söndag 4 augusti 2013

The Green Party bygger organisation på allvar

Varm kväll, bad i tjärnen, ljus i trädgården, plask i dammen, igelkott som rantat runt, grävling som smugit borta vid hallonlandet, kall dricka, god musik i högtalaren och gott sällskap. I köket doft av dagsplockade kryddor från landen. Vad passar då mindre bra än att återgå till den andra verkligheten? 

Men jag gör det ändå...

Inför det amerikanska presidentvalet följde bloggen Jill Steins kampanj. Vanligtvis har partiets presidentkandidater - gärna kändisar eller halvkändisar - släppt taget efter valet, återgått till mer lönsamma och publika liv. Men Stein och hennes vicepresidentkandidaten Cheri Honkala avser uppenbarligen satsa.

Efter 4:45 äntrar Stein talarstolen på partiets nationella möte för några dagar sedan. Innan dess är det Cheri Honkala som nu, efter kampanjen, är riktigt avspänd...greenpartyus on livestream.com. Broadcast Live Free

14 kommentarer:

 1. En militärjunta har tagit makten över
  Jorden och över människornas förstånd.
  Globalekonomin har tagit makten över
  Jorden och över människornas förstånd.
  En falskmyntare har tagit makten över
  Jorden och över människornas förstånd.
  Tredelad trojka har tagit makten över
  Jorden och över människornas förstånd.

  Så Fy, Fy säger Människornas Förstånd.
  som ser att vi håller på att ta över
  med mera klöver, än vi har förstånd
  till er alla.

  Roland

  SvaraRadera
 2. Att mörka krafter styr Mp i Sverige kan väl inte synas tydligare än i gårdagens DN 3 aug sid 8.

  Från fint tal om tron på människans skapande förmåga, om solidaritet och jämlikhet och konsumtionskritik, samt återkommande korrekt kritik av Jan Björklunds betygshetsande skola, så läser jag:

  "Mp backar från kravet på en gemensam sjuk-arbetslöshetsförsäkring (vilket i.o.f.s. redan det är väsensskilt från Medborgarlönsidén). I stället föreslås en allmän grundförsäkring som inkluderar en större grupp arbetslösa.
  Partiet ser förslaget som en kompromiss och hoppas att det ska lösa upp knutarna i den stora socialförsäkringsutredningen (läs i förhandlingarna med S om "makten och härligheten") som ser över sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.
  Enligt Mp:s förslag ska den vanliga sjukförsäkringen och a-kassorna vara kvar medan taket på a-kassan höjs,...
  (Och nu kommer hjärnsläppets huvudfas): För att ha rätt till den nya försäkringen ska man klara ett inkomstkrav(/konsumtionskrav) (ja, du läste tyvärr rätt...), ha sökt jobb på heltid i sex månader (jo, här med läste du nog rätt...) eller ha en nytagen högskoleexamen (japp, här med läste du nog...) "

  SvaraRadera
 3. Det är förstås bra att Jill Stein ser ut att vilja fortsätta, det behövs erfarenhet såväl som radikalitet. Hennes optimism är sannolikt överdriven, men så måste det väl vara för att orka hålla igång. De gröna i USA är, även sett i ett europeiskt perspektiv, såväl betydligt grönare som något rödare, än t ex de svenska MP. Intressant är att partiet blivit det största utanför de två stora i USA, trots att man är så små.

  De kändisar (eller halvkändisar) som partiet tidigare haft har varit mer av egon än av organisationsuppbyggare. Nader var en sådan, grön i vissa frågor men inte ideologiskt grön. Den avhoppade demokrati (svart kvinna, vars man jag glömt)som var presidentkandidat när Obama valdes för första gången hade med sig barlasten från demokraterna och mot sig det faktum att Obama sågs som en frälsare.

  Just det sistnämnda kan (med facit i handen)bli en öppning för The Green Party. Obama visade sig ju vara värre än Bush i vissa frågor, vilket också Stein påpekade inför valet men få trodde henne.

  SvaraRadera
 4. Tom, det där har jag missat. Är det inte missuppfattat är det rent bedrövligt, långt ifrån grön politik. Du skriver att följande är MP:s förslag:

  "För att ha rätt till den nya försäkringen ska man klara ett inkomstkrav(/konsumtionskrav) (ja, du läste tyvärr rätt...), ha sökt jobb på heltid i sex månader (jo, här med läste du nog rätt...) eller ha en nytagen högskoleexamen (japp, här med läste du nog...) "

  Gunwor G Erikson (gruppledare i MP:s riksdagsgrupp) skriver på sin blogg:

  " För det andra föreslår vi en allmän grundförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet för alla över 20 år som uppfyller något av följande villkor:

  Att man haft minst 7000 kronor i månaden i inkomst av arbete i sex månader under de senaste tolv.
  Att man sökt hel- eller deltidsarbete aktivt eller deltagit i arbetsmarknadspolitiska program eller utbildningar på heltid i sex månader under de senaste tolv.
  Att man varit studerande och avlagt examen. Tre månader av studierna räknas då med i tiden som arbetssökande.
  Att man varit något av ovanstående men blir sjukskriven i mer än 14 dagar och saknar sjukpenninggrundande inkomst."  SvaraRadera
 5. Avspända var både Honkala och Stein. Väldig skillnad från före valet!

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte hur de gröna i USA ska kunna ha en chans. Den befolkningen är så hjärntvättad att den är ohjälpligt förlorad. Att man inte förstår att den amerikanska livsstilen bygger på utsugning av stora delar av jordens resurser är ju helt otroligt. Några få procent av världens befolkning håller alltså på med detta. Får man inte soppa till sina bilar gör befolkningen revolution och skjuter presidenten. Som grön i USA skulle jag ge upp och lämna landet.

  SvaraRadera
 7. Nu lurades jag av mitt modersmål - trodde för ett ögonblick att vi höll på å få ett grönt parti i Sverige.
  Jag får väl återvända till läsningen av "Att svära i kyrkan" och fundera på vad jag kan göra i brist på ett sådant parti.

  SvaraRadera
 8. Gott sällskap i trädgården, skriver du. Varför skriver du inte att det var Jill Stein som satt där?

  SvaraRadera
 9. Så här säger Stein om Obamacare:

  I have lived with a version for five years or so here in Massachusettes, and it's proven to be a failure. Polls here show that people who are chronically ill actually have a harder time getting coverage now than they did before. It's great if you're not sick. It gives you a piece of paper, and that illusion is very comforting. But when you actually get sick, it doesn't do the job. The real fix here is Medicare for all. That's how we ensure we provide healthcare not just for the unbelievably poor and downtrodden but everybody.

  SvaraRadera
 10. "Mp backar från kravet på en gemensam sjuk-arbetslöshetsförsäkring (vilket i.o.f.s. redan det är väsensskilt från Medborgarlönsidén). I stället föreslås en allmän grundförsäkring som inkluderar en större grupp arbetslösa.
  Partiet ser förslaget som en kompromiss och hoppas att det ska lösa upp knutarna i den stora socialförsäkringsutredningen (läs i förhandlingarna med S om "makten och härligheten") som ser över sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.
  Enligt Mp:s förslag ska den vanliga sjukförsäkringen och a-kassorna vara kvar medan taket på a-kassan höjs,...
  (Och nu kommer hjärnsläppets huvudfas): För att ha rätt till den nya försäkringen ska man klara ett inkomstkrav(/konsumtionskrav) (ja, du läste tyvärr rätt...), ha sökt jobb på heltid i sex månader (jo, här med läste du nog rätt...) eller ha en nytagen högskoleexamen (japp, här med läste du nog...) "

  Det här är absurt. Det här är inte hjälp eller säkerhet för någon. Det är möjligtvis att erbjuda sig att urinera på de rykande resterna av ditt liv, förutsatt att det brunnit tillräckligt länge och hårt.

  Hur låter det att ställa följande krav?

  Är du människa? Behöver du få mat, kläder och tak över huvudet för att överleva? Grattis, du är kvalificerad.

  SvaraRadera
 11. A new Green Shadow Cabinet will serve as an independent voice in U.S. politics, putting the needs of people and protection of the planet ahead of profits for big corporations. The Cabinet will operate in the tradition of shadow cabinets in other countries, such as the United Kingdom and France, responding to actions of the government in office, and demonstrating that another government is possible.

  SvaraRadera
 12. 02:42 - kan bero på att hon inte gjorde det.

  SvaraRadera
 13. Anonym sa...
  "Jag förstår inte hur de gröna i USA ska kunna ha en chans. Den befolkningen är så hjärntvättad att den är ohjälpligt förlorad. Att man inte förstår att den amerikanska livsstilen bygger på utsugning av stora delar av jordens resurser är ju helt otroligt. Några få procent av världens befolkning håller alltså på med detta. Får man inte soppa till sina bilar gör befolkningen revolution och skjuter presidenten. Som grön i USA skulle jag ge upp och lämna landet."

  Och vad tänka om svenskarna ur samma betraktelse som ovan!?

  SvaraRadera
 14. Valsystemet i USA (och England) är väldigt tveksamt ur demokratisk synvinkel. Stora partier gynnas redan av att ekonomiska resurser betyder så mycket.

  Glad att vi har ett mer demokratiskt system i Sverige även om det kräver att partier är villiga att kompromissa och träna upp förmågan att tala med varandra (vilket väl närmast är en bonus).

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.