torsdag 19 december 2013

Klubb Gripen skall växa. Brasilien avser att köpa JAS. Som det ser ut. Problem för de jublande är att människor - som har behov av skolor, sjukvård och fattigdomsbekämpning - nu får kostnader för militär upprustning vid sidan av kostnaderna för fotbolls-VM. Det är allt annat än säkert att president Dilma Rousseff klarar hem detta. Mitt tips är att, om affären drivs igenom, även "svenska skattebetalare" lär åka på en rejäl kostnad i form av informell subvention av hela affären. För övrigt är det en trend att avslöja anonyma försvarsbloggar - Ofog har nu berättat det man vetat en tid: en JAS-Gripenpilot ligger bakom den anonyma lobbybloggen Wisemans Wisdoms (som vid några tillfällen, på ett mindre smickrande sätt, uppmärksammat min ynka blogg). Piloten, tillika majoren, talar ut i SvD.

11 kommentarer:

 1. Jaha så nu är det avslöjat. I Aftonbladet står det att den anonyme bloggaren valde att avslöja sig själv, efter det att Ofog avslöjat honom. Kan man avslöja sig själv när man redan är avslöjad?

  "Fördelen med en anonym blogg är att sakfrågorna kommer i fokus inte vem som ligger bakom." säger han. Han säger också att han kanske kommer att vara försiktigare nu." Han har ju så RÄTT! Det är så sorgligt.

  Men har man makt så faller delvis den rätten? Vi har rätt till en öppen försvarsdebatt? Vi har också rätt att veta vad våra folkvalda politiker verkligen tycker?

  Det han säger sammanfattar väl egentligen läget bra. Anonyma folkvalda politiker hängs ut i Expressen. Högt uppsatta politiker och andra i maktpositioner väljer anonymitet istället för offentlighet. För oss "vanliga" urholkas demokratin och rätten till att vara anonym försvinner.

  Världen och människorna blir försiktigare.

  Säger rakt ut vad jag känner och tänker FY FAN!

  Men jag hoppas ändå att fokus läggs på det viktigaste. nämligen rätten till allas personliga integritet. Anna Troberg PP betonar vikten av anonymitet när det gäller anonyma politiker. Att alla har rätt till sina åsikter hur unkna de än är. Håller med henne. Men visst finns det gränser?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Anna Troberg om integritet  http://www.svtplay.se/klipp/1669625

  SvaraRadera
 3. Om man tänker sig att vi slopade det militära försvaret. Skulle då andra makter besätta vårt land? De kanske tror att någon annan gör det, och vill då vara först.

  Så säger legenden att Norge ockuperades av tyskarna, detta för att de trodde sig veta att England hade samma planer.

  Men det finns en bättre väg, den som Gandhi visade oss.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Hurra för ofog!

  Ang. det som "wiseman" skriver om dig i inlägget du länkade till och att säkerheten i dag är bättre...

  Undras varför det då inte kablas ut mer i media (och i brasiliansk och schweizisk media..) om alla s.k. "tillbud" som sker med vårt hyllade JAS-plan.

  Så allvarliga att haverikommissionen utreder, men ändå går under namnet "tillbud".

  Och att det är över eller i omedelbar närhet till en dricksvattentäkt är en del av säkerhetstänket får man förmoda?

  http://www.havkom.se/news.asp?newsID=693&language=1

  /Anso

  SvaraRadera
 5. Rådberg (mp) - (m) = 10-0
  Och att blanda in svenska arbetstillfällen gör mig kräkfärdig.
  AK

  SvaraRadera
 6. Bra att Ofog satt en identitet på bloggaren. Ingen bör få vara anonym.

  Nu ser jag fram emot att medlemmarna i Ofog går ut offentligt med sina identiteter.

  För det kan väl inte vara så att ...

  SvaraRadera
 7. Är det feghet eller rädsla som gör oss anonyma? Antagligen mest rädsla för att bli utsatt för attentat. Det finns galningar på båda de politiska flyglarna.

  En som inte är feg är Rolf Malm under vinjetten "Insändare" på dagens Avpixlat.

  SvaraRadera
 8. Varför bör ingen få vara anonym?
  Den som lever under skyddad identitet bör inte få delta i några samtal eller debatter? Den som vill värna den personliga integriteten bör inte få delta? Den som anser att det viktigaste är inte vem som säger vad utan att det sägs får inte delta?
  Endast dem som "skyltar" med sitt namn och helst fina titlar är värda att lyssna till? Märkligt ingen är ju anonym snart.
  Borde inte det väcka människor?

  SvaraRadera
 9. http://www.nejtilleu.se/artiklar/2013/13_12_19_militariseringen_av_eu_star_pa_dagordningen.htm

  EU:s försvarsindustri är koncentrerad till sex länder Sverige är ett av dem.

  SvaraRadera
 10. Anso, tack för länken!
  AK, roligt att höra att man vaknat till liv.
  10:09 - det är väl inga hemligheter vilka som driver Ofog?

  SvaraRadera
 11. Hur definieras "lobbyblogg" ? Bör väl innebära att den har ekonomisk uppbackning om den skall skiljas ut från alla andra åsiktsbloggar ?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.