torsdag 11 juli 2013

Sommarskolan, lektion 3: Jevons paradox...

Trädgården är nyduschad, rosorna ganska illa drabbade av några störtskurar, måsarna i svävande - men absolut tystlåten - köbildning till den högre sfären av körsbärsträden. De jobbar hårt, måsarna. Vilket raskt för oss till lektion tre i sommarskolan för den som vill förstå grunderna till det som ofta behandlas på denna blogg: Jevons paradox.
Klicka på bilden.

33 kommentarer:

 1. Hoppsan, felstavning! Ska vara Jevons, inte Jevsons.

  SvaraRadera
 2. Alltså så kan man inte lita på att energisnålare teknik (grön) nödvändigtvis leder till förbättringar vilket politikerna försöker får oss att tro.

  SvaraRadera
 3. Flute, tack, om det gått för fort eller om stavningsprogrammet varit framme låter jag vara osagt... Jevson är en katt i bekantskapskretsen... Rättat.

  SvaraRadera
 4. Om arbetstiden är densamma över tid, samtidigt som produktiviteten ökar, får vi en allt större produktion som befolkningen måste konsumera, i annat fall ökar arbetslösheten. Så ser det ut. I den yttersta analysen är det existensvillkoren, d.v.s. miljön som "betalar". Vi får högre och högre reallöner, vilket innebär att vi kan konsumera mer och mer. Högavlönade konsumerar mest, lågavlönade mindre.

  Hos en del av befolkningen i de så kallade rika länderna ser vi idag en närmast absurd konsumtion. Det finns fortfarande grupper som behöver konsumera mer, men fler och fler av oss konsumerar långt över de egentliga behoven. Det är det ekonomiska systemet som tvingar fram den ständiga konsumtionsökningen, men även psykologiska och sociala faktorer har en enorm betydelse; ingen av oss vill halka efter i konkurrensen om att äga "det senaste", och ingen av oss vill bli utstött från gemenskapen genom att avvika alltför mycket från konsumtionsnormerna.

  I detta system(fel) är arbetstiden en av de viktigaste nycklarna. I stället för att tvingas med i konsumtionshetsen kan vi minska på arbetstiden, en faktor som ju borde vara den gröna rörelsens A och O. Grundbulten. Nummer 1.

  Men så icke, längre. Tänk på det i valet nästa år, ni som brukar rösta på MP.

  Arbeta mindre, lev mer, rädda miljön!

  SvaraRadera
 5. "Arbeta mindre, lev mer, rädda miljön!"

  Nej det ska arbetas mer, levas mer, rädda miljön! Inte med påhittade arbetsuppgifter utan med viktiga saker som omsorg om allt och alla.

  Dvs arbeta mer, dela på jobben. Det kan inte vara meningen att en del jobbar ihjäl sig medan andra går arbetslösa.

  Kollektivet är viktigare än den enskilda individen. Men vi har lärt oss att det är precis tvärtom. Därav mycket orättvisor. En "del" tror att det kommer att arbetas mindre om man delar på jobben. Ett tankefel? Delad glädje vilket det innebär att ha ett arbete (om man är arbetsför) är dessutom dubbel glädje. Men så länge det finns individer som vill klistra ordet utanförskap i pannan på andra så förblir det som det är.

  Lisbet

  D

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna arbeta mindre, men nu har jag försatt mig i situationen att jag har ett saftigt bolån som måste amorteras... Om 10år ska jag vara skuldfri, då kan vi prata minskad arbetstid. (Fast då måste jag väl börja spara för pensionen...)

  SvaraRadera
 7. Jättebra med "sommarskolan", det berikar verkligen. Efter frukost sitter den bra.

  SvaraRadera
 8. En elevs bidrag om makt och ekonomi, till sommarskolan.

  "EU gör vad USA ber dem att göra"
  Publicerad 30 januari 2008 10.53 Uppdaterad 27 juni 2010 6.46
  Större eller mindre text Share on email Share on print
  New York Ekonomi.
  Dollarn som världens reservvaluta garanteras av amerikanska kärnvapen. Europa är en koloni till USA. Norge skänker bort sin olja. Michael Hudson kan låta som en paranoid vänsterextremist. I verkligheten är han ekonomiprofessor och konsult på Wall Street. Frilansjournalist Pierre Gilly ringde upp honom.
  Tillfällig hicka eller tecken på djupare problem? Åsikterna om vad som orsakat oron på världens börser efter nyår går vitt isär. George Bush anser att USA:s ekonomi långsiktigt är sund, medan miljardären och finansgurun George Soros sagt att det vi nu ser är början på den största finansiella kris sedan andra världskriget.

  Den amerikanska ekonomiprofessorn Michael Hudson [S] University of Missouri [S] hör till dem som anser att den amerikanska fastighetsbubblan är en del av ett mycket större problem. USA har haft ett växande underskott i handeln med omvärlden ända sedan Vietnamkriget som man finansieriat med lån.


  Hur är dollarns ställning i världen idag?

  - USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta. USA tänker fortsätta att bedriva krig som andra länder i praktiken betalar. Idag finansierar Kina, Japan och OPEC-länderna USA:s krig i Mellanöstern, trots att det är ett hot mot dem. Så dollarn är inte i något vidare skick. Utländska investerar har insett att dollarn kommer att fortsätta att tappa i värde [S] den kommer att gå ner minst ytterligare 20%.
  . . . . . . .
  Bilderberggruppen och USAs maktgrupper består delvis av samma personer med både
  gemensamma och motsatta intressen och en djävulsk förmåga att dupera oss.
  Jag anar hur det kan gå till, men förstår inte. Christer kanske?

  Roland

  SvaraRadera
 9. Lögner, hyckleri och begravning av fakta

  Lincoln lever

  SvaraRadera
 10. Någon som läst en utförlig och relevant bok om t.ex. Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen (eller vad den nu heter) eller liknande, och kan rekommendera vidare?

  SvaraRadera
 11. Skapandet av den europeiska superstaten är ett viktigt etappmål för manipulerarnas plan om ”den nya världsordningen". Men dessförinnan måste varje nations förmåga att driva en egen självständig politik förstöras. Därför står EMU och Europeiska centralbanken högst på dagordningen.

  George Soros, mångmiljardären, spekulerade för ett antal år sedan kraftigt mot flera västeuropeiska valutor och försökte på så sätt knäcka både det brittiska pundet och den svenska kronan. På några dagar sög han 180 miljarder kronor ur Sverige och åsamkade hela svenska folket stor skada. Efter denna kris fick vi höra att det enda försvar Europas stater kan sätta upp mot dylika valutaspekulanter är en gemensam valuta och gemensam centralbank. Vad vi däremot inte fick höra är att både Soros och Norman Lemont (Storbritanniens dåvarande finansminister) är Bilderbergare.

  Soros med fleras attacker på nationella valutor och med EMU som det påstådda försvaret mot dylikt är ett skolexempel på manipulerarnas sätt att skapa problem för att sedan komma med lösningar. Deras sätt att skapa problem och sedan komma med lösningen ingår i samma system. En fälla som vi "vanliga" folket måste få insikt om!

  Det är viktigt att de som har genomskådat detta sluter sig samman och hjälper varandra finna på åtgärder som kan möta idiotin som manipulerarnas negativa energi står för. Det är bråttom!

  Christer

  SvaraRadera
 12. När ett land inte har autonom makt över politik och ekonomi kan inte politiker och folket fatta egna beslut. I boken "The Web of Debt" står att läsa: ”Under 1700-talet grundade Amschel Rothschild, tysk bankir, det som skulle komma att bli den mäktigaste familjeägda bankdynastin i världen. Han sa 1791: ’Låt mig ge ut och kontrollera en nations pengar och jag bryr mig inte om vem som skriver lagarna’. Hans fem söner skickades till de mest betydelsefulla städerna i Europa - London, Paris, Wien, Berlin och Neapel - med uppdraget att upprätta ett banksystem som skulle ligga utanför statlig kontroll. Nationernas ekonomiska och politiska system skulle kontrolleras, inte av medborgarna, utan av bankirer, till förmån för bankirerna”.

  Christer

  SvaraRadera
 13. "Väktaren och förvararen av de stora filosofiska och religiösa sanningarna, som är okända för den stora allmänheten, har överlämnats från släktled till släktled i en obruten tradition som nedlagts i symboler, tecken och liknelser".

  Det finns uppgifter som pekar på att Jesus inte dog på korset utan levde ett annat liv än vad som beskrivs. Varför är det viktigt att eventuellt ljuga, hymla och hemlighålla uppgifter kring detta? "Väktaren och förvararen av de stora filosofiska och religiösa sanningarna" osv. har i hundratals år känt till sanningen men bl.a. kyrkan har hemlighållit fakta för att skydda sin egen makt. Den makt som talar om synd och straff och som i århundraden och än i dag fört och för miljontals människor bakom ljuset. Osanningar som runt om i världen gett upphov till krig och massmord. Kyrkans tradition har gått från släktled till släktled och det är ett sätt för klanerna att söka dugliga människor som kan föra högsta rådets syfte vidare. Syftet finns i det ordval George Bush använde sig av nämligen: "Den nya världsordningen."

  När manipulerarna har fråntagit fiendefolket stolthet, självtillit liger vägen öppen för, ”Den nya världsordningen". De kommer sakta men säkert att ta en pusselbit i taget för att så småningom kunna fånga så många människor som möjligt i sitt s.k. "skyddande" spindelnät. Detta sker genom manipulation vilket innebär att "vanliga" folket överlämnar sin medvetenhet och beslutanderätt till dessa s.k. "beskyddare." När majoriteten av världens folk befinner sig i denna kokong är vi bara marionetter och lakejer till högsta klanen inom "Den nya världsordningen".

  Överstaten EU är ett delmål inför "Den nya världsordningen". Kyrkans roll är ett praktexempel på manipulerarna kontroll- och maktanspråk på folket. Hitlers manipulerande av det Tyska folket är ytterligare ett exempel på hur man med rätt retorik kan manipulera ett helt folk så att de överlämnar medvetenheten och beslutanderätten i en s.k. auktoritets händer med dess underliggande syften. Syftet om stormaktsdrömmen "Den nya världsordningen" finns och lever kvar.

  Christer  SvaraRadera
 14. Tom, Inte för att det är en tillförlitlig källa men du kan söka på Wikipedia "Bilderberggruppen" där finns en del länkar. Om bl.a. möten i Svergie och namn på personer som deltagit sedan 50-talet och fram till nu. SvD har skrivit artiklar. Tycker de är utförliga. Att de borde nå många och avdramatisera.
  Vilket ju är ett framsteg. Personligen så tycker jag det ger mer att läsa dem än att hänga på konspirationssajter. Eller att läsa böcker om Bilderberggruppen och Trilaterala kommissionen. Det blir liksom mer relevant och utförligt när en av våra största tidningar skriver om detta.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 15. Viktigast är att FÖRDELA jämnare PeO. Det är där det måste börja. Det är dessutom det ENDA sättet att få med massorna lokalt och globalt på ett vettigt utvecklingsspår.

  SvaraRadera
 16. ...;ngen av oss vill halka efter i konkurrensen om att äga "det senaste", och ingen av oss vill bli utstött från gemenskapen genom att avvika alltför mycket från konsumtionsnormerna.

  Det som började så bra, slutade med att kossan betade av
  gräset som även den och det böjde sig för och med vinden!

  Klafs Klafs

  Roland

  SvaraRadera
 17. Det är visst vanligt att kändisar, som tagit parti för miljön, är pensionerade, alltså f.d. riksdagsledamot, f.d. biskop osv.
  Varför kunde de inte vara lika modiga förut?

  Svaret är väl, att de inte vågade.

  SvaraRadera
 18. "Det är bråttom" skriver Christer.
  Instämmer! Man kan inte bara blunda. Som SvD skriver "Utan tvekan dyker det upp frågor"... "Hur påverkar detta demokratin?"
  De skriver också om EU kommissionärer som deltagit.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 19. Lisbeth.
  Menar du att tidningsartiklar som handlar om Bilderberggruppen är mer utförliga gentemot en bok i samma ämne?

  Christer

  SvaraRadera
 20. Nej Christer det menar jag inte. Men de når flera? Vilket kanske är meningen...?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 21. Viktigast av allt är att veta vem man är och varför vi existerar här på jorden. Utan vetskap om denna sanning blir vi fortsatta robotar som enbart är fastnaglade av den fysiska världens materialism och vilseledande krafter. Större delen av oss har drabbats av "andlig" minnesförlust.

  Ställ dig frågan och fördjupa dig i den. Vad händer när fysiska livet är slut?

  Christer

  SvaraRadera
 22. "Det blir liksom mer relevant och utförligt när en
  av våra största tidningar skriver om detta."

  Hur man bedömer vad som är relevant är en knepig uppgift.
  Vad en kommersiell stor tidning skriver kan vara bra eller skräp eller...

  Men en skribent som delar mina värderingar och som visat sig vara
  tillförlitlig i trettio år, han är i mina ögon relevant!

  Lisbeth, förlåt att jag är oense med dig, men jag kunde inte låta bli!
  Lisbeth, jag är också ense med dig om att om stora delar av vekligheten,
  jo jag vet att du vill att den ska bli gemensam, ännu är okänd för de flesta
  så tycker jag att Christer gapade lite för stort, vilket kan vara fördröjande.

  Med vänlig hälsning

  Roland


  SvaraRadera
 23. Anonym 09:30! Om du läser Schlaugs Miljön, makten och friheten eller hans inlägg i Det nya klassamhället eller tittar på något av de tal han höll i riksdagen (t ex detta: http://psschlaug.blogspot.se/2010/09/min-forsta-partiledardebatt-i-riksdagen.html ) så finner du att den f.d. riksdagsledamoten var lika modig då!
  Studerar Schlaugs politiska bana genom ett arbete i statskunskap.
  Mia

  SvaraRadera
 24. Christer

  Svårt det här.
  Tack så mycket för att Du tog dig tid
  till att ge ett mycket utförligt svar!

  Roland

  SvaraRadera
 25. Roland värderingar kan ändras. Det vi idag tycker vara sanningen kan visa sig vara skräp. Det är det som är det underbara med utveckling. Det jag skrev överensstämmer med sanningen. SvD har skrivit artiklar om Bilderberggruppen och de nämner även Trilaterala kommissionen. Var och en som vill kan läsa dessa artiklar och bilda sig en uppfattning. Innan man läst dem kan man inte ha en uppfattning. Min egen uppfattning är att det som skrivs i dem stämmer överens med det som jag tagit del av tidigare. Det är allt.
  Inte märkvärdigare än så.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. "...Det finns uppgifter som pekar på att Jesus inte dog på korset utan levde ett annat liv än vad som beskrivs. Varför är det viktigt att eventuellt ljuga, hymla och hemlighålla uppgifter kring detta?..."

  "...Det finns uppgifter..."
  Så mycken galenskap finns i världen att vi absolut
  inte behöver hemfalla åt ovanstående formuleringar.

  Jag är normalt ingen vingelpetter men
  om just detta så är jag i dag Lisbets vän!

  Roland

  SvaraRadera

 27. "Roland värderingar kan ändras."

  Men varje forskare utgår från värderingar
  som gör att någon vill betala hennes lön!
  Jag borde inte ha startat dig igen. Förlåt!

  Kära Lisbeth, jag hade inte läst ditt senaste inlägg
  innan jag skrev mitt näst senaste inlägg.
  Om jag nu har förstått någonting rätt...?

  Kram

  Roland

  SvaraRadera

 28. Lisbeth

  Opinionsbildning är en prioriterad fråga för makten
  så därför är det viktigt för den att äga tidningen.
  Nu har jag läst den!

  Min egen uppfattning är att det som skrivs i tidningen,
  stämmer väl överens med vad ägaren vill att det ska stå i den
  och att det på ett välavvägt sätt bekräftar vad som läsarna
  tidigare tagit del av. Det är allt.

  Vem skulle inte vilja vara oskuldsfull / fördomsfull ??

  Roland  SvaraRadera
 29. Christer när jag svarade på Toms inlägg så hade jag inte läst dina intressanta och upplysande inlägg. Vi skrev samtidigt. Min mening var inte att påstå att SvD:s artiklar är viktigare än annat.

  Avslutar denna och vidare diskussioner kring Bilderberggruppen. Gör det med dessa ord till Roland när journalister inte skriver om viktiga saker kritiserar vi dem. När de sedan väl gör det så kritiserar vi dem också. Det är bra för vi vet inte motivet till varför de skriver något.

  Personligen så ser jag dock inte SvD:s artiklar kring Bilderberggruppen som någon skönmålning av läget. Inte heller ser jag dem som att det som skrivs i dem är något som läsarna tidigare tagit del av. Det var inte alltför länge sedan som det påstods att Bilderberggruppen inte ens existerar. Många undrar säkert fortfarande om den gör det eller så har man har inte ens hört talas om den. En del är säkert rädda för att kopplas samman med konspirationsteorier. Det är var och ens sak att söka. Min uppfattning är lika din det är tidningens ägare som bestämmer vad det är som ska stå i den. Det man kan göra är att diskutera vad som egentligen skrivs alltså se artiklarna som en öppning till djupare diskussioner. Men jag "tror" att det är svårt.
  Därför är det bäst att vi ägnar oss åt Birgers sommarskola som visar oss steg för steg hur saker hänger samman. Förlåt Birger Jevons teori skulle detta handla om. "Överbefolkning" är inget vi bör diskutera bort...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 30. Roland, Lisbeth; tack för intressanta inlägg. Det som tidigare kallades konspiration är idag - många gånger - en sanning!

  Världens så kallade elit arbetar för att verkställa en världsregering som all kontinenter ska underställas. Det är tänkt att den ska kontrollera utrikes och inrikes politik, styras av en centralbank för hela världen med en enda valuta. Den som är vaken kan uppfatta hur olika länder allt mer förlorar makten över att fatta egna beslut - makten övertas av enorma handelsblock så som EU och NAFTA (Nordamerikanska frihandelsområdet). I dagarna har EU och Amerika beslutat att införa världens största frihandelsavtal. Öppna för fri världshandel medför att länder fråntas förmåga att fatta egna ekonomiska beslut.

  När Abraham Lincoln mördades 1865 höll han på att införa ett system där amerikanska regeringen skulle trycka sina egna räntefria pengar oberoende av bankeliten. Cirka hundra år senare planerade John F. Kennedy det samma då han mördades i Dallas. För världens elit är ett sådant system ingen önskedröm.

  Genom införandet av en centralbank för hela världen skakas nu världen av ekonomisk kris som riskerar att lamslå näringslivet. Vilka får betala? Jo, den stora massan. När eliten är redo träder de in på arenan och klargör att allt gått på tok där politiska beslut skapat hemskt lidande för världens befolkning. Men nu ska vi ordna upp det hela.

  Den som inte tänker självständigt -är en robot - kommer då att överlämna tänkandet/medvetenheten till någon annan. Därav dagens "andliga" minnesförlust.

  Christer

  SvaraRadera
 31. LinkedIn mylife googleplus whitepages Wikipedia usidentify Amazon scoopweb digplanet nextag calibex Pediaview Wikipedia classmates manta 123people YouTube pricegraber craigslist Jevon piccard ebay Jevon Richard piccard http://www.simplesite.com/builder/pages/builder.aspx http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7912153371332426018#allposts http://www.yahoo.com http://www.ebay.com http://www.linkedin.com http://search.mylife.com/whos-searching-for-you/?s_cid=$188$SEM:BING:263259580^mkwid=CGhoFxtB^e http://www.wikipedia.org http://www.amazon.com http://grandrapids.craigslist.org

  SvaraRadera
 32. Intressanta klipp, men kan ni inte lägga upp dem på någon annan plattform där det går enklare att spola fram och tillbaka?

  Man hinner/orkar inte alltid se hela filmklipp på en gång.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.