onsdag 26 juni 2013

Rehearsal av mästarklass

Med anledning av att Sagoliden - jag bor där - idag får besök av Tisnarbygdens svar på Skagenmålarna - de är beväpnade med penslar och vidhängande utensilier - så är det lika bra att köra kulturspåret idag. Flera spår - i rent råmaterial - i själva verket. Hämtade från American Studios i Memphis, vintern 1969.

Det resulterade i total comeback av Elvis Presley, som under så många år gått bort sig i Hollywoodträsket.
Hans manager - Tom Parker - motsatte sig hans besök i denna nedslitna och skitiga studio, och skivbolaget motsatte sig valet av en del låtar. Därför blev det så bra. Presley valde personligen vilka musiker som skulle medverka. Här nedan i rent och oförfalskat råmaterial.

Själv ägnar jag dagen åt att borsta plåt, stenlägga en smärre mur och serva bygdens akvarellister med lunch. Till detta krävas god musik.Så här var det, den där dagen i januari 1969... 
"Den 13 januari 1969 gick jag in i en skivstudio i Memphis för första gången sedan jag lämnade Sun och Sam Phillips drygt fjorton år tidigare. Om man skall vara noga så var det faktiskt exakt 124 ooo timmar sedan. Ett bra tal....

Man kan inbilla sig att den studio jag nu trädde in i, American Recording Studios, skulle vara snofsig och flott och med facket stående med tidur. Men ingenting kan vara mer fel. Hela studion var i princip ett reparationsobjekt som låg i ett av de fattigaste och svartaste delarna av Memphis....

Översten suckade när han förstod vad det var för ställe... Men i de här skitiga lokaliteterna, långt bort från Hollywoods vräkiga lyx, gjordes riktig musik... Jag hade bokat studion i tio dagar, men fick boka av fyra av dem eftersom jag åkt på en förkylning... vi spelade in 36 låtar."


Ur Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac. Boken finns att låna på bibliotek, eller kan köpas här.

5 kommentarer:

 1. Mäktigt!!! Tack! Elvis var otroligt bra här.

  SvaraRadera
 2. Han är fantastisk. Vilken närvaro och vilken röst!

  SvaraRadera
 3. Inte litet mod krävs för att göra världen och dess framtid möjlig !

  SvaraRadera
 4. Var Elvis akvarellist?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.