tisdag 6 augusti 2013

Carl Bildt sviker demokratins kärnaSvensk utrikespolitik är Carl Bildt. Utrikespolitiken finns i hans ficka. Formas i hans huvud. Han bloggar och twittrar. Han far och flyger. Och underrättar övriga i regeringen. Han lever – och tillåts leva - i en egen division, Carl Bildt.

Andra anser. Han inser. Anser han.

Någon tunghäfta har han inte, Carl. Men så plötsligt är han tyst. Dödstyst. När demokratins kärna hotas avstannar ordflödet, hans mun tycks förseglad som med silvertejp. Tänk om det varit Ryssland som avslöjats med att lyssna på allt som sägs och skrivs över nätet. Spionage på politiker, handelsdelegationer och privatpersoner.  Som om man sprättat upp dina brev, kontrollerat vad du har i bokhyllan, avlyssnat din telefon och analyserat vad du haft för dig i köket eller sängkammaren.

Men nu var det inte Putin – eller någon galning i Nordkorea – som avslöjats. Utan USA. Bildt tiger. Säger inte ett ord. Bloggar inte ett ord. Twittrar inte ett ord. Får vi be om största möjliga tystnad.

Det är Obama, inte Bush. Så vänstern tiger den också.

Den utrikesminister som inte har moralisk resning nog att sätta gränser för övervakning, intrång och kränkningar av den art som Obama uppmuntrat och genomfört bör inte vara utrikesminister. Han bör ta jobbet som lakej.

Kanske har Bildt med sig föreställningen att vi skall vara så tacksamma mot USA att vi skall tiga. Tacksamhet kan leda till de mest förfärliga konsekvenser. Den tidigare moderatledaren Bo Lundgren försvarade USA:s krig i Irak med att ”amerikanarna offrade miljoner soldater för att rädda oss i Europa från Hitler och nu är det vår tur att stödja USA”. Nu var det visserligen inga miljoner amerikanska soldater som dog i andra världskriget – det var 300 000, vilket är förskräckligt nog. (Däremot dog 18 miljoner ryssar inte minst i kampen mot nazisterna, men det är väl ointressant för vår historiebeskrivning).

Den som är ens vän är man ärlig emot. Inte undfallande. Man legitimerar inte en väns kriminella handlingar genom att ge sitt tysta medgivande. Därför borde Sverige reagera. Av respekt. För både USA och demokratin. Den som inte försvarar demokratin är medlöpare i dess krackelering.

Sverige tiger. Mer än så, den svenska regeringen försöker lägga munkavle på EU att kritisera USA. Jag skäms. Vad hade en rödgrön regering gjort? Kanske likadant. Normerna förskjuts. Acceptansen av det oacceptabla ökar. Människors integritet och frihet inskränks. Demokratin förfaller. Bin Laden står som den faktiske segraren. Vi ger honom segern.

Skulle Carl Bildt ha någon resning skulle han erbjuda Snowden, som avslöjade USA:s snokande, asyl i Sverige. Snowden har nämligen hjälpt regeringen att kunna skydda vårt lands medborgare mot främmande makt. Det är det som är försvarspolitik. Den sortens försvar utformas av en utrikesminister som är mer mån om sitt lands medborgare än om sin karriär som gäst i Vita Huset. En sådan utrikesminister har vi inte.

Och kommer kanske aldrig att få. Om vi inte rätar på ryggarna, blir besvärliga och slår fast att det får vara nog nu. 

Texten publicerats i HD.

21 kommentarer:

 1. Vi vill ju inte tappa inflyttandet >_>

  SvaraRadera
 2. Vasst.
  L.
  PS! Kan du inte utveckla ett inlägg om pensionerna och det som nu händer med dem?

  SvaraRadera

 3. Snowden får asyl i Sverige. Klockrent.

  Det vore en Omställning värd namnet !


  (CB kan väl skriva ett brev till BO ?
  Typ: http://ericsecher.blogspot.se/2013/06/dear-barak-obama.html)

  Eric

  Ha, ha … när jag nu skall fylla i heroglyferna för att bli publicerad lyder de : assyssLi 14. Slump ?

  SvaraRadera
 4. Politiska 'Knähundar' har vi nog av.

  Här har vi en som inte kryper för storebror.
  "Stefan Svallfors, professor i sociologi vid Umeå universitet, har skickat ett öppet brev till den norska Nobelkommitén där han nominerar Edward Snowden till att bli årets mottagande av fredspriset."

  Christer

  SvaraRadera
 5. De´ va´ ta mej 17 en av årets bästa texter på denna blogg. Och det säger inte lite. Tack och applåd!

  Gt

  SvaraRadera
 6. Lysande bra text!
  L.

  SvaraRadera
 7. Nu tog det sig, som mordbrännaren sa.
  Birger, det är på denna nivå du ska hålla inläggen på bloggen och i tidningarna.

  Det behövs ett helt batteri med sådana betydande(ifrågasättande) personer som Du som skall göra det besvärligt för den regering som nu härjar svårt i vårt älskade land.

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendatis aug. 06, 08:40:00 em

  Med tanke på att Bildt sitter i den regering som klubbade igenom FRA-lagen så ska vi nog inte hoppas på för mycket.

  I grunden tycker de att staten ska ha rätt att hålla på som i Sovjetunionen och DDR för 30 år sedan.

  Vi lever i sen sjuk värld, på mer än sätt, och det kommer bli värre så länge folk röstar på partier som inskränker våra friheter mer och mer...

  SvaraRadera
 9. Inte bara Bildt, utan även Reinfeldt kan sätta sig över demokratin. Eller hur ska man tolka hans hätska utfall (inte normal kritik) mot "det åttonde partiet i Sveriges riksdag"? Det är ju samtidigt ett angrepp på en del av rikets väljarkår, som i Almedalen indirekt upplystes att de röstat obskyrt, dvs tvivelaktigt, skumt.

  I och med att en partiledare åtar sig statsministerämbetet så är han/hon alla väljares statsminister.
  I det läget kan han/hon uppdra åt andra i sitt parti att sköta "avrättningar" av andra partier och på köpet de medborgare som valt in dessa.

  Men Reinfeldt klev nu ur sin värdighet, och uppförde sig rasande mot delar av den nation han är satt att leda.

  Moderaternas ministrar i topp-position har kanske en del att lära sig om demokratins idé.

  SvaraRadera
 10. Det absolut bästa jag läst på mycket mycket länge.
  Jag blir så upprymd, så nu kan jag väl inte sova.
  Tack för att du finns.

  SvaraRadera
 11. Lindsey Graham, som huserar som senator i South Carolina, anser att det vore förfärligt om NSA-läckan Edward Snowden skulle få igenom sin asylansökan. Han passade även på att dra paralleller mellan det nazist-styrda Tyskland på 30-talet och Ryssland idag då Ryssland, enligt Graham, stödjer ”världens ondaste människor”.

  – Jag säger inte att Ryssland är som Nazityskland, men det jag menar är att Rysslands regering accepterar några av världens mest onda och hatiska människor, sade Graham till NBC News.

  Christer

  SvaraRadera
 12. NSA har genom programmet XKeyscore kunnat läsa igenom nästan allt som finns på internet. Det är ett i raden av många avslöjanden som brittiska The Guardian presenterat genom visselblåsaren Edward Snowden.

  Programvaran tillåter analytiker att söka genom enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfstatistik. Analytiker kan också använda XKeyscore för att i realtid kolla upp en individs internetaktivitet, skriver The Guardian.

  Bland annat Facebooks chatthistorik ska enligt tidningen vara mycket utsatt för Xkeyscore och analytiker som ofta läser igenom privatpersoners konversationer.

  Christer

  SvaraRadera
 13. Hehe, nu får Calle ett åtråvärt besök.

  Eftersom vi är så fina människor att vi tiger om Snowden belönas vi med ynnesten att AFSs president besöker oss istf Putin.

  Hurra, hurra, hurra!

  SvaraRadera
 14. På Radion hörde jag att en hög represenatant
  för Jordens undergång, har inbjudits till det
  som en gång, kanske inte var på väg att bli
  det gröna folkhemmet, men ändå!

  Jo det är så här, förstår Ni?
  Att ledaren av det sovande folket, Reinfeldt
  har inbjudit en, Mördare av Jorden, Obama
  till Sverige!!!

  Att ingen kräver mig på mycket starka belägg, för vad jag påstår
  tyder på att Ni redan vet skillnaden, på vad vi tvingas veta och förstå
  och vad vi kan veta och förstå och vad Vi nödvändigtvis inte borde
  vänta för länge med att veta och förstå!

  Roland

  SvaraRadera
 15. På Radion hörde jag en hög Bulvan
  för Jordens undergång, Barack Obama,
  säga att Sverige är en god vän!

  Efter Olof Palmes död så har djävulen
  väl förstått att utnyttja Sveriges
  goda rykte i världen.

  Nu när Obama väntas till Sverige så njuter
  smådjävlarna över sina framgångar!

  Lyssna till Bildt & Reinfeldt!

  Roland  SvaraRadera
 16. Man saknar ju verkligen en levande sakdiskussion i pressen. Men det är klart, börjar dom resonera är det ju nära till hands att kolla det lokala läget. Med FRA, datalagringsdirektiv, och Sveriges eventuella klientstatus underrättelsemässigt till den store grannen i väst. Tryggast att göra nada, och fortgå i att vara europas Vitryssland.

  SvaraRadera
 17. Ekot "Relationerna har aldrig varit bättre"
  "Sverige är uppskattat i Washington"

  Ja återigen värst i klassen? Ekot,
  "Obama vill stärka relationerna med EU säger en expert på transatlantiska relationer." Det behöver man inte vara expert för att förstå.

  Han är föga intresserad av enbart oss alltså. Reinfeldt och Bildt agerar som lakejer. Personkemi pyttsan! Besöket av Obama till Sverige borde utlösa ett ramaskri!

  SvaraRadera
 18. Sverige spelar sin roll...
  som 1930-1945.

  SvaraRadera
 19. Har du fått besiktigat bilen? Vill minnas att det var lite problem med obesiktigad bil och hög C0-halt? Rimmar ju inte så bra kanske. Eller när jag träffade på Peter Eriksson i Luleå som stod med bilen på tomgång i minst 5min. Lever som man lär vore ju bra. Jag är inte miljöpartist men betydligt månare om miljön än vad jag sett/hört av er.

  SvaraRadera
 20. Väl rutet. Bildt har alltid varit mer intresserad av sin egen internationella karriär än det folk han har ynnesten att representera.

  SvaraRadera
 21. Utan debatt mellan politikerna här hemma, utan skarpa frågor från media och en total nonchalans mot allmänheten så blir det bara:
  - Antaganden
  - Gissningar
  - Undran
  Jag vill kunna rösta på ett parti som jag kan lita på och jag vill att politikerna redogör för:
  - Vilka länder samarbetar FRA med
  - Vilken typ av uppgifter lämnar vi ut
  - Vilken typ av uppgifter får vi
  Att inte vilja ha någon debatt alls, skapar bara konspirationsteorier och ett obehagligt samhällsklimat

  http://janpaimo.blogspot.se/2013/08/det-ekar-fortfarande-tyst-varfor.html

  Janne

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.