lördag 31 augusti 2013

Lördagsfundering: Jisses, snart är man senior, veteran och gubbjävel...

Ingenting blir längre som förut.
Jaha, mindre än ett halvt år kvar. PRO har upptäckt det. De har skickat sin tidning med erbjudande om medlemskap, fina skraplotter och tillgång till ett nytt plastkort (Smart Senior) från bolaget New Business Group Sweden AB. Jisses!

I samma veva har det kommit flera erbjudande med tilltalet Till Senioren och Till Veteranen. Uppbackat av ett mejl med tilltalet Gubbjävel - jag hade i teve sagt något som inte riktigt passade den unge mannen. Det var något om Lundsberg.

Jag har också fått meddelande om att det väl vore trevligt att ha en hund, ty en glad hund förlänger livet. Jag vet inte det jag.

Åderbråck kan behandlas med vattenånga, har jag också fått information om. Gjorde en spaning men hittade inga åderbråck. Men dom kanske kommer. Sparar vattenångan till senare tillfälle.

Jag är också inbjuden till "seniorernas favoritmässa" som lovar att sätta guldkant på tillvaron. Bland aktuella teman på mässan finns skönhet och vinkunskap med Bengt Frithiofsson. Dock inte i samma monter.

Seniorboenden tycks vara ganska populärt. Löftena känns igen från alla hemsidor från de kommersiella vårdbolag som lovar kärlek, omsorg och ömhet - utan att riktigt tala om huruvida det är de omsorgsberoende eller aktieägarna som åsyftas. Ett speciellt seniorboende lovar ett hus som fungerar. Det låter bra, hus som inte fungerar är inte kul.

Som Senior erbjuds jag också en Seniorshoppingresa till Barcelona för mindre än en månads garantipension. Och jag som inte ens tar mig till shoppingcentrumet i Katrineholm utan stönande, suckande och livfullt mentalt motstånd...

Seniorbolaget - "företaget med den kunskapsbreda personalen" - meddelar i en annons att man söker duktiga medarbetare. Undrar om man kan få jobb som allmänt surrande tyckare i någons tevesoffa? Tja, kniper det kan jag bygga ett hus också. Mata katter och duvor går också bra.

PRO:s ordförande är ganska pigg och skriver i en ledare att han möter en glad och aktiv generation pensionärer. Den generation som inte är så jävla glad, aktiv och pigg tycks han inte träffa. Synd. Dom får träffa så få.

Om PRO är lite sossigt - med piffigt inslag av Smart Senior från New Business Group Sweden AB - så är SPF en borgerlig variant ledd av den gamle centerpartisten Karl Erik Olsson, vilken jag långt innan jag titulerades Senior och Gubbjävel haft meningsutbyte med i teve. Undrar om han också träffar glada och pigga pensionärer eller om han ger sig ut i vårdsvängen och kollar läget hos de där olönsamma gamlingar som inte konsumerar längre. Och som straffas av hans partikompisar med att få betala högre skatt än vi som ännu jobbar ett tag till.

I PRO:s tidning - som faktiskt känns mycket glad, pigg och aktiv - får jag lära mig en del om att dricka sherry. Det kan nog behövas. Lasse Anrell, 61, rekommenderar Rod Stewarts, 68, nya skiva. Anrell tipsar också om Gyllene Tiders nya som heter Dags att tänka på refrängen. Tja, det kan nog också behövas. Gessle är 54, så han kan tänka länge.

Som Senior förväntas man höra lite sämre, vilket absolut äger sin sanning. Hörapparater handlar om mer än teknik, läser jag. De handlar också om design, finns i olika färger. Ska tänka på det när det blir aktuellt. Grön vill jag ha. Å andra sidan har man hört så förbannat mycket dumheter så pass länge att man inte alltid suktar på att höja ljudnivån till Rapport.

Slutligen meddelar Ignis att man tar hand om mitt kommande dödsfall. Huruvida de fortsätter att hålla igång min blogg vet jag inte. Bäst att de låter bli. Fortsätter ett tag till, inshallah. Ska tänka på refrängen, vara aktiv, pigg och glad men utan någon förbaskad shoppingresa till Barcelona.

Men det där med sherry kanske inte är så dumt... Behövs det stråhatt och golfklubba för att dricka får det dock vara. Gomorron!

14 kommentarer:

 1. Ja godmorgon och vilken rolig start på dagen, undrar hur en framtidskrönika skulle te sig, jag har nämligen 35år kvar. Troligtvis längre.

  Måste dock hålla med personen som skrev Gubbjävel utan jävel förstås för jag svär inte. Tyckte nog du var lite väl bitter när du pratade om Lundsberg.

  SvaraRadera
 2. Varför har Lundsberg fått statsbidrag? Varför ska vi andra vara med att bekosta de rikas angelägenheter?

  SvaraRadera
 3. Japp - svårt att totalvägra rollen som gammal gubbe utan att bli patetisk. Fick själv ett förmånligt prenumerationserbjudande på Minnenas Journal" kring 60-årsdagen. Verkar som tiningen "Lands" målgruppsanalyser inte uppgraderas sedan 60-åringarar satt orörliga i köket med ena handens fingrar trummande på bordet. så " gubbpassiviserade" att det enda som kunde få dem att lyfts blicken var när vägguret slog hel timma. Nja - visst kunde de svara på tilltal - bara för att i nästa andhämtning få runda av med att det var bättre förr. Fast Claes Eriksson i galenskaperna har helt rätt i sin analys: "Klart att vi gamlingar tycker att det var bättre för - vi har ju så väldigt mycket mer "förr" att tycka bättre - och mer blir det kanske:)

  SvaraRadera
 4. Tyckte nog att Birgers inlägg om Lundsberg var intressant. En styrelse med bara gamla elever, som trivts med stilen, och med föräldrar som betalar 1,4 miljoner för barnens sex år på
  skolan kan lätt bli mental inavel

  Rolig text idag.

  L.

  SvaraRadera
 5. Känner själv igen det mesta du skriver om. Har varit pensionist några år nu, tiden går oändligt mycket fortare nu.

  När den allmänna pensionen infördes 1913 var den återstående medellivslängden 4 år. Möjligen då hade all omsorg som omgivningen visar när vi går i pension varit berättigad. Men idag?

  Jag och många med mig är så pass friska och rappa och klara i skallen att vi utan vidare skulle kunna arbeta många år till, bara vi kunde hitta ett lämpligt arbete. Vi känner oss t.o.m. överlägsna de flesta yngre. Vi har läst oändligt mycket, vi kan skriva och har skrivit massor, vi kan uttrycka oss, vi har social kompetens, och vi kan räkna. Hur många unga är i närheten av de kvalifikationerna? (Jag möter alltfler unga som varken kan räkna eller skriva, men som har jobb!)

  Pensionärslivet är ljuvligt. På något sätt innebär det förverkligandet av det gamla miljöpartiets programkärna. Det är nu livet blommar!

  Hur det ska gå med din blogg när du lämnat in matskeden och satt tofflorna? Jo, försök göra din blogg till en reprismaskin, där man kan gå in och läsa något av det bästa som skrivits i det här landet.

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig start på dagen, tack igen!

  SvaraRadera
 7. underbart! satte morgonteet i vrångstrupen när jag ser att skillnaden mellan att vara pensionär och arbetslös i Sverige är tilltalet. Riktat till plånboken. I övrigt är det som vanligt, Gomorron Yxskaft!

  SvaraRadera
 8. Welcome, old chap!

  SvaraRadera
 9. Hahaa; som nybliven pensionär (61år) räknas jag inte som pensionär som tur är med alla erbjudningar hit o dit som du har fått men kan i alla fall njuta av massor av rabatter till vissa tillställningar.
  Härligt också att jag blir pensionär i Finland (63år) och sen slutligen som 65-åring i Tyskland (och Sverige).

  Om jag nu lever så länge.

  SvaraRadera
 10. OT:

  Birger, för det första så anser jag att rådande tillväxtinriktade politik är vansinnig. Min fråga till dig är; hur ställer du dig till frågan om populationsbegränsning?

  Som jag ser det så förutsätter tillväxtidén ständig populationsökning. Åtminstone är det bland de enklaste sätten att öka tillväxt.

  En större population är också mer tärande på miljön.

  Givetvis ska en eventuell populationsminskning ske genom humana incitament till barnbegränsning o dyl och inte genom inhumana åtgärder.

  Jag ser, i stort sett, ingen debatt om populationsminskning trots att det borde vara den viktigaste frågan om man är emot tillväxtfixeringen och miljöförstöringen. Varför?

  /Eschaton

  SvaraRadera
 11. Varför?
  Jo, därför att problemet i framtiden kommer att bli det omvända. Problemet är redan synbart i flera europeiska länder. Befolkningarna växer tack vare invandringen, i annat fall hade vi sett en tillbakagång. Och detta kommer så småningom att ske i hela världen. Inte nog med det. Det kommer att gå snabbt. Men det förutsätter tillväxt i de länder som idag ligger efter oss välståndsmässigt. Vi kan se vad som skett i Sverige. Här har vi så lågt födelsetal att vi hade dött ut om inte invandringen varit så stor som den är. De etniska svenskarna kommer dock att försvinna så småningom; de blonda och blåögda är ju inte så populära idag.
  Tärandet på miljön, som du talar om, har framför allt att göra med den fortsatta tillväxt som pressas fram i de redan rika länderna och som Birger så förtjänstfullt påpekar gång på gång. Sådan tillväxt har jorden inte råd med i längden. Men debatten har kommit i gång och du kan vara övertygad om att man redan förbereder en omställning. Människan anpassar sig till det mesta, och det vore underligt om vi inte också skulle anpassa oss när vi ser att vi lever över våra tillgångar.

  SvaraRadera
 12. Peter,
  På vilket sätt skulle det vara ett problem att det föds färre barn?

  Om jordens befolkning skulle minska till t ex en miljard så skulle resurserna räcka så att alla kunde leva gott utan tärande på miljön.

  Jag är också övertygad om att människans anpassningsförmåga fortsätter att fungera alldeles utmärkt. Synd bara om det först leder till en massa lidande och resursförstörelse som dessutom försvårar för framtida generationer.

  Vi kan tänka i förväg och anpassa oss innan det blir tvunget. På så sätt skulle vi lösa väldigt många problem och minska riskerna inför framtiden.

  /Eschaton

  SvaraRadera
 13. /Eschaton
  Du är ju knäpp!
  Vi kan tänka i förväg och anpassa oss innan det blir tvunget. På så sätt skulle vi lösa väldigt många problem och minska riskerna inför framtiden.
  Himmelriket i dig! Dumskalle!
  Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.