söndag 26 januari 2014

Hellre rådjur än LO

Jag skulle förstås kunna skriva om LO och hur man gjort en halv kovändning i frågan om vinster i välfärden för att inte stå närmare V än S. Det är ju i sossarnas partistyrelse LO-ordföranden sitter. Det är dom som käkar lunch ihop.

Men jag ids inte. Det går nämligen ett rådjur på tomten. Hon brukar gå där. Försiktigt, nyfiket och vaksamt. Öronen spejar efter främmande eller hotande ljud. Hon blev befruktad redan i augusti, men nu pågår ingen celldelning. Redan efter det att den befruktade äggcellen delat sig några gånger så stannade utvecklingen upp. Allt var stilla. Bidade sin tid.

I en gen finns en klocka som sköter detta. Den lilla cellmassan fortsätter först sin utveckling i lagom tid för att kiden skall födas när majvärmen lockat igång fotosyntesen så att det finns mat att äta.

Hon går därute. Undrar om hon längtar till värmen. Om hon vet att den kommer. Om hon vet att hon skall föda. Hon struntar i att Karl-Petter Thorwaldsson är en fryntlig skojare. Och Karl-Petter får sin lunch.

30 kommentarer:

  1. Förmodligen är det så vi också borde göra, strunta i dem alltså. För om ingen röstar så visar det verkligt missnöje. Det skulle visa att vi inte vill delta i spektaklet. Men vi skiljer oss från djuren och rådjuret Vi kan tänka långa tankar påstår vi i alla fall...

    Valen i år sägs vara ett vägval och visst ligger det mycket i det. Det handlar om att försöka få tillbaka vår röst i världen. Liten och ynklig javisst men ändå vår egen...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Så det är svårt i nuläget att inte delta i spektaklet.

    Ekot "Väldigt lite att säga till om i Nato"
    "Nu kan vi fortfarande ha en egen röst"
    säger Hans Blix."

    Han konstaterar att den är liten men ändå vår egen...

    Ett Nato som kryper närmare Ryssland skulle inte gynna Sverige säger Blix. Naturligtvis skapar det istället oro i Ryssland.

    Men vi har en låg röststyrka i EU och Bryssel Natos högkvarter. Väldigt låg, men den är fortfarande "vår egen"... ?

    Om röststyrka EU och Nato är Rådjuret ovetande. Men hon har integritet, vilket vi ofta saknar.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Birger, dig kan ingen köpa med vare sig pengar eller löften om karriär och fina luncher. Det är därför jag älskar dig.
    L.

    SvaraRadera
  4. Att skapa en religion "Mänsklighetens religion" för ateister är att pådyvla människor en hypotes (ett antagande) om att Gud inte existerar. Ett övergrepp på människors integritet. "Logiskt" tänkande borde tänka på detta...?

    Att istället låta människor ha sin livsåskådning i fred är att främja individens rätt till integritet. En gemensam världsåskådning som bygger på kritiskt tänkande är något annat...?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Är Mänsklighetens religion mer pådyvling än religiösa religioner?? Eller vad menar signaturen Lisbeth?

    SvaraRadera
  6. Ja, det menar jag. Ser från början religionerna som något fast för känslan. Innehållet är/kan givetvis vara allt annan än bra för oss. Vi har högre och lägre känslor Men det är en annan sak.

    "Mänsklighetens religion" det låter som något annat än olika religioner, som något definitivt. Som om man tar patent på vad människor skall få tycka. Då finns inget utrymme för en egen livsåskådning.

    En gemensam världsåskådning däremot, som vi alla kan acceptera, som utgår från att vetenskapen är en hypotes (ett antagande) som gäller tills vidare vore att föredra.

    Det är vetenskapens roll att möta religionerna. Inte att bli en ny religion, så ser jag personligen på det. Men vetenskapen har istället för många blivit vår nya religion.
    Det är trist! Så jag betackar mig för "Mänsklighetens religion" !

    Vetenskap och teknik ser jag som ett komplement, inte lösningen på de problem som vi ställt till med.
    Alltså "är"? vetenskapen något fast för tanken om den inte missbrukas? Precis som religionerna kan vara något fast för känslan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Antar att bloggägaren inte vill ha några kommentarer på de där små citaten från bloggar etc som är markerade med ljusröd överstrykningspenna. Kommentarsfält är borttagen för de inläggen. Antar att det är för att kommentarer snarare bör ske i anslutning till den länkade bloggen. Det är ganska trevligt att den som står för citatet också får möta invändningarna. Tycker detta skall respekteras.

    SvaraRadera
  8. Hoppla då är det inte okej att skriva t.ex. om de "döda"...
    Sker många övertramp här då.

    SvaraRadera
  9. Vilken bra bild på överste partipamp och fackpamp!

    Hörde förresten att det bildats ett nytt fack, fritt från varje parti:
    www.lontagarna.org
    Brukar förkortas LÖ.

    SvaraRadera
  10. Som djurvän vill jag gärna ha både rådjur och lo...

    Gunilla

    SvaraRadera
  11. www.lontagarna.org är Sverigedemokraternas kommunikationsstrateg Joakim Wallersteins skapelse.

    Det enda de lovar är att de kommer ta betalt 180kr/mån. De räknar med att surfa på andra fackförbunds förhandlade kollektivavtal. Resten får medlemmen sköta själv, och hoppas på att få "stöd" när det kniper.

    Lika seriöst som Sverigedemokraternas vurm för invandrares väl och ve.

    SvaraRadera
  12. Vilka som får förhandla om löner, det bestämmer arbetsgivarna tillsammans med LO, TCO och Saco. Så var det åtminstone förr. Därför kunde de bestämma att t.ex. SAC inte skulle få vara med vid bordet. Sedan hånade man SAC:s medlemmar för att de åkte snålskjuts. Snyggt, eller hur?

    SvaraRadera
  13. Anonym. Varför spekulera över vad bloggägaren anser? Varför inte fråga honom rakt ut? Länken är väldigt intressant "Forskning & Framsteg" "Religion för ateister"
    "Tycker att detta ska respekteras"
    ?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Det är riktigt att kommentarsfältet inte finns på de där små rosa inläggen. Skälet är förstås att man kan kommentera dem på den sida från vilket citatet är hämtat. Å andra sidan kan jag ju inte hindra att kommentarer kommer in i ett befintligt kommentarfält. Birgitta skulle säkert uppskatta kommentarer på FoF:s blogg.

    SvaraRadera
  15. Skillnaden mellan SAC och www.lontagarna.org är förstsås att den senare kallt räknar med att surfa på andras arbete, alltså ingen ambition alls att ens försöka få till stånd kollektivavtalförhandlingar.

    Det kräver kunskap och kostar att ha förhandlare, det vet Sverigedemokraten bakom www.lontagarna.org.

    SvaraRadera
  16. Tack Birger för ditt svar.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Ingenting är som det ser ut att vara.
    Alla har anpassat sig, inte jag bara.

    SvaraRadera
  18. Det är väl bara bra att det finns fackföreningar för olika åsikter.

    Men det är illa för demokratin, när de stora bestämmer över de små, och sedan pekar finger åt dessa för att de ingen makt har fått.

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Vad kul att lära sig det där om celldelningen i rådjursembryot. Jag har också en rådjurmamma som går förbi min tomt då och då, alltid samma väg. Hon har fortfarande två kid med sig. Jag antar att hon kommer att stöta bort dem i vår innan hon föder ett nytt kid, om det nu blir något nytt kid just i år.

    SvaraRadera
  20. Folk som inte gillar vinster i välfärden är ju fria att välja en annan aktör. När såna som Sjöstedt fått mycket att säga till om brukar det dock inte finnas några valmöjligheter kvar.

    SvaraRadera
  21. Jag brukade förut undra över hur ett land med så starka fackföreningar kunde vara så genom-kapitalistiskt. Det gör jag inte längre. Nu förstår jag. Där växer samarbetsmännen som i drivhus. Där kan enkla, naiva figurer få för sig att de måste "hjälpa" företagen genom att bli extra servila samarbetsmän. Där kan man fort förvandlas till en "instinktiv moderat" som dock ibland säger saker som "jobben" & "äldreomsorgen".

    SvaraRadera
  22. Erik hur gör man om den t.ex. den kommunala hemtjänsten tagits bort och helt ersatts av privat hemtjänst?
    Har man någon valmöjlighet då? Det har skett i en del kommuner.

    SvaraRadera
  23. "Anna Det här är inget liv"

    KA har talat med fyra personer som fick sluta ner hemtjänsten i Upplands Väsby lades ner.

    http://www.ka.se/det-har-ar-inget-liv

    SvaraRadera
  24. Till Anonym/Erik i Sthlm:

    Vinster dränerar medel, så friheten blir därmed lidande för också de andra, kan du inte förstå det i ekvationen Erik?

    Och om vi skippar de mest dogmatiska figurerna och tankemonstren som de hyser till både höger & vänster, så kan vi som sagt ha BÅDE privata och offentliga UTFÖRARE av OFFENTLIGT finansierade verksamheter utan vinster, om vi nu verkligen skulle vilja ha det så.

    Snart, tänker jag, som en logisk följd, kommer Folkets funderingar breddas och fördjupas till att också reflektera över vad Vinster generellt innebär, och inte bara vad privata vinstuttag innebär för den offentliga sektorns medel och verksamheter...

    SvaraRadera
  25. "Det är väl bara bra att det finns fackföreningar för olika åsikter."

    Visst. Fast bättre är det om de redovisar sina åsikter och kopplingar tydligt, vilket inte www.lontagarna.org gör, utan det får man först reda på om man börjar leta efter vilka står bakom, i detta fall en högt uppsatt sverigedemokrat.

    Ännu bättre är det om fackförbunden har en ambition att jobba för sina medlemmar, än att bara vara "stöd".

    SvaraRadera
  26. Även när LO och facken bildades fanns det partipolitik bakom.
    Det var dessa som kollektivanslöt medlemmarna till Socialdemokraterna.
    (Stalin light?)

    Men det var helt lagligt och legitimt då. Så även i nutid för
    www.lontagarna.org

    SvaraRadera
  27. Alla intelligenta som läser www.avpixlat.info
    fattar att SD gillar facket Löntagarna, eftersom det ges utrymme.

    SvaraRadera
  28. Ja, men de kollektivansluter förstås inte någon till något parti, som sossarna gjorde.

    SvaraRadera
  29. Nej de höjer likt Alliansen medlemsavgifter, skapar klyftor och låter penningen styra vem som får trygghet.

    SvaraRadera
  30. "Även när LO och facken bildades fanns det partipolitik bakom."

    Visst, fast www.lontagarna.org vill framstå som om de är partipolitiskt obundna, vilket de förstås inte är.

    Vetskapen om vem som skapat och står bakom www.lontagarna.org -den sverigedemokratiska kommunikationsstrategen Joakim Wallerstein- talar mot att det är ett politiskt obundet förbund.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.