fredag 13 december 2013

På begäran...:-)

Ibland får man frångå principen om ett enda inlägg varje dag. På begäran lägger jag därför in följande, dagen till ära... och som påminnelse dels om att tomtar och pepparkaksgubbar inte tillhör "svensk tradition" (vilket upprörda avpixlare orerat om när de fick veta att en skola tagit bort dessa figurer från luciatåget...) dels att Lucia, som så mycket annat, härstammar från kulturer där det inte är vare sig snö eller kallt eller vintermörkt...


8 kommentarer:

 1. Wow! Vackert, vackert....

  Tack Birger!

  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Om vi är noga med att lära barn o barnbarn att Lucia, Tomten och pepparkaksgubbar inte är svensk tradition och sed; är det då O.K. att fira lite? Hemma hos morfar kanske.
  Och finns liknande som barnen bör upplysas om och t.o.m. befrias ifrån ?

  Lissabonmasken

  SvaraRadera
 3. Lissabonmasken ha, ha fyndigt så djäkla bra :)

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Ja, barnen kan ju i vissa fall befrias från tron att morfar är morfar. Att riktiga morfar är en provrörsdonatör.

  Sedan kan de väl befrias från sammanblandningar. T.ex. att synpunkter på migrationspolitiken inte ska blandas samman med åsikter om invandrare som individer.

  Och att man inte måste vara emot Victoria bara för att man är republikan.

  SvaraRadera
 5. I vilka andra länder firar man Lucia som i Sverige??
  Med Luciatåg, tomtar, stjärngossar?
  Har aldrig hört talas om något annat land där man gör det.
  Luciatraditionen är en mix av gammal nordisk mytologi, den förkristna traditionen och kristendom.
  Namnet Lucia kommer från ett katolskt helgon. Men tomtar kan väl knappast sägas vara katolska?
  Alltså tolkar jag traditionen som
  svensk.
  Det finns faktiskt svensk kultur fastän ofta förnekat i media. Det kan man bara göra till människor som blivit historielösa och tappat bort sina rötter.
  Det finns en fascinerande gammal kultur som kan spåras långt bak i tiden, 1000 år och mer, som har påverkat det här landet på alla plan och som fortfarande gör det än idag,
  i de lite äldre sagorna, musiken,konsten, rättsväsende, traditioner, byggnader osv. Den finns framförallt i vårt språk. Exempel är namn på veckodagarna, på gator och torg, offentliga byggnader. För att förneka den måste vi byta språk,
  kanske en bra ide tycker vissa :)

  /Topsy

  SvaraRadera
 6. Skolan som nämndes i blogginlägget vilken svensk historisk tradition som gällde för vårt äldre firande. Då tog man bort tomten och pepparkaksgubbarna. Detta resulterade i en stor på nätet där sd-folk och liknande inte hade fattat att det var just svenskt kultur man vill visa i skolan. Sd-folket som hojtade på nätet trodde att man plockat bort svensks kultur för att visa att vi ingen hade... Tablå.

  SvaraRadera
 7. Förlåt, men så dumt! Klart det är svensk tradition. Att saker till större eller mindre del inspirerats från andra kulturer och svenskar valt att ta dem till sig betyder inte att det inte är svensk kultur.

  Lucia t.ex. innehåller ju en mix av förkristna inslag, katolicism och mer moderna inslag. Men mixen är unik för Sverige.

  Och saker kan vara en tradition utan att ha traderats jättelänge.

  Detta behov av att förringa svensk kultur är väldigt tröttsam i sin förnumstighet.

  SvaraRadera
 8. Nej Anonym, det handlade väl om att man tog bort pepparkaksgubbar för att vissa, som ser kränkningar i allting, ansåg dem var som människor med brun hud.

  Som vanligt var det nog svenskar som överdoserat PK och reagerade hysteriskt, snarare än invandrare, som ville ta bort dem.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.