måndag 9 september 2013

Jobbskaparna...

Tre som fått jobb tack vare ICA.
Ikväll (19.00 i Kunskapskanalen) ska jag prata med Svenskt Näringslivs avgångne ordförande Kenneth Bengtsson. 

Han har nämligen skrivit en bok som heter Jobbskaparna. I den berättar han bland annat att det kan skapas upp till 275 000 nya jobb "om alla kommuner förbättrade sitt företagsklimat". 

Jag undrar vad i hela friden han menar med begreppet företagsklimat. Vad kan en kommun göra i sak? Minska kontrollen, skänka mark eller vad?

I boken nämner han att Polen är ett föregångsland när det gäller företagsklimat. På vilket sätt då? Bättre arbetsmiljö? Bättre regler för miljö och djur? Eller vad är det?

Kenneth Bengtsson kommer från en arbetarfamilj. Växte upp i Ronneby, där hans började jobba extra på ICA.. Som 25-åring tog han över butiken... Han "lyckades bygga upp en verksamhet i Ronneby med betydligt större omsättning och vinst än vad som egentligen skulle vara möjligt med butikens läge och upptagningsförmåga...". Hur gjorde han?

 "Vinst är något som kommer av att en företagare i konkurrens med andra gör något rätt, att det skapas kundnytta...", skriver Kenneth. Är det så enkelt? Hur kändes det förresten när ICA hamnade i blåsväder för sin hantering av köttfärs för några år sedan? Hur många års slit med varumärket slogs sönder?


 En bok - en författare.
Kunskapskanalen måndag 19.00
Repris vid midnatt och tisdag 09.0013 kommentarer:

 1. Ett bra företagsklimat måste väl vara när folk har så gott om pengar så att de har råd att efterfråga företagens varor och tjänster

  SvaraRadera
 2. FASORNA: Så enkelt är det inte! De flesta av dom som snackar om företagsklimat har svårt att skilja mellan sig själva och företaget och tror att "bra företagsklimat" = bra villkor för dom personligen, gärna bättre än för alla andra människor...

  SvaraRadera
 3. Räddad av åldernmån sep. 09, 01:41:00 em

  FAS 3
  Fångad Av Systemet? och 3:e Avvägen?

  SvaraRadera
 4. "med betydligt större omsättning och vinst än vad som egentligen skulle vara möjligt med butikens läge och upptagningsförmåga"

  Är det egentligen inte möjligt har karl fuskat sig fram till framgång. Så simpelt är det. Har han inte fuskat, så var det ju uppenbarligen fullt möjligt.

  Sedan kan man ju undra hur många arbeten som försvann någon annanstans, när han "ökade konkurrensen". Sådan brukar ju nämligen leda till att någon annan får ge vika, om inte efterfrågan i upptagningsområdet ökat av någon anledning eller priserna fallit markant generellt. Det senare är knappast troligt. Sverige har bland de högsta priserna inom daglivaruhandeln inom EU. Så skulle det finnas ett extra-extra-lågprisområde runt Ronneby skulle det vara känt.

  Så då återstår om efterfrågan ökat. Har den det så bör man ju kunna veta varför. Har efterfrågan inte ökat, så har hans ICA växt genom att andra dragit ner och det skapar ju knappast mängder med arbetstillfällen.

  SvaraRadera
 5. Istället för att fokusera på produktfördelar så fokuserar ICA:s reklam på dessa charmknuttar. Behöver man inte först definiera vad kundnytta är. Är det värdet av en produkt? Om man driver en butik så skulle alltså kundnytta vara att vi t.ex. blir bättre på att laga mat. På vilket sätt blir vi bättre på det för att ett företag går med vinst?

  SvaraRadera
 6. Jord till salu!
  Vi ökar utbudet!
  Vi utbildar konsumenterna!
  Vi knäcker konkurenterna!
  Vi behöver statens hjälp!
  Eftersom vi dyrkar Djävulen
  så förstår vi vikten av att
  ha Djävligt bra fördeelar och

  Vi vet att om inte vi djävlas så kommer
  någon annan att göra det på vår bekostnad!

  Vi vet att alla människor är införstådda med att
  "Världen ser ut så här,"
  Som även vår store Ledare har Kunggjort!

  Och om vi inte förbrukar Jorden, hur ska vi
  då kunna skapa flera meningsfulla arbeten!

  Det skulle då vara att människor tillsammans med varandra
  och med Jorden bestämmer sig för att göra något annat.

  Men det kanske aldrig kan bli ämnet på denna blogg!

  SvaraRadera
 7. Birger!
  Nu Skakade Du om mig som ingen
  annan har gjort på många år!

  SvaraRadera
 8. Höger-(s) med sin käcka antika "arbetar-attityd", där försörjningsproblemen i post-idustrialismen reducerats till idiotiska tankar kring ungdomens påstådda oförmåga att gå upp i ottan och dricka surkaffe! Det är nästan för dumt att nämna. Ett tråkigt skräckexempel på vad dum & anpasslig borgar-vänster kan ställa till med. Historiens sämsta (s)? (och då räknas även den "mindre lyckade" pös-perioden 96-06 in)

  SvaraRadera
 9. Intressant att höra Bengtsson försöka reda ut vad "bra företagsklimat" är för nåt. Det gick inte så bra. Exemplet med Polen var ju förfärande! Är det så Svenskt Näringsliv och ICA vill ha det?

  SvaraRadera
 10. Kenneth Bengtsson menar att en akademisk examen inte är nödvändig för att "lyckas".

  Nej, han visar tydligt att man genom att vara en riktig orne kan växa sig större än de flesta andra; det gäller bara att trängas bäst kring skulorna och förse sig.

  Lönelogiken blir då att jag är fetare än du, så jag behöver mer.

  SvaraRadera
 11. Det skrämmande med Kenneth Bengtsson är kanske inte hur han resonerar, utan att han tillåts missionera om sin uppfattning som något slag sanning och något eftersträvansvärt, både i form av en bok och i metareflektion om den i TV. Jag drar mig till minnes en chef som hyllades då han slutade efter att ha genomfört enorma neddragningar av personalstyrkan i den svenska organisationen för att han lyckats så väl. Han skulle ut och missionera och konsultera andra i hur man lyckas lika väl.

  Kanske hade det varit mer upplysande att ge Kenneth en helt positiv utfrågare, så att hans uppfattningar kunnat blomma ut till fullo, för att SEDAN studeras kritiskt?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.