fredag 27 december 2013

Nyårsfundering 1: Vem vågar bryta jakten på bidragsberoende skulddriven tillväxt?

Jaha, så har då siffrorna kommit. Hushållens skulder ökar. Under 2012 betalade man 108 miljarder kronor i ränta. Hushållen får hjälp av staten att betala dessa räntor. Statens utgifter för dessa räntebidrag uppgick till 32 miljarder kronor. Det är en dramatisk ökning - en ökning med 40 procent sedan millennieskiftet.

Riksbankens senaste räntebesked lär innebära att bankerna kan skapa och låna ut ännu mer pengar till hushållen - med trolig följd att räntebidragen/avdragen nästkommande år kommer att vara ännu större. Några måste betala.

Eftersom låginkomsttagare i Sverige betalar förhållandevis mycket skatt, så vet vi vilka som drabbas hårdast.  Tidigare fanns någon sorts balans mellan statens utgifter för ränteavdrag och fastighetsskatten, meddelas lakoniskt av före detta ordföranden i Finanspolitiska rådet, Lars Jonung. Jo, så var det.

Den skulddrivna jakten på tillväxt kommer således att fortsätta, men kraftiga statliga bidrag som understöd. Vem är det som lurar vem? Blir vi inte alla lurade in i ett system som snurrar allt fortare och som till slut helt enkelt måste krascha...? Vilket politiskt parti vågar under 2014 ta på sig bördan att föreslå nödvändig förändringar?


När MP redan 1988 krävde att ränteavdragen skulle börja avvecklas - med 1 procentenhet per år - ansågs det av de då etablerade partierna vara en hemsk tanke. Hade man följt vårt krav hade vi idag varit befriade från avdragssystemet, samtidigt som förmodligen bostadspriserna varit lägre. Idag verkar MP vara mindre intresserat att driva frågan.

Det parti som under 2014 vågar driva krav på en försiktig och stegvis avveckling av räntebidragen visar såväl mod som nödvändigt ekonomiskt ansvarstagande. Frågan är om det blir MP eller något annat parti. Tyvärr anar jag att det kan bli det sistnämnda.

19 kommentarer:

  1. Vad går ett betalsystem ut på? Jo, att skulder betalas så att skulderna försvinner. Vad går bankernas "betalsystem" ut på? Jo, att skapa maximalt med skulder och använda dessa skulder som surrogat till landets valuta (kronor i Sverige).

    Vi tar det lite mer grundligt. Det finns två sorters pengar i dagens system

    1) Svenska kronor som är permanenta. Dessa pengar sätter ingen i skuld genom sin existens och de dödar skulder. Du betalar frukthandlaren en 50-lapp i handen och skulden mellan er existerar inte längre. 50-lappen kan sedan fortsätta cirkulera och döda skulder och minska skuldbördan i samhället. 50-lappen dör inte när skulder betalas - den fungerar som en katalysator som dödar skulder utan att själv förbrukas när den cirkulerar runt i samhället.

    Den andra sortens "pengar" är:

    2) Bankernas skulder på svenska kronor till kontokunder (som banken kan betala genom att kunden gör t.ex bankomatuttag). Dessa kontopåhitt är ett surrogat för svenska kronor - de ÄR INTE svenska kronor i sig. Kunderna måste "låna" dessa bankskulder av banken så att både banken och kunden hamnar i skuld på samma belopp ickeexisterande svenska kronor. När de påhittade skulderna betalas "tillbaka" dödas skulden och kontoinnehavet. För att dessa kontopåhitt ska existera måste mao banken sätta så många i så mycket påhittad skuld som möjligt med bankens egna skulder.

    Bankerna har därför sett till att den första sorten pengar, svenska kronor, ska utrotas och så att bara bankernas skuldpengar kan existera. Därför har vi ett penningsystem som är byggt på att maximera skuldbördan i samhället - inte minimera den.

    Hur ska vi då bryta bankernas parasitära övertagande av betalsystemet där de ersatt svenska kronor med bankernas egna skulder (dvs kontopåhitt)? Jo, vi måste givetvis öka mängden svenska kronor i systemet. Detta kan göras genom att bankkartellens monopol på centralbankskontona tas ifrån dem. För att förstå hur detta ska gå till kan ni kolla in videorna nedan.

    http://youtu.be/1WG0ii2VTjA

    Andra delen här:
    http://youtu.be/Q-skJ2fQZk0

    SvaraRadera
  2. Klart det måste krascha till slut. Allt som blir för stort faller tillslut på sin egen tyngd.

    Såg en lång utredning på Svt Forum där ekonomer redde ut hemmens tillgångar och skulder. Tillgångarna är högre eftersom man räknar in det man har som skuld, ofta en bostad, som en tillgång.

    För mig är detta felet i matematiken. Alltså att man räknar med något som man egentligen inte vet värdet av. Skulle värdet på bostäder minska eller räntan gick upp skulle kurvorna drastiskt ändras.

    En tickande bomb alltså som för det enskilda hushållet ändå är i balans. Just nu.

    Själv har jag gjort mig skuldfri de senaste åren, vilket nu gör att jag kan arbeta deltid. DET är verkligen utveckling. I alla fall för själen…


    SvaraRadera
  3. Nja, egentligen är inte ens du skuldfri, Onkel Olof. Enligt Maastrichtfördraget artikel 104(1) är staten förbjuden att skapa landets valuta för att fianasiera sin egen verksamhet. Staten/kommuner måste också "låna" bankernas skulder (dvs kontopåhitt) och är därmed satta i skuld till bankerna. När du betalar skatt betalar du för dessa påhittade "lån" som stat och kommuner tagit på sig. Så du är så att säga skuldsatt by proxy av bankerna genom staten (och kommunen du bor i).

    SvaraRadera
  4. Jag gillar ditt då och då återkommande lakoniska understatement:

    "Idag verkar MP vara mindre intresserat att driva frågan."

    SvaraRadera
  5. Räntebidragen borde avvecklas och nu är ett bra tillfälle att börja då räntorna är låga. Om sedan räntorna blir höga kan man göra en paus i nedtrappning för att på så sätt buffra folks räntekostnader.

    Det är en konstig ordning att man får dra av räntor, men man får inte dra av resor till arbete, inte ens om man åker miljövänligt kommunalt. Endast det som överstiger 10 000 kr. För någon som inte jobbar heltid utan har deltid eller timanställning kan arbetsresorna stjäla en betydande del av inkomsten. Vad är det för "arbetslinje"?

    En politiker som föreslagit att avveckla räntebidragen är Hamilton (fp).

    SvaraRadera
  6. Jo, men folkpartiet vill inte. Det är väl snarast vänsterpartiet som ligger närmast! Fast det är väl det som Sluggo är ute efter.... :-)

    SvaraRadera
  7. Lincoln

    Givetvis har du rätt i det du skriver. Men på något vis måste man börja någonstans. Om man, rent hypotetiskt, tänkte sig att vi slutade låna och började betala av våra skulder, och att staten började göra detsamma, så skulle vi kunna bryta trenden på sikt

    Så länge vi spelar med i spelet accepterar vi det...

    SvaraRadera
  8. Tack Lincoln, för att du la ut länkarna om hur bankerna fungerar. Måste erkänna att jag fortfarande inte fått den totala helhetsbilden klar för mig, men lite mer förstår jag nu. Onkel Olof, visst är det så, så länge vi spelar med i spelet så accepterar vi det, det är väl det mycket faller på i flera stora frågor. Frustrerande!

    SvaraRadera
  9. Vi får börja med att sluta upp med att säga att vi betalar med t.ex. 4.000 svenska kronor när vi inte gör det genom bankernas betalningssystem.

    SvaraRadera
  10. Enligt Maastrichtfördraget vilket är detsamma som fördraget om Europa är det alltså förbjudet att skapa landets egen valuta för landets egna intressen.

    SvaraRadera
  11. Här talas om MP? Vad är det?

    SvaraRadera
  12. Lincoln och Onkel Olof och anita
    om dårhuset snabbt blir värdsomspännande och att dårarna utan egen vilja blir allt flera och allt maktlösare och därför börjar att förtrycka neråt som Carl Bildt och SD med flera nu gör för att visa sin trohet mot den öfre galenskapen så kommer reformationen endast att inskränka
    sig till måla kulliser eller att
    något måla om fasader.
    Nyss har jag lyssnat på Lindström
    och på Björk.
    Dom är naturligtvis inte vid sina sinnens fulla bruk, eller kanske just det, att de på något vidunderligvis vis lämnar vägar öppna för att de förödda värden som vi har i våra källare ska kunna återuppstå genom samverkan med varandra och den plätt på Jorden som vi bebor.

    Fredrik sa inte som jag säger.
    För mig har tron på den kommersiella världen och den kommersiella personligheten tagit
    slut för sextio år sedan.
    Nu är de kommersiella Julen slut och det är Nu de börjar sa Fredrik
    så gott jag nu kommer ihåg.
    Men om någon mot förmodan vågar
    så finns en vintertalare på P1.
    Så om Ni vill så blir
    Gott Nytt År till!

    Roland





    SvaraRadera
  13. Upptäckte en artikel av Ehrenberg i ETC från i höstas som beskrev hur Ingves på Riksbanken körts över när han velat trycka upp räntan för att bromsa lånebubblan.
    Och nu sänker han alltså räntan på politiker-order för att kratta för alliansen inför valet:
    http://www.etc.se/analys/maktkampen

    SvaraRadera
  14. Anonym fre dec 27, 04:05:00 em

    Du skrev:
    "Enligt Maastrichtfördraget vilket är detsamma som fördraget om Europa är det alltså förbjudet att skapa landets egen valuta för landets egna intressen. "

    Japp! Helt riktigt. Faktum är att du inte ens betalar skatt i svenska valuta då skattekontona ligger på SEB.
    Enligt BIS (centralbankernas centralbank)är bankernas kontopåhitt en undervaluta till den nationella valutan som kan växlas 1:1 mot den inhemska valuta. Så enligt BIS är SEB:s konton en slags egen valuta. Du kan ladda BIS rapport samt läsa vad jag skrev från i det här blogginlägget:
    http://parasitstopp.wordpress.com/2012/04/30/bankerna-har-inga-svenska-kronor-pa-sina-kunders-konton-sammanfattning/

    SvaraRadera
  15. Lincoln
    Ja så skrev jag. Eller så kan man se det som att den svenska valutan är en undervaluta..?
    Tack för dina inlägg.

    SvaraRadera
  16. Hur ser du på det kontantlösa samhället Lincoln? Det är på väg att införas.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. Hej Lisbeth!

    Blir ett till nja. Det är både sant och inte sant att det kontantlösa samhället införs. Kontanter är svenska kronor (till skillnad från bankernas kontopåhitt). Det är sant att bankerna håller på att avskaffa allmänhetens (samt staten/kommuners/företagens) möjlighet att använda fysiska kontanter, dvs sedlar och mynt.

    Men det finns även digitala kontanter (dvs svenska kronor). Dessa digitala kontanter existerar bara på Riksbankskontona och storbankerna har sett till att de har monopol på dessa digitala kontanter då bara de har tillgång till dessa Riksbankskonton inom ramen för betalsystemet (RIX kallas det). Bankerna måste ha kvar dessa digitala kontanter för att kunna kompensera varandra vid kontoöverföringar mellan bankerna (kolla gärna in videon i mitt första inlägg om det verkar kryptiskt). Bankerna kan inte avskaffa dessa digitala kontanter för då skulle hela clearingsystemet i RIX braka samman (återigen - kolla videorna om det ter sig kryptiskt).

    Allmänheten borde också kunna få tillgång till Riksbankskonton de med så att vi kan använda digitala kontanter direkt mellan varandra på samma ätt som vi kan göra med fysiska kontanter. Faktum är att Postgirot skapades 1925 just för att folk, företag, stat och kommuner skulle kunna kringgå bank-binnikemasken. Genom postgirot kunde företag och folk ha konton direkt på Riksbanken och betalningar kunde ske helt utan att bankerna kunde lägga sig som en binnikemask i betalströmmarna och suga ut näring. 2002 köpte Nordea upp Postgirot och stängde den dörren.

    Systemet i dag, då bankerna lägger sig i alla transaktioner, är extremt överkomplicerat. Jag beskrev hur mycket enklare det skulle bli om folk gavs möjligheten att ha digitala kontanter på centralbankskontona här (kanske är intressant):

    http://parasitstopp.wordpress.com/2013/01/10/lasarfraga-vad-ar-mest-effektivt/

    SvaraRadera
  18. Tack Lincoln för ditt utförliga svar.

    Lisbeth

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.