onsdag 24 juli 2013

Hur ska det gå till?

Det som sker inom eurozonen för att rädda banker, stater och själva euron liknar - ursäkta tjatet  - rena rama kvacksalveriet. 

De totala bankskulderna i eurozonen uppgår förmodligen till mer än 2000 miljarder euro. De pengar som nu kastas/kastats till Grekland och andra länder är som att kasta pengar in i ett helvetesgap, för att citera mig själv från senaste  Nyhetspanelen (efter 11.25 pratar vi om euron och skulderna). Det är som att försöka släcka en skogsbrand med vattenkanna.

Euroländernas samlade skuldberg uppgick vid utgången av årets första kvartal till 8 750 miljarder euro, enligt statistikbyrån Eurostat. Och det ökar från år till år. Att det skulle bli ekonomisk kaos, var vi många som förutsåg i samband med folkomröstningen om euron. Något annat än kaos hade varit minst sagt märkligt. Europrojektet kan inte hantera problemen, och förstärker de problem som finns.

I siffror hade jag helt fel i debatten. Jag surrade tjatigt om blivande skuldberg och sociala problem, men dagens 8750 kunde inte ens jag mardrömma om. Nu är vi där. Till och med SvD:s snart nytillträdda chefredaktör Tove Lifvendahl sa i Nyhetspanalen att åtgärderna är "som att kupera svansen på en hund, en liten bit i taget, och varje gång trycker man ner människor i hopplöshet".

De senaste dagarnas blogginlägg har haft temat Hur går det till resp Hur gick det till. Dagens fråga är Hur skall det gå att ta sig ur den fälla europeiska politiker försatt sina länder och befolkningar i...

Det finns nog bara en lösning: länder i någon ände - den som är på gränsen till total kollaps eller den som ännu lever hyggligt - måste bryta upp från euron. Samtidigt som hela EU-projektet måste omdanas om det inte skall sluta i total förnedring och kollaps med framgångar för fascistiska rörelser som resultat. EU var tänkt, av de som inte tänkte så långt, som ett fredsprojekt. Risken är att det blir ett krigsprojekt och en ny vända i Europa med inskränkt nationalism. Som man bäddar får man ligga.Men de trosvissa experterna är kvar, hand i hand med sina uppdragsgivare.
19 kommentarer:

 1. Birger skriver:
  "Dagens fråga är Hur skall det gå att ta sig ur den fälla europeiska politiker försatt sina länder och befolkningar i..."

  Tack, nu är vi åter på banan, gårdagens inlägg blev lite för ointressant och svävande kan jag tycka, då vi trots allt lever på en planet samt vi som skriver här lever och verkar för att göra denna stunden mer jämlik och hållbar, liksom göra morgondagen mer möjlig istället för att detta vansinne skall fortgå, visst det kanske är futtigt att värna detta mirakel som evolutionen åstadkommit, men det är tillräckligt för mig, och vi har ju en relativt tydlig probleminsikt trots allt.

  Så tillbaka till dagens fråga: först och främst torde frågan vara större än så, snar sagt alla Klotets länder sitter i olika grad trots allt fast i det BIS och IMF baserade finansiella nätet av skuld och tillväxt ekonomi, med sina för livet förgörande konsekvenser.

  Torde vara en potential att nu hela Jordens befolkning har intresse att ändra på dessa sjuka, ojämlika och ohållbara spelregler ihopdiktade av fåtalet på toppen.

  Att inse detta torde vara grunden för att besvara frågan: vad göra då?

  SvaraRadera
 2. Tvärtom, Tom! Det är Birgers vida intressien som gör honom så spännande och unik.

  SvaraRadera
 3. Toppen! Nu kan Tove Lifvendahl föra människor ut ur hopplösheten. Som blivande chefredaktör för SvD har hon ett stort ansvar som förpliktigar. Upplysning är A och O.

  Eget ansvar är att ta den till sig. Tänker på att Birger brukar visa en bild på en apa som både håller för ögon och öron...Apor är vi inte! Men vi har det apliknande beteendet kvar. Det vi inte själva ser och hör existerar inte.

  Alltså bara för SvD att fortsätta sina artiklar med att upplysa oss om "dessa sjuka, ojämlika och ohållbara spelregler som är ihopdiktade av fåtalet. Om kuckelurandet i slutna rum och om skendemokratin. Vad har hänt med byggandet av verklig demokrati? Det är en fråga vi bör ställa oss? SvD har redan ställt den.

  SvD har t.ex. redan avslöjat "att Bilderbergmötena är frekvent besökta av EU-kommissionärer"

  "Exempelvis var Jorma Olilla som alltså tillhör styrkommiten i Bilderberggruppen också tidigare vice ordförande i EU kommissionens Reflektion Group vars uppgift var att staka ut riktlinjerna för EU fram till 2030."

  "Vad göra då?" Riktlinjerna stakas ut i slutna rum? Är det så vi vill ha det?

  Ja vi bör ju inte gripas av panik. EU som fredsprojekt är på väg att förvandlas till ett krigsprojekt till främlingsfientliga toner. Birger gillar tanken på en folkomröstning. En god tanke men först behövs mer upplysning som når ut till den stora massan. Jonas Sjöstedt vill att vi ska lämna EU. Han säger också att väljarna måste ha mer än ett främlingsfientligt parti att rösta på. Alltså dags Jonas Sjöstedt för mer upplysning inför EU valet. I annat fall blir V omsprungna av SD.

  Tack på förhand SvD och Tove Lifvendahl som vaknat? Håller med henne om att människor trycks ner alltmer i hopplöshet.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Jag håller med Birger. Men det tragiska är att det inte spelar någon större roll om vi har kvar den svenska kronan eller inte. Detta då vi knappt använder svenska kronor längre. Vi har knappt några svenska kronor kvar i systemet överhuvudtaget . Det som finns är en massa skulder på påhittade svenska kronor som bankerna lurat i folk ÄR svenska kronor. Och nu försöker de sluta dörren och utrota de sista svenska kronorna som allmänheten kan komma åt genom att avskaffa de fysiska kontanterna. Detta skulle också innebära en total skuldavskrivning för bankerna då bankerna aldrig skulle behöva betala sina skulder till kontoinnehavarna. Skuldslavarnas skulder till banken, som hittades på samtidigt som kontopåhittet, ska dock alltid betalas med ränta till banken. Det är mao införandet av ett ensidigt skuldslavsamhälle som storbankskartellerna med de nationella centralbankerna och BIS i spetsen är ute efter där de nationella valutorna, ja även euron, helt ersätts med bankskulder.

  För ovan resonemang gäller ju även Euron. Det folk inom Euro-området har på sina bankkonton är inte Euro. Banksystemet som kartell har samma mål med Euron som med svenska kronan: ersätta Euro med bankernas skuldförslavande kontopåhitt.

  Jag skrev om detta i min senaste blogg och illustrerade lösningen grafiskt för att det ska bli enkelt att förstå.
  http://tinyurl.com/lfsh2o5

  SvaraRadera
 5. Om utfasandet av kontanter Ulla Andersson (V) "Bankernas kontanthantering"

  SvaraRadera
 6. @Anonym
  Jo hon har rätt men den viktigaste reformen är att avliva storbankernas monopol på Riksbankskonton. På Riksbankskontona kan digitala svenska kronor (eller om man vill kalla dem digitala kontanter, eller centralbankspengar). Dessa digitala svenska kronorna har storbankerna idag ett monopol på inom ramen för betalsystemet. Genom att låta alla få tillgång till Riksbankskontona kan vi bevara den svenska kronan och en väg öppnas för bankerna att betala sina skulder till kontokunderna möjliggörs. Bnkerna skulle inte längre vara ett frälse som hela tiden kan smita ifrån att betala sin skulder genom att låtsas att bankens skulder ÄR svensk kronor.

  Kolla gärna länken till min blogg där jag grafiskt illustrerar detta enkelt
  http://tinyurl.com/lfsh2o5

  SvaraRadera
 7. En väg framåt vore att införa den så kallade Chicagoplanen enligt Michael Kumhof och att bryta upp dagens system med storbanker med fokus på ohållbar spekulation, till förmån för lokala medlemsbanker och hållbara investeringar.

  SvaraRadera
 8. Dalern återuppstår som lokal valuta

  GARPENBERG
  Finanskrisen och misstron mot bankerna har fått bybor i Stjärnsund, Garpenberg, Kloster och Dormsjö att införa en egen lokalvaluta. Sedan i höstas köper och säljer man, tjänster, mat, prylar, kurser eller behandlingar av och till varandra och betalar med den lokala valutan daler.

  Daler är sedan i höstat den lokala valutan i de norra delarna av Hedemora kommun. På köp- och säljsidan www.ihop.nu erbjuds till exempel hantverkshjälp och hjälp med att bygga en hemsida för den som betalar med daler.

  – För att skaffa sig daler att handla för måste man själv ha något att erbjuda. Det har fått många att tänka efter: Vad är det jag kan och är bra på som andra kan ha nytta av? säger Björn Roxendahl en av initiativtagarna bakom den lokala valutan.

  Hittills har ett 50-tal personer anslutit sig till det lokala penningsystemet och omkring fem nya kommer till varje månad. Man betalar 100 kronor i medlemsavgift och får i utbyte 50 daler i sedlar eller på sitt konto. En god affär eftersom 1 daler har en köpkraft på 10 kronor när man handlar med den.

  – Dalern är mer värd än både euron och pundet och har ett värde som ligger långt över dollarn, säger Björn Roxendahl, en av initiativtagarna. Han ingår också i den styrelse som administrerar det lokala penningsystemet.

  – Vi är absolut ingen bank och ingen kan någonsin tjäna några pengar på det här. Dalern baseras på en arbetsmyntfot. 10 daler motsvaras av en timmes okvalificerat arbete. Så kommer det alltid att vara så därför är dalern inflationssäkrad, förklarar han.

  För mer kvalificerat arbete får man ta ut max 3 daler per timme. Hur mycket man är värd bestämmer man själv sedan får den lokala marknaden avgöra om någon är villig att betala för tjänsten.

  – Vi som har dalern känner ju varandra så därför sätter vi ofta kompispriser. Byteshandel har alltid förekommit i alla lokalsamhällen. Genom att införa dalern får det en mer organiserad form, säger Björn Roxendahl.

  Han ser dalern som en komplementvaluta. Räcker inte de daler man har på fickan betalar man resten i kronor.

  – Vårt främsta skäl för att införa är en lokal valuta var att stimulera lokal handel och skapa nätverk och nya kontaktytor mellan oss som bor här. För att skaffa sig daler att handla för måste man själv ha något att erbjuda. Det har fått många att tänka efter: Vad är det jag kan och är bra på som andra kan ha nytta av.

  SvaraRadera
 9. Dalersedlarna med devisen "Att vara rik är naturligt" trycks på ett dyrt plastigt papper för att vara svåra att förfalska. Därför kommer antalet sedlar i omlopp att vara begränsat. Varje medlem har ett konto, ska man betala en hantverkare mejlar man någon i styrelsen som för över pengarna digitalt mellan kontona.

  – Blir vi många som handlar med daler får vi hitta ett säkert system där transaktionerna inte sköts manuellt. Tanken är att vi ska växa långsamt. Vill någon butik vara med måste vi ha en diskussion om hur de ska kunna hitta sätt att använda sig av de daler de får in, förklarar Björn Roxendahl.

  Han arbetade under 80- och 90-talen som fundmanager på Wall Street i New York och hjälpte företag att hitta investeringsobjekt i USA.

  – Jag insåg vilken extremt smutsig bransch finansvärlden är. Det går bara ut på att lura till sig pengar på alla tänkbara sätt. Så jag lämnade allt och flyttade med familjen till Garpenberg 2000, säger han.

  Björn Roxendahl är noga med att påpeka att man absolut inte ute efter bygga upp en svart ekonomi.

  – Alla inkomster oavsett vilken valuta man får betalt i ska deklareras till Skatteverket, säger han.

  Vill man veta vad man för tillfället kan köpa för sina daler går man in på hemsidan www.ihop.nu som fungerar som en lokal variant av Blocket.

  Här kan man till exempel hitta allt hantverkare, få håret klippt, husdjuret passat, pc-hjälp eller hjälp med att bygga sin hemsida. Man kan också få massage, undervisning i tyska, köpa en drömfångare, en Hedemoratupp eller genomgå ett gong-bad och betala med daler.

  I Björn Roxendahls stora hus i Garpenberg jobbar mångsysslaren Solomon Wells från Kloster med att lägga om ett golv. Han tar gärna betalt i daler.

  – Jag har gått med i en kör och börjat ta gitarrlektioner som jag kan betala med daler. Jag har väldigt liten tillit till världens valutor så jag tycker en lokal valuta är en väldigt smart idé, säger han.

  SvaraRadera
 10. Dä ä bara jag
  Varen icke oroliga.
  Risken med länga tankar
  ock kausala samband är att
  Jag befinns medskyldig till
  Jordens undergång.

  Fader förlåt dem att de har
  fått mig till insikt om min skuld
  liksom jag själv förlåter mig.

  Det var en gång förstår ni en Girig Pyroman
  som tog ut en Brandförsäkring på hela Värden.

  Sedan satte Han, Den Store Satan, Världen i Brand.

  Birger Schlaug rusade in i Branden
  i Världen och kom ut med SPISKROKEN.

  (Du, uppskattar nog att jag nämnde Ditt och inte de små kugghjulens namn?)

  Trans Mission

  SvaraRadera
 11. Hoppas det hör till dagens ämne :)

  One day,
  we will

  buy things we need,
  for money we have,
  to make impression, that stands,
  on people we care about.

  hopes
  Eric

  SvaraRadera
 12. Eric
  Du är ett ämne för alla dagar
  innan Du kan bli en Kultur.

  Patienter som ännu inte vet att
  de saknar Läkare äro de lyckligaste.

  "Oskulden" vet, nästan hur hon skall vara i
  denna värld men anar den värld som han saknar.

  AVATAR


  SvaraRadera
 13. EU ger Ungern en månad att ändra grundlagen
  UTRIKES. Från den 1 januari gäller en ny grundlag i Ungern som ökar den parlamentariska kontrollen över landets centralbank. EU och internationella finanshus kräver nu att lagen ändras, men möter ett resolut motstånd från det ungerska folket.

  Över hundra tusen ungrare demonstrerade till stöd för sin regering och emot EU och det internationella kapitalet. De massiva protesterna i Budapest är några av de största EU-kritiska yttringar som Europa sett, men rapporteras ändå mycket sparsamt om i svensk media.

  Den nya grundlagen som regeringspartiet Fidesz drivit igenom går emot internationalisternas nyliberala idéer på punkt efter punkt. Den inleds med att konstatera och lagfästa att Ungern vilar på en kristen grund och att staten ska verka för Ungerns folk såväl kulturellt som etniskt. När man på detta sätt gjort rent hus med mångkulturen går man vidare till att slå fast att samhällets grund utgörs av den traditionella familjen.

  Det som retar internationalisterna mer än skrivelserna om fäderneslandet och nationell stolthet är lagar som berör centralbanken. Banken, Magyar Nemzeti Bank, sätts nu under folklig kontroll och kommer alltså inte att kunna agera självständigt, vilket allt som oftast inneburit att den gjort som det globala kapitalet vill.

  Förändringarna påminner mycket om de ”rein in”-förslag som den amerikanske presidentkandidaten Ron Paul vill genomdriva för den amerikanska centralbanken Federal Reserve i ett första steg. Många menar också att det var den libyska statens grepp över sin centralbank som gjorde att man kunde göra omfattande satsningar på landets infrastruktur och ge folket välstånd, och att det var denna kontroll mer än något annat som provocerade fram angreppet mot landet förra året.

  Många menar att man för ta vad får.
  MENAR ALLTSÅ
  Roland

  SvaraRadera
 14. Tom

  Du Får,
  får här
  en banan
  ifrån mig
  som lämnat
  BANAN, men
  är man så
  begåvad som
  Du tror
  att Du är
  så har Du
  mycket kvar
  att göra här
  i det populära
  intellektuella
  haveriet!

  Roland

  SvaraRadera
 15. Tom
  Om nu Tom är på bettet som hann (ofta) alltid är
  så kommer morgondagen att bli ett (kärt) Besvär!
  Enär temat alltid är det rätta!
  Roland

  SvaraRadera
 16. Neoliberal Agendafre juli 26, 01:02:00 fm

  Enklast är nog att återinföra de nationella valutorna. En prestigeförlust för politikerna, men den snabba vägen ut ur krisen.

  Bestäm att 1 jan 2014 så betalar grekiska staten ut löner/bidrag i drachmer och tar in skatt i samma valuta. Affärer är tvingade att acceptera betningsmedlet. Inte speciellt liberalt, men inte konstigare än hur saker fungerar i Sverige.

  De som har pengar i euro får behålla dem, på speciella eurokonton om de så vill. Valutan prissätts på marknaden och faller 30-50%. Turistnäringen och den inhemska näringen gynnas.

  Ge det 18-24 månader och Grekland kommer vara tillbaka till tillväxt och sjunkande arbetslöshet. Eventuella lån som inte kan betalas tillbaka får förfalla.

  Detta borde de ha gjort redan förr fem år sedan. Då hade Grekland sluppit all den misär de nu har fått gå igenom.

  SvaraRadera
 17. Citat:"inskränkt nationalism".
  Prata med en ensamstående kvinna,pensionär och skattebetalare om det.Utbildad,arbetat,fött och fostrat nya skattebetalare.
  Det är tufft nu.

  SvaraRadera
 18. Syftet med "lokala valutor" är väl inte minst att undgå skatt. Så det kan väl knappast vara lagligt? Åtminstone moraliskt tvivelaktigt om man menar att varor och tjänster ska beskattas för att finansiera nödvändig samhällsservice.

  Noterar att Schlaug inte tycks oroas över tillväxt av kommunistiska eller andra vänsterextrema rörelser. Säger en del...

  SvaraRadera
 19. Erik, jodå, det finns den risken också, även om det just nu är den andra sidan som gapar mest.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.