lördag 25 januari 2014

Guldbaggar, tweed, dålig mage och riksdagens talmän

Guldbaggelarv (Cetoniinae) tillhör familjen bladhorningar.
Hamnade på en repris av Guldbaggegalan. Och insåg att skillnaden mellan prisbelönta skådisar och politiker är den att skådisarna inte kan säga just någonting utan att bli regisserade och ha ett manus skriven av någon annan. De uppträder helt enkelt ganska larvigt.

Eller... Kanske inte. Politiker är nog likadana på något sätt. Konsulter och informationsavdelningar tycks numera massakrera de flesta ledande politiker till lealösa skådisar med färdigsydda repliker uttalade med väl repeterade minspel. Och därutöver håller man väl inövande tal skrivna av någon annan.

Själv levde jag i en politikervärld där språkrör skrev sina tal och debattartiklar själv. Gud nåde den informationsavdelning som kom dragande med ett färdigskrivet tal! Till och med i mitt gamla parti har numera planterat in talskrivare åt språkrören. Det började nog med Maria Wetterstrand, vars talskrivare har blivit offentligt intervjuad i egenskap av talskrivare. Jag blev paff. Talskrivare, så dumt och lealöst, tänkte jag. Vad i h-e har man språkrör till?

Så naiv är jag.

Vem som skrev de svar talskrivaren levererade förtäljer inte historien. En utvärtes konsult kanske.

Hur som helst: Det förblir en gåta att så många av skådespelarskråets tolvtaggare inte kan prata utan att uppträda hispigt på en gala. Eller också kanske det ingår i rollen som mottagare av bagge att verka lite hispig och inte säga något vettigt? Regisserade av von Trier kanske. Eller om dämonerna anfaller på vägen upp på scenen - jo, Ingmar Bergman envisades med att stava demoner med ä.

Han hade förresten lite självdistans, Bergman. Det kanske man inte kan tro... I sina memoarer skriver han att det enda långsiktiga han nog åstadkommit för svensk teater är att toaletterna därstädes rustats upp och flerfaldigats. Han hade nämligen dålig mage. Sprang ofta och satt länge. Vilket för både hans egna behov och omgivningens välfärd innebar byggande av fler - såväl bättre isolerade som bättre ventilerade - toaletter på de teatrar där han arbetade. Alltid något.

Min egen historiska insats, som satt eviga spår i riksdagen, är att jag efter mycket strul fick riksdagens talmän att inse att tekniken för hur man syr kläder inte bör avgöra huruvida man får använda dem i riksdagens talarstol eller inte. Sålunda: jag ålades att ha regelrätt kavaj när jag talade - sydd som tweed, som talman Ingemund Bengtsson strängt meddelade.  Efter förhandlingar godkändes yllekofta under förutsättning att den hade slag precis som vanliga kavajer. Yes!

Ett annat genombrott var när jag togs till talmannen för uppläxning på grund av att jag sagt du till den jag debatterade med. Jag hävdade att talmannen väl får förbjuda mig att tala, eller avbryta mig varje gång jag använder det lilla ordet "du". Varvid talmannen gav med sig, medan han vände mig ryggen och muttrade något.

Nästa strid blev några år senare med talman Birgitta Dahl. Hon var förorättad för att jag inte vände mig till talmannen med orden Fru talman, utan istället vände mig till "publiken på läktaren, radiolyssnare, ledamöter och fru talman". Fru talman undervisade mig i att regelverket var av den arten att  jag skulle tala via talmannen, inte direkt till någon annan. Jaha, sa jag och fortsatte som jag bestämt mig för att göra. Talmannen mejlade påminnelser några gånger, men det lönade sig dåligt för mitt dåliga omdöme hade spritt sig...

Rejäla toaletter på landets teatrar smäller nog ändå högre än kofta med slag. God morgon!10 kommentarer:

 1. Efter det kom neonfärgade skjortor, strumplöst i skorna och schackmönstrat hår..fru talkvinna, pallkrav bakom talarstolen och allt annat vi kunde hitta på....80000 sidor EU-lagstiftning demonstrativt illustrerat i plenisalen. Ja, det var tider!

  SvaraRadera
 2. Det blir nog så när man saknar en trovärdig ideologisk grund. Då behöver man talskrivare, eftersom man själv är alldeles tom inombords och bara har floskler som man knappt tror på. Politik har reducerats till reklambudskap och det finns proffs på sådant, som man anlitar. Eller så tar man hjälp av Timbro, som gärna skriver talen åt en.

  SvaraRadera
 3. Eftersom vi de flesta av oss är känslovarelser, så smäller det högst att ta av sig skjortan och att sluka ett svärd som Rosling gjorde. Men väldigt få tar efter... Tack och lov!

  Flera toaletter på teatern kommer på plats två. Men de verkliga effekterna uteblir. Ingen tillväxt när det gäller toaletter världen över alltså. Synd! Har för mig att Stellan Tengroth författare till "Tillväxt till döds" belyser just bristen på toaletter som ett väldigt stort problem. Vi har inte ens löst det problemet... Bergmans magproblem löste inte ett stort världsproblem. Men ett frö har såtts...

  En kofta med Schlaug ;) hamnar också långt ner om man gjort en rankinglista över effekter. Vi ser inga koftor i riksdagen än så länge. Synd gillar koftor! De är varma och gosiga.

  Känslor är bra och viktiga om vi förädlar dem och de går hand i hand med vår mentala kapacitet.

  Om man ska vara riktigt krass så talar "idioter" från talarstolen till oss andra "idioter". Vi ser oss inte ens som politikernas uppdragsgivare och kräver äkta tal från talarstolen som inte baseras i huvudsak på våra känslor.

  Det är alla vi som ska lösa problemen som vi själva har ställt till med.

  Oj vilken karma (konsekvens) vi ska städa upp i både på individnivå, gruppnivå, landsnivå och inte minst världsnivå.

  Vi kan börja med att kräva toaletter åt alla. Tillväxt av toaletter. Toaletter åt folket! För att verkligen förstå det krävs förmodligen egna magproblem :) Vi har en tendens att begripa mycket men inte verkligen förstå innan vi själv drabbas av något.

  Lisbeth  SvaraRadera
 4. Fortsätter att snacka "skit"...
  Toaletter och korridorer har blivit patientsalar vid överbelastning på sjukhus.
  Får hoppas att det inte sker på Gastromottagningen.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Bara ett litet påpekande. Talmannen ifråga hette Ingemund inte Ingemar.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte att det finns många svenska skådespelare eller komiker, som är bra.
  Det var bättre förr... säger jag som är 45 år.
  Det finns några nutida artister som är samhällsengagerade: komiker Ozz Nüjen tycker jag är bra, komiker Peter Wahlbeck
  Hasse och Tage, Birgitta Andersson. Marin Ljung, Ernst Hugo Järegård, han hade en stark karaktär (det är väl det man vill att en artist ska ha, tycker jag)

  Många andra skådespelare är inskränkta, talanglösa, egocentriska och gu-d bevars, tråkiga.
  Men, saker kan ändra sig...
  Musiker, sångare, dansare i Sverige har en hög klass, nu anser jag.
  /C

  SvaraRadera
 7. Om ditt sätt att inte vilja
  anpassa ditt sätt till att
  vilja förstå världen så:
  Får du nog, anpassa dig ändå till
  men ingen kan hindra mig ifrån att bli en vagabond i en värld
  som anita tydligt visar,
  med bilden av, den som inte längre har något val.
  Se filmen, skit i kommentarerna,
  på pyttivårpannasblogg.
  Kulturer, vad var det?
  Religion, vad var det?
  En seger över mig själv är, där jag i lugn och ro klipper sönder
  simhuden mellan pekfingret och långfingret och höjer näsan över det vatten som jag så länge har simmat i och blir människa.
  V:et blir då ett tecken ...

  SvaraRadera
 8. Gunnar, naturligtvis. Felstavningsprogrammet vill inte att någon skall heta Ingemund, och texter man själv skrivit är hart när omöjligt att se felen i. Man läser rätt, trots att det står fel. Tack för påpekandet, rättat.

  SvaraRadera
 9. http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=3D646C4B5D8F90994219380D4DA54DE6.sonny4?cid=25967591&rssId=25966141&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8930490%26amp%3bnew%3dtrue

  Ett stycke verklighet om föraktet för svenskar.

  SvaraRadera
 10. Klimatlarver som föda ...tis jan. 28, 07:34:00 em

  ... texter ... omöjliga ...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.