söndag 22 december 2013

Julbetraktelse 3: I vår kommer slyet...

Akvarell: Lena Rosén Schlaug
Snön hade lagt sig. Gick genom skogen. Ville se huset där den släckta adventsljusstaken aldrig tagits bort från fönstret.

Det blir kanske så. Gammal, ensam, sträv som vägrar flytta in till vare sig kommunens eller marknadens äldreboende. Vad ska den gamle göra där? Sitta i ett rum? Gå i en korridor? Titta på Bonde söker fru? Han har varit fri hela livet, skött sig själv.

Jag ville bara kolla adventsljusstaken. Se att den tänts. Det hade den. Kanske skulle det kunna bli en sommar till för den gamle att ta strid mot slyet som anfaller från skogen.

Den advent när inte ljusstaken lyser i det lilla huset i skogen så vet man att slyet har segrat. Just den advent har kommit i år.

Men vem bryr sig? Huset kommer att förfalla. Ingen vill ha ett sånt hus. Inte idag. Visserligen är det bostadsbrist, men de urbana vet inte hur man tänder eld i en kamin, slår en äng eller ens hur man överlever utan gatljus och mobiltäckning. Han tycktes mig rik, den gamle. Och ljuset kändes fint i fönstret.

I vår kommer slyet.

18 kommentarer:

 1. Så är det givetvis för många. För andra är det inte så. "Gammal ensam, sträv" kan också inget hellre vilja, än att få flytta in på det kommunala eller privata äldreboendet. För det krävs ofta en demensdiagnos. Dessutom har de gamla ålderdomshemmen fått ge vika för privata utförare, alla dessa som ska vårda oss i hemmet. Då menar jag bokstavligen I HEMMET. Som om människor inte haft något liv utanför hemmet...

  Det nästan ingen verkar vilja längre är att vinsten ska gå till skatteparadis, eller ner i privata fickor. Ett starkt vänsterparti är förutsättningen för att förändra detta. Om inte hur ska det annars gå till...? Jonas Sjöstedt och V borde med rimlig logik växa lika mycket som missnöjet växer? Man kan inte vara lite gravid säger han. Men de flesta verkar inte hålla med. Höger eller vänster vi är som fastlåsta i vårt tunnelseende...

  Proggarna från sjuttiotalet har blivit gamla. De vill inte låsas in i sin lägenhet. Istället vill de behålla sitt sociala liv. Men byggherrar och bostadsbolag är skeptiska till kollektivhus för äldre. Stor grupper människor kommer att protestera. 40 och femtitalisterna sätter man inte där man vill vare sig de har stått till höger eller vänster. Men de flesta forsätter att rösta som de alltid röstat... Märkligt?

  Det "fria" vårdvalet har visat sig vara allt annat än fritt...
  Frihet för människor är inte detsamma som frihet för kapitalet.
  Sedan får marknaden, byggherrar, markägare eller eu kommissonen säga vad de vill. "Alla" trängs i "mitten" tror de i själva verket dansar vi ringdans en nyliberal sådan som har sneglat på kommunismen. Vi har inte en aning om vad verklig frihet är.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Ytterst opoetisk kommentar efter den fina texten med så djup filosofisk innebörd! Som en krossad cementbumling i vacker trädgård :-)
  L

  SvaraRadera
 3. L ja tänk så opoetiskt att i en djupt filosofisk text försöka hitta olika vinklingar av verkligheten? I den vackraste av vackraste trädgårdar lurar verkligheten...

  cementbumlingen :)

  SvaraRadera
 4. Tack Birger för en sorgsen och tänkvärd berättelse som berör..

  Önskar dig och alla andra go´a människor här på forumet en riktigt God Jul.

  Nu har mörkret åter börjat vika hädan och vi går en ljusnande framtid till mötes, låt oss hoppas att det sker på många olika plan.
  I trädgården blommar Helleborus niger och trotsar kylan och mörkret.

  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Tack till dig Birger för all andlig lyftning du alstrat för min ande/själ under året!

  Tack också till flitiga, kloka kolleger i kommentatorkåren, inte minst till Lisbeth!

  Förresten, Lisbeth, om du visste så spännande du kan läsa om din (vår) reinkarnationstro i denna bok: "Waldorfpedagogik" av Christhild Ritter. Även Birger må kika in där!☺ God Helg!

  Gt

  SvaraRadera
 6. Lägg till bildtext, står det.

  Tillåt mig gissa, att detta vackra, men gripande, konstverk kommer ur Lena Schlaugs hand.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Gt, tack för påpekandet. Nu är det riktigt.

  SvaraRadera
 8. Ursäkta, men idag pågår jättelik anti-nazist demonstration där (sd) & tongivande delen av SVENSK REGERING valt ej närvara. Det kanske man kan kommentera? Vilka signaler är det som sänds?

  SvaraRadera
 9. Tack Gt och tack också för spännande boktips! God Helg! Det är ett väldigt fint konstverk. Centraliseringen till storstäderna har verkligen gjort att många fina ställen står och förfaller.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 10. 04:12. Om SD hade gått till mötet och skyltat med typ blåsippor, då hade de kanske bjudits på ett kok stryk av de demokratiska krafter, som vet hur man ska handskas med dem som är kritiska till nuvarande invandringspolitik.

  Vi måste ju skilja på det goda våldet och det onda våldet.

  www.Avpixlat.info (som hör till den onda sidan) gick först ut med en maning till läsarna att närvara i Kärrtorp. Men återtog senare uppropet, detta pga risken att råka illa ut.

  SvaraRadera
 11. Tack, Birger! Verkligen en vacker men väldigt vemodig text idag.

  SvaraRadera
 12. Anonym 1. och 2. Den fina akvarellen av Lena Rosén Schlaug är en del av detta... Tänka sig! Men vem bryr sig? Globaliseringen, centraliseringen till storstäder... Det lilla huset förfaller. Vem kan bo kvar när politiken och besluten tas allt längre bort? (Kanske några betraktar det ni två anonyma skriver "Som en krossad cementbumling i en vacker trädgård")? Hör inte till dem!

  Är inte speciellt upprörd över om inte delar av den svenska regeringen inte deltar. Ler snarare lite åt hyckleriet...Det här ÄR och bör i första hand vara folkets protest.

  Fria Tidningen skriver om händelserna i Kärrtorp.

  "De otäcka händelserna i Kärrtorp var konsekvenser av ett raserat samhällsbygge. Ett ras som i Sverige påbörjades av sossarna på
  1980-talet och som varje regering röd eller blå, sedan dess bara förvärrat. Ett samhälle som inte kunnat anpassa sig efter de nya förutsättningarna -automatisering, robotisering, globalisering. Det vi såg var inte främst polisens misslyckande utan politikens."

  Så varför fokusera i huvudsak på vilka politiker som var där eller inte...? Viktigast är väl att folk kan demonstrera i fred mot Nazism? Samt att den värsta extremvänstern inte ser en chans att få vara med och bråka?

  Att Nazismen växer betyder att den har "god" grogrund"? Prekariatet växer. Ur missnöje.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Tack för ett bra inlägg, tyvärr krävs det en som Rune Lanestrand för att förstå vad du just har skrivit.
  Fast förstås, maten kommer ju från ICA eller Primörer.
  Hälsade för några dagar sedan på den sista mjölkbonden i byn.
  Nära 200 mjölkkor, tre mjölkrobotar,
  han arbetar nästan dygnet runt.
  Han sa att om han inte hade varit så fruktansvärt skuldsatt hade han lagt av för länge sedan.
  Ekobonden vid kyrkan här har sina 30 mjökkor bundna på vintern nu lägger han av, han är snart 60 år vill inte satsa miljoner på lösgående drift.
  Men vem bryr sig, maten kommer ju från ICA.

  SvaraRadera
 14. jo…vi är några som har valt bort stadsljus mot stjärnljus, motorlarm mot fågelsång och storköp mot småhandlare och hemodlat. Vi hoppas få leva kvar på detta vis, trots sämre telefonledningar, usel mobiltäckning och tidvis beckmörkt av upprepade elavbrott. Brasan värmer gott.

  Härmed önskar jag dig och alla läsare en fridfull Jul och hoppas att nästa år blir ett glatt sådant.

  SvaraRadera

 15. Sorgligt.

  Har precis sett Sagolandet av Jan Troell (1988) när jag läser din betraktelse. Och mörkret lägger sig fullständigt.

  Psykoanalytikern Rollo May har huvudrollen i Troells film. Han är förtvivlad över vår brist för vördnad för mysteriet, vår oförmåga att glädjas. Får en känsla av att han längtar efter ett reningsbad, att vi börjar om från början.

  Hoppas oljan snart tar slut.

  GOD JUL, och tack för all inspiration !

  Eric

  SvaraRadera
 16. Även jag.
  En gång för 30 år sedan så kallade en Qvinna mig för
  Rollo May.
  god jul
  roland

  SvaraRadera
 17. Undrar hur en situation där en socialdemokratisk regering hade uteblivit från en jättelik uppmärksammad & folklig anti-rasism tillställning skulle ha beskrivits i media? Gissningsvis skulle detta ha kommenterats "några gånger". Kanske skulle t om nattsvarta rubriken "SKANDALEN I KÄRRTORP" ha använts?

  SvaraRadera
 18. Mycket vackert och tänkvärt skrivet. När slyn tar över trängs kulturlandskapet tillbaka, ett landskap som i många fall kan haft månghundraåriga anor. Och undan trängs de organismer som anpassat sig till detta.

  Vad gäller manifestationen hade våldsförespråkande och våldspraktiserande organisationer som AFA och RF aviserat sin närvaro så att riktiga demokrater avböjer att gå vid deras sida är inte förvånande.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.