fredag 22 november 2013

Tove och Ursula på Östermalm - och Hjalmar i Helsingborg

Hotellfrukost. Helt ensam i matsalen, eller vad man skall kalla den. Aktar mig för äggröran, den är fejk. Snart på väg till SVT för Nyhetspanelen med Ursula Berge och Tove Lifvendahl igen. Östermalm brukar ligga tyst och stilla så här dags. Och flådiga stadsjeepar står och ruvar för att snart få överlämna löjligt och onödigt stora mängder kolatomerna till atmosfären på det att mindre bemedlade kommer att få det ännu lite värre i framtiden. Nu ska jag berätta lite snabbt om Hjalmar Jönsson.


Biblioteket i Helsingborg
Söndag 15.00
Elin Wägner - "den modiga lilla Quinnan..."
Föreläsning av Birger Schlaug


Hjalmar Jönsson. Det var så han hette. Han jobbade som redaktionschef på Helsingsborgs-Posten.  Och han blev stört förälskad i en ung flicka som hette Elin.

Det blev inte bra.

Elin hade följt med sin far till Helsingborg. Han hade blivit rektor för det alldeles nya läroverket. Året var 1897. Och Elin hade blivit femton år. Hon gick i Appelgrenska flickskolan, men hoppade av ett år före examen. Trots stor begåvning. Hon vägrade skolan därför att hennes far – den djupt konservative Sven Wägner - sagt att hon, som ändå bara var flicka, inte skulle inbilla sig att hon skulle få fortsätta att utbilda sig… Vad var det då för mening att gå färdigt i den skola som ändå inte undervisade henne i något hon inte redan kunde?


Någon mor som kunde stöttat henne hade hon inte. Modern hade dött i barnsäng. Inte kunde någon då ana att Elin skulle bli den andra kvinnan i Svenska Akademien. Men så blev det. Trots många års kamp för kvinnors rösträtt, fred och miljö.

Trots? Ja, trots. För herrarna i Svenska Akademien hade hon länge varit ett gissel. Så radikal, så uppnosig, så mycket tjat om kvinnors rättigheter och så det där tjafset om fred med Jorden. Men hon skrev ju så bra.

Det upptäckte man på Helsingborgs Posten också. Att hon skrev bra. Hon var 19 år när hon kom dit, Det var där hon träffade på Hjalmar Jönsson. Som blev betuttad i Elin. Och Elin blev förälskad i tanken att någon var förälskad i henne. 

Det smögs.  För vad skulle den konservativa ägaren av tidningen säga om han fått veta… Vad skulle Elins far säga… Vad skulle Hjalmars fästmö säga… Skandalen lurade i varje hörn. Och närmade sig i samma takt som Elin gjorde succé i tidningen. Hon skrev recensioner, nyhetsartiklar, översatte telegram från stora världen och skrev till och med noveller – den första var införd redan den 21 augusti 1901. Den hette En modig liten Quinna.

Och det var väl det hon var. En modig liten kvinna. Hon flydde från Hjalmar. Flyttade till London. Försörjde sig till nöds genom att skriva artiklar. Pengar var det ont om, hon bodde sunkigt och inte blev det bättre av att Hjalmar kom farande.


Vad som hände då vet vi inte. Elin har aldrig berättat. Men Hjalmar åkte hem. Och troligen genomgick Elin en abort – som var förbjuden i både England och i Sverige. Men vad skulle hennes far säga om hon kom hem och var gravid? Genom en förlovad mans försorg? Vad skulle Helsingborg säga? Hur mycket skulle inte fadern få skämmas i det etablissemang där han blivit en stor man…


När Elin kom hem var hon tystlåten. Hon sökte upp Hjalmar. Och fann honom i sin systers säng.  Hon flydde från Helsingborg. Till Småland och sina morföräldrar.  Elin var förtvivlad. Och inte blev det bättre den dag då familjen badade i Bergsjön. Och hennes halvsyster drunknade.

Elin hade simmat ut och försökt rädda henne. Det gick inte. Elin slutade prata, hon slutade äta, hon var nära döden. Men då kom pigan Linnea Johansson…

Resten skall jag berätta på söndag. På Helsingborgs bibliotek. Då ska jag också berätta hur Elin Wägner förändrade hela mitt liv.

12 kommentarer:

 1. En tydlig trend är de höga tongångar mot människor som man börjat tilldela beteckningen ”klimatförnekare”. Alltså människor som har en annan teori om klimatutvecklingen.

  Ett gott sådant exempel är Annonsbladets uthängning av Tege Tornvall.

  I en subjektiv och känsloladdad artikel hängs Tege Tornvall ut i klimatfrågan och framställs som en galning och förvirrad tok.

  Redan på förstasidan av tidningen används beteckningen ”förnekare”. Det är givet vad man vill förmedla med ett sådant tillmäle. Här är en fråga som framställs som helt självklar och uppenbar för alla och så kommer denna man och ”förnekar det”. Ungefär som om han vore skyldig till ett brott. Han har kort och gott en annan uppfattning än vad andra forskare och experter har på området och uppenbart en annan uppfattning än den som skrivit den subjektiva artikeln. Frågan om klimatförändringar är stor, svår och på intet vis klarlagd. När det ena lägret som har en viss uppfattning börjar utmålas som förnekare lämnas inte mycket utrymme kvar till en seriös debatt med en respektfull ton. Istället odlas social stigmatisering.

  Det är uppenbart i artikeln att han inte blir seriöst bemött med avhuggna och utskurna formuleringar ifrån längre resonemang som annars skulle gett en klarare bild av hans argument och förklaringar. Fräckt formulerade meningar föregår Tornvalls avhuggna citat. Det framgår t.ex. inte alls att Tornvall menar att orkaner inte alls skulle vara ett problem. I de flesta fall sätter han istället saker i proportion till varandra och menar att fokuset och åtgärderna mot just temperaturhöjningar inte är motiverade, särskilt inte i jämförelse med andra hot och han nämner t.ex. kärnvapen som ett exempel.

  Historien har visat att internationella och eniga så kallade ”expertpaneler” såsom t.ex. FN:s, kraftigt kan missbedöma allvarliga frågor. Att dessa experter ofta har ekonomiska kopplingar till olika industrier är vanligt förekommande, de har alltså varit jäviga. T.ex. förändrade Världshälsoorganisationen, WHO, under 2009 plötsligt utan förklaring definitionen av pandemi så att många staters, däribland Sveriges, kontrakt med läkemedelstillverkare trädde i kraft. Kraftigt överdrivet var hotet om ”svininfluensan”.

  Någon pandemi var det ju alltså aldrig frågan om och något beprövat vaccin fanns inte. Men WHO rekommenderade starkt global vaccinering. Idag 2013 ser vi resultatet, bara i Sverige med hundratals barn permanent skadade av narkolepsi som troligen bara är en av många biverkningar vi kommer att kunna koppla till det kontroversiella vaccinet vi uppmanades att ta. En affär på 1,17 miljarder kronor av våra skattemedel som GlaxoSmithKline rodde i hamn.

  Att klimatfrågan verkligen börjar bli något av en religion bekräftar Annonsbladets uthängning av Tornvall. De som har en annan uppfattning skall nu betraktas som dårar och ”förnekare” av uppenbara ”fakta”.

  Den här typen av journalistik kommer att skynda på ”(pappers)tidningsdöden”. Lika gott då, men Tornvall förtjänar först en offentlig ursäkt.

  Läs även Tege Tornvalls artikel i samma tema på Newsmill.
  Mer koldioxid ger mer näring för allt liv på jorden.

  SvaraRadera
 2. Förstår att Elin Wägner förändrade ditt liv. Hon verkar ha varit en fantastisk kvinna.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Och jag ska berätta för dig om Hjalmar Jonsson. Denne ärkeängel som skyddat IFK:s mål i ett decennium. Snart lägger han skorna på hyllan men alla blåvita själar minns honom som en legend, som förvisso aldrig var en stjärna men alltid lojal..

  SvaraRadera
 4. "Mer koldioxid ger mer näring till allt liv på jorden." Ja om livet på jorden fick vara ifred så skulle det få mer näring?

  Enligt forskning så binder träd koldioxid. Träden är att se som jordens lungor? Vad händer när de avverkas i allt raskare takt för att ge plats till bland annat skrytbyggen? Hur påverkar det bl.a. oss människor? Vi har för mycket träd läste jag någonstans. Det vi kallar enstaka träd kallar andra skog...?

  Lisbeth

  SvaraRadera

 5. Två stora skogsägare har beslutat om att övergå till kontinuitetsskogsbruk för sina skogar: Oslo kommun med 18 000 hektar (Oslomarka) och Björkå bruk nära Sollefteå med 5 000 hektar. Flera länder på kontinenten har förbjudit kalhyggesbruk på grund av risken för stormfällning det ger.

  Oslo motiverar sin övergång med det stora fritidsvärdet hos skog. Har man inte kalhyggen blir det en lättare och trevligare skog att gå i med träd av olika ålder och slag. Mängden och mångfalden av växter och djur ökar. Men det kan också motiveras av ekonomiska skäl.

  Den första gallringen blir en femtedel dyrare än med kalavverkning. Men drivningsnettot blir detsamma, eftersom virket man tar ut blir grövre. Och hälften av den stående virkesmassan blir kvar och ger återväxt. Den andra gallringen därefter ger dubbelt netto. Vid kalhygge får man vänta länge innan man kan återvända. Marken riskerar urlakas, och svampar i symbios med träden och viktiga för bördigheten försvinner. Mikroklimatet på kalhyggen blir hårt.

  Tillväxten över tid blir densamma för skogsbruk som sker kontinuerligt eller med trakthyggen (kalhyggen). Vid det sista har man en lång period med låg tillväxt, när plantorna är små. Vid det första har man hela tiden en bladmassa som fullt utnyttjar solstrålningen.

  Det ger ett koldioxidupptag hos skogen som är 50 procent upp till dubbelt så stort som med kalhyggen, eftersom koldioxidnettot då blir negativt de första 15 åren, och det dröjer 30 år av skogens hundra år innan koldioxidbalansen återställs, enligt professor Anders Lindroth, institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys i Lund. Det är lika mycket eller mer än alla Sveriges koldioxidutsläpp ihop.

  SvaraRadera
 6. Klimatförnekarnas motsats är väl bl.a. Greenpeace. Vet någon om Greenpeace har koppling till någon vinsthungrande bransch?

  Oljeindustrin gillar inte Greenpeace. Så, där har organisationen inga pengar att hämta. De enda som gynnar denna folkrörelse är väl vi vanliga miljövänner.

  SvaraRadera
 7. Anonym tack det var intressant! Det jag ser och hör mest av på nära håll är planer på exploatering av gammelskog. Det kallas dessutom för miljövänligt och långsiktigt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Birger, ni talade om att kvotera in kvinnor i styrelser i nyhetspanelen.
  Håller med dig det ska inte ske på EU-nivå. Eller rättare sagt det borde inte vara så, att det sker på den nivån. Men Viviane Reding jobbar för kvotering.

  Nu är det tydligt att det börjar knorras i partierna. Lööf vill inte att EU ska bestämma i den svenska vargfrågan. Marita Ulvskog säger att unionen inte ska lägga sig i nationella angelägenheter. Men ingen säger det Viviane Redin vice ordförande EU kommissionär sa, när hon var här för en medborgardialog. Nämligen att vi inte förstår hur EU egentligen är uppbyggt. Att 80-90 % av de lagar som gäller i Sverige är beslutade i Bryssel.

  Man talar fortfarande som om vi har en alldeles egen politik vid sidan om. Tycker att nyhetspanelen också gjorde det. Sker det ett slags kollektivt uppvaknande nu, eller knorras det lite lagom klädsamt för att Eu valet närmar sig? Partierna talar nämligen om att de ska bli mer eu kritiska förutom SD (partiledningen) som verkar vilja gå åt det andra hållet. Det ÄR sannerligen trångt "i mitten"! :)

  Lisbeth
  SvaraRadera
 9. Tummen upp för "Anonyms" inlägg om skogsbruk!

  SvaraRadera
 10. Hur kan vi som inte befinner oss i närheten av Helsingborg, få möjlighet att höra fortsättningen? Är djupt imponerad av din berättarkonst och kloka insikter om de bakomliggande strategier som styr samhället idag. Du skapar en medvetenhet hos mig som jag gillar och som jag vill utveckla mer. Din blogg är beroendeframkallande!

  Hälsar
  Skånetösen som befinner sig långt från hemorten

  SvaraRadera
 11. Tack för en bra stund i går .. det var slående med insikterna hon hade.
  Jag förstår att hon gjorde ett djupt intryck och empatin fick liv :)

  Jag tycker att vi ska se vad för kommunikation som funkar idag för unga. Inte är det böcker eller föreläsningar.
  Inte TV heller. Video sple tror jag är var 'de' finns och nås via.
  Om vi är seriösa ang. välfärden och framtiden , bör vi tänka nytt och anpassa oss efter 'målgruppen' även om det kan kännas för modernt .. vad tror du / ni?

  Christoffer

  SvaraRadera
 12. Inga kommentarer..??
  kom igen nu ..:)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.