska trimmas upp och snurra allt snabbare. En kommission som ska vadå? Trimma det löpande bandet?
    Uppväxtåren borde väl handla om att låta barnen leka, ha långa sommarlov, skaffa kompisar, reta mamma, pappa och syskon, bada i havet och skaffa minnen som räcker hela livet?
    I debatten låter det dock som att syftet med barnen är att uppnå en massa kvantitativa mål så att Sverige står starkt i den global konkurrensen. De finns ett ”högre mål” som ska nås genom att marschera fortare och längre i takt mot framtiden. Känns totalitärt på något sätt.
    Det finns ju så många barn och ungdomar som mår dåligt idag. Som inte orkar med kraven och tempot. Som har tillbringat 10-12 timmar om dagen i samhällets formaliserade omsorg sedan dom var ett år gamla. Det kanske är läge att back tillbaka några steg och se vad det är för samhälle vi har skapat. För vi har skapat ett avhumaniserat systemet som har tagit över själva livet.
    Ni vet Livet – där vi känner, smakar, älskar, sjunger och skrattar.

    SvaraRadera
  6. Michael
    Ditt samhälle vill jag leva i.
    I femtio år har jag varit beredd att skapa det tillsammans med Dig. Men Du har aldrig velat!

    Men så är det med oss alla,
    även anita och Birger och
    Norrlänningar och Tom att:

    Vi har alltid velat!!!!!!!!!!

    Roland

    SvaraRadera
  7. Exakt så, Michael.... och för att begripa det behövs ingen forskning, bara sunt livsförnuft... blev sorgsen in i hjärteroten av vad det där korkade förslaget innehåller för syn på Livet och barndomen.
    AK

    SvaraRadera
  8. Jag såg sporadiskt på dagens TV-sända partiledardebatt (arbetar hemifrån). Något tal likt den Birger skriver i dagens blogginlägg såg jag dock inte.

    Däremot fick jag åter reda på att Annie Lööf ser mycket positivt på vinster i välfärden och att anställda i privat välfärd är mycket mer nöjda än anställda i kommunal välfärd t.ex. vad gäller inflytande, lön etc. Jonas Sjöstedt är inte nöjd med vinstmaximering i offentlig sektor, men han blir allt mer ensam menade Lööf som var noga med att benämna honom som kommunist. Sjöstedt kontrade med att merparten av svenska väljare föredrar den modell han förespråkar än Lööfs modell.

    Det jag hann se av Björklund känner jag igen. Han tog ett exempel från "mellanstadiet". Nu säger sig mellanstadielärare, enligt Björklund, fått mer att göra, de ska hinna gå på möten, sätta betyg etc. Tidigare, menade Björklund pratade de inte kunskap utan om annat, nu är de tvingade att göra det.

    Björklund menar att anställda i skolan nu sysslar med vad de ska göra vilket de inte gjorde tidigare, och då får de vara lite missnöjda. Lööf å andra sidan framför just nöjdheten i de privata alternativen som en grundbult i välfärden.

    Och så var det sextimmarsdagen. Det går, säger Sjöstedt och tar fram exempel. Det hänger inte ihop säger Hägglund och pekar på en balansräkning.

    Slutligen hävdar någon i alliansregeringen, Hägglund (?) att det går bra för Sverige, t.ex. vad gäller offentliga finanser, låg statsskuld etc.

    Tänk att verklighetsbilderna kan vara så (ideologiskt) olika. Det som bekymrar mig just nu är just ekonomin. Det som bekymrar mig är att professionella ekonomer bekymrar sig över hushållens ökade skulder och de kedjereaktioner som kan komma att inträffa samtidigt som nuvarande regering framhåller att ekonomin är allt bättre.

    SvaraRadera
  9. Men ska det vara så svårt att förstå! De sjunkande PISA resultaten beror självklart på den stora bristen på katederundervisning på dagis. En rejäl kunskapsdrill på dagis kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft. Heja Björklund!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.