onsdag 10 juli 2013

Sommarskola, lektion 2: Sakernas tillstånd...

Doften av nyslaget gräs, doften av mönja från det nymålade taket, doften från tjära från bryggan, doften av fläder från köket. Spetsat med lite doft från det som man har fräckheten att kalla ekonomin: dags för lektion 2, om sakernas tillstånd.

21 kommentarer:

  1. En kritik:

    http://www.youtube.com/watch?v=c5uJgG05xUY
    http://www.youtube.com/watch?v=zZzHU3ZfTtY
    http://www.youtube.com/watch?v=AgLrZc7cws8
    http://www.youtube.com/watch?v=8XeW5ilk-9Y

    SvaraRadera
  2. Det finns fortfarande folk i detta land som inte kan engelska så bra. Tänk om en sådan film därför kunde översättas.

    SvaraRadera
  3. Slutet på denna film är ju sådant som de flesta av oss känner igen. Det är där vi befinner oss idag, eller är på väg till. 99 procent av filmen däremot trodde jag först var hämtat från 1970-talet, då miljödebatten var som hetast. En helt otrolig förenkling, alltså, och en felaktig bild av verkligheten. Det är som om ingenting hänt sedan 70-talet, i positiv riktning. Man kan bemöta sakuppgift efter sakuppgift, men i stället mal denna kvinna på utan uppehåll eller eftertanke. Filmen gagnar sannerligen inte den gröna rörelsen, eftersom den behandlar tittarna som om vi vore idioter.

    SvaraRadera
  4. Varför, PeO, tror du att denna "föråldrade" film visas på Birgers blogg?

    SvaraRadera
  5. mac, tack för dessa fyra filmer som jag genast laddade ner och ska studera. Vad hittar man inte på Youtube?

    SvaraRadera
  6. Svar till Anonym 09:37.
    Tja, jag känner ju Birgers ståndpunkter utan och innan, men jag anser att han har fel. Tiden har inte stått still. Vi behöver inte vara så pessimistiska som han är. Men det är trevligt att han håller debatten levande, och kritik av förhållanden är ju en förutsättning för förändringar.

    SvaraRadera
  7. Föråldrad? Inte alls! Bloggen besökts av en del journalister som förmodligen aldrig tänkt en tanke åt detta håll. Se det som grundkurs i dagens så kallade ekonomi. I USA utgörs BNP till 70 procent av konsumtion. Känner jag Birger rätt kommer en av lektionerna att bestå i nästa steg som förklarar Jevsons lag, vilket utgör ett naturligt svar på den vanliga kritik som framkommer i kommentarerna, en kritik som synes komma oavsett läget i världen, oavsett om det är 70-tal eller 2010-tal...

    SvaraRadera
  8. Birger är inte pessimist, utan optimist (mest). Han varnar för faror, men visar samtidigt utvägar.
    Så gläder han sig åt nuet, stunden, t.ex. när lommen kvittrar, nej tutar.☺ Och att pizzeriorna i Vingåker hålls igång.

    Gt

    SvaraRadera
  9. Mac länkar till kritik av filmen Birger lagt ut. Kritiken bortser från själva kärnan, nämligen rekyleffekten. Därmed faller kritiken platt, blir meningslös, panikartad och lögnaktigt baserad på föreställningar som inte har med verkligheten att göra.

    SvaraRadera
  10. Peo, du har rätt, tiden har inte stått stilla... Är det någon som påstått det? Hade tiden stått stilla hade det varit okej med såväl tillväxt som med idén om lagstadgad normalarbetstid på 40 timmar. Problemet för de som försvarar dagens systemtänkande är att vi inte längre är 2,5 miljarder människor på jorden, utan snart 9 miljarder och att det sätter sina spår. Bara den som förnekar klimatproblematiken, bortser från vattenbristen, negligerar kemikaliecocktailen och inte fattar att vi är på väg att sabba de planetära processerna kan vara nöjd med utvecklingen. Eller den som egentligen gillar det fascistiska samhället - för det är det som ligger och lurar i framkant om vi inte begriper vad som ligger i tangentens riktning.

    SvaraRadera
  11. Wow, vilket bra inlägg! Tack till Birger!

    N

    SvaraRadera
  12. De är mängden av det som vi har för oss, som måste minska.
    Det är också insikten vad vi har för oss, som måste öka så
    att vi kan ändra oss och ta ansvar för det som vi har för oss.

    Då krävs att de onda får för sig att samarbeta med de goda
    så att de onda inte hittar på ett Vålds- och Ekonomispel där
    de onda slår eller konkurrerar ihjäl de goda.

    Då behövs också ett folk som inte ställer upp på de
    ondas sida bara för att de får ett jobbskatteavdrag
    nu och då som bidrar till att underminera välfärden.

    Men de Kulturer och det Förstånd och den Ryggrad
    som nu saknas, har under lång tid, medvetet raserats.
    Arbetslöshet som splittrare och tämjare och
    som dumhet och systemfel är förödande...

    Men att skapa den tro och den gemenskap och den kunskap och
    den tillit som skulle kunna göra att vi vågar är svårt ...

    Varför vågar ingen påstå att jag ljuger
    eller att jag sprider konspirationsteorier?

    På stridshumör
    och hur nu det hänger ihop vet jag ej
    med att jag endast kommer att svara på
    kloka människors inlägg!

    Mvh Roland


    SvaraRadera
  13. Mac hänvisar till en kritiker som gärna hämtar sina uppgifter från Cato Institute. Visst det finns fel i youtube-filmen, men kritikern är själv så svajig och politiserad att det övergår till ett mästerskap i indoktrinering.

    För övrigt finansierar inte skatt något, det släcker underskott, något som varken kvinnan i filmen eller kritikern greppat.

    SvaraRadera
  14. "Mac länkar till kritik av filmen Birger lagt ut. Kritiken bortser från själva kärnan, nämligen rekyleffekten."

    Varför skulle den ta upp rekyleffekten när det inte nämns i filmen?

    "Därmed faller kritiken platt, blir meningslös, panikartad och lögnaktigt baserad på föreställningar som inte har med verkligheten att göra."

    Bara dravel. Lögnaktig är det filmen som är, vilket är vad kritiken går ut på.

    "Mac hänvisar till en kritiker som gärna hämtar sina uppgifter från Cato Institute. Visst det finns fel i youtube-filmen, men kritikern är själv så svajig och politiserad att det övergår till ett mästerskap i indoktrinering."

    Vilka faktafel finns det i kritiken? De måste vara många och grova, eftersom kritiken tydligen är indoktrinering i nivå med filmen.

    "För övrigt finansierar inte skatt något, det släcker underskott, något som varken kvinnan i filmen eller kritikern greppat."

    Jag tror nog att kritikern har "greppat" det, men poängen var att filmen använder en "uträkning" som bortser från stora utgifter för att det ska se ut som om militärens utgifter utgör en mycket större andel än vad som är fallet.

    SvaraRadera
  15. Birger,

    Nu har jag sett även de filmsnuttar där man kritiserar sakinnehållet i den film som du visar. Kritiken är känd sedan länge och jag håller i de flesta fall med kritikerna. Det är på detta sätt jag menar att "din" film är föråldrad. Jag känner nämligen igen hela upplägget från 1970-talet då larmen om miljön duggade tätt och den moderna miljödebatten inleddes.

    Tiden står inte still. Vi gör framsteg, hela tiden. Människor och organisationer löser problem. Världen är på de flesta sätt bättre idag än på 1970-talet, och den är oerhört mycket bättre än för 200 år sedan. Det är så vi människor fungerar och lever. Vi skapar problem eftersom vi är någonting mer än enbart naturvarelser, men vi löser dem också. Detta är en i grunden positiv människosyn. Det trista med en liten minoritet av miljörörelsen, till vilken du väl kan räknas, är i stället pessimismen och svartsynen, det statiska tänkandet. Men på den vägen har inget gott uppdagats, någonsin (Tanketraditionen är mycket gammal).

    SvaraRadera
  16. Hej PeO
    Hoppas du orkar återfå din optimistiska syn, förlåta dig själv och dem du anklagar för att fara med osanning när du "kommer ut på andra sidan" när din bild/uppfattning visar sig vara falsk. Som du vet blir inte verkligheten bättre av att förneka sakernas tillstånd. Varför inte bara söka och se sakerna precis som de är, vilka drivkrafterna är, alltså söka orsakerna till varför det är som det är, framför det att skönmåla...

    SvaraRadera
  17. "Jag tror nog att kritikern har "greppat" det"

    Knappast. Han har nämligen ägnat ytterligare en film åt att mästra upp kvinnan i filmen. I Story of Broke, The Critique är han fullständigt ute och cyklar, fast givetvis med samma mästrande ton.

    En Catos- och Peterson Institutes springpojke är sällan källa till mer kunskap och kan avfärdas på samma sätt som han avfärdar kvinnan filmen, om man inte har annat för sig.

    SvaraRadera
  18. Nu förstår jag inte. Du förstår att hennes film är skräp, men du påstår samtidigt att kritiken mot filmen också är skräp? Kanske skulle jag förstå bättre om du faktiskt skrev ner de många och grova fel som kritiken enligt dig innehåller, och inte bara påstår att den gör det.

    SvaraRadera
  19. "Nu förstår jag inte."

    Din neoliberalism begränsar din förmåga att se förbi utvalda fel.

    Bara för att fel återfinns i filmen innebär det inte att den övergripande kritiken mot konsumtionssamhället är fel.

    Just att skjuta in sig på detaljer och sedan såga allt och alla är ett av neoliberalers kännetecken.

    SvaraRadera
  20. Jag änvänder denna film varje år i min engelska undervisning kring temat miljö. Det enkla faktum är att ingen någonsin tidigare har visat för ingdomar denna mycket lättförståeliga bild på konsumtionskedjan, och inte heller har de någonsin tänkt på det.
    PatTheExpat

    SvaraRadera
  21. Filur 2
    Om filmen om vår förfärliga framfart tänkte
    jag göra en inlägg för barn och föräldrar
    i Norsjö. Men det känns nästan lika svårt
    som att berätta om den brinnande flickan i
    Vietnam som BS tack och lov berättade om.
    Framförallt att hon hade överlevt tack vare
    en modig reporters ingripande!


    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.