fredag 1 november 2013

After work

I början på december kommer det ut en antologi om arbete, arbetstid och arbetslinje. Ett av bidragen har jag skrivit, det innehåller bland annat detta stycke:


"Smaka på orden skapa arbete. Fundera på dem. Hade jag varit guru hade jag uppmanat dig att meditera över dem… Hade jag varit en revolutionärt lagd militant guru hade jag uppmanat dig och dina vänner till handlingskraftig revolution mot dem som reducerar politik och liv till något så erbarmligt korkat som Arbetslinje med målet att skapa arbete.

Till och med De gröna, som haft sänkt arbetstid och avdramatisering av lönearbetet som en grundbult ända sedan tillblivelsen 1981, har anammat den fattiga idén och kampanjat på temat Grön Arbetslinje. Jag tar mig för pannan och förbannar att jag inte är en guru…"

12 kommentarer:

 1. Försöker tafatt dra ner på alla inköp men det här blir svårt att motstå !
  Roland Paulsen ?
  Eric

  SvaraRadera
 2. Är det Kristian Borg som initierat boken själv eller är det någon organisation bakom? Vilka skriver? Finns det en innehållsförteckning man kan få se? Jag är förstås mycket intresserad av boken. Det vore trevligt om den går att köpa som e-bok.

  SvaraRadera
 3. Tänk om en våldsam orkan drog genom Stockholm. Så mycket arbete det skulle skapa! Reinfeldt skulle stå i Rosenbad och jubla över kaoset som bredde ut sig över stan. Än gladare blev han säkert om också Rosenbad blev vänt upp och ner av orkanen.

  SvaraRadera
 4. Lite av en guru är du nog i alla fall Birger ;)

  SvaraRadera
 5. Med texter av bland andra Birger Schlaug, Linn Spross, Mathias Wåg, Rasmus Fleischer, Ann Ighe, David Graeber och Lasse Ekstrand. Redaktören Kristian Borg är kulturjournalist på Fria Tidningen och driver Verbal förlag. Utkommer 2 december. Förhandsbeställ via förlaget, ange namn, adress och antal ex. Pris 100 kr+frakt

  SvaraRadera
 6. Jag ställer upp på sänkt arbetstid.

  Vad som menas med "avdramatisering av lönearbetet som en grundbul"t vet jag inte.

  Politikerna bakom diverse "arbetslinjer" brukar påpeka att politiker inte skapar arbete. Däremot försöker de skapa förutsättningar för arbete. Lycka till.

  Arbete är välfärdens moder. Eller möjligen motor.  SvaraRadera
 7. En guru hade hållit sig för pannan grönt är inte alltid skönt. Jag ser en "Grönbok"...

  SvaraRadera
 8. En kvinna från EU kommissionen vill ha medborgarsamtal. (SVT) Vill veta vad människor vill ha. Så det blir nog medborgarlön. Det är väl bra? Vad säger Birger?

  SvaraRadera
 9. http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I079939  SvaraRadera
 10. Under meditation ser jag en vit bok.

  SvaraRadera
 11. Utan arbete kan ju ingen välfärd levereras, enligt svenska politiker? Fabriker som töms på human arbetskraft där produktiviteten är många gånger högre kan inte garantera välfärd enligt samma politiker. Tro jag. Och aldrig läser jag om någon journalist som frågar om detta heller. I Schweiz finns tydligen rädslor för "arbetshysteri". Den tycks inte finns här. Undrar hur en extrainkallad riksdagsdebatt om det ämnet skulle låta..?

  SvaraRadera
 12. Många (de flesta?) har aldrig förstått det där med arbete. De tror exempelvis att det är bra att förnybart skapar mycket arbete, men folk med ett minimum av ekonomisk bildning begriper att detta är en nackdel, inte en fördel. Att förnybart skapar många arbetstillfällen bevisar att det är dyrt och ineffektivt. Vårt välstånd baseras på motsatsen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.