måndag 17 juni 2013

Rädda tillväxten!

http://maxgustafson.se/

PS!
Konstaterar att Jonas Sjöstedt markerat att vi lever i ett flerpartisystem i en parlamentarisk demokrati - för det är väl det han pekar på när han säger att väljarnas utslag på valdagen skall avgöra partiernas inflytande efter valdagen.

Det är ju lite lustigt att det gamla kommunistiska partier är det som värnar den parlamentariska demokratin och mångfalden, medan de där som retoriskt säger sig slåss för frihet, valfrihet och mångfalt tycks vara mer intresserad av dessa frågor då det gäller tandkrämssorter än när det gäller partiväsendet.

PS II
De urbana människorna har av naturliga skäl svårt att se skillnad på trädplantage och skog. Snart har vi bara trädplantage kvar i landet - skyddet av skog väger så mycket mindre (trots lagstiftningen) än produktionen av biobränsle, pappersmassa och ekonomisk tillväxt. Här en bra artikeln av Naturskyddsföreningen.

PS III
För övrigt investerades förra året 150 miljarder dollar i utvinning av fossila bränslen. Förnyelsebar energi sackade och blev knappt 100 miljarder dollar. Hört talas om klimatdebatt??

10 kommentarer:

  1. Både avseende synen på vinster i skola, sjukvård och omsorg och på att regeringsalternativ avgörs av val verkar V nu vara det enda partiet som har allmänna europeiska åsikter. (Mps ledning verkar inte ha tagit in beslut från partistämman i sin världsbild. ) Ganska konstigt eftersom V är i stort sätt det enda EU kritiska partiet kvar.
    Kan det bero på att andra partier inte gjort upp med sitt koloniala, kristna världserövrare, antidemokratiska förflutna utan sopar det under mattan och som i extrem fallet M skriver en ny historia?

    SvaraRadera
  2. Håller med.När Reinfeldt ständigt efterlyser oppositionens regeringsalternativ så innebär det att han vill minska valfriheten: Det ska bara finnas två alternativ att välja mellan i stället för åtta.

    SvaraRadera
  3. "Hört talas om klimatdebatt??"

    Klimatfrågan, och tillväxten, har nu t.o.m. letat sig in i Filosofiska rummet i P1
    .
    Repris fredag 21.03.

    /e/

    SvaraRadera
  4. Det finns inte ens två -riktiga- alternativ kvar att välja på. Inte så länge Löfven och Bildt kan stänga in sig på ett lyxhotell under en hel helg med världens maktelit från IMF, Goldman Sachs och Världsbanken utan insyn från journalister eller folket.

    http://bilderberg2013.co.uk/participants/

    Fråga er hur väl det står till med demokratin i ljuset av Bilderbermötet i Watford

    /HM

    SvaraRadera
  5. Nån som kan förklara den principiella skillnaden mellan dom här demoniserade Bilderbergmötena och Tage Erlanders möten med den svenska näringslivseliten på Harpsund när det begav sig?

    SvaraRadera
  6. Det är inte viljan till att göra vinst det är fel på. Det är när viljan till att göra vinst ställs framför viljan till att tillgodose ett behov som är ett problem.

    Detta problem kallar vi vinstmaximering.

    SvaraRadera
  7. Som ett grästrå vajar för vinden
    så svajar en människa mot vinden

    Men som Lisbeth sa, så är det för tidigt
    för många, att skapa Kulturer.

    Men som jag säger, så är det för sent, för mycket många,
    eftersom makten emot är för stark, eftersom de omedvetna
    är emot och är en väldigt stor grupp,
    väl dresserade av Lönsamheten.

    SvaraRadera
  8. Nej, "vinst", "avkastningskrav/förräntningskrav" och "vinstkrav" är för kollektivet ingen vinst!

    Dessa ovanstående medför med mattematisk nödvändighet och precision följande: ackumulation, växande skuldkrav, tillväxtkrav, konkurrens och utslagning, växande klyftor, att ekvationen inte går ihop utan fortsatt tillväxt o.s.v.!

    Det är hög tid att ställa sig grundläggande frågor som vart går egentligen gränsen mellan konsumtion och investering, vad innebär det rent konkret att ett företag "går med vinst"? för företaget?, de andra företagen?, för hushållen/lönearbetarna?, för Staten? för resursuttaget/interaktionen människa - natur? för klyftorna/interaktionen oss människor emellan? o.s.v.

    SvaraRadera
  9. Det är nog inte bara Reinfeldt som i praktiken vill skapa ett tvåpartisystem, utan även medierna.
    Det är alltid enklare för kommentatorerna i TV och i pressen att bara ha med två lag att göra, ett blått och ett rött.

    Sedan till frågan i vad mån partierna verkligen vill ha riktig demokrati.

    Jo, det vill de ha. Men blott för att det egna partiet ska få vara med på banan. Inget parti skulle väl ha något emot att uppnå det drömska 100 procent av rösterna vid ett riksdagsval.

    Gt

    SvaraRadera
  10. Och idag skriver SVDs krönikör:
    "Dessutom är inflationens motsats, deflation, alltså fallande priser, många ekonomers mardröm. Om huset, bilen, tröjan kostar mindre i morgon, och ännu mindre i övermorgon. När köper du då?"

    Helt utan att reflektera över det möjliga svaret: "När jag verkligen, verkligen behöver en ny tröja."

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.