onsdag 4 september 2013

Inför Besöket: SÄPO sa nej till kulturhuset...

Görans drömmöte på Gröna Kulle...
Fint besök i stan idag. Kommunens ledning ville att Besökaren skulle besöka det fina Kulturhuset. Den politiska ledningen i stan ville ge en kulturell inramning till besöket. Man ville väl markera att man tänker på annat än betong så här ett år före valet.

Men säkerhetspolisen har sagt nej. Kommunens kulturönskan låter sig icke genomföras.  Säkerheten går inte att upprätthålla i huset.

Jaha, så är den stora dagen här. Politiker som skall få träffa Den Store är euforiska. Medier som bevakar besöket fyller sina sidor. Stan stängs av. Parker putsas. Blommor planteras ut i desperat kamp mot hösten - som en "välansad symfoni av sensommar", läser jag i tidningen.

Det visade sig att en skylt, placerad där Besökaren passerar, hade sparkats ner, vilket nu åtgärdats av kommunens teknik- och serviceförvaltning. Träd har stammats upp, flaggstänger tvättats och säkerhetsanpassad avskärmning förberetts. Extra resurser i form av polis är tillkallad, alla poliser beordras ut. Exakt hur många poliser det handlar om är hemligt, meddelar polismästaren i länet. En speciell aktionsgrupp finns i beredskap hela dagen.

Gäller det Barack Obamas besök i kungliga huvudstaden? Nej, nej. Vad är en vald president mot en kung som utsetts redan i sin moders livmoder? Det är Kung Carl XVI Gustav som idag besöker Katrineholm på sin länsresa.

Kommunledningen - som består av S och M i samverkan trots att ledningen sitter på Gröna Kulle - är glad. Kungens stora Länstal skall hållas i just Katrineholm, icke i vare sig Eskilstuna eller Nyköping. Tji, fick ni.

På kulturhuset Ängeln hade personalen sett fram emot att få se kungen och hans maka livs levande. Men man har förståelse för att så inte kan ske,  meddelas i lokal media. Säkerheten må gå först, och en folksamling som skall ta sig från Ängeln till Gröna Kulle kan bli stökig.

I lokal media har Katrineholms kommun köpt helsida för att annonsera med a) Kungssången och b) tips om att glada barn spontant skall överlämna blommor.

Vi får hoppas att det hela avlöper såsom planerats. Medborgare Berit meddelar i lokal media att Kungen är trevlig att titta på. Det bådar gott. Hans länsresor motiveras med att han suttit 40 år på tronen. Glöm ej orden i Kungssågen: All din tro till honom sätt.

PS! Här kommer hela den officiella texten i Kungssången, man skall stå upp när den sjunges. Republikanska föreningen finns här för den som helst vill sitta ner.
Kungssången
1. Ur svenska hjärtans djup en gång
en samfälld och en enkel sång,
som går till kungen fram!
Var honom trofast och hans ätt,
gör kronan på hans hjässa lätt,
och all din tro till honom sätt,
du folk av frejdad stam!
2. O konung, folkets majestät
är även ditt: beskärma det
och värna det från fall!
Stå oss all världens härar mot,
vi blinka ej för deras hot:
vi lägga dem inför din fot -
en kunglig fotapall.
3. Men stundar ock vårt fall en dag,
från dina skuldror purpurn tag,
lyft av dig kronans tvång
och drag de kära färger på,
det gamla gula och det blå,
och med ett svärd i handen gå
till kamp och undergång!
4. Och grip vår sista fana du
och dristeliga för ännu
i döden dina män!
Ditt trogna folk med hjältemod
skall sömma av sitt bästa blod
en kunglig purpur varm och god,
och svepa dig i den.
5. Du himlens Herre, med oss var,
som förr du med oss varit har,
och liva på vår strand
det gamla lynnets art igen
hos sveakungen och hans män.
Och låt din ande vila än
utöver nordanland!
Den som är mer sugen på USA än på  Katrineholm kan alltid lyssna på den här (American Triology - inte med en simpel president utan med The King).

10 kommentarer:

 1. Tycker mig ana finstämd satir här. Ett varningens ord dock, satir kan vara svårt beroendeframkallande.

  SvaraRadera
 2. Varför träffas dom inte på Arlanda? Måste vara fan så mycket lättare att fixa säkerheten där.

  SvaraRadera
 3. "Vad är en vald president mot en kung som utsetts redan i sin moders livmoder?"
  Vad är en funktionshindrad som inte kan äta, göra toalettbesök, klä på sig etcetera på egen hand värd gentemot en vald president eller kung?

  SvaraRadera
 4. Kungssången är klart bättre på transpiranto:

  TRALL ROYAL
  C. V. A. Strandmonte

  Ex svedsko basso kardiall
  un kollektiv et simpel trall
  progressas zu il rej.
  Ward loj et soj familj lojal,
  korona banta sür soj skal,
  loj fixa krédit maximal,
  Tu renommé plebej!

  SvaraRadera
 5. Jag sitter ner, med hatt på och med ryggen vänd mot fanskapet.

  SvaraRadera
 6. Obama representerar det förstånd som Jorden saknar!
  Eller, Obama saknar det förstånd som Jorden behöver!
  Folket saknar inte det förstånd som de borde ha!
  Eller Jorden saknar ett folk som samarbetar med sig,
  Människorna har skapat sig konstgjorda valutor och
  kommersiella världar som förtär våra helhetssyner,
  därav våra dystopier.

  Men enär vi reagerar på våra dystopier som varningar
  och i god tid, så är prognosen för vår framtid, GOD!

  Roland

  SvaraRadera
 7. Nå, att fixa till och snygga upp fasader och rabatter när dignitärer kommer är inget nytt. Inte ens under folkhemserans rekordår var det annorlunda. Min far flyttade in i ett nybyggt bostadsområde i 1960-talet där utemiljön förblev torftig under ca ett års tid, gatubelysning som inte fungerade, gräsmattor som aldrig besåddes utan förblev en lervälling, skyltar som aldrig sattes upp, parkeringsplatser som inte asfalterades osv. Min far och de andra i hyresgästföreningen klagade, inget hände med utemiljön. Så skulle Tage Erlander komma förbi och inviga hela bostadsområdet, veckan innan Excellensens ankomst ordnades allt upp. Då gick allt minsann i ett huxflux. Så det är nog egentligen inget nytt ens i det här landet.

  SvaraRadera
 8. Men alltså, republik är faktiskt inte det enda alternativet till dagens system.

  Det är egentligen inte statsskicket som är problemet, utan hur statschefen utses.

  Under större delen av landets historia har monarken valts i Sverige. Arvkungadömet är en 1500-talsprodukt (fast Bernadotte och andra monarker har valts senare också).

  Malaysia och Kambodja är exempel på samtida valmonarkier.

  Ofta tycks republikaner paradoxalt nog vara imponerade av auktoritär presidentmakt, alltså makt samlad hos en enda person, som hos de franska eller amerikanska presidenterna.

  En cermoniell, symbolisk och maktlös monark vald på livstid i direkta val är ett bättre alternativ.

  Då får vi ett demokratiskt statsskick, som samtidigt respekterar det historiska arvet.

  SvaraRadera
 9. Att tronen går i arv bidrar ju till att skapa den historiska länken bakåt och att något i vår rationella värld tillåts vara anakronistiskt och avvikande ser jag inte som en nackdel. Det skapar ett intresse för kungahuset som förstärker deras möjlighet att marknadsföra Sverige.

  Om vi valde en kung som i princip var en president så skulle väl intresset för denna person inte vara större än t.ex. den tyske presidenten som få vet namnet på. Svag PR-effekt.

  Dessutom är tanken på att någon avdankad politiker som Carl Bildt, Göran Persson eller Mona Sahlin skulle väljas till "kung" med 51 % majoritet motbjudande.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.