söndag 14 juli 2013

Sommarskola, lektion 6 - om faran av att må förträffligt...

Jag är utshoppad. Totalt utshoppad. Jag drabbades redan för arton år sedan av en del smärre symptom. Men lyckades trots detta leva ett ganska normalt liv. 

Men nu är det slut. Jag känner utanförskapets kalla vinddrag varhelst jag går. 

Vi blir alltfler som drabbats och de senaste rönen visar att vi drabbats av det så kallade Utshoppningssyndromet. Detta består av:
 1. Känslomässig utmattning inför köpbudskap
 2. Okänslighet inför modenycker
 3.  Låg prestationsförmåga när det gäller konsumtion.
Vi som drabbats av konsumtionssammanbrott har ofta råkat ut för en rad kognitiva begränsningar som upplevs som starkt hämmande. Vi klagar på störningar i minnesfunktionen – har svårt att lägga reklam på minnet, än svårare att ta del av det sinnliga i reklambudskapen. Det hela börjar med att man tvångsmässigt zappar bort från tv-reklam, klottrar ”Reklam – Nej tack” på sin brevlåda och ber telefonförsäljaren dra åt helvete.

Man känner dessutom otacksamhet när man får fina gåvor inlagda i den adresserade reklamen – fina gåvor i form av en liten blyertspenna, en liten pappershatt eller en serpentin att förgylla festliga tillfällen med.

Smittorisken uppmärksammas intensivt av både stat och näringsliv. Stora insatser görs för att förhindra en epidemi. Staten talar om att med alla medel stoppa utanförskapet och återföra oss vilsna själar till sunda livsmönster. Näringslivet sponsrar med en informationskampanj som detta år beräknas gå på drygt 50 miljarder kronor, tio miljarder mer än det militära försvaret kostar, för att vi skall bli friska och återfå vår konsumtionshälsa. Man upplever det som en rimlig insats för att få tillbaka oss stackars satar som inte förstår lyckan i att tillbringa semestrar och annan fri tid i de konsumtionstempel man byggt för vår frälsnings skull.

Forskare menar att långvariga och upprepade besvikelser över att den ”nyinköpta saken” inte gav någon långvarig lycka kan resultera i utshoppning. Men också att mer personliga brister – i form av inre trygghet, djupare värderingar och tillfredsställelse med det man har – kan bidra till att sjukdomen bryter ut. För en del är den yttre situationen så pass hotfull och orubblig att ingen förändring känns möjlig trots övermänskliga ansträngningar att lägga onödiga Saker i shoppingvagnen.

Många drabbade upplever en ökad känslighet i olika sinnen och upplever att konsumtion av allehanda ting är skadligt för miljön. Allvarligast är det när man i sitt inre får vrångbilder av att konsumtion har samband med klimatförändringar. Som om man inte begrep att det räckte med att dricka ekologiskt kaffe för att rädda världen. Personligen sitter jag matt och oengagerad utanför köptemplen, mer intresserad av att mata duvorna än att gå in och låta mig frälsas av den nya tidens prästerskap.

Jag erkänner fullt ut att jag missbrukar min tid, att jag känner mig köptom inombords och inte orkar ge mer i konsumtionsarbetet. Att jag är en otacksam medborgare som inte förstår att samhället värnar om min själ. Att lyckan finns i det varma, goda ekonomiska hjul som bara kan snurra om vi konsumerar mera. Jag har inte ens förstånd nog att pillra i mig ett överdåd av läkemedel för att må bra, trots att detta skulle medföra god avkastning för läkemedelsföretagen, och därmed god avkastning på våra pensionsfonder.

Jag känner mig som ett asocialt element. Och det värsta är att jag mår så förbannat bra. Förlåt mig.

Tidigare publicerad i Aftonbladet.

24 kommentarer:

 1. Jag mår också bra i min lilla stuga som hantverkare som använder all begagnad och bortkastad material till sina nyttiga alster man kan använda många år; inga dammsamlare eller köp-släng lämnar min verkstad!
  Under hela mitt fattiga liv har jag inte gynnat tillväxten. Nu är jag pensionär(61 år)och arbetar utanför hemmet bara 20%; är lärare för sex duktiga elever som läser finska. Resten av veckan hantverkar jag, tex. syr mina och andras kläder och tar hand om huset och trädgården.
  Och är nöd med livet!

  SvaraRadera
 2. Artikeln är en
  klassiker. Utshoppad ett bra ord.
  L.

  SvaraRadera
 3. Ha, jag såg nog att du bytt glasögonbåge...

  Gt☺

  SvaraRadera
 4. Förlåt hånskrattet! Jag vet hur optikerna gör.

  När jag, pga åldrade ögon, tvingades byta till nya glas, sa optikern att jag även skulle välja en ny båge. Jag bad då att få behålla den gamla, och bara byta glasen.

  Då svarade man, att det tillkommer en extra kostnad för att skifta. Det skulle bli så dyrt, att det kändes rätt att välja även ny båge. Men kan det verkligen vara så svårt att skifta?

  Eller är det möjligen en straffavgift, som butiken lägger på, för att bringa mig till ett större köp?

  Gt :=(

  SvaraRadera
 5. Anonym sön jul 14, 08:46:00 fm. Fint att få ta del av din utveckling.

  Ofta skyller vi på andra, men om man går till sig själv? Vad låter vi oss ledas av?

  Christer


  SvaraRadera
 6. Eftermiddagsmål, så att tidigare mål hinner smältas.

  Tio tecken på din uppvaknande!
  Allt det du ser känns hopplöst.
  Eller så kanske du reagera som jag. I flera veckor blev jag inåtvänd i någon meditativt tillstånd där jag bara uppfattade omvärlden genom en svag dimma pga mina inre tankar som for kors och tvärs i min hjärna dygnet runt.
  Då jag är bibeltroende så fick jag faktiskt min andra uppvaknande. Utifrån min tro känner jag till varför det ser ut som det gör men jag visste inte fram till då hur pass mycket vi faktiskt är manipulerade och på exakt vilka sätt. Så jag var medveten om hur situationerna var men nu fick jag för första gången helt plötsligt se vad som faktiskt finns bakom denna teaterkuliss. Och jag såg allt knivskarpt! Nu förstår jag även exakt hur det hela går till inte bara varför.
  Men som sagt är stegen många innan någon uppvaknande sker. Dagligen överöses vi av den media brus som råder omkring oss och där vi bara lyckas uppfatta en bråkdel av allehanda information. Pga vår uppskruvade tid och att vi är stressade och uttröttade uppfattar vi bara det som är tydligast. Och detta som är tydligast är faktiskt Världsbyggarnas propaganda.
  Men fler och fler människor börjar finna sig i att de inte känner igen sig i det stora sammanhanget och att någonting har gått fruktansvärt fel. Man börjar därför söka svaren genom att gå in i sig själv och frågar sig; “Varför händer allt detta?“
  Michael Delavante inspirerade mig att skriva min egen lista på “Tio tecken på uppvaknande!” Här är den och jag hoppas att du en dag skall ha gått igenom dem alla.
  * * *
  1). Du börjar känna avsky mot reklam och all “osynlig” påverkan. Du har slutat titta och lyssna på reklam samtidigt som du har en skylt på dörren där det står
  “Ej reklam!”

  2). Att betala för nyheter i form av tidningar har du slutat med eftersom man där ändå inte ser någon skillnad av nyhetsrapporteringarna oavsett vilken tidning du skulle valt att köpa.
  3). Du gör egna research på tillförlitliga ställen och upptäcker till din stora förvåning att vår officiella historiebeskrivning är utsatt för manipulation och censur av en liten elit, de s.k. Världsbyggarna.
  4. Då du inser att media är det främsta styrmedlet för Världsbyggarna och de vassaste redskapen för hjärntvätt och manipulation ser du mindre och mindre på TV.
  5. Du inser att alla politiker har en agenda sidan om sin politiska, dvs sin egen karriär och sin “klubbs” intressen, och som alla sitter vid samma bord och ljuger och ljuger för den stora massan.
  6. Du ifrågasätter din religion och de doktriner som är förknippade med den och kommer underfund med att Världsbyggarnas mål även här är att härska över massan genom att söndra, och detta genom de olika prästklasserna inom de olika religionerna.
  7. Du inser det absurda i att de människor på jorden som faktiskt skapar minst produktivitet (eliten) i form av något som faktiskt tjänar samhället, tjänar mycket mer pengar, än de som jobbar och sliter mest.
  8. Du slutar rösta då du vet att det hela är ett spel för Världsbyggarna och att det finns en skuggregering bakom kulisserna som drar i de flesta trådarna vare sig vi vill eller inte.
  9. Du vill öppet samtala om djupare samhällsproblem genom din ny vunna perspektiv och där du också börjat ställa frågan; “Varifrån får denna elit sin brinnande ondska då de bokstavligt talat är villiga att trampa över lik som de gärna om och om offrar i de olika krigens namn?”
  10. Du har nått pyramidens topp, och inser att allt detta i slutändan måste handla om ren ondska där allt sunt förnuft i världen verkar vara som bortblåst och andra krafter måste vara inblandade. Du inser att dina intelligentaste vänner är som hypnotiserade och köper fullt ut den officiella versionen av “verklighet” medan du söker något mer i tillvaron och inser att du inte kommer att sluta vända på alla stenar tills du finner sanningen och kanske meningen med allt.

  SvaraRadera
 7. RL, Om jag går direkt till punkt 8 så slutade jag rösta när jag insåg att "det hela är ett spel för Världsbyggarna och att det finns en skuggregering bakom kulisserna som drar i de flesta trådarna vare sig vi vill eller inte." Att ställa sig utanför blev då det enda alternativet. Nu kan jag känna ett svagt hopp. Att vi nås av medvetandehöjande energier. Att det sakta börjar förändras t.om. hos media som ju består av individer. Har slutat köpa tidningar men inte slutat forska i vad de förmedlar. Om det är meningen att vi till sist alla ska förstå vet jag inte. Motiv...

  Ang. punkt 5 så tror jag inte att alla politiker sitter med och ljuger vid samma bord medvetet. Utan att en del gör det av okunskap. Samt att det finns politiker som ser problemen och vill förändra. Då blir de inte långvariga i politiken...

  Ang. punkt 9 så önskar jag att fler ville samtala mer öppet om varifrån denna elit får sin brinnande ondska är det egentligen okunskap? Är okunskap och ondska egentligen samma sak? Eller finns det individer som helt vänt allt gott och fint ryggen? Det verkar ju onekligen så?

  Det var en spontan reaktion på ditt inlägg. En reaktion utan längre eftertanke. Ofta tror jag dock att det är eftertanke som saknas här i världen. Men ibland så är det nog bra att vara spontan att gå på känsla.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 8. Angående sjukdomstillstånd i samhällskroppen.

  Den som inte litar till sig själv utan endast litar till auktoriteter - fysiska, politiska och finansiella makten för dagen - bör se upp. Jakten på ekonomisk tillväxt har föst ihop "fårskocken" till stora industrier där många jobbar för svältlön. Hjärntrustens maktelit vet vad de gör. Idag är vi till exempel hypnotiserade av teknikens "underbara värld". Mobiltelefonen är i sig ett bra redskap, men den som är vaken inser att människor görs till slavar under denna teknologi. Vad sjukdomstillståndet blir visar sig på längre sikt. Mobiltelefonen är också ekonomiska tillväxtens ta, tillverka, släng, ta, tillverka, släng o.s.v. Sjukdomstillståndet är ett faktum.

  Eliten och deras lakejer som driver idén om en Nya Världsordning binder oss vid materialismen som endast binder våra sinnen vid materiella ting. Därmed skapas ett sjukdomstillstånd, ett "andligt" tomrum.

  Är människan en kosmisk slump? Sug på den, du! Svaret finns på annan "ort".

  Länder som har makt över finasiella systemet och tekniken styr andra länder. De tar deras råvaror, förvandlar råvarorna till industrivaror och säljer tillbaka dem med hög vinst. När folket reser sig mot detta drar ockupanterna åt tumskruvarna genom det ekonomiska och finansiella systemet. Sjukdomstillståndet är ett faktum.

  Att allt fler länder blir beroende av de transnationella bolagens kontroll av livsmedel. Borde vara dåliga nyheter. Men, för de som driver idén om den ny världsordningen är det goda nyheter; för innan människor kan göra något åt saken måste de äta. På så sätt gör man folket beroende och knyter dem till sig. Kommuner har svårt - så gott som omöjligt - att komma förbi Lagen om Offentlig Upphandling. EU:s Gemenskapsrätt har företräde framför nationell rätt. De transnationella bolagen genmodifierar grödor, tar monopol på fröer och gör dem till ettåriga etcetera. På så sätt knyts EU:s medlemsländer till transnationella bolaget EU. Sjukdomstillståndet är ett faktum.

  Makten över livsmedelsproduktionen befäster kapitalets rätt över arbetaren och folket! Kravet att ständigt öka produktion och försäljning gör att alla tävlar med alla. Därmed utses det alltid ett sjukdomstillstånd av förlorare. Det finns en grupp som aldrig har förlorat. Det är elitbankirerna! De som driver idén om den Nya Världsordningen spelar hela tiden ut människor mot varandra; för egen del delar de på bytet! Det som industrin tar ur jorden övergår i spekulation; därmed till elitens kassakistor! Åter igen. Sjukdomstillståndet i samhällskroppen är ett faktum!

  Christer

  SvaraRadera
 9. I sjukdomssymtomet bruka även dyka upp att man förnekar. Man vilseleder sig själv genom att intala sig själv och andra att man mår bra.

  SvaraRadera
 10. Det talas om att vi svenskar lever längre. Hur vi mår är en annan fråga. ?

  SvaraRadera
 11. Förstår Lisbeths röstvägran. För om man röstar, trots att man är onöjd med alla partier, så legitimerar man ju valet. Det kan tolkas som ett erkännande av att valsystemet är bra.

  Gt

  SvaraRadera
 12. Kära vänner som skriver era kommentarer... Vi mår förbannat bra i Sverige. Gnäll inte så förbannat!

  SvaraRadera

 13. Birger, faran med att må så förträffligt stack i ögonen på mig!

  Nu råkade jag bara få ögonen på följande, som jag tidigare har skrivit!

  Någon främmande makt skapar oss en
  skuld när vi lånar till utbildning
  eller till bostad.
  Den skulden till främmande makt
  får vi sedan arbeta av under en stor
  del av livet till okända makter.

  Rothschildt, Rockefeller och många, många
  flera gör mig vettskrämd när jag börjar
  ana deras rent Djävulska avsikter.

  Henry Ford sade vid något tillfälle ungefär att
  om människor förstod HUR de blev svindlade så
  skulle de i dag ha gjort uppror för länge sedan.

  1. Så länge som vi inte själva äger
  kontroll över frukterna och värdet av
  vårt arbete och inte heller begriper detta
  så kommer vi heller inte att gemensamt
  kunna skapa några ekologiska kulturer.

  2. Medan tiden går så sluttar planet allt
  mer mot girighetens seger i oss alla.

  3. Många tendenser i dag slutar i
  obönhörliga katastrofer.

  4. Mina förhoppningar har varit att vi skulle
  kunna utmana alla människor, sedan samla ihop
  de som återstod och på alla möjliga vägar
  skapa de kulturer som Jorden saknar och
  samtidigt skapa global acceptans för detta.

  5. Jag kommer att vila mig från denna blogg och
  miljöpartiet, eftersom jag tydligen har
  missförstått syftet med alltihopa!

  Men Birger Schlaug, innan dess så skulle jag vilja
  att Du och Andra kommenterade mina grusade förhoppningar.

  Mvh / Roland Lidén

  SvaraRadera
 14. Som du säkert förstod, Roland, så vara syftet med artikeln - som var införd i Aftonbladet för sex år sedan - att retoriskt beskriva det absurda i konsumtionssamhället.

  Och ja, jag mår förträffligt bra av att inte trivas i gallerior, fastna i löjliga trender eller känna trängande behov av att vara tillräckligt eko-chick för att platsa på bästa ställena på Söder... Trivs dessutom ganska bra med att tjata om tillväxtsamhällets baksmälla och vara ute och prata om detta och se hur en och annan uppfattar det som att fönster och dörrar öppnats för att vädra ur gamla unkna föreställningar.

  SvaraRadera
 15. "och det värsta är att jag mår så förbannat bra. Förlåt mig."
  Du är förlåten!
  Det stack i ögonen på mig också inte faran med att må så förträffligt, utan faran med att vi är så många som inte gör det...
  Reagerade på att du Birger kryssat över Iprenmannen. Många är nog dem som önskar att de kunde göra detsamma. Men så länge som det finns kroniska mystiska sjukdomar som misstänks bero på miljögifter är det svårt. Dessa sjukdomar ökar stadigt och det finns de som tjänar storkovan på detta. Det är bra att som du skriver Birger, inte låta sig frälsas av detta. Så tack för att du öppnar fönster och dörrar.

  Ja Roland det var en liten kommentar över dina grusade förhoppningar. Tänker att vi behöver plocka fram det friska i oss. Annars har de makter du så ofta beskriver vunnit. Tack för att även du öppnar fönster och dörrar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 16. Märkliga kommentarer man kan läsa på olika bloggar, du verkar har rensat bort fascister, rasister och andra extremgrupperingar. Liksom de flesta kritiker av dina åsikter, vilket kanske beror på att de inte kan rubba dig eller att du ger fan i att svara dem.

  Men här finns de som blir upprörda för att någon säger sig må förträffligt, även om det bara är en retorisk vinkling. Må dåligt, annars är du en dålig människa, verkar vara inställningen. Man måste kunna må bra om man vill förändra världen. Lärt mig av Martin Luther King och Nelson Mandela. Bra mår man utifrån sina förväntningar på livet. Ingen har en given rätt att ha fått ett liv, än mindre att kunna se, höra eller ens känna sorg över att allt inte är perfekt. Få tycks nöjda med det som de har - ett liv! - utan desto otacksammare för att inte livet är bättre. Det spelar ingen roll hur bra livet är, det är ändå naggande ont att det inte blir bättre. Förnöjsamhet är fan i mig en bristvara. Jag menar inte att man inte har rätt att känna sorg över att man ha en sjukdom, en skada, att människor man älskar dör. Men här andas "fan ta dig om du mår förbannat bra med det du har".
  Tragiskt. Kanske människans största förbannelse. Lustigt att det luftas i det här kommentarsfältet!
  L.

  SvaraRadera
 17. Till: "Anonym sa...
  Kära vänner som skriver era kommentarer... Vi mår förbannat bra i Sverige. Gnäll inte så förbannat!"
  sön jul 14, 10:21:00 em

  Gnäll och kritik är två vitt skilda saker. Bara så att du vet!

  SvaraRadera
 18. Mandela och Malala, två av världens stora ljusbärare.

  Gt

  SvaraRadera
 19. Till i dag och om i går.
  Jag ser mycket illavarslande tecken från ledningen i Världen,
  i Israel, i USA, i Sverige och i EU.
  Birgers uppsyn gillade jag så skarpt, att den stack i ögonen.

  Observera ni som kommenterat mig. ALLA har ni förstått rätt!
  Birger med medkänsla och mycket trots allt...!
  Lisbeth med ovanlig inlevelse, men inte för henne.

  Tack Hela Bunten!

  Roland  SvaraRadera
 20. Lisbeth med ovanlig inlevelse, men inte för henne!!!

  SvaraRadera
 21. De som pratar om att inte rösta och hänger på denna sidan tycker jag ska kolla upp partiet ENHET. Antar att herr Schlaug tycker det är ok och göra reklam för detta partiet. Han röstar nog själv på det.

  SvaraRadera
 22. Till Lisbeth som går över mitt förstånd!

  Jag tror att följande är hennes mening!

  "Det var en spontan reaktion på ditt inlägg. En reaktion utan längre eftertanke. Ofta tror jag dock att det är eftertanke som saknas här i världen. Men ibland så är det nog bra att vara spontan att gå på känsla."

  Tack för den!

  Roland

  SvaraRadera
 23. Lisbeth

  Så känner Jag att Du kände att Du menade:

  "När eftertankens kranka blekhet
  övergick i spjuverns friska hy."

  Spjuverns förskola

  Allmän förskola

  Barnomsorg
  Forum för samråd


  Pedagogisk omsorg


  Filurens förskola
  Humlans förskola
  Kottens förskola
  Myrstackens förskola
  Spjuverns förskola
  Svalans förskola
  Förskoleklass
  Fritidshem
  Tempus Nuddis
  Grundskola

  Musikskola
  Gymnasium
  Fritidsgården Uniqum

  Studie- och yrkesvägledning,

  Starta Kulturer, praktik

  Spjuverns förskola


  Spjuverns förskola ligger centralt i vår del av Nordsjöns Jordvårdcentral.
  Vi har en stor grön gård som ger möjlighet till kreativa och utvecklande utomhuslekar. Alldeles intill vår gård växer skogen som ger möjlighet till inspirerande lekar. Sjöar finns för vattenlekar. Lek dej till framtiden med våra Kulturstödjare! Ring inte: Förskolechef Anette Lidén utan att kolla om det är okay.

  E-postadress
  anette.liden[AT]norsjo.se  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.