torsdag 12 september 2013

TCO, partierna och chicken race

Som sju avklädda partier i ett misslyckat chicken run...
I dagens Brännpunkt (SvD) meddelar två chefer från TCO (Roger Mörtvik och Göran Zettergren) att det pågår ett chicken race i politiken. 

Det heter chicken run. När ska dom lära sig? Hur ska man kunna ta dem på allvar när när dom har så lite koll?

Visserligen säger varenda svensk journalist chicken race, men det gör inte saken bättre. Det råder kulturskymning i riket. Jag gör vad jag kan för att lysa upp mörkret.

Mörtvik och Zettergren kritiserar partierna för att tävla om att vara sist med att hoppa av de fromma förhoppningarna om att det såväl går att a) sänka skatter som att b) göra stora investeringar i välfärd och klimat samt c) hålla fast vid överskottsmålet.

Om denna politiska förlamning kan man förstås tycka vad man. Men det heter banne mig inte chicken race.

Av riksdagens partier tycks det vara sju av åtta som ägnar sig åt "chicken run" i den här frågan. Det är nästan makabert. Jag hoppas att det går för dem som för James Deans rival.

Överskottsmålet är förstås ett totalt förlegat koncept - varje tid har sina lösningar på uppkomna problem. Att sänka skattekvoten - vilket är det korrekta ordet för det som Timbro lanserat som skattetryck - är inte heller rimligt i en tid när så mycket i Sverige är på väg att förfalla (bland annat vatten- och avloppssystem, osäkrade grundvattentäkter, risiga järnvägar, usla skolbyggnader) på grund av att man hellre satsat på politiskt kul saker saker som nya reformer och skattesänkningar istället för något så politiskt osexigt som att sköta underhåll.

Roger och Göran på TCO: här har ni James Dean och chicken run - den "fegaste" hoppar ut först men överlever...
Tillägg 17 september: Göran Eriksson, politisk kommentator på SvD, lever också han ett liv i kulturskymningens skuggland... Halva förstasidan tas upp av rubrik innehållande begreppet chicken race. Suck. Snart utmanar jag dom på ett sådant...

”Det blir ett chicken-race om skatte- och budgetpolitik”

28 kommentarer:

 1. Med världens högsta skatter så är det knappast mer skatter vi behöver. Visst vi lägger för lite på underhåll men det betyder att vi lägger för mycket på något annat snarare än att alla måste betala mer än vad de redan gör.

  Vi måste skala bort alla onödiga utgifter och investera i sådant som sänker utgifter, höjer inkomster eller helt enkelt förenklar samhället. Det är att göra det för enkelt att bara kräva att vi ska kasta mer resurser på alla utgiftsområden som börjar gå dåligt.

  Motsvarigheten i privatlivet är folk som gnäller i aftonbladet över att bidraget inte räcker till tågresor till mormor men samtidigt på något magiskt sätt räcker till cigg, timberlandkängor och smartphones.

  SvaraRadera
 2. Möjligt att det heter chicken run. Men och andra sidan heter det inte dom som författaren envisas med att blanda med de och dem.

  SvaraRadera
 3. Björn, helt riktigt att dom - dom, de och dem - blandas, dock inte på formellt felaktigr sätt hoppas jag.

  Vid skrivande av noveller eller romaner används ofta dom om man vill betona att texten ska uppfattas som lite mer informell. Syftet kan också vara är återge talspråk. Ordformerna växlar därmed en hel del. Att jag blandar får du nog stå ut med ända tills jag skriver mer formella texter.

  SvaraRadera
 4. Birger, har du aldrig funderat över hur det kan komma sig att "så mycket i Sverige är på väg att förfalla", samtidigt som vi har världens högsta skatter? Det är något som inte stämmer, och jag vill hävda att det handlar om att nu börjar den urusla svenska skolan slå igenom. Ut kommer studenter och akademiker som inte kan någonting. Jag blir dagligen påmind om detta, på miljoner olika sätt. Dagens unga människor kan exempelvis inte skriva, inte stava, inte förstå text! Den mest grundläggande matematiken kan man inte. Och så vidare. Sedan kan man ha examina från journalisthögskolan! Sverige rasar ihop på grund av inkompetens och okunnighet. Till detta ska läggas att invandringen till Sverige idag handlar om analfabeter i stor utsträckning, stackars människor som aldrig kommer att integreras i vårt land. Att höja skatterna i detta "såll" är bortkastade pengar och ett slöseri med våra skattemedel. Du kan rösta vänster och du kan rösta höger, det betyder ingenting! Det är själva mentaliteten och attityden i dagens samhälle som är vriden ur led.

  SvaraRadera
 5. Janne, ett: vi har inte världens högsta skatter, det har Danmark. Två: det totala obligatoriska utgiftstrycket skall vi mäta, då är Sverige inte så märkvärdigt när det gäller skatt/avgifter. Tre:Riktigt att det kommer ett antal analfabeter, men det är också riktigt att läkarmottagningarna är fyllda med invandrade läkare, att de som går ut universitetet i allt högre grad är barn till invandrare, att mycket av näringslivet hålls igång av invandrare. Tror inte att någon av dem är analfabeter... Så din verklighetsbild är aningen vriden.
  Micke

  SvaraRadera
 6. Håller du inte med dem i deras resonomang?

  Det heter "Chickie run" eller "Chicken race" skulle jag säga. Kanske enbart "chicken race" på "svenska".

  Enligt wikipedia: Chicken race är en farlig bilduell som var någorlunda populär i 1950-talets USA. Ett regelrätt chicken race går till så att två personer med varsin bil osv...


  SvaraRadera


 7. Gällande bilden, så ser ju kycklingarna ut som små människobarn.

  Hur kan man förresten för sitt eget barn läsa sagan om den lilla kycklingen Gullefjun, med all dess kärleksfullhet, för att senare lägga djurbarnets stympade kroppsdelar på människobarnets tallrik med uppmaningen "ät!", hur kan man?

  Vad är det vi fostrar barnen till? Ska vi forma deras hjärtan till järnklumpar?

  Gt
  (Vän av föreningen Djurens Rätt)

  SvaraRadera
 8. "Game of Chicken" brukar det väl kallas på engelska.

  SvaraRadera
 9. Enligt de uppgifter jag har är Sveriges statsskuld ca: 1071 miljarder kronor.
  Trots denna skuld betalar Sverige varje år ca: 32 miljarder kronor i medlemskap till EU,
  biståndsutgiften per år är ca: 31 miljarder kronor,
  årlig FN-avgift ca: 175 miljoner kronor,
  2011 betalade riksdagen ut 63,3 miljoner i inkomstgaranti till föredetta riksdagsledamöter som inte fått nytt jobb,
  EU-kommissionen vill införa en fattigdomsfond på ca: 4,33 miljarder kronor per år som ska finansieras av ländernas skattebetalare.
  Det är horibelt att höja skatterna - framför allt för låginkomsttagare - när vi har en uppsjö av pengar som kan fördelas på ett vettigare sätt.
  Trots en statsskuld på 1071 miljarder förser vi omvärlden med en massa bidrag som gör att Sveriges statsskuld ökar än mer.
  Vad händer när pojken med guldbyxorna står utan byxor?

  SvaraRadera
 10. Suck! När ska dom lära sig? Hur ska man kunna ta dem på allvar när när dom har så lite koll?

  På statlig nivå finansierar inte skatter, de släcker underskott löpande. Underskott uppstår löpande genom att staten ger ut valuta.

  Detta sker genom att kreditera olika bankers bankkonton.

  Statsskuldens _bruttostorlek_, den som nämns med siffran 1071 miljarder är en icke-fråga. Svenska staten har finansiella nettotillgångar. Svenska staten kan också betala vilken storlek som helst på statsskulden, så länge den är i den egna valutan SEK. Vår statsskuld idag är i stort det.

  Men svenska staten behöver egentligen inte låna pengar, såsom den gör idag. Det är ett politiskt beslut och statlig upplåning fungerar som ett bidrag (genom ränteintäkterna) till de allra rikaste.

  Den ekonomiska grunden för staten att låna är baserat på tron att vår ekonomi fungerar som den gjorde under guldstandarden, dvs att vi har en fast växelkurs och strikt begränsat utrymme att ge ut valuta genom kopplingen till guld.
  Den tron är lika fel som tron att banker lånar ut de pengar de lånar in.

  Alternativet till att ge bidrag (genom ränta till de rikaste) är att staten ökar sitt underskott, det underskott som uppstår när man ger ut valutan. Inga statliga skatter behöver höjas för en sådan åtgärd.

  Låter man ett ökat statligt underskott ske genom ökade stöd till kommun och landsting, så behöver inte heller dessa höja skatter för att finansiera sin verksamhet.

  Man kan öka belåningen, om man gillar att ge bidrag till de rikaste. Staten har råd med det också, men det är ett menlöst läckage.

  SvaraRadera
 11. Flute, i filmen heter det inget annat än chicken run.

  SvaraRadera
 12. Vad något heter på engelska måste inte nödvändigtvis vara normerande för vad vi ska kalla det på svenska. Inte ens om det är ett engelskt uttryck.

  T.ex. kallades på svenska en bärbar kassettspelare för freestyle trots att det gängse uttrycket på engelska var walkman.

  Vad gäller skattekvot och eftersatt underhåll, så föreslår jag att man tittar på onödiga utgifter. T.ex. har norska SCB räknat ut att en utomeuropeisk invandrare kostar i snitt 4 miljoner netto under sitt liv. Netto betyder att man då räknat med eventuella skatteintäkter.

  Det är inte underligt att Sverige med sin extrema politik, och inga oljeintäkter, brister i både underhåll och den samhällsservice som skattebetalarna borde ha rätt till.

  SvaraRadera
 13. Anonym 03:28 - det är inte så att lönegaranti betalas ut till bara riksdagsledamöter som inte "fått något jobb". Man kan ha ett vanligt jobb och tjäna som genomsnittet i Sverige och ändå betalas en del av lönegarantin ut. Skall en f.d. riksdagsledamot "bli av med" sista kronan i garantin så krävs en månadslön på drygt 58 000 kronor. Inte så att lönegarantin "fyller på" till den summan, men även den som tjänar 50 000 i månaden får några hundralappar. Så ser avtalet ut. Man kan dock bryta avtalet genom att tacka nej till pengarna (vilket jag och andra har gjort).

  SvaraRadera
 14. "och inga oljeintäkter"

  Våra exportintäkter har knappast varit mycket sämre än Norges oljemiljarder.

  Norges oljemiljarder tillhör invånarna genom statliga fonder, medan en allt för stor del av exportintäkterna som gjorts och görs i Sverige tillhör en grupp människor på mindre än en procent.
  Den lilla gruppen har inte ökat investeringsgraden i Sverige, trots sina enorma vinster.

  Norska SCB:s uträkning, om den innehåller det du påstår är rena rama tramsuträkningen.

  Att bara räkna utgift och skatteintäkter duger inte. Man måste ta med det faktum att pengarna som invandrare har spenderas ut i ekonomin precis som vilken pursvensk eller norsk som helst och därigenom skapar jobb.

  Invandringen har därför inte ett smack med bristande underhåll och förfall att göra, utan istället bidrar de till att det inte går utför snabbare.

  SvaraRadera
 15. http://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_race

  SvaraRadera
 16. "Den som är satt i skuld (Sveriges statsskuld 1211 miljarder kronor) är inte fri"

  SvaraRadera
 17. Janne, det omnämns som chicken run i filmen och i boken. Allt annat är förflackning... Har just sett hela filmen, förvånansvärt bra.
  Micke

  SvaraRadera
 18. In the "chickie run" scene from the film Rebel Without a Cause, Buzz cannot escape from the car and dies in the crash.

  SvaraRadera
 19. Nej invandringen har inget med bristande underhåll att göra. När det gäller Sverige så är vi ett föregångsland för EU:s politik. EU fattar bl.a. beslut om att omstrukturera den europeiska järnvägsmarknaden. Konkurrens är ledordet. Personal för underhåll har sagts upp, projekt har ställts in på grund av förbrukade anslag.
  EU kommissionen använder Sverige som ett föregångsland. Om man tittar på Storbritannien så har folkopinionen tvingat politikerna att retirera. Hur långt ska det behöva gå här i Sverige. Hur många olyckor kommer vi att få se?

  Så om man ska diskutera bristande underhåll och förfall så bör man nog diskutera politik. dvs. den politik som förs EU:s.
  EU kommissionen presenterar "förslag" och Sverige vill inte vara sämst. Lika bra att vara först och "bäst" verkar svenska politiker tänka. Riktlinjerna är ju ändå utstakade oavsett vad vi egentligen vill. Ändå låter det som om de har så mycket egna förslag. Vilken slags politik ska vi föra...? Inte vilken politik förs.

  SvaraRadera
 20. Alltså tror inte det handlar om att det är politiskt kul eller "politiskt osexigt" med bristande underhåll. Utan att det gått för långt. Vi är fast i system som vi hastat fram för att framstå som bäst i Europa.

  Enligt Folkrörelsen nej till EU anslog regeringen 2011, 800 miljoner extra till banunderhållet. Drygt en sjättedel av beloppet överförde Trafikverket till ett privat företag som misskötte uppgiften. De fick 125 miljoner för att ge upp sitt kontrakt. Men efter en ny upphandling är de på banan igen.

  Man kan ju knappast skylla detta på invandringen. Eller motsatsen påstå att invandrarna gör så att det inte går utför snabbare.

  SvaraRadera
 21. Lagen, som skulle tvinga vården att hålla tillräckligt stor personal, har skjutits upp ett år, hörde vi på radio. Vad kan det bero på?

  Om det beror på kostnader i samband med mottagandet av flyktingars familjer, så är det offret behjärtansvärt. Våra offer är i alla fall mindre än de offer som drabbat flyktingarna.

  SvaraRadera
 22. "Den som är satt i skuld (Sveriges statsskuld 1211 miljarder kronor) är inte fri"

  Om den privata sektorn satt i stor skuld, kan det ligga något i påståendet.

  Men är man den svenska staten och syftar på statsskulden, bör man först förstå skillnad mellan brutto och netto, därefter lära sig vad skulden består av (dvs svenska kronor som staten själv ger ut), därefter lära sig varför staten lånar och förstås förstå skillnaden mellan att vara användare av valutan respektive utgivare. Ja listan på lärande gällande detta kan göras längre.

  Den privata skuldsättningen i Sverige är mycket farligare än statsskulden. Staten kan alltid betala av sin skuld i sin egen valuta. Detsamma gäller inte den privata sektorn, och det är det som gör dess stora skuldsättning så farlig.

  SvaraRadera
 23. " Eller motsatsen påstå att invandrarna gör så att det inte går utför snabbare."

  Jo det kan man, eftersom människor som bor i landet tenderar att spendera sin pengar i landet. Någons utgift blir någon annans inkomst. Det finns en multiplikatoreffekt i detta, dvs 1 krona in i ekonomin genererar mer än en krona när den cirkulerar i ekonomin. Därför kan man med visst fog påstå att invandrare bidrar de till att det inte går utför snabbare.

  SvaraRadera
 24. Tummen ner för att använda en smaklös bild på ett djurens helvete i ett smått humoristiskt sammanhang. Hjärtlöst.
  AK

  SvaraRadera
 25. Micke,

  Sverige har då efter Danmark världens högsta skatter. Vilken tröst! Det är vad vi får för pengarna och hur mycket löntagarna får behålla av sin lön som är det viktiga. Här finns ingen som helst balans, anser jag. Vad jag vill göra med mina intjänade pengar är i huvudsak min ensak, det är ju inte statens pengar!

  Vad vill du ha sagt med att ”läkarmottagningarna är fyllda med invandrade läkare”? Här finns mängder av elever i Sverige som vill läsa till läkare, sådana behöver inte importeras från utlandet. Det brister således i planeringen och framförhållningen. Ännu ett exempel på förfallet! Utländska läkare är en katastrof exempelvis inom psykiatrin, där patienterna inte förstår vad läkarna säger.

  De analfabeter som kommer hit kan naturligtvis inte uppvägas av att ”läkarmottagningarna är fyllda med invandrade läkare”. Analfabeterna stjäl nödvändiga resurser från andra. Vi har mängder av svenska elever som går igenom skolan utan att lära sig läsa, räkna och skriva. Under varje begränsad tid är även resurserna begränsade.

  Sedan är det bland invandrarnas barn som problemen i skolan och på universitetet är som störst. För att inte tala om hur det ser ut inom näringslivet. Det dåliga tillägnandet av språk, kunskaper och social kompetens är förödande, vi stöter på detta dagligen och stundligen. Vem betalar för de resurser som krävs inom en lång rad områden? Jo, skattebetalarna! Du kan ta vilka parametrar som helst – invandrarna ligger i topp.

  Tyvärr måste jag säga att du missat det mesta av dagens verklighet i Sverige, Micke. Våra intjänade pengar försvinner i stora svarta hål, för att betala för en politik som allt färre av oss ser någon mening i.

  SvaraRadera
 26. Analfabeters påverkan, så som Janne beskriver den, är så liten att den inte går att se eller mäta. Det är således en myt att de skulle stjäla sådana mängder resurser att andra blir utan.

  Gällande läkare så får vi vara glada att utländska läkare söker sig hit. Deras utbildning, allt från grundskola till universitet är betald av annat land. Till och med svenskar utbildar sig utomlands till läkare för att sedan komma tillbaka hit och arbeta.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utlandet-servar-sverige-med-lakare/

  SvaraRadera
 27. När Sverige lånar pengar av banker står landet i skuld till banken.
  "Den som är satt i skuld är inte fri"

  SvaraRadera
 28. "När Sverige lånar pengar av banker står landet i skuld till banken."

  Om du med Sverige menar staten och om staten lånar i svenska kronor så är det en skuld staten alltid kan betala. Den är således lika fri med som utan skuld.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.