lördag 15 juni 2013

Så här kan vi inte ha det...

Friskolor är bra för den som vill ha höga betyg. Man sätter nämligen höga betyg för låga kunskaper. Det är ett sätt att marknadsföra sig, att bli populär. Varje elev som kommer har en pengapåse med sig. Det är den man är ute efter om man som bolag driver skolor för att få vinst. Vilket bolag i allmänhet gör.  

De fristående skolorna ger både högre betyg jämfört med nationella prov - och rättar prov mer generöst än offentligt ägda skolor. Så här kan vi förstås inte ha det. Det sistnämnda kan delvis åtgärdas om de nationella proven rättas centralt, långt bort från skolornas egenintresse.

Inom samtliga 15 ämnesområden som Skolverket listar, ger de fristående gymnasieskorna en högre andel överbetyg än de kommunala. "Det är en enorm spridning mellan skolor hur man sätter betyg", meddelas i SvD av skolforksare Jonas Vlachos.

Så här kan vi inte ha det. Det är än dummare än att privatisera bilprovningen, där en mig ganska närstående bil godkändes utan åtgärd trots att den på den statliga bilprovningen fått en tvåa. Gissa om ägaren är positiv till den bilverkstaden, ett år till utan större åtgärder...

En del verksamheter lämpar sig för marknaden, andra inte. Med en balanserad blandekonomisk inställning kan vi utnyttja både staten och kapitalet på ett rationellt sätt. Men en marknadsfundamentalistisk inställning - eller en ideologiskt betingad tro på det offentligas förmåga att sköta allting - hamnar vi i träskmarkerna.

Låt medborgarnas bästa styra verksamheten, skriver förresten ett gäng miljöpartister här. Huruvida partiledningen applåderar är tveksamt...


PS!
Nej, den så kallade sexpartiöverenskommeslen mellan M,S, MP, KD,C och FP räcker inte. Läs gärna inlägget från Lärarnas Riksförbunds ordförande i dagens SvD. Bland annat redovisas ägarkedjan som ligger bakom John Bauer-skolorna. Samt hur dessa, innan man begärt sig i konkurs, plockat ut 350 miljoner kronor. "Under täckmantel av pedagogisk mångfald används pengar avsedda för utbildningsinvesteringar till ekonomisk vinning", skriver LR:s ordförande. Nog borde väl ändå åtminstone MP inse det djupt otillfredsställande - och totalt ideologiskt vilsna - med den uppgörelsen man gjort.
 

15 kommentarer:

  1. "Men en marknadsfundamentalistisk inställning ..."

    Jupp, tvångsfinansiering och alla är tvingade att följa statliga skol-, läro- och kursplaner. Sicken marknadsfundamentalism ...

    SvaraRadera
  2. Mac, nu är du väl ändå ute i träskmarkerna vad gäller retorik. Sverige är i stort sett ensamt i världen om den marknadsfundamentalism som råder inom skolväsendet och dess möjlighet att göra vinst.
    L.

    SvaraRadera
  3. Nej, så här kan vi verkligen inte ha det. Tänker jag dagligdags. Sverige har blivit ett stort high chaparall där alla blåser alla. Elever i friskolor, nyanlända inom etableringsreformen, arbetssökande hos kompletterande aktörer. "Om inte fröken är snäll tar jag min skolpeng och går!" En mycket talande bild. Och vad som kan gå under benämningen "snäll" saknar gränser. "Kunderna" utnyttjar företagen så att personalen mår dåligt, som utnyttjar uppdragsgivaren och individen... Vad f-n har hänt i det här landet!! Etableringsreformen är något av det vansinnigaste jag sett, ett lurendrejeri utan like. Landsmän som har som affärsidé att blåsa landsmän. Arbetsförmedlingen vet, men blundar.

    I veckan var jag på en skolavslutning på en friskola där rektorn från scenen berömde den avslutande 9:an som deras bästa någonsin. Undras varför blev min självklara fundering. Ordet marknadsföring nämndes förresten också från den där scenen. Marknadsföring i samband med barn? Dysfunktionellt. Och "skriftliga omdömen" delades ut till 8-åringar - som dock inte innehöll någon "skrift", utan färgskalor i sex steg. Dvs betyg.

    Sprang förresten förbi på twitter häromdagen och noterade att en miljöpartist såg fram emot att samarbeta med en riskkapitalbolags-friskola. Vad säger man...

    Nej, nu har semestern inträtt och det är dags för retreat i de norrländska skogarna, långt från vardagens galenskap som jag inte ämnar sända en tanke.
    AK

    SvaraRadera
  4. Schlaug har rätt, men det är inte så enkelt.

    Det är inget fel med privata skolor. Skolpengen borde minskas och vara ungefär halva normalkostnaden och vad den är idag. I praktiken skulle då föräldrarna betala resten och det skulle inte bli så vanligt. Långt bättre utbildning skulle utvecklas. Idag är det förbjudet att skjuta till pengar för förbättringar i någon slags idiotisk millimeterrättvisa. Eftersom det lönar sig att slimma verksamheten och öka vinsten så blir eleverna dummare och dummare. Så systemet med valfrihet är väldigt dumt. På liknande sätt borde det vara inom sjukvård och äldrevård. Det blir alltså en viss dubbelbetalning för de som vill ha något extra.

    Och med betyg för antagning till vidare studier som Schlaug nämner blir det bara värre. I andra länder används antagningsprov liknande det svenska högskoleprovet långt ner i åldrarna. Efter genomgången grundskola i exempelvis USA finns provet SAT, som är ett verktyg för att sortera personerna rationellt. Betygen har ingen betydelse. Eleverna förstår tidigt om de har något läshuvud eller inte och det underlättar på många sätt.

    Tilltron till centralstyre och betyg kom från kyrklig verksamhet för flera hundra år sedan. För att få fart på gudstjänsterna med sjungande och få den sanna statliga läran spridd tvingades folk att läsa. Prästerna höll husförhör med barnen redan innan de nådde en ålder motsvarande dagens första klass, vilket höjde läsförståelsen mycket effektivt. Nästan alla kunde läsa enkel text för två hundra år sedan, vilket var unikt i Europa. Men eftersom samhället i övrigt var planbyråkratiskt och med en galen kung i toppen så fungerade det ändå inte. Landet var efterblivet och fattigt. Betygen sitter därför djupt i svenskarnas huvuden och det är verkligen något som de vill ha och kämpa för. Många fattiga flydde delvis därför till USA.

    Den nämnda bilprovningen liknar betygssystemet. Svenskarna vill gärna visa upp sina prestationer och få en stjärna av de som bestämmer. Får de inte detta så förslöas dom, tror dom.

    Effekten av kontrollerna på trafiksäkerheten och miljön är negativ eftersom bilägarna fastnar i en reparationsspiral och bilarna skrotas senare. När de slutligen skrotas så har de blivit påkostade relativt sent och har många nya delar. Det gör det omöjligt att på ett kostnadseffektivt sätt slita ner bilen. Den nya bättre tekniken betyder alltså mer för trafiksäkerhet och miljö än att löpande fel från slitage, i den mån kontrollerna ger en ändring.

    De korrupta makthavarna förstår i princip detta men politiserar. Och det hjärntvättade folket går på det. De vill ha betyg, valfrihet och konkurrens. Om det är mer eller mindre idiotiskt har ingen betydelse. Kom och köp konserverad gröt.

    SvaraRadera
  5. Den som sätter individens utveckling före anpassning till marknadens krav kan stödja:

    www.waldorf.se

    SvaraRadera
  6. Och i våran kommun vill man införa en kommunal friskola, allt enligt mp.

    http://bohuslaningen.se/nyheter/orust/1.1677160-tvets-skola-kan-oppnas-2013

    Samtidigt som öns helt ny huvudskola är stängt på grund av mögel.

    http://www.orust.se/vanstermeny/byggaochbo/pagaendeanlaggningsarbeten/henansskola.4.60f21a7f11e6331f44080003.html

    Vet inte längre vad politikerna håller på med.

    SvaraRadera
  7. "Om jag inte ser och förstår min fiendes väsen då kan jag
    inte utveckla några verkningsfulla verktyg emot honom/henne!"
    Små funderingar.
    Men många vänner med olika kreativa förmågor borde jag ha.
    Kanske borde vi och varandra och en liten bit av Klotet också
    bjudas in, inte större än att man kan ha överseende över den.

    Var ekonomin inte ska var är i händerna på fientliga makter
    som ökar valutornas mängd med 10% / år d.v.s en vansinnig
    fördubbling vart 7:e år.

    Våldet, girigheten, konsumtionen, maktlösheten och galenskapen
    dessa fem ledstjärnor följa vi.

    Men enär vi ännu inte finns så kan jag och du inte göra mycket.

    Några funderingar bara ...

    Roland

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendasön juni 16, 04:01:00 fm

    "En del verksamheter lämpar sig för marknaden, andra inte. "

    Vad du verkar missa här är att dagens betygssystem är ett statlig påhitt, så även att studenter ska tas in på grundval av dessa till högre studier.

    På en fri marknad (med privata skolor och universitet) så skulle skolorna få sätta upp vilka kriterier de vill för antagning. Kort sagt, det skulle funka som i arbetslivet.

    Skolor lämpar sig utmärkt att driva privat, men då ska det vara privat - utan skolverk och skolpengar. Föräldrarna får betala ur egen fick, alt. lån eller stipendier.

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agenda hur funkar det i arbetslivet då?

    Du förutsätter att människor kan/kommer att kunna betala ur egen ficka? Lånekarusellen ska bevaras. Stipendier är få förunnade.

    Du beskriver EU:s politik utan att säga ett ord om EU. EU projektet är att skapa en lydig arbetarklass där lönerna pressas. Denna politik gör att vi snart är på samma nivå som ett U-land. Eller att de går om oss om vi vill se det så. Då låter det ju lite bättre. Man kan kalla det att utjämna klass skillnader. I princip alla tillhör den lydiga arbetarklassen med en sådan politik.

    Hur det ser ut med skolgången i ett U-land vet vi...Det kan vara det som FN har snappat upp när de beskriver att vi i Svergie 2030 halkat ner långt på listan bl.a. när det gäller skolan. Det vill säga det beror på vilken politik vi för/kommer att föra hur det kommer att se ut. Just nu för vi EU:s nyliberala politik. Carl Bildt har konstaterat öppet att EU är vår politik. Hur vore det om vi lyssnade/ smakade på dessa ord och tänkte efter. Vad innebär det egentligen. Var är vi på väg? framåt? eller hundra år tillbaka i tiden?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  10. Neoliberal Agendasön juni 16, 09:27:00 fm

    "Neoliberal Agenda hur funkar det i arbetslivet då?"

    Företagen bestämmer själva vilka de vill anställa. Man har intervjuer, tittar på tidigare erfarenhet, vilken utbildning man har gått etc. Det finns en del undantag där det krävs statliga licens, tex. läkare, men på det stora hela är det upp till arbetsgivaren.

    "Du förutsätter att människor kan/kommer att kunna betala ur egen ficka?"

    Generellt så kommer människor ha råd, inget blir billigare för de går via skattsedeln. Tvärtom. Men visst, det finns begränsningar, men så gör det även idag. Antal läkarplatser är begränsat och endast de som har toppbetyg kan komma in. För att få högsta betyg måste du i praktiken ha de genetiska förutsättningarna, eller föräldrarna som hårdtränat dig sen barnsben.

    Jag anser att ett system där man kan köpa en utbildning är mycket mer rättvist.

    SvaraRadera
  11. Mp sjunker o sjunker:

    http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vi-maste-syna-kompispolitiken/

    AK

    SvaraRadera
  12. Visst blir det mer rättvist om betalningsviljan och lite av sådan motivation kommer till uttryck. Det främjar även kvaliteten om man kan betala och få något extra. En oberoende skola måste måna om elevernas kompetens så att den inte fördummas. Ytterst få dumhuvuden kan därför köpa in sig i ett fritt system och det är inget problem. Ett system med betygsantagning till gymnasier och i viss mån universitet kan bara användas i ett centralstyrt och totalitärt system för millimeterrättvisa som det svenska. Och med ett folk som har hjärntvättats sedan landet uppstod.

    Skolor är befriade från moms. Skattekilarna är ändå så höga att en fullständig privat finansiering är orimlig, speciellt i grundskolan. I så fall skulle många ungar aldrig få någon utbildning och det vore nog inte kostnadseffektivt.

    SvaraRadera
  13. Vilken tur för Urban Persson att ett system som sorterar bort "dumhuvuden" inte existerade när Urban Persson gick i skolan.

    SvaraRadera
  14. Neoliberalens drömstater har offentligt driven skola. Attans otur. De har insett att låtsasmarknader är värdelösa lösa problem.

    SvaraRadera
  15. Klotförstånd Saknassön juni 16, 11:25:00 em

    De flesta människor har en skruv lös.
    När de visat upp den skruven så
    har de har de fått överleva.
    Det kan ha varit en slips också.
    En hel klass kan det ha varit en arbetarklass.

    På God Tur är nu en mellanklass som viftar på svansen.

    Under tiden som varit och som är så har och går Kulturer
    som levat på och som lever på Jordens villkor både
    gått under och under.(hängmedtest)

    Människor har tidigare burit upp Kulturer
    men sådana människor bär sig inte längre!

    Kära regering må ni själva brinna inne i
    Den Ökända Hästen ifrån Djävulens Ekonomi
    som ni så underdånigt representerar!!!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.