tisdag 7 januari 2014

Hägglund vill ta tillbaka en fjärdedel av julklapparna...

Göran Hägglund ger sig inte. Han tycker att den som skänker en gåva skall få ökat statligt bidrag.  Den som skänker pengar till t ex Pingstkyrkan kan idag minska skatten som finansierar skola och äldrevård. 2012 försvann 156 miljoner på det sättet. På grund av "gåvor". 

I Sverige får man sedan några år tillbaka göra avdrag på skatten om man skänker något till godkänd organisation. Den som skänker 6000 kronor skänker i själva verket bara 4500 kronor, de resterande 1500 kronorna kan man dra av från skatten.

Nu vill Hägglund öka de statliga bidragen. Den som skänker upp till 12000 kronor per år skall få göra skatteavdrag. Jag som lever med den simpla uppfattningen att gåvor är gåvor, inte skäl till att få bidrag.

Vad är det för gåvor man ger om man inte ger gåvorna utan att få tillbaka en fjärdedel? Det är som att kräva tillbaka var fjärde julklapp. Absurt. En gåva är en gåva. Och avdragsträsket ökar, skattesystemet byråkratiseras och administrationen ökar.

Göran Hägglund verkar väldigt sniken. Och de som redan fått stora skattesänkningar och piffiga bidrag för att låta någon tvätta toaletten och grilla gris skall nu få ökade bidrag för att skänka av sitt överflöd. Kristdemokraterna kallar detta för att stärka civilsamhället. Pyttsan! Det bästa sättet att stärka civilsamhället vore att förbjuda vinstsyftade skolor och äldreomsorg - de vinstagande bolagen har nämligen lagt en våt trasa på ideella organisationer som vill driva verksamheter på grund av något så fint som civilsamhällets samhällsnytta.

Ni som fått julklapp av Hägglund, göm den om han dyker upp!

12 kommentarer:

 1. Undrar vad Hägglund hade gjort om han varit en av de tre vise männen? Hade han tagit tillbaka en fjärdedel av rökelsen, myrran och guldet? Märkligt sätt att på det sättet stärka kristna värderingar och kristen värdegrund. KD brukar tala om vikten av att stärka vår värdegrund. Antar att de menar den kristna. I supervalet 2014 kastar vi ut månglarna ur templet!
  Vi använder oss av Birgers gamla lööfblås också så att Annie Lööf också sugs med. Men det löser tyvärr bara tillfälligt problemet för det som sugs in spottas ut i en annan form. Våra politiska partier sugs snart in i EU:s "lövblås" och är ett minne blott. Allt ändrar form. Men medvetenhetes form verkar bestå. Den utvecklas jäkligt trögt. Girighet är ledordet. Individualism hyllas på bekostnad av kollektivets bästa.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Alla avdrag sägs vara självfinansierande. Stämmer det, Birger? /Ulf

  SvaraRadera
 3. Ulf, naturligtvis är inte alla avdrag självfinansierade, det blev mycket konkret när jag satt i budgetförhandlingar med regeringen en gång i tiden.

  SvaraRadera
 4. Neoliberal Agendatis jan. 07, 12:17:00 em

  Ju mer pengar man kan snuva staten på desto bättre.

  SvaraRadera
 5. Skattesystemet används väl ibland som ett verktyg för att stimulera ett önskvärt beteende. Det är väl så Hägglund ser det.

  Om avdragen leder till för lite skatteintäkter så är det väl bara att höja skatten. Men det är förstås inget man kan vänta sig från korvgrillaralliansen...

  Är du emot att man "ger en gåva till miljön" genom att t.ex. installera typ solceller och därmed kanske får göra avdrag?

  K

  SvaraRadera
 6. Är det önskvärt att stimulera ett beteende som säger att för att ge måste man få något tillbaka?

  SvaraRadera
 7. K, jämförelsen haltar högst betänkligt!

  SvaraRadera
 8. Tja, jämförelser har en tendens att halta om man byter perspektiv.

  Och någon tycker kanske att man ska göra en insats för miljön även utan att belönas.

  Jag vet inte om själva skatterabatten lett till att folk ger mer. Om gåvorna inte ökat pga skatteavdragen så handlar det ju bara om en skattesänkning för en del.
  Ett sätt för KD att smygsänka skatten för några samtidigt som man vill ge intryck av att man stimulerar ett "kristet" beteende.
  ;-)

  K

  SvaraRadera
 9. K, jo jämförelsen haltar förstås en del... Visst är det ett sätt att smygsänka skatten för den som vill känna att hen vill bete sig "kristet". Många bryr sig inte om att göra avdraget, om jag förstått det rätt, eftersom man väl anser att en gåva är en gåva - eller om man inte vet om att man får göra avdraget.

  SvaraRadera

 10. En gåva är en gåva, det är den spontana reaktionen på den här reformen. Det jag gett till olika organisationer har jag inte dragit av. Det tar liksom bort glädjen, det får inte samma innebörd.
  Är det den gängse reaktionen ?
  Om de flesta tänker (typ) jag ger 4000 om jag får 1000 tillbaks, annars ger jag ingenting - ja, då får man kanske tänka om.
  Det är handlingen som räknas ?

  Eric

  SvaraRadera
 11. "Hägglund vill ta tillbaka en fjärdedel av julklapparna..."

  Med "kristna värderingar" vill han också att skattemyndigheten har full kontroll på vad du ger.

  /O

  SvaraRadera
 12. Ett lika rimligt sätt att se på det är ju att någon skänker 4500 men att mottagaren får 6000 kr p.g.a. reglerna.

  Det jag retar mig på är istället att etablissemangets politiker sitter och bestämmer vilka organisationer som ska ges denna gynnsamma behandling. Organisationer som ibland tar (parti)politisk ställning.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.