måndag 23 december 2013

Julbetraktelse 4: Åldern tog hästen, och ensamheten tog bonden

Akvarell: Lena Rosén Schlaug
Stor demonstration i Kärrtorp. Värdigt. Icke-våld. Det civila samhällets protest mot rasism, nazism och våld. Vackert.
För övrigt har snön ännu inte lagt sig över de vilda skogarna i gränstrakterna mellan Sörmland och Östergötland. Isen försökte lägga sig, men misslyckades. En kanotfärd var möjlig i morse, någon lom syntes inte till. Inte någon bred häst heller. För det är ont om hästar som drar timmer.

Jag minns en vinter när jag – under en jakt på julgran - mötte en riktig, bred häst med lugg i pannan. Bakom hästen dinglade några stockar. Det är inte så brukligt nuförtiden att breda hästar med lugg i pannan drar stock genom skogarna. Det är inte brukligt att någon häst överhuvudtaget drar stock genom skogarna. Men den här hästen gjorde det.

Det gick en man bakom med tömmar i händerna. Det går bra det här, sa han när jag frågade. Han var nyss fyllda sextiofyra, sa han. Han var på väg mot skogsvägen. Där skulle han lämpa av stockarna för att sedan lassa upp dom på en vagn och köra dem vidare till stora vägen. Även vagnen skulle dras av hästen, berättade han. Men det skulle få bli i morgon.

– Jag drar in tjugo löskubik på en dag, sa han. Och lade till: I juletider får skotaren står på gården. Den står på gården och den kostade en förmögenhet. 


Hästen har sin begränsning, berättade han och muttrade något om att man som skogsbrukare ska sitta och ”skaka i en jävla hytt och göra spår i skogen för varenda pinne som skall hämtas”. Och ensamt är det. Ensamt.

– Men det säger jag dig. Mig lurar dom inte längre. Hästen är bra. När jag kommer hem är jag trött. Men jag är banne mig inte tom. Hur kostnadskalkylerar man tomheten? Men den är minst lika tung som räntan. Vi har blivit lurade, förstår du. Lurade. Tala om det för världen du! Du som sitter och blarrar i teve titt som tätt. Tala om det. Tala om att plånboken, hur stinn den än är, bara kan fylla fickan. Inte bröstet.

Han berättade att hästen hette Brunte därför att en bred, trygg häst med ljus lugg i pannan skall heta just Brunte.

– Vi förstår varandra, Brunte och jag. Inte förstår John Deere och jag varandra.

Nu är både bonden och hästen döda. Inte för att vargen tog dem, utan för att åldern tog hästen och ensamheten tog bonden.

11 kommentarer:

 1. Det är nog många som förstår "Brunte" bättre. Men "Globalt, överallt där människor arbetar med eller på jorden är John Deere närvarande"
  säger John Deere skogsmaskiner. Så ensamheten och räntan tar många...

  SvaraRadera
 2. Förresten så är det väl föga snällt att låta ett kännande djur slita för människan, för att senare, när djuret inte orkar mera, låta det hamna på restaurangmenyn.

  SvaraRadera
 3. Värdig demonstration? Ur Expressens referat:

  "Vandringen mellan husen till idrottsplatsen var ännu mäktigare. Poliser stod utposterade överallt, men vilken nazist skulle våga sig hit?

  Jag kände mig glad och stolt över att vara en del i detta, och trygg i att vara en del av så många.

  På idrottsplatsen tog de ansvariga för Linje 17, det lokala nätverket som ordnat både demonstrationen förra söndagen, och denna, till orda.

  Den som talade för Linje 17, Petri Myllykoski, presenterades som "busschaufför, boende i området och funktionär från förra söndagen". Det man glömde säga från scenen var att han är en framträdande medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

  Han började med att angripa "polis och media" för att vi har påstått att det "var två grupper som slogs" i Kärrtorp förra söndagen. Sen sa han att de 25 nazister som greps och sen släpptes borde sitta inne. Och att de tre som häktades för våldsamt upplopp "borde anklagas för mordförsök".

  Han glömde berätta att en 34-årig ledare från Revolutionära fronten misstänks för dråpförsök vid samma demonstration.

  Detta tillsammans med aggressiva utfall från scenen, sånger om "Jimmie Åkesson - skicka grisen till slakt" och långa tal om helt andra politiska frågor fick mig till slut att förstå att jag inte alls, som jag trott, var på en antinazistisk demonstration, utan på ett vänstermöte med extrema inslag. 15 000 av demonstrationsdeltagarna droppade av, kvar var 1000 frälsta med knytnävarna i luften."

  SvaraRadera
 4. "Det är en metafor" säger man till Expressen. Ännu en rappande sådan... Men vi som reagerar negativt på detta, förstår oss inte på den rappande konsten? Birger?

  "Vet vad du tänker nu, men du vet väl hur det går för dom som kommer hit och låter som Jimmie Åkesson. Dom som skiter i blatten vill ha svinen vid makten, så gå och slipa kniven och skicka svinen till slakten."

  Låter käckt och antirasistiskt?
  Jonas Sjöstedt blev intervjuad av "Ekot" innan demonstrationen. Det var många frågor kring extremvänstern och upptrappat våld. Ett problem ansåg han. Dessa individer hör inte hemma i partiet. Trist och allt annat än vackert och värdigt. Undrar om Sjöstedt droppade av.

  Lisbeth
  SvaraRadera
 5. En moderatledd regering som demonstrativt vände ryggen åt den största folkliga anti-nazistiska manifestattionen (på 20 år?). Det kommenteras ingenstans i media. Så kan man tydligen göra, om man känner för det. Går bra ändå. Man är lika duktig iallafall. Det spelar ingen roll. Vad gör väl det? Tur att dom orkar. Och nu kommer välförtjänta julledigheten. Välbehövligt, med tanke på allt engagemang i landets bekymmer..

  SvaraRadera
 6. Återigen en väldigt vacker och så vemodig historia, tack Birger! Anonym, jag är helt övertygad om att hästen och bonden var ett team. Jag tror inte heller hästen hamnade på restaurang menyn eftersom hästen uppenbarligen gick bort av åldersskäl, före bonden.

  SvaraRadera
 7. Spisad vare maten
  Stig-Bertil och Jag gick över till bondgården.
  På en spark satt två skyltar som berättade, ovan och
  under varandra, om gården versamheter.
  När jag tryckte på en knapp, så öppnades en dörr och
  en levand bonde kom fram.
  Vi tog varandra i hand och jag sa Roland och gröt?
  Ha sa något och pekade på ett litet hus en liten tid bort
  eller strax intill.
  Bonden har inrett ett hus, där tidigare posten som kom med landsvägsbussen till byn sorterades och där busschauffören sov över tills att postbilen tog över 1970, till en Gästgivargård, där jag och en kamrat till mig i dag, har ätit risgrynsgröt och skinksmörgås, jag fick också lite glögg som min vän inte fick, för att han under tidigare år, hade fyllt sin kvot, sen så lämnade vi lokalen och när vi kom ut så stod där en kvinna och en vacker häst vid god vigör, vilkas namn jag också har glömt, och då frågade jag henne om vi kunde få hästskjuts hem och det fick vi, fast det egentligen skulle ha kostat, men dä ä så nära så ä dä bättre för hästen än att den blir kall tänkte hon , kvinnan alltså, så det blev slädfärd hem till klockors klämtande över snön som låg vit och gnistrande, sedan lyssnade vi på Sankta Lucia med Elvis.
  Tre generationer arbetade tillsammans ingen var arbetslös, förnöjsamma voro de, brott förekom ej,
  trevliga och gästfri voro de. Julkommersialismen lyste med sin frånvaro.

  Kan detta sätt att leva och att äta och att vara, vara början till en framtid där små grupper kan växa
  till små byar som kan nöja sig med att med varandra och med jorden verka så att varken det egna
  kretsloppskänslolivet eller den materiella basen för detta som tillika är Jordens Ekologiska Kretslopp
  förödes?

  Tankar under glöggens in flytande.

  SvaraRadera
 8. En metafor? Då är vit-makt-musik inte heller hatisk och våldsförespråkande, utan en metafor? För konsten ska vara fri? Om man ska vara konsekvent.

  Om jag vore diktator i Sverige skulle mitt första beslut vara ett moratorium över kalhyggen och skogsmaskiner. Inte särskilt liberalt, men nu får det räcka.

  SvaraRadera
 9. Efter forskning har nu Hästen fått ytterligare ett namn, detta är Rumle Ragge som delgivits mig av Lars-Ove vars dotter som har god hand med tömmarna heter Linda.

  SvaraRadera
 10. Anonym> En moderatledd regering som demonstrativt vände ryggen åt den största folkliga anti-nazistiska manifestattionen (på 20 år?). Det kommenteras ingenstans i media

  Expressens Niklas Svensson kommenterade på Twitter: "Om AFA och RF är på plats - och artister uppmanar till våld från scen. Då gjorde statsministern nog rätt som inte åkte till #kärrtorp"

  Trevligt att åtminstone några journalister är demokrater.

  SvaraRadera
 11. Magdalena Ribbing, vett & etikett-sakkunning, ger oss goda råd vid julbordet, ifall någon rasist skulle komma med sina dumheter.

  Bilder med pratbubblor finns på www.avpixlat.info, rulla ner till Ribbing.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.