tisdag 14 januari 2014

Dags för ny norm: Varannan måltid vegetarisk...

 
En debattartikel om normer, köttfria dagar och en uppmaning till politiker är införd i en del tidningar, bland annat i Corren.

Låt varannan måltid vara vegetarisk


Skolor som inför en köttfri dag är föregångare. Synen på vegetarisk mat kan förändras om fler tar ställning, skriver Birger Schlaug, Sten-Åke Stenberg och Jonas Paulsson.

Det finns starka belägg för att en beteendeförändring kan föregå en attitydförändring. En normändring i det svenska samhället som ännu befinner sig i sin linda är vår syn på vegetarisk mat. Den så kallade köttnormen utmanas av att fler och fler skolor och kommuner inför köttfria dagar.
Förutom sjukdomar leder den höga köttkonsumtionen till många svåra miljöproblem. Den globala skogsskövlingen beror till största delen på jakten efter ny odlingsmark som i huvudsak orsakas av den ökande köttkonsumtionen. Världens skogar håller på att krympa från 30 till 22 procent av jordklotets totala landyta enligt en färsk studie av forskare på Princeton University som publicerats i Public Library of Science. Och FN-rapporten Livestock’s Long Shadow framhåller djurhållningen som en av de allra största miljöbovarna vad gäller jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, försurning och luftföroreningar.

I ett av Sveriges största och första sociologiska forskningsprojekt följde forskarna 15 000 barn födda år 1953. Det vi betraktar som normalt i dag brukar kallas för normen. På femtiotalet när barnen i undersökningen föddes var normen att alla rökte. Barnaga var tillåtet, bilbälte var inte nödvändigt, homosexualitet klassades som en sjukdom och kvinnor förväntades vara hemmafruar. Så sent som 1968 svarade en tredjedel mammor att deras femtonåriga barn fick röka hemma. En av slutsatserna av studien är att man bör känna ödmjukhet inför sin samtids stridsfrågor.

Normer kan förändras och attitydpåverkan är ofta ett viktigt skäl bakom politiska beslut och lagstiftning. Jordbruksverket konstaterade i rapporten "Hållbar köttkonsumtion" att köttfria dagar i skolor har potentialen att påverka konsumenters attityd till maten vi äter. Ansvarstagande politiker som inte endast försöker plocka billiga politiska poäng kan åstadkomma en reell skillnad. Många kommuner och skolor har infört en köttfri dag. De kan gå vidare och göra varannan måltid vegetarisk. Informationskampanjer likt panta-mera kan upplysa om vikten av att äta mer frukt och grönt. Normen kan förändras!

Svenska politiker måste våga vara opinionsbildare när det gäller den enorma köttkonsumtionen. Politiska styrmedel behövs för att hållbara matval ska bli norm. Minskad köttkonsumtion gör gott för klimatet och många andra miljöområden samt för hälsan och djuren. Vår uppmaning till Sveriges politiker inför valet blir därför: Låt varannan måltid vara vegetarisk i riksdagen, i stadshuset, på skolorna och i det egna hemmet!

Birger Schlaug, f.d. språkrör Miljöpartiet de gröna
Sten Åke Stenberg, professor sociologi
Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag.

31 kommentarer:

  1. Bra Birger. Köttkonsumtionen är ju lite av elefanten i rummet när det gäller miljön: alla vet dess tärande effekt, men eftersom det påverkar ens egna vanor så kapitalt (oftast) vänder man gärna bort blicken/medvetandet inför detta jobbiga. Som sedan oftast inte är så jobbigt när man väl motiverat sig att pröva... Och motiv för att byta ut en grisprodukt mot en sojabaserad dito emellanåt finns det gott om, som artikeln ju visar.

    SvaraRadera
  2. Du stiger i aktning för var dag!

    SvaraRadera
  3. Köttkonsumtionen är onaturligt hög i västvärlden genom livsmedelssubventioner och det får naturligtvis negativ verkan på diverse sätt. Att subventionera exempelvis bilar och samtidigt propagera för bilfria dagar är bara korkat. Redan Gustav Vasa insåg lagarnas betydelse.

    Det finns inga ”hållbara matval”. Allt måste förbrukas, tills det tar slut. Subventioner ger felallokeringar och sänker välståndet och gör att slutet kommer tidigare. En viss del av människorna måste bara ivra för något. De kommer alltid att vara i minoritet. Andra kommer bara att äta mer kött. Det enda vettiga på området är att lämna EU och införa tullar på utvalda råvaror och livsmedel och få en bättre motståndskraft mot kollapsen.

    SvaraRadera
  4. Neoliberal Agendatis jan. 14, 10:46:00 fm

    GMO kan minska åkerarealen och kärnkraft tar upp väldigt litet utrymme jmf. biobränslen

    SvaraRadera
  5. Hmmm...när något är för bra för att vara sant så är det sannolikt så.

    GMO minskar åkerarealen men under en väldigt kort tid, därefter slår naturen tillbaka som den alltid gör och utvecklar resistens. Åkermarken i många länder övertas nu av resistenta ogräs där man ännu inte har något gift som kan ta död på monsterogräsen. Ändå marknadsförs Monsantos produkter som om de var miljövänliga pga minskad kemikalieanvändning.

    Gunilla

    SvaraRadera
  6. Jättebra!
    Skolan kan verkligen göra skillnad här. Jag tycker att vegetarianism kan utvecklas i skolan och ta mycket mer plats, kanske t o m kan bli det största ämnet?
    Jag ser fram mot den genusvetenskapliga, köttbefriade skolan. När de klassiska undervisningsämnena får mindre plats behövs även mindre proteiner, eftersom hjärnans utveckling kan saktas ned.

    SvaraRadera
  7. Kul, Kingedward, men med ditt namn borde du verkligen vara inriktad på vegomat...

    SvaraRadera
  8. Jag har absolut inget emot vegomat för personlig del, men skolan är kanske inte rätt ställe att prova den i stor skala. Man brukar ju säga att barn gör som de vuxna gör, inte som de säger. Rätt utgångspunkt här borde vara att de vuxna som vill ändra dieten gör det, först.
    Dessutom tror jag att kombinationen växande barn/animaliska livsmedel är ganska välprövad och framgångsrik.

    SvaraRadera
  9. Mycket bra Birger! Detta tror jag kan bli något stort faktiskt. Det borde vara möjligt att få igång en bredare "vegetarisk folkrörelse" för minskad köttkonsumtion av alla de skäl som du räknar upp, och som tydliggör att det enda moraliskt riktiga i dagens värld är att kraftigt minska köttkonsumtionen. Denna fråga måste bli mycket bredare än enbart förknippas med piercade tonåringar som släpper ut minkar. Det handlar om planeten, det handlar om djuren, det handlar om hälsa (svin/fågelinfluensa etc.). Det enda vettiga är således att vi kraftigt minskar köttkonsumtionen, och var ska detta börja om inte på skolor, universitet, polishus, riksdagshus etc.? Att införa varannan vegetarisk måltid i statliga/kommunala sammanhang vore perfekt i kombination med informationskampanjer som du nämner, så att ätmönstret successivt kan ändras även hos privata konsumenter. Återstår problemet med vad vi ska göra med alla arbetslösa grisfarmare... De bör få någon form av omställningsbidrag för att istället börja odla äpplen?

    SvaraRadera
  10. - Djurrätten då?

    - Jodå jag äter vegomat en gång i veckan, men kan öka på till tre dagar också. Då är jag ju djurvän samtidigt, eftersom kon, grisen, hönan och fisken då bara behöver dödas lite grann.

    Gt

    SvaraRadera
  11. Gt, om du läser artikeln så framgår det mycket tydligt att det är normen det talas om. Normen idag är kött varje dag, debattartikeln talar om normen borde flyttas fram till varannan dag. Det är också något som är överkomligt för de flesta. Varför kritisera en vettig plan för mindre köttätande? Du tror väl inte att normen under i ett steg kan förändras till noll dagar i veckan?

    SvaraRadera
  12. "Låt varannan måltid vara vegetarisk"

    och närodlad...? För miljön, klimatet och inte minst djuren som transporteras kors och tvärs.

    En stilla fråga... Detta kräver politiska styrmedel?
    Kött är billigare än grönsaker. Jens Holm(V) har i EU parlamentet föreslagit en informationskampanj för vegetarisk kost. Han vill uppmana medlemsländerna att införa köttskatter, så att kött blir dyrare och vegetarisk mat billigare.

    "Djurrätten som Gt skriver om är jätteviktig." Forskning visar att djuren likt oss människor har känslor. En informationskampanj inom EU om att djur har känslor och resten av världen behövs också.

    Nu är det snart val till EU parlamentet och V och Jonas Sjöstedt har sagt att de inte tänker lämna över EU kritiken till SD. Det här är också en vinstfråga eftersom det handlar om konkurrens och att vi inte får utesluta andra aktörer till förmån för lokala handlare. Det skulle förmodligen betraktas som illojal konkurrens och straffa sig.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Det blir svårt, det!
    Varannan tugga klarar jag nog tills vidare...

    SvaraRadera
  14. Fred, det är lättare än man tror... Det finns suveränt god mat utan kött idag - det gäller bara i övergången att plocka in protein som smakar bra från annat håll. Efter några veckor mår man bra, dessutom smakar köttet väldigt mycket bättre ju mer sällan man äter det. Nu blir det kött tre dagar i veckan - då har vi råd med dyrare ekologiskt kött som ger en halt annat dignitet av upplevelse. Som gammal dagsköttätare var jag också skeptisk, orolig och smått bitter när jag bestämde mig för att ta stegen. Piggare blev jag också!
    Kronärtskocken

    SvaraRadera
  15. Åhhhh, tack!!!!!!!
    AK

    SvaraRadera
  16. Övergå från kött till att bli vegetarian på heltid bör ske under en period av fem till sju år. De flesta kroppar behöver denna omställning.

    Julle

    SvaraRadera
  17. Jag är inte vegetarian, men äter mycket vegetariskt. Av alla möjliga bra och dåliga skäl. Övergången från "kött varje dag" till "kött ibland" har förstås sina sidor, åtminstone var det svårt förr när vegetarisk matlagning inte var så allmänt utvecklad som idag. Skulle vi alla bli fullblodsvegetarianer skulle det bli problem med kulturlandskapet, å andra sidan blir det så i alla fall eftersom den mesta maten från djurkroppar kommer från djur som aldrig varit ute. Gäller nog i princip allt som äts på restaurang, där man lättare kan smyga med varifrån man hämtar delarna från djurkropparna.

    Många tror att alla "kor" har rätt till bete, men så är det inte alls. Personligen tror jag att det smartaste vi kan göra är att äta mindre kött,men istället betala mer för det och på det sättet gynna ekologisk odling och hyggligare livsförhållanden för djuren.

    Nu kommer förstås helblodsvegetarianer och veganer bli förbannade för att jag inte dundrar om att vi alla bör vara vegetarianer omedelbart för klimatets och världens och djurens skull. Men välj gärna era fiender med större omsorg i så fall...:-)

    SvaraRadera
  18. Birger, jag är "helblodsvegetarian" och i det närmaste vegan, men jag tänker inte göra dig till min fiende. Jag tycker överhuvudtaget inte om tanken på att ha en fiende. :-)

    I dagsläget, när köttkonsumtionskurvorna pekar åt fel håll, är jag fullt nöjd med att få ner köttätandet till hälften. Och sedan ta det därifrån... One small step for man... :-)

    SvaraRadera
  19. Tv-tips: Min sanning med Nyamko Sabuni. Så grymt jäkla bra...
    AK

    SvaraRadera
  20. Lisbeth. Du förstod antagligen mitt försök att provocera. Jag tror att barn har lättare för empati med djuren än vad vuxna vanligen har. Barnen har färska minnen av sagodjuren. De är kamrater. Och man äter inte gärna sin kamrat.

    Men det är känt att skolbarn på sina håll vägrar vegetariskt i skolan. Det har väl dels med normen hemifrån att göra, dels med ovetskap om slakt.

    Det har citerats förr, och förtjänar repriseras. Leo Tolstoj, den berömde författaren och filosofen, menade att slagfälten, alltså krigen, består så länge vi har slakthus.

    Självlart är halverad köttkonsumtion bättre än ingen minskning alls.

    Veganer är i allmänhet fredliga, eftersom vi predikar fred med alla medvarelser. Vi förfasas över slakten och vi sörjer offren. Men vi utnämner inga fiender...

    Gt

    SvaraRadera
  21. Vad i allsin dar har hänt med kvällsnyheterna.... Fulla med grönt fokus....
    AK

    SvaraRadera
  22. Gt Vi kallar demokratier för civiliserade. Men mycket barbari finns kvar. Undrar om det inte ligger mycket i det som Leo Tolstoj menade. Julle skriver om omställning. Alla kroppar är nog inte mogna för att helt utesluta kött för fort. Politiska styrmedel som köttskatt som gör kött dyrare och vegetarisk mat billigare, skulle förhoppningsvis vara en bra början till en ny kulturrevolution för djurens rättigheter. Djur har känslor alltså så borde vi vilja välja mer grönt. För vi kan välja. Alla kor har rätt till bete om vi väljer att tycka att de har det. Men vi tror att så är det inte alls. Att det blir problem med kulturkandskapet ser jag personligen som en konsekvens av tidigare mänskligt oförstånd.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  23. Med det menar jag naturligtvis att kulturlandskap har uppstått genom människans inverkan. Att kulturlandskap kräver aktiv skötsel för växterna och djurens skull och för deras möjlighet att överleva.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  24. Ja, Lisbeth, visst tycker vi det är fint med öppna hagmarker. Och det får vi genom djurens bete.
    Eller folk som orkar slå med lie.
    Men djur som betar, ska de belönas med att tas av daga?
    De är ju inte till för vår skull, utan för sin egen.

    Gt

    SvaraRadera
  25. En ny svensk tull 40 procent på bland annat andra länders subventionerade livsmedel och livsmedelsråvaror skulle kanske öka butikspriserna 25 procent. Det blir mindre slängd mat i handel och hos konsument. Tillsammans med något förändrade matvanor kanske konsumenternas utlägg ökar 15 procent. I så fall ökar matens andel av konsumtionen från från cirka 12 till 14 procent, vilket är långt mindre än det var på 80-talet.

    För jordbrukarna betyder detta enormt mycket. En mängd saker blir ekonomiska och produktionen ökar. Dagens subventioner är främst arbetsfria inkomster och är kopplade till ägandet. Mark, maskiner, byggnader, kunskaper och andra produktionsförutsättningar är till stor del utbytbara och och de flesta jordbruksområden påverkas ungefär lika mycket. Priserna går upp på allt, även om det inte importeras och påverkas av tullen.

    Speciellt stort skillnad blir det i marginella områden och där mångdubblas omsättningen. Det finns kommuner som hade dussintals mjölkgårdar på 80-talet och idag inte har någon. Detta påverkar även sådant som överbefolkningen i Stockholm. Jordbrukssubventionerna är förövrigt en av många stockholmssubventioner.

    Nu kommer i och för sig svenskarna och speciellt stockholmarna att svälta ihjäl i massor när samhället kollapsar av naturresursskäl omkring 2050. Detta kan inte påverkas i någon större utsträckning och är en lång historia. Att få upp livsmedelsproduktionen ger nog främst fördelar vid en snabb tillförselbrist. Det är i vare fall en tidsfråga innan olja, livsmedel och annat som andra tycker är viktigt inte kommer från utlandet och då är det kört.

    Predikningar om köttfria dagar saknar helt kontakt med verkligheten. På liknande sätt är det med LRFs och makthavarnas fåniga kampanjer om vad bra det är med svensk mat. Bara moraliserande trams. Alla måste förberedas på kollapsen. Tullen i sig får som sagt inte så stor betydelse. Den vegetariska maten kommer med kollapsen. Men det är fel sätt att förbereda sig.

    SvaraRadera
  26. Oroande med alla kommentarorer som ytterligare vill Disneyfiera djurhållning. Kan ni kanske presentera för mig ett enkätsvar från Sveriges kor där de svarar på om de föredrar att leva i hage eller lagård och seda slaktas, eller att inte finnas alls? Om man inte äter kött kommer ju dessa djur inte att finnas, det är ju knappast så att de släpps ut i skogen, eller...?

    SvaraRadera
  27. God och bra vegetarisk/vegan mat som är både ekologisk och näringsriktig är ju svårt att hitta. Green n Lean är ett svenskt KRAV-märkt hälsolivsmedel med verkligt unika näringsegenskaper, som baseras på groddade råvaror och som inte innehåller tillsatser av något slag. Lågt GI med mycket fibrer och finns 5 olika produkter; burgare, morot- rödbeta och broccolibullar. Den här produkten passar också som ingrediens i pastarätter – man smular bara ner den i t.ex. en tomatsås och så har man en vegan ”köttfärssås” eller kan användas i lasagne mm. Tror inte att den finns i alla butiker men man kan fråga efter produkten i butikerna så kanske dom kan ta hem mot beställning.
    Mer om Green n’ Leans unika näringsegenskaper på www.green-n-lean.se
    P.S. Green n’ Lean har nominerats till Garant Ekostjärna 2014 – där Vinnaren utses på Ekogalan på Grand Hotell i Stockholm 30 januari. Besök www.ekoweb.nu/?p=11221 för mer information

    SvaraRadera
  28. Gt, Nej jag tycker inte att djuren ska belönas med att tas av daga. De är till för sin skull och för andra djurs skull. En del påstår att vi människor är djur. Men det köper jag inte. Vi beter oss som djur och det är en stor skillnad. Vi har utvecklat den mentala förmågan mer än djuren och bör uppfatta oss som djurens beskyddare. Har ingenting med snuttifiering eller Dineyfiering att göra. Sveriges kor kan inte i ett enkätsvar svara på vad de föredrar. Vi däremot har ett uppdrag att vara djurens röst. Varför skulle inte dessa djur finnas om vi inte knaprar på deras kroppar. De är ju mat till andra djur. Dessutom så betyder att leva i symbios med allt att man ger och tar. Vi tar likt rovdjur och skjuter rovdjur som vargen för att de gör detsamma.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  29. Artikeln är dåligt uppdaterad på kostområdet. Det är en myt att köttkonsumtion leder till sjukdomar. Finns inga undersökningar av god kvalitet (randomiserade interventionsundersökningar) som visar detta.

    Föga förvånande eftersom människan utvecklats på köttbaserad kost.

    Däremot är risken vid vegetarisk och speciellt vegankost betydande eftersom man lätt kan få brist på viktiga näringsämnen.

    Det är högst olämpligt att experimentera på barn. Barn som kanske inte alltid får bra mat hemma, bör få näringsrikt kött, eller för all del fisk, i skolan.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.