måndag 16 december 2013

Säkrast med belöning i detta liv...

Fardhems kyrka på Gotland. Landets minsta församling
Anders Jernberg  är präst i Fardhems församling. Han är nöjd med sin lön på 37 700 kronor i månaden. För några månader sedan lämnade han facket, KyrkA, i protest mot de höga lönerna.

- Vår representant på Gotland tjatade på mig om att jag skulle få upp min lön. Då blev jag irriterad. Säger Anders Jernberg till Kyrkans Tidning.

En annan kyrkoherde på Gotland - Anita Rudvall som tjänar 39 300 i månaden - "försöker på olika sätt påtala att hennes lön är låg" och har pratat med kyrkorådet.

- Problemet är att det finns många som tycker att min lön är hög, säger Anita Rudvall.

Genomsnittslönen för heltid i Sverige låg förra året på på 29.800 kronor i månaden, inklusive OB-tilägg etc. Medellönen för en Herrens tjänare var förra året 45 900 kronor, enligt tidningens enkät.

Lönerna har ökat kraftigt, meddelas det vidare. Möjligen innehåller lönen ett sorts risktillägg eftersom man nuförtiden kanske inte är säker på att belöningen verkligen kommer i något liv efter detta.

I Härnösand finns en präst som heter Tor Frylmark. Han har en lön på 69 200 kronor i månaden. Plus ett prosttillägg på 3181 kronor.

Varför jag plötsligt skriver om detta? Jo, min far, som vare sig var rik eller troende, stoppade alltid till präster som deltagit i släktingars begravningar och dop ett litet kuvert eftersom "de nog inte har det så fett och den där belöningen som dom säger ska komma senare lär det inte bli mycket av".

PS!
Apropå prosttillägg. När jag jobbade fackligt på SMHI så begärde meteorologerna ett särskilt "uppläsningstillägg" om de läste upp prognoser. Hur det är med den saken idag vet jag inte. Biskoparna i Svenska kyrkan har en månadslön på 68.300 kronor plus bostad.

9 kommentarer:

  1. Tack för info Birger. Visste inte att det var så välbetalt att vara präst! Detta påminner mig också om att jag förmodligen är med och betalar deras löner, eftersom jag inte gjort den aktiva handlingen att gå ur kyrkan... Vilket jag kommer göra snarast.

    SvaraRadera
  2. Undrar om det där med ett litet kuvert till prästen, i många fall, var en "tvingande" sed.
    Dvs det handlade ofta om en viss oro för att framstå som snål. Vanligare bland dem som inte har än de som har. Kanske till stor del också en kvarleva från gamla tiders respekt för "överheten".
    Den traditionsenliga dricksen på Stadshotellen som servitören påminde gästen om med ett utdraget skramlande med växelpengar handlade nog mer om det förstnämnda.
    En närbesläktad men omvänd företeelse är rädslan för att prisförhandla med t ex tandläkaren, revisorn, advokaten eller begravningsentreprenören.

    SvaraRadera
  3. I Frankrike var man tvungen att ge ett kuvert med "dricks" till kirurgen när man opererades. Ofta ett ganska stort belopp. Och naturligtvis i förskott. Den här seden levde kvar in på åttiotalet trots att det var förbjudet. Även de som tyckte att kirurger redan hade tillräckligt betalt och tyckte illa om traditionen rättade sig. Kanske tyckte man att de var bäst att hålla sin läkare på gott humör.

    SvaraRadera
  4. Präster (och nationalekonomer) ska naturligtvis ha prestationslön.

    SvaraRadera
  5. Prestationslön präster? Antalet räddade själar (i förskott). Det ackordet får nog sättas av vår herre i så fall.

    SvaraRadera
  6. Pierre - Grekland ännu vanligare har jag förstått. Detta lyfter frågan om vad som är en muta och inte. En sak har jag lärt mig (bor i göteborgstrakten:) - att skillnaden mellan muta och gåva inte alltid är glasklar. Som ung fick jag jobb som chaufför åt ett byggföretag Göteborg. Min uppgift var att leverera vitvaror, inredning, och allt mellan himmel och jord till villaägare. Snart började jag fundera på varför alla var så glada och överdrivet trevliga när jag t ex levererade en braskamin eller kylskåp. Dessutom kontrollerade de aldrig om leveransen var hel eller komplett. Snart trillade polletten ner. Byggföretaget byggde ett sjukhus och villaägarna betalade aldrig för grejerna - det fick Landstinget göra. Mottagarna var tjänstemän på upphandlarsidan.

    SvaraRadera
  7. You´ll get pie in the sky when you die . . . NOT? :-)

    SvaraRadera
  8. Hurvida man tjänar Mammon eller Herren torde väl göra detsamma - då de säkert är i maskopi med varandra, två gudar som samarbetar istället för att konkurrera...

    SvaraRadera
  9. Min morfar var präst för många många år sedan och då hade de inte många kronor alls i lön och fick vända på slantarna. Då var det ett kall att bli präst till skillnad från idag nu när mammon uppenbart har intagit kyrkan med stormsteg.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.