måndag 16 september 2013

Nog är tilltron till Lars Adakusson aningen överdriven...


Kopplingen är lite krystad, men vad gör man inte för att få anledning att skriva om Lars Adaktusson.

Således: Apropå kyrkovalet så vill den kristdemokratiska ledningen att Lars Adaktusson skall toppa listan till EU-parlamentet.

Man hoppas på framgång. Precis som TV8 gjorde när man för en bra slant köpte över Adaktusson från SVT. Det gick åt fanders då. Det lär gå åt fanders nu.

Varför satsar man på Adaktusson? Jo, för det första vill man hålla borta Lennart Sacrédeus från topplaceringar - Sacrédeus är alltför kristdemokratisk för att vara vinnande anser man. Inför förra EU-valet övertalade man Alf Svensson att låta sig nomineras för att lugna den interna ilskan över att man vägrat låta Sacrédeus plats trots att han varit en av de mest populära i provvalet.

För det andra tycks man ha så liten tilltro till sin politik att man gärna satsar på kändisar eller halvkändisar. När man 1999 erbjöd Anders Wijkman, som egentligen stod för något helt annat än KD, plats som nummer ett på listan var det inte av politiska skäl, utan av överlevnadsskäl.

Nu är det Lars Adaktusson som gäller. Han skall rädda partiet kvar i EU-parlamentet. TV8 trodde en gång att han skulle rädda dem från att uppfattas som den kanal de var. Man köpte upp honom för en bra slant, meddelades det i pressen.

- Ambitionen skall vara med och sätta dagordningen på den politiska debatten, sa Adaktusson då.

"En enorm prestigehöjare", meddelade TV8:s ledning. Åttan fanns i nästan alla hushåll och TV-recensenter hyllade kanalen och talade om den nya tidens "kommersiella public service". Sic! Och Adaktusson gjorde reklam för programmet genom att stajlad stiga ur en vit limousin omgiven av ett antal - förment attraktiva - unga kvinnor. Påminde mest om en amerikansk TV-predikant av det mer kommersiella slaget.

Det gick åt helsicke med besked, näringslivet föredrog att göra reklam i mer lättsmälta program trots de lagom lättklädda kvinnorna, ägarna ville inte satsa, marknaden krävde garv, Adaktusson - som låtit sig stylas - lämnade in, TV8 satsade på Pluras kök.

- TV8 inte är samma kanal i dag som när jag började, meddelade Adaktusson lakoniskt. Nej, han var inte lönsam. Han tog jobb som PR-konsult på Kreab Gavin Anderson.

Nu säger Göran Hägglund ungefär samma sak som TV8:as chefer gjorde. Att det skall gå bra.

– Lars har varit hemma i miljontals människors vardagsrum kväll efter kväll efter kväll, säger Hägglund och begriper inte att just det lika gärna kan vara ett skäl att inte rösta på KD...

Fundering: Varför skulle kristdemokrater personrösta på honom när man har riktiga kristdemokrater att kryssa? Och varför skulle de som inte är kristdemokrater lägga sin röst på Adaktusson? Svara nån som kan...

Det KD kan hoppas på är lågt valdeltagande så att få röster räcker för en plats i parlamentet.12 kommentarer:

 1. Svar på rubrikens fråga: Ja.
  L.

  SvaraRadera
 2. Möjligen var det fel färg på limousinen - rosa nästa gång?
  Kanske kommer han att omges i valreklamen av ett antal "lagom lättklädda" - KD-kvinnor.

  SvaraRadera
 3. Ja till- TRON till Lars Adaktusson är "en aning" överdriven.
  Han har jobbat på SVT med nyheter och borde passa i EU sammanhang? Med tanke på att han därmed tränat sin hjärna (vår sambandscentral) till att se samband...
  Men lustigt nog så verkar det inte alltid hjälpa med att vara kändis eller politiker. Eller ens högutbildad. Vishet hittar vi ibland där vi minst anar det.

  Ja så tilltron är aningen överdriven. Varför inte försöka med t.ex. en uteliggare eller ett butiksbiträde? Kanske kan den makt som politikerna lämnat över till EU tas tillbaka då.
  Vilka som är äldre själar eller inte är svårt att sia om :)
  DELVIS därav mitt intresse för att forska i om vi eventuellt lever ett eller flera liv.

  "Intelligensian" på denna planet tar nämligen ofta allt annat än intelligenta beslut. Visst är det förbryllande? Men "Märta" i grönsaksdisken hon verkar vis hon. Vi skickar henne till Bryssel?
  Vishet är det detsamma som att vara intelligent eller kändis?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Måste faktiskt tillstyrka att detta inlägg var riktigt klockrent. Lars Adaktussons enda merit är att han är kändis, så att han valde Kändisdemokraterna känns inte så konstigt. För den som vill läsa KD:s toppkandidats programförklaring kan läsa hans DN-debatt från i vintras (http://www.dn.se/debatt/nu-blir-jag-medlem-i-kd-och-staller-upp-i-eu-valet/), orkar man inte räcker följande sammanfattning; han tycker det är dumt med krig. Såväl KD, som redaktionen på DN-debatt, får gärna precisera vilka kandidaterar som är av motsatt uppfattning då den uppfattningen ansågs så spännande att han fick skriva där...

  SvaraRadera
 5. Nej rätt ska vara rätt. Lars Adaktussons enda merit är inte att han är kändis.

  Frilandsjournalist, programledare och politisk kommentator. Tidigare nyhetsankare på Aktuellt, inrikes politisk reporter, inrikeschef samt korrespondent i Wien, Washington och Mellanöstern.

  Inrikespolitik är numera mycket utrikespolitik dvs. EU:s politik.

  Men frågan kvarstår skulle han göra någon skillnad? Det vet vi faktiskt inte. Ofta brukar dock inflytelserika personer TRO sig ha mer makt än de egentligen har.

  Behöver vi inte personligheter som gör skillnad genom att vara EU kritiska? Inte EU anpassade.

  Personligen så ser jag KD som ett EU anpassat parti. Vill de ha en "skrikhals" som representerar dem? Han ser ju ganska foglig ut men det vet vi ju att skenet kan bedra...

  Lisbeth


  SvaraRadera
 6. Varför skall man engagera sig i tex KD om man efter trogen kamp petas ned av en externrekryterad kändis? Då känns säkert de otaliga kaffekokningarna och uppläggen av pepparkakor på fatet i partilokalen som bortkastat.
  Sammanfattningsvis: Det är korkat om man vill ha en partikultur med engagerade medlemmar.

  SvaraRadera
 7. Siewert Öholm var en annan TV-kändis, som senare blev aktiv i olika sammanhang. Var han inte en tid förespråkare för KD? Någon som minns?

  När vi i medierna mer eller mindre öppet ombads att inte rösta på SD i kyrkovalet, kan detta ha triggat igång väljarnas trots ("vi kan tänka själva"). Även om man inte gillade SD fullt ut, så kanske man ändå röstade på dem -just för att PK-folket hade höjt varningsfingret.

  Den framgången för SD lär KD och C ha betalat i form av röst-tapp.

  SvaraRadera
 8. Även så uppkommer frågan hur objektiv Adaktusson klarade av att vara i sin tidigare public service-gärning, givet hans nuvarande hångel med KD.

  Vi blir ju bombarderade med påståendet att SR och SVT är "vänsternästen", men de faktiska och bevisbara exemplen pekar på motsatsen.
  /Ludde

  SvaraRadera
 9. Undrar hur pass objektiv man kan vara när man som Adaktusson beskriver sig själv som "en varm EU vän." Han beskriver sig själv som den som står för balans...

  http://www.europaportalen.se/2013/08/lars-adaktusson-eu-ska-inte-peta-i-detaljer

  SvaraRadera
 10. Du lyssnar på P1. Sade en röst.
  Hur kan han veta det? (Claes Eriksson)

  Vad jag än såg eller vad jag än gjorde så nog
  hörde jag också en egen röst som ville ha ett
  ord med i laget.

  Men när laget inte längre fanns så blev det mesta
  ett moraliserande från en Kristens resa med Jesus,
  Marx och Einstein. Hur tokigt kan det inte bli!

  I omställningens tid, så görs nästan ingenting
  medvetet och förebyggande, utan det blir inte bra!

  Jag hör nu att det spelar ingen roll för kvinnor
  om de smyckar sig med äkta kommersiella värden
  eller om det är oäkta kommersiella värden.

  I min ungdom läste jag i min bibel om
  Sodom och Gomorra och förfärades.

  Men jag trodde ändå inte att vi
  skulle förgöra vår hemplanet!

  Men att skapa ett liv tillsammans med
  varandra och med Jorden och Något som
  skapas i en Takt som vi kan ha Överblick
  Över och ta Ansvar för verkar omöjligt!

  En tanke som jag fruktar när jag ser
  och hör Sveriges regering och USAs
  regering och värdens regeringar är
  att makterna under historiens lopp
  har dödat de människor och den visdom
  som många av oss nu saknar och
  febrilt letar efter!

  Mvh Roland

  SvaraRadera
 11. En annan Kristdemokrat.
  Den omstridde tyska EU kommissionären Oettinger vill se ett Europas förenta stater. I en intervju med den tyska tidningen Die Welt menar Oettinger att det är dags att ta steget.

  Oettinger dömer enligt den tyska tidningen Bild ut EU och flera medlemsländer. Han kritiserar Bryssel för att "ännu inte tillräckligt ha erkänt det sanna läget."

  "- Jag oroar mig för att alltför många i Europa nuförtiden tror att allt kommer att bli bra."

  SvaraRadera
 12. En tanke som jag fruktar när jag ser
  och hör Sveriges regering och USAs
  regering och Världens regeringar är
  att makterna under historiens lopp
  har dödat de människor och den visdom
  som många av oss nu saknar och
  febrilt letar efter!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.