söndag 25 augusti 2013

Nina Björk

Lyssna: Krönikör är Nina Björk

12 kommentarer:

 1. Jättebra Nina Björk! Finurligt!
  Här har vi det i ett nötskal fixeringen vid individen och rädslan för det kollektivistiska. Den känslan bär vi alla inom oss mer eller mindre. Det gäller ju vår överlevnad...

  Skulle dock inte som Nina Björk kalla det ideologiskt utan inövat. Eller ännu hellre att vi befinner oss i ett individualistiskt skede i evolutionen. Vi är övervägande känslovarelser och därmed lätta att manipulera av dem som är medvetna om det och kanske inte har de ädlaste motiv. Utan även de månar givetvis om sig själva som individer. Men de anser sig förmodligen inte tillhöra fårskocken...?

  Detta präglar alla partier mer eller mindre. Vi är alla mer eller mindre individorienterade och vi kommer inte att få diskussioner om enskilda människors kompetens vid jobbsökningar och anställningsintervjuer. Vi har det redan...

  Vi kan ju tydligt se att samtliga partier resonerar tämligen lika. Man vill inte gärna riva upp politiska beslut som bygger på individualism eller ren egoism. Vissa partier sticker ut lite mer medan andra verkar vara en lightvariant. Men skenet bedrar sossarna t.ex. skyltar under falsk flagg. Deras politik har banat vägen för alliansen som nu verkställer beslut i rasande takt.

  Alltså det är rent löjeväckande att tro att stora förändringar kommer att ske med Löfven och sossarna. För visst är det väl där "vi" verkar befinna oss just nu? Vi tror och hoppas omedvetna om att vi själva ingår i ett maktspel?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Bra ! (som vanligt)

  Nu har vi ett tillstånd där var och en bara tänker på sig. En extrem motsats skulle vara att individen alltid får rätta sig efter kollektivet. (typ gamla öststater).

  Men det måste finnas alternativ. Som tillvaratar individuell kompetens och kreativitet, utan att uppmuntra egoism. Som enkelt kan sammanfattas i det som Christer återkommit till flera gånger till på den här sidan:

  När individen är till för kollektivet, och kollektivet är till för individen, då är vi på rätt väg.

  Eller, ännu enklare

  En för alla, alla för en.

  Men de 100 arbetssökande till 10 jobben ? Renodlat betyder det att istället för att 100 individer slåss om 10 jobb så är det 100 individer som hjälper varandra så att så många som möjligt får arbete. Eller, att de 90 som blev utan hjälper varandra. Eller, att de 10 som fått arbete "mår dåligt" så länge 90 blivit utan.

  Låter förstås naivt. Men det beror kanske på, som Lisbeth är inne på, att vi vant oss vid att inte tänka så.

  Eric

  SvaraRadera
 3. Det här visste man ju redan när man röstade sig in i EU; det lilla USA-landet.

  SvaraRadera
 4. Javisst "Det här visste man ju redan..."
  Vi tror på Sveriges arbetare. Vi tror på EU:s arbetare. Vi tror på det arbetande folkets gärning för EU, USA:s lillebror. Vi använder oss av alla individorienterade individer och kallar EU bygget för ett frihetsprojekt med konkurens som honnörsord. Det ger en känsla av makt. Mac Donalds tror på Sveriges ungdomar som då får en känsla av makt och inflytande.

  Boskapen jobbar och sedan håvar vi in vinsten.

  SvaraRadera
 5. Hon har mage att tala om vinklad journalistik, men hela Public Service är ju vinklad åt vänster eller möjligen, en bra dag, vänsterliberalt. Det är därför sådana som Nina Björk välkomnas att sprida sitt budskap därifrån, medan högerliberala knappast får det och högerkonservativa är helt portförbjudna.

  SvaraRadera
 6. När jag gick över bron ochsön aug. 25, 04:56:00 em

  Över den lilla ån finns en liten bro.
  på den ryms två fötter i bredd.
  En kvinna gick snabbt över bron.
  I början och slutet av bron finns ett
  räcke på vänster sida av bron,
  i mitten finns inget.
  Själv gick jag försiktigt över bron

  och sträckte fram handen mot en björk
  för, att få det stöd som jag behövde.

  Roland

  SvaraRadera
 7. Erik, jasså. Så gamla moderata politiker som KG Bergström har varit vänster i dina ögon...? Och Mats Knutsson? Och SvD:s chefredaktörer?

  SvaraRadera
 8. Som en halvstor hund
  viftar på svansen gör vi
  när ett ombud för jordens
  undergång klampar in.
  Roland

  SvaraRadera
 9. Jag kom att tänka på när någon öppnar Ninas väl inslagna Julklapp!
  RL

  SvaraRadera
 10. Adaktusson - vänster?

  SvaraRadera
 11. Vad spelar det för roll? Oavsett om vi är höger eller vänster så verkar vi vara individorienterade.
  Ideologi till trots. Höger eller vänster det brukar för det mesta sluta i sådant resonemang. Även denna gång.

  SvaraRadera
 12. Anonym 7:46,

  vad har SvD med public service att göra? Och medan ledarsidan (före Lifvendahl åtminstone) varit tydligt höger, så låter man vänsterkolumnister agitera politiskt på andra platser i tidningen. Medan en tidning som Aftonbladet är lika vänster på såväl ledarsida som kultursida.  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.