tisdag 10 september 2013

De Grønne in i Stortinget

Miljøpartiet De Grønne tog sig in i det norska parlamentet. Med ett mandat. Efter att under hela sin kvartssekel långa historia varit långt ifrån ett inträde. 

Hjärtat slår lite extra. Johan Galtung och Arne Naess är bara två i en hel rad norska tänkare som tidigt formulerade gröna värderingar.

Väl inne i Stortinget gäller det nu för  De Grønne att inte falla offer för frestelsen att släta ut den gröna ideologi de vilar på. Det gäller att se på politiken med utanförperspektiv även när man är inne i den. Därför behövs ett starkt kraftfält också utanför kvarteren kring parlamentet. Väl inne är det lätt att sitta på det sluttande planet.

19 kommentarer:

 1. "Ganska" ointressant att de Gröna tog sig in. Mig ger det ingen hjärtklappning. Mer intressant är att anpassningen till EU, förmodligen kommer att gå fortare nu med en borgerlig regering. Kanske borde det ha hindrat det "EU kritiska" norska folket. Vi har det så bra så vi vill ha det lite bättre verkar de resonera som. Kanske (spekulation) vill de nu ha en kvinna. Varför är människor aldrig nöjda? Ändå säger de/vi oss se skräckexempel som t.ex. Grekland. Sverige har gått för långt säger de och rusar ändå nu efter. Kanske för att de beskylls för att utnyttja andra.

  EES avtalet förbinder redan landet till mycket i 75 procent måste Norge rätta sig av regelverket.

  Har vi insett i Sverige och Norge att EU är vår politik? Samt att främlingsfientligheten sprider sig som en löpeld?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. I Norge är det nog bra att något parti faktiskt kräver avveckling av oljeindustrin i tid så att det inte blir panikbroms om tjugo år. Dessutom bra att något parti talar om livskvalitet istället för konsumtion.

  SvaraRadera
 3. Anonym ja visst är det bra. Men som Birger skriver väl inne är det lätt att sitta på det sluttande planet. Det "sluttar" rejält nu.
  Konsumtion är ledordet.

  Lisbeth

  SvaraRadera

 4. Produktionen av olja i Norge minskar nu i en takt på 6-7 % om året. Oljan som fysisk-ekonomisk tillgång kommer att upphöra helt automatiskt inom den närmaste generationen. Möjligen kan det finnas några "slattar" med olja kvar här och där, men de kommer att vara så dyra att pumpa upp att de de blir liggande kvar i marken.

  I det läget är det lätt att vara grön, när verkligheten gör jobbet.

  SvaraRadera
 5. Produktionen av olja ägde rum för miljoner år sedan.

  Idag är det bara konsumtion.

  SvaraRadera
 6. Anonym, tror det är en sanning med viss modifikation. Inte att produktionen av olja minskar i Norge. Men Birger har uttalat om jag inte minns helt fel att problemet är att det finns för mycket olja inte för lite. Metoder för att kunna fortsätta konsumera olja saknas knappast även om de är väldigt dyra. Så några "slattar" verkar det inte vara frågan om inte ännu. Även om det till sist blir så.

  Eric Erfors Expressen "Sverige och EU måste sluta dalta med Norge."

  "Björn Rosengren hade rätt: Norge är den sista sovjetstaten. Dessutom har man satt i system att åka snålskjuts på sina nordiska grannar."

  "mångmiljardnotan i uteblivna exportvinster på EU:s inre marknad innebär lägre skatteintäkter och stora välfärdsförluster, så det blir till att knapra på besparingar i er statliga oljefond."

  Oj, kommuniststämpel, snålskjuts och knaprande på besparingar. Säg det land som inte skulle rätta sig i ledet efter det och bli ännu mer lydiga.

  Lisbeth

  SvaraRadera

 7. Anonym 12:17

  Jag skrev " inom den närmaste generationen, " dvs om högst 25 år.

  Apropå "slattar" så gjorde media en stor nyhet av att man i Barena hav hittat ett stort oljefynd på 60-160 miljoner fat olja. Daglig förbrukning är 75 miljoner fat, plus 15 miljoner fat fulolja. Slattar av den storleksordningen görs med någon månads mellanrum och varje gång är världen räddad...

  SvaraRadera
 8. Så lite utrymme medierna ägnar sig åt De Grønne. De talar hela tiden om de andra partierna.

  Så gör man något som borde vara reserverat för partsinlagor, och inte för objektiva mediers nyhetsrapportering. Man lägger det subjektiva och propagandistiska uttycket "Det högerpopulistiska" framför "Fremskrittspartet". Om partiet kallade sig så, då vore det korrekt. Men inte nu.

  Låt tittarna/lyssnarna/läsarna själva värdera och dra slutsatser. Det ska inte medierna göra åt oss.

  SvaraRadera
 9. Väck norrbaggarna, någon!tis sep. 10, 04:48:00 em

  Norge har ett grönt parti, men man har även olja. Det är oljan norrmännen lever gott på, samtidigt som man förstör miljön för kommande generationer. De gröna fick alltså 1 mandat. Starkt i ett så miljöomedvetet folk!

  SvaraRadera
 10. Har De Grønne tigits ihjäl av medierna i Norge?

  SvaraRadera
 11. Tja, man blir väl så ihjältigen som man bör bli om man utgår från 0,3 procent... Man fick komma in en stund i slutdebatten i teve.

  SvaraRadera
 12. Norska oljetillgångar motsvarar 19 dagars världskonsumtion.

  Klockan klämtar och snart sinar det i pipeline.

  /gorg

  SvaraRadera
 13. Roland Paulsen OM DSM 5 debatten . Programledare: Hilda Ärlemyr.
  Sands aven kl. 20.45. ....
  Sändningsarkivet Poddarkivet / MP3 ...

  Om det sluttande planen och hur vi kan rädda våra förstånd genom att lämna dessa,
  alltså planen, talar Paulsen inte om, men nära på är det som det hörs i Min Radio!

  Roland

  SvaraRadera
 14. 13:15 OBS-redaktionen. Foto: Karin Olsson-Bendix.
  Obs : Psykiatrins misslyckande - Om DSM 5 och att rädda det normala.

  SvaraRadera

 15. Jag har inte frågat Agela om lov!
  Så här har hon skrivit!

  Bravo, Roland!
  Tack, Roland Paulsen. Visst är det vansinne. Din utmärkta sammanfattning är skrämmande läsning. Ytan premieras framför innehåll. Ett utmärkt sätt för den maktelit som redan nått toppen att hålla tillbaka andra människor som vill avslöja korruption och maktmissbruk eller tillhandahålla andra lösningar är att misskreditera personen. Medelst olika diagnoser på narcissistiska störningar eller syndrom blir kunskap, ambition, intresse, engagemang och vilja till narcissistiska störningar och syndrom. Ingen får närma sig makteliten utan att vara godkänd som ja-sägare. Inget nytt i historien. Kunskap, vilja och handling har alltid varit ett problem för den etablerade makten. Har de inte blivit klassificerade som bråkmakare och satts i fängelse har de blivit diagnostiserade som psykiskt sjuka och placerats på mentalsjukhus eller drogats ner. De flesta stora vetenskapsmän och filosofer och rättrådiga människor har alltid förföljts av makten genom historien. Sokrates är inte den ende som fått tömma sin giftbägare i ett demokratiskt land på grund av obekväma sanningar. Och han är inte den siste. Endast tillvägagångssätten förändras och blir alltmer sofistikerade och maktfullkomliga.
  Angela,2013-09-10 14:09

  Annan Roland

  SvaraRadera
 16. Hellre ANGELA!
  Efternamn okänt!

  SvaraRadera
 17. Gång på gång får man höra att oljan håller på att ta slut. Men ännu pumpas det upp olja i gigantiska mängder, och man hittar ständigt nya fyndigheter. Priset på olja stiger inte heller, vilket är ett säkert tecken på bra tillgång. På nätet kan man läsa om hur oljan räcker ännu hundratals år, sedan finns andra fossila bränslen att tillgå. Tänk bara på vad människan fått tillgång till nya naturresurser under de senaste 100 åren, vad lär inte komma under de närmsta 100 åren? Jag läser Illustrerad Vetenskap och då ser man snabbt att framtiden är väldigt ljus. Men sedan måste människorna även leva i fred, vilket, har det visat sig, inte är det lättaste. Illustrerad Vetenskap sprider verklig optimism och framtidstro.

  SvaraRadera
 18. Om Bosses hästar är hemma eller ej?
  !Illustrerad Vetenskap sprider verklig
  optimism och framtidstro."
  Fan trot!

  Bosse, du är som en gammal runsten,
  det som är inskrivit i dig det finns i dag och
  så länge som du finns och en liten tid därefter.

  Många döda kulturer finns på vår jord
  en del kunde inte anpassa sig till Jorden
  andra Gjorde det, men dukade under därför att
  vi mäktiga på grund av vår rovdrift av olja
  och övriga resurser och vårt vansinne
  förstörde deras kultur och förslavade dem!

  Aktuella exempel är USA i Chile
  USAs och Obamas och Israels roll i Syrienkonflikten!

  Bosse.
  Sällan skriver sådana som Du är, på denna blogg!
  Dina och och Illustrerad Vetenskaps Galna försanthållanden
  är till för att tjäna pengar och bidrar till att göra att vi står
  med okunnighetens gyttja, upp till halsen i kommersialismens träsk!
  SvaraRadera
 19. Hur kan de få ett mandat? Saknar Norge småpartispärr? Eller kom de in på något som motsvarar vår 12 %-regel?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.