fredag 23 augusti 2013

Tio kvadratmeter på Söder eller ett hus på landet?

1 kvadratmeter
Hej, har du tillgång till 62 711 kronor kan du köpa dig en kvadratmeter bostadsrätt i centrala Stockholm. Det är nämligen genomsnittspriset.

För tio kvadratmeter kan du få ett rejält hus på landet, med skapligt stor tomt och frihet att kissa ute i gryningen. 


För övrigt kan meddelas att världens finansiella tillgångar ökar i snabb takt. Världen badar i pengar. Mellan åren 1990 och 2010 har världen blivit tre gånger så rik. I finansiella kontosiffror. 600 000 miljarder sifferdollar äger världen. Allt enligt konsulter (inte på Kalle Anka & Co men väl på Bain & Co) som får bra betalt för att räkna nollor. 

Världens samlade BNP var en dryg tiondel - 63 000 miljarder dollar - av världens finansiella tillgångar.  

Andreas Cervenka påminner om en professorsanalys som kommit fram till att nästa kris bara är en tidsfråga eftersom den "finansiella sektorn utvecklats till en självständig organism som livnär sig på spekulation, bubblor och krascher". 

Tja, det behövde man inte vara professor för att konstatera. En del förutsade det för nästan exakt tjugo år sedan, t ex inför valet 1994. Och blev idiotförklarade. De som idiotförklarade kanske inte hade tillgång till räknesticka.

20 kommentarer:

  1. Vi ska väl inte behöva bo på en kvadratmeter. Men nog kan vi bo mindre.

    SvaraRadera
  2. Visst är det skönt att vara ekonomiskt oberoende, att flytta vart man vill. Utan att ta hänsyn till möjligheter till arbete, pendelavstånd och barnomsorg.

    Du kanske har förslag på hur fler i Sverige skulle kunna uppnå just detta? Det brukar ju nämligne mest vara förslag hur man gör det *ännu* svårare.

    SvaraRadera
  3. 2 kvadratmeter bosterrätt i Stockholm =

    http://www.hemnet.se/bostad/villa-4rum-hoglunda-ragunda-kommun-hoglunda-340-4404375

    SvaraRadera
  4. Och folk som Manning och Snowden rättsförföljs på väldigt dåliga grunder av en stat, USA, vars president fått Nobels fredspris, liksom för övrigt även Europeiska Unionen (som inte ville ge Snowden asyl). För vad, varför?

    Bägge tillbedjare av globalisering, fri rörelse över gränser och en önskan om ständig tillväxt vilket överlämnats åt företagen att klara av men som i dag krakelerar med EU:s finanskris.

    Allt mer avlyssning, PRISM, FRA, Ipred och Titan och allt mindre medborgarinflytande och ett media som hyssjar ner folkets röster på kommentarsfälten. I dag handlar det även om att granska folket, ibland mer än makthavarna. Alternativ media får inte länkas till.

    Allt fler politiker, aktiva som fd, sitter i de stora företagens styrelser eller avlönas som konsulter. Skatten på kapital är lägre än skatten på arbete som i sin tur är lägre än skatten på pension.

    Samtidigt har folk fått svårare att bygga upp en buffert med sparade medel, även hetsade av näringslivet att konsumera varor med en allt minskande hållbarhet.

    Bostads- sjukvårds- tandläkarköerna blir längre. Välfärden blir sämre, allt färre kan försörja sig på arbete. Utvecklingen går mot fabriker där industrirobotar och transportsystem automatiskt samverkar och självständigt efterfrågar komponenter, verktyg och transport mellan de olika stationerna.

    Det betyder att Sverige behöver inte fler arbetare, vi behöver bättre skolor för att befästa vårt teknikförsprång. Utveckling, programmering och service blir viktigare. Men skolsystemet krakelerar även det, allt färre vet hur man använder orden i vårt språk.

    SvaraRadera
  5. Anonym 09:01 - nog finns det barnomsorg utanför Stockholm i det som de urbana kallar landsorten... Mer om jobb nedan.

    Egentligen handlar en stor del i grunden om att vilja. Att bryta mot trenden - vi som drog från O8 under gröna vågen hade det lättare, det var godkänt att dra på landet utifrån den norm som rådde. Ville man så såg man fördelarna och accepterade sämre inkomst och lägre materiell standard samt att fritid användes till att göra saker själv. Det var inte konstigt då. Dessutom var det inte så enormt konstigt att en i familjen frivilligt jobbade deltid för att kunna vara hemma när barnen kom från skolan. Vilket man själv måste känna är en livskvalitetshöjare större än semesterresa till någonstans var det nu kan vara...

    Idag är spärren högre. Acceptansen lägre. Bedömningen av person görs mer utifrån märkeskläder, bilmärke eller arten av kaffebryggare och semesterort. Då upplevde jag att man mer bedömdes utifrån den man var, snarare än utifrån den bild man skapade av sig själv.

    Jobb? Tja, politiskt kan man ju börja titta på ett gammalt fint ord: nämligen regionalpolitik. Grundfrågan är egentligen mycket enkel: skall människor tvingas flytta till orter där jobb finns, eller skall jobb flyttas till ställen där människor finns. Lätt förenklat.

    I en mer blandekonomiska teoribildning är det sistnämnda inte något konstigt. I en mer råbarkad marknadsekonomi är det förstnämnda närmaste en självklarhet. Men: inget av systemen är styrt av naturlagar utan av värderingar.

    Hur ser bidragssystemen ut? Jo, de är också styrande. Varför bidrag för hög bostadskostnad, som är allra mest aktuell i mer urbana miljöer istället för ett bastillägg som bara tar hänsyn till inkomst och så kallad försörjningsbörda?

    Jag blev glad när Vänsterpartiet tog upp min gamla käpphäst (hämtad från Norge redan då)om att studielån stegvis och till del skall avskrivas om man bor och verkar i glesbygd. Det skulle innebära att glesbygden får tillgång till bra tandläkare, läkare och kanske till och med kvalificerade kommunala ekonomichefer...

    Det handlar inte om att tvinga någon ut på vischan, utan att underlätta för de som vill och därmed också minska trycket på t ex Stockholm. Politiker i Stockholm - det gäller, som jag förstått det, över hela den politiska linjen - skriker om att stan skall växa. Varför? Är begreppet "större" av nödvändighet något positivt? Man vill öka tillväxten, och det sker förstås när fler människor kommer dit - med eller mot sin vilja, med eller utan påtryckningar av den norm som råder.

    Är det inte illa nog att fria ytor - och möjlighet att blicka längre än till huset trettio meter bort - byggs igen... Skräckexempel är väl Norra Bantorget, där en hotellkedja fått fritt spelrum att täppa till.

    Men, som sagt, i grunden handlar det om att man verkligen vill, att man inte säger sig vilja, men egentligen inte vill ta de baksidor som också boende på landet har. Vintern kräver sin kvinna och man (och katt, hojtar Nelson som nu ligger bredvid och undrar varför jag sitter här istället för att ta hand om skörden från trädgårdslandet som jag tjatat om att jag ska göra). Postlådan ligger en bit bort, rådjuren käkar på blommorna och vildsvinen måste hållas borta från trädgården.Och man får inte vara rädd för mörker, tystnad och en och annan varg. Och inte bete sig på småortens Coop eller frisörsalong som en och annan 08 gör när de kommit för att inta sommarstugorna.

    SvaraRadera
  6. Re: Anonym fre aug 23, 08:50:00 fm

    Håller med, en halv räcker. Sova kan man göra stående...

    SvaraRadera
  7. Birger: Det handlar inte om normer, det handlar om var man rent faktiskt får tag på ett jobb. Pengarna strömmar till storstäderna och människor tvingas följa efter.

    Precis som pengarna strömmar till Nord och folk tvingas följa efter.

    På 70-talet rådde fortfarande nästan full sysselsättning och allt var så mycket lättare då. Friheten har aldrig varit så stor. Idag är det en arbetslöshet på 25% för ungdomar som försöker etablera sig. Benägenheten att ta risker blir under dessa förhållanden ganska låg.

    SvaraRadera
  8. Jan, jag skrev inte om att det bara handlade om normer, jag skrev att det också handlade om vad politiken gör och vilka värderingar som ligger bakom de beslut och icke-beslut som tas. Pengarna strömmar till centrum, i Sverige såväl som EU som globalt om marknadsekonomin utan riktade spelregler får gälla.

    Viljan skall man dock inte underskatta - viljan att förändra system verkar inte speciellt stor om vi skall vara uppriktiga. Rädslan att hamna i "utanförskap" är stor, eftersom den politiska eliten har lyckats få allt mer att handla om liv på arbetsmarknaden i form av heltider och konsumtionsnorm därtill.

    SvaraRadera
  9. Birger, denna kommentar satte verkligen pricken över i:et: "Och man får inte vara rädd för mörker, tystnad och en och annan varg."

    För där du bor talar vi verkligen om en och annan varg, då är det lätt att förespråka att helt andra delar av Sverige ska ta hand om en explosionsartad tillväxt av varg. Här, i norra delarna av Bergslagen, talar vi inte längre om en och annan varg.

    Hur vore det med en rovdjurspolitik som byggde på fakta och inte på drömmare som bor Södermalm för att få fler att flytta ut från storstäderna?

    SvaraRadera
  10. Anonym 03:39 - nu hade jag förstås inte haft något emot en stabil stam också i norra Östergötland, och även om det är en sådan så blir det ju en och annan som man kan se...

    Jag menar att ett problem med vargdebatten är att många av oss som bor på vischan tycks mena att vi skall ha landsbygdens fördelar, men inte ta del av det som är landsbygd - i en sådan ingår rimligen också rovdjur. Det är svårt att försvara elefanter, lejon, tigrar och andra större djur som ställer till problem för människor i andra länder om vi inte själv kan härbärgera några hundratal vargar i vårt eget land. Det blir hyckleri utan like med tanke på att de som i Indien utsätts för tigrar, eller de som i utsätts för elefanters härjningar, skall acceptera det om vi i en rik del av världen ojar oss över vargar trots våra möjligheter att skydda, försäkra oss och stängsla.

    SvaraRadera
  11. Just det, där har du rätt i sak. Det är synnerligen hyckleri att vi i Sverige talar om för andra människor, främst på helt andra kontinenter vilken rovdjurs- och jaktpolitik de ska ha. Därför har jag heller aldrig försökt påtvinga exempelvis indierna en särskild politik, jag betalar ingen medlemsavgift till imperialistiska organisationer som Världsnaturfonden heller.

    Indien är världens största demokrati. Beslut om deras rovdjur ska fattas av dem och av de som påverkas av politiken. Världsförbättrande svenskar bör inse att Sverige inte är världens medelpunkt utan att andra länder är fullt kapabla att fatta sina egna beslut.

    SvaraRadera
  12. Ska vara lite mer seriös i detta inlägg om vargen än de tidigare, är nyfiken kring vad du anser är en hållbar kompromiss om vargfrågan i Sverige och vad dina tankar är om dagens utredning?

    För mig är det uppenbart att det måste till en kompromiss där båda sidor ger och tar och min uppfattning som bor i en del av Hälsingland med mycket varg är att bland många finns faktiskt en acceptans för varg, men inte dagens vargpolitik. För ”vargmotståndarna” gäller att de måste acceptera att vissa vargar fredas då de är unika i sin genuppsättning samt att dagens nivå på ca 400 individer inte kommer understigas. För ”varglobbyn” gäller att de måste acceptera skyddsjakt på vargar som river tamdjur samt licensjakt på varg så att den hålls på en jämn nivå och inte fortsätter föröka sig. Detta är mycket nära slutsatserna i dagens utredning.

    Frågan det hela kokar ner till är hur många vargar ska vi ha i Sverige, vad är din uppfattning där? Delar du min generellt min uppfattning kring att en kompromiss är möjlig och dess eventuella huvuddrag?

    (Beroende på olika dator har mina inlägg skickas med olika IP-nummer, men är samma författare.)

    SvaraRadera
  13. Världen är rik. 1500 000 miljarder kronor äger världen.
    Alltför många pengar är det och fler blir det!

    Om man jämför pengarnas kretslopp med Jordens Kretslopp så är
    pengarnas kretslopp och våra verksamheter fyra ggr så stor som vad jorden tål!
    Somliga säga: "Härtill är vi nödda och tvungna att handla i konkurrensens namn!"
    För i någon annans namn, som ännu inte finns, kan vi ju ändå inte handla!

    Den finansiella sektorn har utvecklats till en självständig organism som
    livnär sig på spekulation, bubblor och krascher och där människorna blivit
    celler i Kapten Konkurs kropp som förgör allt och alla och sin egen planet!

    Är vi idioter för alltid eller?
    Kan vi tillsammans göra något annat?

    Förundrad
    Roland

    SvaraRadera
  14. Världen badar väl snarare i skulder = som i bästa fall är mynt och sedlar, men alltsomoftast inget annat än ettor och nollor i en banks hårddiskserver?

    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agendafre aug. 23, 07:48:00 em

    Dagens monetära systemet är djupt trasigt. Centralplanerade priser och monopol fungerar uselt, som vanligt.

    Räntan ska sättas av utbud och eftefrågan, spar- och lånevilja. Vill många låna stiger räntorna och om många vill spara så sjunker. Självreglerande och bubbelfritt

    SvaraRadera
  16. "...inget annat än ettor och nollor i en banks hårddiskserver?"
    fre aug 23, 06:52:00 em

    Anonym Neoliberal Agenda sa...
    "...Självreglerande och bubbelfritt"
    fre aug 23, 07:48:00 em

    Inte kunna förstå och fördumma!!
    Eller begripa och medvetet missförstå!!

    Roland





    SvaraRadera
  17. Anonym 05:20. Har inte läst utredningen, skall försöka göra det nästa vecka, så det är svårt att uttala sig annat än om de mest debatterade delarna.

    Min grundsyn är att rovdjur är en del av det som vi kallar natur och att bevarandestatusen skall avgöras av vetenskapen och inte av en politisk kompromiss. Förslaget att licensjakt inte får ske förrän "gynnsam bevarandestatus uppnåtts" är ju självklart, men, som sagt, vad som är sådan status kan bara vetenskapen avgöra. Att det skulle hamna på 400 djur håller jag för otroligt.

    SvaraRadera
  18. ...och det är socialistisk centralplanering och med den medföljnde korruption som skapat dagens situation. Fixa korruptionen och lätta på regleringarna så fixar det sig efter några traumatiska år. Det blir smärtsamt men alternativet är än värre. Socialismen leder oss rakt ner i helvetet.

    SvaraRadera
  19. Svensk politik är som ett dystopiskt utedass numera. Undrar hur dåtidens framtids-forskare tänke när de siade om att i framtiden där skulle robotiseringen övertaga slitsamma jobb så folket kunde meta istället för att plågas vid svarvarna? Trodde dom verkligen att robot-svarvarnas ägare skulle avstå från pengarna? Eller att politikerna skulle styra penningflödet från robot-svarvägare till metare? Den framtidsforskningen skedde kanske inuti ett utedass där aromen fördunklade tanke-verksamheten..

    SvaraRadera
  20. De som 1991 varnade för framtida upplopp och bilbränder i förorterna blev också idiotförklarade...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.