måndag 5 augusti 2013

SvD på väg att skippa pappersupplagan?

I sommar har SvD förflackats till en mycket tunn tidning. Omstruktureringen i sig försämrade tidningen - bland annat har goda och skrivkunniga krönikörer fått dra ner antalet tecken - medan reklamen tycks fått ökat utrymme relativt texten. 

När sedan sommaren slog till visade det sig att tidningen blev bedövande usel.  Samma artiklar som TT levererat till lokalblaskan återfinns i förskräckande mängd i SvD. Snutteriet har vuxit och hela sidor har upptagits av enormt uppblåsta diagram för att fylla tidningen. För detta erhåller man presstöd i en omfattning som ingen annan tidning. Häromåret fick man 65 miljoner av skattebetalarnas surt förvärvade pengar (för att uttrycka sig i samma anda som ledarredaktionen, vars texter ofta kräver sänkta skatter och försiktighet med skattebetalarnas pengar).

SvD tycks står vid stupets rand. Anar att ägaren är på väg att lägga ner pappersupplagan. Chefredaktör P.J. Anders Linder skrev att tidningen efter "omstruktureringen" skulle bli bättre - sen drog han för säkerhets skull. Lustigt nog till en annan plats som inte heller klarar sig på marknadens villkor (chefredaktör på Axess) utan lever på stiftelsepengar.  Linder förespråkar marknad - men har haft sin inkomst genom statligt presstöd och nu genom stiftelses benägna tillskjutande av slantar.  Det är lustigt hur det kan vara...

Idag tar min kollega i Nyhetspanelen Tove Lifvendahl över som chefredaktör. Det är inte ovanligt att kvinnor får ta över när det börjar strula eller makten redan förskjutits någon annanstans. Med Tove lär dock ledarsidan bli mer analytisk och analyserande än den varit den senaste tiden. Retoriska motorsågar som skramlar bäst i tomma tunnor är inte riktigt Toves stil.

Ska bli intressant att se om hon ger goda skribenter, som förvisso finns på SvD, rimligare utrymme i tidningen. Ska bli intressant att se om Tove vidgar ledarsidans debatt till att omfatta även sådana som inte tycker sådant som man förväntar sig på SvD ledarsida. Ska bli intressant att se om hon kan medverka till att Cervenka blir kvar i Näringslivsdelen. Ska bli intressant att se om ledarsidan lockar så pass mycket att jag väljer den före seriesidans Zits och Baby Blues.

Lycka till Tove! Du har allt att vinna, inget att förlora.


15 kommentarer:

 1. Du har säkert rätt, att det blivit tunnsått.
  Men det finns fortfarande finns guldkorn att finna ?.
  Som häromdagen:
  http://www.svd.se/kultur/en-hemlig-grundton_8395738.svd
  Eric

  SvaraRadera
 2. De där 65 miljonerna man fick i presstöd häromåret motsvarade den vinst ägaren Schibsted tog ut. Nya skattemedel direkt in som vinst. Det är något sjukt över detta.
  L.

  SvaraRadera
 3. @Anonym 08:38:
  Indeed! Sjukt sjukt sjukt... Staten och kapitalet har alltid suttit och hånglat i samma mysiga lilla båt. Läste precis angående detta denna SVD-artikel: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/ett-paradis-med-tre-miljarder-i-skuld_8393914.svd
  Vore kul att veta hur stor t ex "Wallenbergarnas" förmögenhet hade varit utan bidrag från skattebetalarna... Makteliten kör sitt race. Folket jobbar o tittar på TV. Allt enligt planen.
  Lysande Sickan! :)

  SvaraRadera

 4. Det konkursmässsga Grekland har ett en fattigdomsgräns på 60 000 kronor per år under vilken staten inte tar ut någon skatt. I det rika Sverige 19 800 kronor.

  Men det är klart, pengarna måste ju i första hand gå till det subventionerade presstödet så den kan berätta om de kändiser hos vilken en fis har villat bort sig och politikernas partistöd så man kan fuska till sig bidrag som SSU i Norrbotten gjort.

  I länderna på kontinänten t ex Frankrike och Storbrittannien är inkomster under ca 120 000 kronor per år skattebefrisde. Motiveringen är att staten inte skall beskatta dem som lever under fattigdomsgränsen, = 60 % av landets medelinkomst.

  Men i Sverige står medel - och överklassen först i kön till kassaskrinet.

  SvaraRadera
 5. Vem läser papperstidningar idag??? Det slutade jag med för många år sedan. I dag är det nätet som gäller, ett helt överlägset sätt att skaffa sig information och kunskap, enkelt och smidigt, dessutom demokratiskt. Jag vill inte ha in partikelspridande tidningar i min lägenhet, som sedan ska kasseras och samlas in igen. Så lägg ner SvD och låt den följas av de övriga tidningarna.

  SvaraRadera
 6. Per, så kan det vara, men å andra sidan är det a) inte mindre energikrävande att ha digital tidning och b) tidningsutgivaren kan ha full koll på exakt vad vi läser i tidningen. En ytterligare del av storebrorssamhället.

  SvaraRadera
 7. Stod i en lunchkö för en stund sedan och funderade över lustigheten att dina inlägg på senaste tiden fått mig att tänka på de symboliska verktygen motorsåg kontra kirurgkniv och att dagens inlägg innehåller just ordet motorsåg. Går sedan ut på gatan och möts av häck som får sig en rejäl omgång av en sådan. Weird.
  AK

  SvaraRadera
 8. Tove Livfendahl skriver i dagens ledare om en artikel som analyserar Sverige och ger "välförtjänt kritik mot för höga offentliga utgifter i relation till BNP, samt en alltför hög andel av befolkningen som lever på försörjningsstöd."

  Och hur är det med SvD:s försörjningsstöd???
  Marknadsfundisar älskar marknad när det inte berör dem själva, då vill de ha socialism till sin försörjning... Hyckleri är väl namn för detta?

  SvaraRadera
 9. Fast några skattepengar fick inte SvD. Skatt finansierar ingenting, det släcker underskott. Är det inte läge att lära sig det snart?

  SvaraRadera
 10. Simsalablunder, är inte att "släcka underskott" ett sätt att finansiera verksamhet som går med underskott?

  SvaraRadera
 11. Världens skogar räcker inte för tidningsutgivning. Håll er till nätet, miljövänner!

  SvaraRadera
 12. "är inte att "släcka underskott" ett sätt att finansiera verksamhet som går med underskott?"

  Nej. Utgivning av valutan finansierar verksamhet, även SvD:s. Skatt reglerar den aggregerade efterfrågan och har inte funktionen "inkomst" för staten. Den har funktionen att dränera en del av penningmängden som staten löpande ger ut.

  Med den vetskapen vid hand förstår man att skatt inte per automation måste höjas när skatteintäkter minskar av en eller annan anledning.

  SvaraRadera
 13. Ska bli intressant att se om tidningen blir lika bra som på Svegfors tid. Förmodligen inte.

  AE

  SvaraRadera
 14. En ung kärlekstörstande flicka sa till sin pappa: Jag har blivit lite Äldre och
  jag går med underskott, flickan tänkte på smink och kläder, toppar och sånt.
  Pappan räckte över tjugo kondomer, storleken är lika för fäder och döttrar.
  Dagen därpå så, sa hon till sin pappa att han hade missförstått henne,
  Detta rätar vi till, sa pappan räckte fram handen för att få tillbaka kondomerna.
  Så att allt blev rätt. Sjutton kondomer fanns kvar. Vad är nu detta, sade fadern .

  Flickan svarade: En gång när vi hoppade på varandra så hoppade vi över kondomerna.
  Och nu när vi lärt oss hoppa så hoppas vi på att våren ska ge oss ett Tillskott.

  Flickan som var nyälskad och glad, sa att ett underskott blir det nog för Mamma och Pappa.
  Men hon hoppades att Tillskottet skulle värderas på annat sätt än som små snöda förluster!
  Intim samvaro präglade brölloppet, även äldre lär ha blivit till sig!

  Roland
  SvaraRadera
 15. Tove släpper genast in en kvinna från Fredrika Bremer-förbundet att skriva på ledarsidan. SvD:s ledarsida har hittills varit nästan det enda stället i svensk media där man sluppit feministisk indoktrinering (det har istället flitigt förekommit på andra platser i tidningen, Laestadius, Lundell, kultursidorna).

  Om likriktning i politiskt korrekt riktning är Toves bidrag till SvD så förlorar tidningen sitt skäl att existera.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.