måndag 27 januari 2014

Äldre tänker snabbare...

Det är en myt att äldre får sämre minne. Tvärtom tänker äldre snabbare än unga människor men har ofantligt mycket mer information att tröska igenom. 

Detta självklara påpekande får nu ytterligare tyngd när forskare vid universitetet i Tübingen lagt fram sina resultat i tidskriften Topics in cognitive science.

Sammanlagt behärskar de äldre enormt mycket fler ord än unga... vilket innebär att en person med stort ordförråd missgynnas i de vanligen förekommande testerna. Att äldre "glömmer" namn beror på något så enkelt som att hjärnan har så många fler namn att sortera bland. Så mycket mer erfarenheter att sila information genom. Dessutom lär sig en mer mogen hjärna att sortera bort ovidkommande eller rent meningslös information. Kunde just tror det... Vad är det statsråden heter...?

Mer finns att läsa i en artikel av Henrik Ennart - en av de få jag numera minns namnet på i SvD. Vilket beror på att meningslös information sorteras bort. Inte minst den tidigare så spänstiga Näringslivsbilagan är numera återbördad till de ängsligas rede. Under några år fick den bilagan hjärnsynapserna att gå varma av ren lust.

Nej, detta inlägg har givetvis ingenting med den egna åldern att göra. Hur kan ni ens misstänka något sådant? Nu är det bäst att jag slutar, måste ner i köket och kolla om jag stängde av spisen.

15 kommentarer:

  1. Härligt att få bekräftat hur det står till med minnet...och namn är bara till besvär..jag vet ju ändå vem jag talar om..

    SvaraRadera
  2. Hmm Vetenskapens resultat är en hypotes som gäller tills vidare. Det vet vi. Nuvarande vetenskap gäller tills vidare tills det är fastställt utom allt rimligt tvivel...

    Är detta helt bekräftat? Eller finns tvivel? Som att jorden är rund t.ex. Det är bekräftat. Men var all information lagras är inte helt fastställt? Hjärnan som sambandscentral plockar fram informationen. Men var lagras information? Det finns olika hypoteser.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Varför är det självklart att äldre har mycket mer information att tröska igenom? Beror det inte på individens kapacitet/förmåga att inhämta information, hur mycket information som finns att hämta? Låter mycket märkligt att det har med vår nuvarande ålder att göra.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Det skulle kunna vara en naturens klassfråga :)

    SvaraRadera

  5. Desto fler klossar av olika storlek och form man har att bygga med, desto större bli variationsmöjligheterna.

    Enfalden ersätts av mångfalden.

    Alf Johansson.

    SvaraRadera
  6. "Enfalden ersätts av mångfalden" ja mångfald av privata företag med vinstsyfte. Enfalden är nu på väg att avslöjas.

    SvaraRadera
  7. Vilken tröst att läsa, jag trodde jag blivit totalt senil.

    SvaraRadera
  8. Stämmer förmodligen delvis. Om inte sjukdom sätter hinder, samlar vi på oss mer kunskap under livet och får ett större ordförråd. Istället för att äldre ska tas tillvara allt längre på jobbet som föreslagits från politiskt håll, så kan de med sina samlade erfarenheter från detta liv vara goda vägledare för de yngre och hjälpa dem in i jobb dvs. handleda dem. Förmodligen (spekulation) leder denna vetskap till precis tvärtom. De äldre vägrar att maka på sig. Det politiska systemet fortsätter med flest män på tunga poster som vägrar flytta på sig. De unga utesluts därmed från arbetsmarknaden med vetenskapen som grund.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. @Lisbeth: Vetenskapen jobbar inte med principen "bortom rimligt tvivel", det gör bara jurister :)
    Vetenskapen bygger funktionella modeller av (aspekter av) verkligheten. När man skickar raketer till månen räcker det med Newtons gravitationsmodell, men när man tittar på svarta hål så behöver man Einsteins modell. En arkitekt behöver inte ta hänsyn till jordens kurvatur när hen ritar ett hus, utan kan förenkla och tänka sig att jorden är platt :) Man använder den modell av verkligheten som för ändamålet är bäst lämpad. "Hur det verkligen är" är en mer filosofisk fråga. Dessutom är det en myt att det någonsin varit en majoritetsuppfattning att jorden är platt - att den är klotformad har faktiskt varit den allmänt spridda föreställningen sedan antiken. Däremot hörde jag nyligen någonting om någon "ny teori" som på ett fungerande sätt kunde beskriva jorden som platt :) Allt handlar om perspektiv på verkligheten.

    SvaraRadera
  10. Jag är lite äldre plus 50 och har blivit tvungen att lära mig ett nytt jobb för det gamla blev nedlagt. Jag vill gärna jobba till 70 om det går bra med hälsan och tänker att det vore bra om yngre jobbade mindre. När jag var yngre och hade småbarn jobbade jag som mest och mycket övertid för att allt skulle gå ihop.Tänk om jag kunnat jobba så mycket när jag blev äldre och barnen blivit stora,vilken vinst det hade varit.Jan

    SvaraRadera
  11. Jonte, Instämmer "Allt handlar om perspektiv på verkligheten"

    En del vetenskapsmän jobbar inte med principen "bortom rimligt tvivel" det är sant. Men de borde göra det. En del TROR att det har forskats färdigt i och med dem. Vetenskapen är en tro/antagande/hypotes tills saker och ting är fastställda bortom allt rimligt tvivel.

    Eftersom "allt" handlar om perspektiv på verkligheten så tror vi tills vi har verklig kunskap om verkligheten. MOTIV vad för motiv har vi har spelar också roll. Vi kan ha flera. Men ett avgör, det yttersta.

    "Man använder den modell av verkligheten som för ändamålet är bäst lämpad." utifrån nuvarande kunskap om verkligheten.

    Vill man t.ex. forska om det överfysiska om man anser att det inte existera något överfysiskt? Kanske, kanske inte...

    Håller med dig det är en myt att det någonsin har varit en majoritetsuppfattning att jorden är platt. Men den myten fick råda tills den inte längre gjorde det.

    Håller inte med om att det mer är en filosofisk fråga hur det verkligen är. Verkligheten är en och samma för oss alla. Men vi ser olika på den utifrån vår förmåga att tolka verkligheten.

    Vetenskapen är för närvarande verktyget att utforska verkligheten. Verktygen förfinas. Men för att kunna tolka verkligheten krävs förmåga och kapacitet att göra det. Vad är det som säger att alla vetenskapsmän nödvändigtvis har den förmågan?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Jan, ja och tänk vilken vinst det skulle vara om äldre som har samlat på sig stor erfarenhet i detta liv kunde hjälpa de yngre med barnen. Vilken kunskap barnen skulle kunna inhämta. Vilket ordförråd de skulle kunna få. Om kapaciteten hos de äldre finns. Om resonemanget utgår från denna "vetskap" som inlägget handlar om så borde äldre hjälpa till med barnen när de yngre går till jobbet. Heller handleda yngre personer på jobbet. De yngre generationerna umgås väldigt lite med den riktigt äldre. De äldres erfarenhet tas alltså inte tillvara. Dessutom tas kvinnors kompetens dåligt tillvara inom EU. Kvinnan stannar hemma mest med barnen. Männen jobbar som mest när barnen är små...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Lisbeth:
    Jag tycker det är märkligt att påstå att kvinnors kompetens inte tas tillvara pga att många stannar hemma mest med barnen. Jag har tagit tillvara massor av kompetens från min mamma som varit mycket hemma.

    Och det är i ett av de allra viktigaste områdena vi har kunskap i, dvs hur vi bäst behandlar varandra och hur man på hjälper barn till en bra uppväxt. Detta är viktiga grejer tycker jag och ska absolut inte nedvärderas bara för att det är traditionellt kvinnlig kunskap.

    SvaraRadera
  14. iblandekonomi, Traditionell kvinnlig kunskap kan bli manlig kunskap. Män behöver också kunna lära ut hur man bäst behandlar varandra. Traditionell manlig kunskap kan bli kvinnlig kunskap. I programmet "Fittstim" visar en kvinnlig brandman hur man handskas med slangen... Vi lär av varandras kunskap. Eller är en kvinnlig brandman avtändande?

    Syster Hans är ingen som män vill pysslas om av? Säger kanske mer om de männen än "syster Hans" ?

    Det är EU minister Birgitta Ohlsson som säger att kvinnors kompetens tas dåligt omhand i EU. Vilket stämmer. Om människor vill jobba tills de har ena foten i graven, så minskar chansen för andra att få det arbete som hen utbildat sig för.

    Vill inte nedvärdera kvinnor som tar hand om barnen. Tycker likt dig att "det är märkligt att påstå att kvinnors kompetens inte tas tillvara pga att många stannar hemma mest med barnen".

    Men många kvinnor har skaffat sig en yrkeskompetens och många har gjort det med studielån. Det kan tyckas bortkastat om denna kompetens inte får användas.

    Lisbeth



    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agendamån jan. 27, 10:43:00 em

    "Äldre tänker snabbare...
    ...

    Sammanlagt behärskar de äldre enormt mycket fler ord än unga"

    Stämmer säkert, men det förändrar inte det faktum att det tar längre tid för dem att slå upp information.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.