tisdag 27 augusti 2013

Gomorron, sossar!

Glada moderata och socialdemokratiska premiepensionsminer.
Socialdemokraternas partiledare meddelade häromdagen såväl undersåtar som omvärld att han vill avveckla premiepensionssystemet av anledningar som MP och V hade när sossarna och de borgerliga införde det. 

De har visat sig vara en flopp som kostat miljarder, meddelades från scenen i Vasaparken i Stockholm. Hur vore det med en ursäkt för det man ställt till? Hur svårt var det att inse vart det skulle leda?

För att avveckla systemet krävs enighet från de partier som enades om att införa det, meddelade också Löfven.

Varför det? Enighet är väl inget självändamål? Allt fler inser att PPM inte fungerar -  man tycks ha vaknat upp ur den naiva marknadsfundamentalistiska dvala man befann sig i när man sjösatte det ideologiskt betingade systemet. Det har fungerat för halvbedragare och småskojare i pensionsbranschen - de har dragit pengar ur systemet eftersom det varit riggat för marknadsnissar och bonusfrälse. System som inte fungerar bör rimligen avvecklas även om det inte kan ske i full enighet. Och socialdemokraterna bör, som sagt, be om ursäkt. Om inte annat för sin naivitet. Vinnare blev Timbro-ideologerna.

13 kommentarer:

 1. Den där glada tanten till höger, är inte det M-ledamoten Genser (Genscher?) som kvittrade något om att "om folk visste hur stora vinster man kan göra på aktier skulle dom kräva att PP-andelen blev ännu större"? (Fritt ur minnet.) Det var strax innan den berömda dot.com-kraschen det ... Snacka om att blåsa folk på pensionspengar! Jag räknade ut att om man hade haft fritt val och kunnat sätta sin andel exempelvis på ett lågräntekonto på Riksgälden hade min lilla andel gått plus, trots krisen. Men nu fick man ju inte välja, utan det skulle vara aktiemarknaden som skulle gödas ... och det blev minus. För mig alltså. Det är dock alltid någon som vinner, även när det är kris.

  SvaraRadera
 2. Håller med Birger här. En skam med folk som lurats att investera sina pensionspengar hos bluffare.

  En vanlig människa har knappast kunskap eller tid att veta hur pengarna ska bäst placeras. Själv har jag inte flyttat dem av just detta skäl.

  SvaraRadera
 3. Björn, jo det är den moderata ledamoten.

  SvaraRadera
 4. En definition på den nyliberala valfriheten. Valfrihet om vilka hästar du får satsa på i travtävlingen men du får inte välja att avstå från att spela.

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendatis aug. 27, 07:04:00 em

  Vad får er att tro att dagens pensionsssystem är nyliberalt??

  I ett liberalt samhälle tecknar man en pensionsförskring hos ett privat företag, man har ett kontrakt och det råder konkurrens.

  Jämför med en privat brandförsäkring. Hur många klagar på dessa? Hur många problem är det med dem?

  Problemet är socialismen och politiseringen.

  SvaraRadera
 6. Nej problemet är inte socialismen utan nyliberala "socialister" som skyltar under falsk flagg. På EU toppmöte där Göran Persson deltog EU anpassades systemet för sysselsättning, hälsa och pensioner.

  SvaraRadera
 7. "Europeiska kommissionen pressmeddelande"

  "EU planerar för tillräckliga trygga och bärkraftiga pensioner"

  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-140_sv.htm

  Det är väl inte sossarna eller alliansen som bestämmer hur pensionssystemet ska se ut i Europa?

  SvaraRadera
 8. Birger Schlaug är det inte viktigt att ta upp åtgärderna på EU nivå?

  "Vi kan få tillräckliga pensioner i framtiden om vi fortsätter med våra reformer" säger Laszlo Andor ledamot av kommissionen.

  Han talar om att det är viktigt att höja pensionsåldern. Precis som Reinfeldt gjorde. Han tog i talade om arbete till 75- års ålder och folk hajade till. Nu förväntas Löfven ta över och talar genast om våra pensioner. Alltså vad är det som skiljer dem åt? De för ju EU:s nyliberala politik. Är inte det ganska uppenbart?

  SvaraRadera
 9. "Nyhetsarkiv EU nytt Försäkring"
  "Svenska Bankföreningen."

  http://www.swedishbankers.se/web/bf.nsf/$all/0350E1A03A1CC35DC12576E000564DE4

  "Här arkiveras löpande nyheter inom området försäkring. EU nytt är ett samarbete med svenska Fondhandlareföreningen, Fondbolagens förening och Svensk Försäkring."

  SvaraRadera
 10. "Fondbolagens förening"
  "Stefan Löfven felinformerad om premiepensionen."

  "Inom ett par dagar kommer Fondbolagen att presentera en alldeles färsk undersökning..."

  SvaraRadera
 11. Sossar = trovärdighet noll

  Vi glömmer inte.

  SvaraRadera
 12. (s) måste vara eniga med borgerligheten numera i alla frågor av betydelse. Borgarna tar inte samma hänsyn till de fd statsbärarna. Lite som internt , inom (s), där vänstersidan hela tiden säger sig måsta vara lojala med högersidan, som är allt annat än just lojal med "vänster-tomtar". Snälldumhets-naivism eller det perfeka argumentet för att kunna bedriva högerpolitik utan att behöva ta ansvar den?

  SvaraRadera
 13. Jag har jobbat i 40 år får 502kr i ppm snacka om stöld . Först stal dom pensionspengarna sedan detta tack sosialdemokrater.mvh Gert johansson

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.