torsdag 17 oktober 2013

Kärnvapen ger klirr i kassan

Tre svenska storbanker - SEB, Handelsbanken och Nordea - har investerat 3,2 miljarder  kronor i företag som pysslar med kärnvapen. Detta meddelas i Fria Tidningen som studerat en rapport från ICAN (den internationella kampanjen för avskaffande av kärnvapen). 

SEB är värst  och som brukligt i olustiga sammanhang så meddelar en presschef - i det här fallet före detta TT-journalisten tillika Göran Perssons och Mona Sahlins presschef - att man minsann ser över saken.  Man ser alltid över sådant som man avslöjas med, det ingår i mediestrategins grundkurs.

Apropå Fria Tidningen: läs gärna den inledare som har rubriken Ge oss en app som väcker os(s) ur (m)ardrömen. Ibland behöver man inte skriva själv, det räcker med att länka.

PS!
Apropå arbete... Till vintern kommer en bok om arbete, här kommer ett litet utdrag:

"På Helgeandsholmen låg för länge sedan hovets stall och ett badhus som erbjöd allt från kallbad till blodiglar att fästa på kroppen. Allt detta revs för att man skulle kunna bygga ett riksdagshus. Men det skedde inte utan protester. Kungahuset och den finare adeln ville behålla grönskan och det fria rummet runt slottet. Man värnade de vackra vyerna och demonstrerade mot att man skulle tvingas se ”den dumdryga massa” som skulle befolka ett sådant hus. 

Men det hjälpte inte. Både hovstall och badhus revs för att ge plats åt Riksdagshuset.  Blodiglarna finns dock kvar än idag kan jag rapportera.

Vad har då riksdagen åstadkommit? Första gången arbetstidsfrågan behandlades i parlamentet var faktiskt redan 1856. I en motion från bondeståndets Nils Hansson begärdes att arbetstiden skulle begränsas till tolv timmar per dag för vuxna och åtta timmar per dag för barn.

Riksdagen avslog motionen.

Nästa gång riksdagen behagade behandla frågan var 1919. Det var då man första gången lagvägen reglerade arbetstidens längd, till Verkstadsföreningens förfäran. Man beslöt att 48 timmars veckoarbetstid skulle anses som lagstadgad normalarbetstid för alla som arbetade på företag mer fler än fem anställda. Dock skulle lagen inte gälla hembiträden, hotellanställda, kontorsanställda och statsanställda. Man anar nästan en Löfvenare, det var männen inom metallverkssamheten som skulle gynnas medan huvudparten av kvinnor som var ute – och skulle komma ut - på arbetsmarknaden vackert fick finna sig i såväl längre arbetstid som att ta hand om hemmet.

Det är än idag manligt dominerade fackföreningar som lyckats förhandla fram sänkt arbetstid för sig själva – medan det inte är ovanligt att det på kvinnligt dominerade arbetsplatser istället i realiteten råder förlängd arbetstid genom att man infört delade turer. Allt är sig likt… Och det är ett skäl gott nog för att ändra arbetstidslagen.

Hur som helst: 1973 beslutar äntligen den illustra församlingen på den Helige Andens Holme att den lagstadgade normalarbetstiden skall vara 40 timmar per vecka.

Så är det än idag. Trots att det, när detta skrivs, har gått exakt 40 år sedan fyrtiotimmarsveckan infördes. Nästan ett halvt sekel. Varje årtionde som gått sedan 40-timmarsnormen sjösattes har inneburit förändringar. Stora förändringar. Större än genom hela mänsklighetens historia, om vi bortser från följderna av krig och pest. Det är, för att uttrycka det lätt poetiskt, ett helt nytt tidevarv vi lever i."12 kommentarer:

 1. Att finansiera kärnvapen skapar inga kärnvapenfria zoner.
  Däremot kan det skapa arbetsfria zoner.
  MP kanske borde tänka helt om i värderingen av kärnvapen.

  Att lura in människor i den arbetsfria fällan är ett grymt bedrägeri.
  Arbete främjar tankeverksamhet, livslustarna, kärleken, kulturen
  och det allmänna välbefinnandet.
  MP borde bli det nya gröna arbetarpartiet inför nästa val..
  Så överraskande och originellt.
  mvh BB

  SvaraRadera
 2. BB, du verkar inte ha fattat att MP redan blivit det. Grön arbetslinje marknadsför man ju. Du skriver att arbete främjar tankeverksamheten, livslustarna, kärleken, kulturen och det allmänna välbefinnandet. Säg det till kassörskan i kassan, den utslitna sköterskan på äldreboendet och småbarnsmamman som stressar från jobbet till dagis till hemmet för att få sova.
  Mona

  SvaraRadera
 3. "Arbete främjar tankeverksamhet, livslustarna, kärleken, kulturen
  och det allmänna välbefinnandet."

  Ja, om det är meningsfullt och om man tycker om det.

  BB, vad är arbete för dig?

  SvaraRadera
 4. Vem är bokens författare?

  SvaraRadera
 5. Boken är en antologi om arbete och citatet är från mitt kapitel.

  SvaraRadera
 6. Läst Cornucopia? idag?

  Robin

  SvaraRadera
 7. BB svarar Anonym 11:51
  Bonden Berta
  ser barn komma till världen varje älskade arbetsdag
  De allra flesta sprattlar genast med armar och ben
  Låt dem fortsätta med det hälsosamma livsmönstret
  Så mycket som möjligt och så ofta de bara har lusten
  Arbetet kanaliserar detta vårt medfödda grundbehov
  Det gör oss starka och motståndskraftiga mot faror
  Långligga på sofflocket och drömma om en bättre värld
  räknar jag till en form av behandlingsbar depression
  mvh BB

  SvaraRadera
 8. "HÄR FATTAS VIKTIGA BESLUT" var länge det populäraste förslaget över vad som skulle stå över ingången till riksdagshuset. Tills någon tänkte lite längre...texten blev något annat. (Så berättade min far som jag minns det.)

  SvaraRadera
 9. Asch "Här fattas kloka beslut" skulle det stå!....

  SvaraRadera
 10. Arbete har ändrat karaktär, det e nå lurt, med det där... (för att travestera Tage Danielsson).

  Det behövs helt klart en djupare debatt i dagens samhälle om just arbete.

  Om boken kan bidra till det så blir det guldstjärna...

  SvaraRadera

 11. Norrmännen är inte heller kloka.
  Apropå Urban och hans uppfattning om
  min förmåga till Världsanalys.

  En Norrman sa att när vi beskriver världen så bör vi göra det
  på ett sådant sätt, så att framtiden blir möjlig.
  Att jag inte riktigt ensam klarar detta är beklagligt och beror på er.
  Ett se upp till Urbans analytiska förmåga och alla andras, ska jag höra upp med!
  Jag har blivit tillsagt av Pier att inte hänga här. Det ska jag försöka med!
  Hejdå ...

  SvaraRadera
 12. Apropå Reinfeldts tal. Uppenbarligen har han ingen aning om boken Att svära i kyrkan. Han och Mats Knutson borde få varsitt ex.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.