söndag 2 juni 2013

Rysk korvett siktad i Stockholms skärgård...

Igår lär en rysk korvett vid namn Steregushchy stävat fram på svensk vatten. Ända in till Stockholms ström. Folkpartiets försvarspolitiske talesperson synes inte ha uttalat sig, icke krävt att JAS 39 Gripen skall upp och vifta med vingarna. 

Korvetten är inbjuden av den svenska regering, där Folkpartiet ingår.

Vad säger Mikael Holmström - journalisten (och ledamoten i Krigsvetenskapsakademien) som via sin tidning startat operation rysskräck genom idogt opinionsarbete - om detta? Nu är det inte helt ovanligt med örlogsbesök i Stockholm, men lite komiskt är det förstås att det sker just när Krigsvetenskapsakademien, SvD och det militärindustriella komplexet bedriver sin lobbyverksamhet. 

Hans Blix, den gamle folkpartisten, menar just detta: att den svenska försvarsmakten "med vänner och förmodligen även det militärindustriella komplexet använder Ryssland för att bedriva lobbyverksamhet". Han lär syfta på bland annat Folkpartiet.

Nu kommer förstås de vanliga kommentarerna om hur Ryssland anföll Georgien snabbt och skoningslöst i samband med konflikten om Sydossetien och Abchazien. Låt mig då än en gång påpeka att EU i en rapport 2009 konstaterade - det alla såg som ville se - att det var Georgien och dess märklige president som startade kriget. Detta passar visserligen in in i, det Hans Blix kallar, lobbyverksamheten men verkligheten är ofta större än vad lobbyister vill få oss att tro.

PS!
Chefen för Rysslands västra försvarsområde besöker i dagarna det svenska militära högkvarteret på Östermalm.

– Det är värdefullt med regelbundna vänskapliga utbyten, säger general Jan Salestrand som är värd för den ryske generalen. Nu får vi tillfälle att diskutera ämnen som militärreformer och personalförsörjning i respektive land och utvecklingen i närområdet. Meddelas via Försvarsmaktens hemsida.

8 kommentarer:

 1. Birger, om vi ska ranka riksdagspartierna genom gröna* glasögon, vilket är förnärvarande bästingen respektive värstingen?

  Gt

  * Med grönt avses här såväl miljö- som freds-tänket.

  SvaraRadera
 2. I den militära marien kallas det väl amiral, det som i landarméer heter general, eller?

  Gt

  SvaraRadera
 3. Svenskarnas främsta mentala åkommor är avundsjukan och ryssnojan, vilka båda har utvecklats under hundratals år med konflikter med grannländer. Folket blev sådant av centralstyret och hela situationen. Idag sitter det så djupt att sunt förnuft inte biter.

  SvaraRadera
 4. Gt, det är riktigt, det där med amiral. Men chefen för Västra försvarsområdet tillhör inte flottan. Så det är korrekt skrivet i bloggen.

  SvaraRadera
 5. Om man är lite kritisk och inte tror på EU-rapporter så kan man lätt konstatera att angreppet från Georgien skedde under OS i Kina för att störa spelen. Det synkades naturligtvis med amerikanarna. Ryssarna skulle aldrig ha valt en sådan tidpunkt, vilket i det här landet inte har kommit igenom propagandafiltret.

  SvaraRadera
 6. I och för sig bra att det finns kritiker till "rysskräcken", men ser fram mot bra nya friska analyser i miljöfrågor på bloggen.

  SvaraRadera
 7. Analysen inom miljön är inte så märkvärdig. Omkring 2050 av diverse samverkan inom sämre produktivitet i naturresursernas utvinning, ökad komplexitet, högre statliga fasta kostnader, mindre världshandel, brist på exportörer av bränslen och livsmedel, fallande börsvärden, kriminalitet, korruption med mera så är det här landet och många andra slut. Man kan räkna med geografiskt isolerade celler med betydligt färre än idag kämpande för överlevnad. Livet kan vara fattigare än för tusen år sedan. Resterna är det enda som bromsar fallet mot en sämre miljö. Sedan produktiviteten vände år 2000 är allt på ett sluttande plan, som Schlaug brukar säga.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.