tisdag 17 december 2013

Världsbilder och otyg i tid och otid

"Inte ens om vi idag skulle simma i bruksartiklar, som tillverkats vid löpande band, skulle vår längtan efter ett rikare liv bli tillfredsställt.”
Elin Wägner, 1945.

"Att i barbarsamhället passivt bevittna en strid mellan två män skulle medföra att man betraktas som en mördare. Men enligt teorin om staten som vakar över alla behöver åskådaren inte ingripa…
Peter Kropotkin, Inbördes hjälp, 1919

"Vad har jag för glädje av att kunna skaffa mig en sommarstuga och fiska, när de gäddor jag får upp är kvicksilverförgiftade och oätbara? Vad har jag för glädje av att kunna köra bil när jag tvingas sitta i milslånga köer, omvärvd av illaluktande och giftiga gaser? Och vad har jag för glädje av arbetstidsförkortning som äts upp av ökat avstånd och restid mellan arbete och bostad?"
Anders Björck, m, 1968 tal i Gimo.

"Ja, vi vill ha ekonomisk tillväxt, vi struntar i om vi förstör några mil kust i det här landet. Det finns ju hundratals mil kuster runt Medelhavet och andra hav, dit vi kan åka med den ekonomiska tillväxten i bagaget så att säga… Vi kan ju plaska omkring i Stilla Oceanen, när avstånden krymper."
Kjell Olof Feldt, S, Chalmers 1970, i Göteborg.

"Vi behöver inte bry oss om animaliskt eller vegetabiliskt liv för dess egen skull utan bara i den mån de ger fördelar åt människan. Om tingen är till för människan varför skulle vi då inte använda varje gnutta koppar eller varje droppe olja om det råkar maximera vår välfärd. Miljörörelsens stackars ungdomar är förledda i denna fråga och har intet ont anande letts in i det reaktionära lägret…"
Wilfred Beckerman, Leve Tillväxten, 1970

Vi (är) pragmatiska och öppna för många former av regeringslösningar i september nästa år. Det kan bli vilken konstellation som helst.
Helén Pettersson (s) i riksdagen 5 dec 2013

9 kommentarer:

 1. Var det Anders Björck som inspirerade Peps till "Hög standard"? Tanken svindlar.

  SvaraRadera
 2. Vilket galet påstående av Wilfred Beckerman! Hade inte hört talas om honom tidigare. Men ser nu att han är en Brittisk nationalekonom född 1925 som prisas av det (höger-)liberterianska Mises institutet. Beckerman verkar vara en huvudkritikerna till begreppet hållbar utveckling.

  SvaraRadera

 3. Hej,

  Tycker det där med staten (Kropotkin/anarki) är svårt.

  Å ena sida önskar man att vi tar eget ansvar. Och själva får välja våra liv.
  Å andra sidan är vi fast i "fångarnas dilemma", vi behöver hjälp att göra det som är bäst för (nästan) alla.

  I hjärtat är jag anarkist, men hjärnan protesterar.

  Eric

  SvaraRadera
 4. Spiring: Nja... men det är faktiskt så att den miljöfront som fanns på sextiotalet kom från höger. Vänstern såg varje bolmande skorsten och varje puttrande avgasrör och varje hus vid stranden som en framgång...

  Ove: Visst är det märkligt att denne man kan omhuldas av liberala grupper, han skrev det i en tid när den moderna miljörörelsen växte fram - den var till skillnad från den äldre naturvårdsrörelsen mer internationell till sin art, mer radikal i meningen att det inte bara handlade om naturreservat utan också om livsstil och solidaritet.

  Eric: Tja, det är väl ungefär så, men hjärtat måste vara med och till lagom dos styra hjärnan...

  Visst behövs staten, och till och med överstatliga organisationsformer, men det civila samhället bör - enligt min uppfattning - få ett större utrymme, t ex icke-kommersiella skolor på bekostnad av de kommersiella och genom sänkt arbetstid som skapar mer utrymme för icke-monetär verksamhet där saker och ting blir uträttade även utan pengar inblandade, bara därför att man är människa.

  Jag förstår inte hur vi skall ta hand om varandra när t ex de livslånga äktenskapen blir allt färre och där man såg det som en självklarhet att ta hand som sin partner så gott man kunde, även när parterna inte var så jäkla kul... Det pratas för lite om dessa kommande svårigheter som blir följd av de normer som (på många sätt: tack och lov) förändrats på bara någon generation. Tålamodet är mindre idag än tidigare, det kommer att kosta en del.

  SvaraRadera
 5. Kikade på socialistiskt forum idag. "SD och deras europeiska vänner"

  Mona Sahlin deltog.

  Man tog bl.a. upp att människor är missnöjda för att alla trängs i mitten. Det kan bli vilken konstellation som helst.

  http://abfstockholm.se/event/2013/11/sverigedemokraterna-och-deras-europeiska-vanner/

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. BS, din kommentar tis dec 17, 03:25:00 em. var något av det bättre du skrivit, tycker jag. Kan du inte utveckla innehållen (det är ju flera ämnen) i några inlägg i folkbildningens och väckelsens namn?

  SvaraRadera
 7. kgb35... det kommer... förhoppningsvis i en bok så småningom.

  SvaraRadera
 8. Vänstern såg varje bolmande skorsten och varje puttrande avgasrör och varje hus vid stranden som en framgång...

  Vilken sammanfattning,
  vilken slagkraft...
  Retorikens mästare?

  Och vad har jag för glädje av arbetstidsförkortning som äts upp av ökat avstånd och restid mellan arbete och bostad?"
  Anders Björck, m, 1968 tal i Gimo.

  Vilken mästare i att genom bakvänt tal, desavouera argument för att dela på de arbeten som behöver göra och upp höra med de flesta andra. Lite skoj måste fp vara kvar.
  När Kjell-Olof Feldt spökar, för mig igen, detta högre högerspöke, så mår jag illa!

  Men då sade Veronika: "Det är inte Birgers fel att du varje dag låter din framtidstro tryckas ned av honom. Du kan inte be honom om, att bara skriva en gång i veckan. Själv kan du ju till exempel ägna dig åt sex av veckans sju dagar till att pietetsfullt renovera ditt Torp och undertiden låta honom verka i fred."
  "Förövrigt så är du själv ingen
  oäven domedagspredikant!"

  SvaraRadera
 9. Som jag sagt förut är det SD:s motståndare som tvingar SD att bilda allianser inom EU för att inte diskrimineras av reglerna (som införts för att missgynna just "högerpopulistiska" partiet, hur demokratiskt är egentligen det?)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.