torsdag 6 juni 2013

Om att glo på älgar och höra bruten svenska

Nationaldag. Jag hart lite svårt för det. Beror på att jag inte gillar nationalism. Väl utflyttad från hyreslägenhet i Sollentuna Centrum till landet utanför Vingåker sågade jag ner flaggstången. Eldade upp den. Det var tidigt 70-tal. Men leva och dö i Skandinavien vill jag. Här finns älg.

Här finns björkar, tallar, hagar, fjäll och skärgårdar. Här finns ljusa sommarnätter. Här finns dessutom människor som fötts lite varstans. Stora delar av världen finns här. Jag gillar bruten svenska, precis som jag gillar dialekter. Det är detta som är Sverige.

Leva och älska och dö under Skandinaviens björkar vill jag, glo på älgarna och fly från mörkret någon gång när det känns för svårt.

Igår vandrade jag förresten genom Stockholm. I solen. Men en glass i näven. Det var många flak med studenter. Dom skrålade, sjöng, skrek och visslade. Men ingen som gick på trottoaren brydde sig. Hur mycket hoparna på flaken än sökte uppmärksamhet. Se mig, se mig! Ingen brydde sig.

Det var en försmak av vad som väntar. Få bryr sig. Arbetslöshet väntar de flesta. Många av dem landar snart i prekariatet. Det är Sverige 2013. Och det är så onödigt. Så fullständigt onödigt!

Plötsligt tänkte jag på min egen student. Jag stack ut bakvägen från skolan, vägrade ta på mössan, i någon sorts solidaritet mot dem som smugit ut bakvägen efter att inte klarat sin examen.

Hittade studentmössan i en kartong för ett tag sedan. Finns inga bra minnen i den där mössan. Friheten var att lämna skolan, lämna lärarna för att förhoppningsvis aldrig se dem mera. Den blomstertid den kom.

Funderar på att hissa flaggan på den där flaggstången som vi satte upp för att markera mot dem som ville reducera flaggan till något mer inskränkt än den borde bara. Men, nja, kanske blir det imorgon istället. Nån måtta får det vara. Löjligt? Det är möjligt. Rent av högst troligt. Men, vadå då?Nationaldag den 6 juni:
 "Den 6 juni 1708 bröt man upp, väntan var över. ... marscherade en här på drygt 38 000 man iväg. ... Kosan styrdes österut, ..." Ur Poltava, av Peter Englund. Så vad är det vi firar?

30 kommentarer:

 1. Vad har hänt i natt? Du verkar alldeles vilsen i pannkakan, trött, pessimistisk, uppgiven. Du måste väl i alla fall ha mognat något sedan 70-talet? Har du varit i Norge 17 maj?
  Där jag befinner mig firas nationaldagen med flaggor från hela världen. Kul!

  SvaraRadera
 2. Nationen finns den, eller är det bara marknader
  som får finnas, på sikt alltså och i så fall
  hur länge då.
  Får byar finnas med egna Flaggor och Slantar?

  Så länge upplysningen är ytterst få förunnad
  och förtunnad så välter den inga stenar.

  Men ett Jordens Universitet med
  blodtransmission utifrån och med
  en Helhetssyn kanske skulle kunna
  göra Klotets framtid möjlig men.
  De redan nedsuttna bromsar ...

  Lokalt bör det vara en Folkskola!
  Där studenterna gör sina sanningar till
  Kulturer där dom kan leva och vara.

  Men om det är många mil och många år
  och många klasser och många olika livs
  erfarenheter under många generationer
  mellan människorna så blir det svårt ...

  Men svårigheternas tid är inne!

  När vi har bidragit till den förståelsen så
  har vi förhindrat huvudet i sandenlösningarna.

  Som han som styr oss, så fint uttryckte det.
  Efter ett framtidsmöte sade Fredric Reinfeldt:

  "Men vad fan kan man göra egentlig?"

  Det handlar om att inte ge oss en bild av
  världen som kan göra framtiden möjlig!

  Reinfeldt kom till makten m.h.a. USA.
  som föreslog att han skulle vädja
  till folkets allra sämsta sidor.

  Nu står han där Vanmäktig och
  med Carl Bildt vid sin sida
  men utan folkligt stöd för att
  göra det som måste göra och som
  borde ha gjorts för länge sedan!

  Deras ideologi om lönsamhet till varje pris
  för andra, där hela Jorden blir en marknad
  har i kombination med folkets omedvetenhet
  fört oss till slutet på vår civilisation och
  kanske också till vår planets undergång.


  SvaraRadera
 3. "Här finns dessutom människor som fötts lite varstans. Stora delar av världen finns här. Jag gillar bruten svenska, precis som jag gillar dialekter. Det är detta som är Sverige."

  Så varför i allsin dar har du valt att bo i Vingåker och inte i t.ex. Botkyrka?

  Botkyrka
  utrikes födda 33 525
  inrikes födda med två utrikes födda föräldrar 14 000
  inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder 7 050
  inrikes födda med två inrikes födda föräldrar 31 699

  Vingåker
  utrikes födda 862
  inrikes födda med två utrikes födda föräldrar 133
  inrikes födda med en inrikes och en utrikes född förälder 538
  inrikes födda med två inrikes födda föräldrar 7 242

  SvaraRadera
 4. Med Sverige och Världen i dag ?

  Efter ett framtidsmöte sade Fredric Reinfeldt:

  "Men vad fan kan man göra egentligen?"

  SvaraRadera
 5. Ett annat Reinfeldt-citat, passande på nationaldagen, tycker ni inte?

  "Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån."

  SvaraRadera
 6. Men Birger, har du inte fattat vad flaggviftandet går ut på? SvD kan hjälpa dig till förståelse. Flaggviftandet handlar om att sälja "Varumärket Sverige"!
  http://tinyurl.com/k8r5ymd

  Är inte det även kungafamiljens främsta "arbetsuppgift"? Att marknadsföra Sverige?
  Vi (vilka "vi" nu är) är inget land - vi är ett företag! Flaggviftandet är konsumtionsprostitution så att vi kan sälja företaget Sveriges prylar bättre.

  Så gör din plikt nu, Birger! Gå och ställ dig på gatan och sälj ut dig! Du måste väl för fan fatta att du måste hjälpa kungafamiljen med att marknadsföra Sveriges behag!

  Själv tänker jag gå och bada samt hämta källvatten i skogen. Jag är ändå inget bra på det där med marknadsföring.

  (Ovan var skrivet med ironi som Birger säkert förstår men vissa aspergare tenderar ju ta saker bokstavligt så därför detta klarläggande)

  SvaraRadera
 7. Per, javisst är det löjligt... Förmildrande kan väl ändå vara att insikten om detta finns...:-)

  Mac, vad gäller Botkyrka en tidsfråga... Snart är en majoritet födda av föräldrar födda i Sverige... Om det nu är viktigt för dig. Annars är det väl mest för astrologer födelseorten har betydelse... Vad gäller Vingäker - jag bor inte i den kommunen , men det gör inget - så är det väl så att jag gjorde min flykt en gång i tiden från ett allt annat än invandrartätt Sollentuna till just Vingåker där båtdlyktingar blev en allt större del av den lilla befolkningen. Flydde från betongen gjorde jag för at jag ville andas skogsluft, äta pinfärska ägg, njuta av lugnet och de varma dofterna i fårstallet, se lammen leka och bina rumstera om i sina kupor. Här på vischan finns plats för dig också om du är sugen, mäklarna förmedlar massor med billiga kåkar. Och i affärerna, restauranterna, kioskerna och idrottsklubbarna är det fullt med invandrande som håller igång samhället. Men det får du ta, vare sig du vill eller inte. Det är Sverige, och det är det som gör att jag emellanåt hivar upp flaggan till och med.

  SvaraRadera
 8. Birger, jag har ibland känslan att du hyser åsikten att alla kan välja att bo på landet om dom bara vill och att det på något vis är moraliskt eller iaf ekologiskt överlägset. Men det är det där med jobb... För inte får du väl din lön från Vingåker? Jag vet inte exakt hur du titulerar dig eller vem som betalar din lön, men jag vågar gissa att lönen snarare kommer från storstan än landsbygden, och att du reser en hel del i jobbet. Men hade jag oxå haft ett välbetalt latte-jobb som jag kunde sköta mestadels via bredbandet från en stuga med sjöutsikt så hade jag också övervägt en sådan livstil. Men inse att "det enkla livet på landet", som du romantiserar, är en dröm för de flesta idag och du hade nog inte trivts lika bra om du hade tvingats jobba på det lokala bruket som du gör nu med laptopen på varendan...
  Sedan finns det ju forskning som visar att staden har sina miljöfördelar... http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.352501/darfor-ar-det-miljovanligare-att-bo-i-storstan

  SvaraRadera
 9. Tack snälla Birger för att du ger hopp om en mänsklighet som ser och vill förstå att mångfald innebär så mycket mer än fröuppror. Identitet, tillhörighet och vänskap är inte nationell eller förknippad med yttre attribut, såsom hattar eller mössor, även om det ofta kan verka så. Vi behöver din röst, även när den känns uppgiven. Du känns ända in i märgen och man känner igen sig. Som människa.

  SvaraRadera
 10. "Om det nu är viktigt för dig."

  Det är uppenbarligen viktigt för dig: "Här finns dessutom människor som fötts lite varstans. Stora delar av världen finns här. Jag gillar bruten svenska, precis som jag gillar dialekter. Det är detta som är Sverige."

  Men du tycker bäst om att betrakta det mångkulturalistiska samhällsexperimentet på avstånd, som du alltid har gjort.

  I övrigt instämmer jag med Jonte, alla är inte f.d. riksdagspolitiker som har råd att köpa sig fria från nämnda experiment.

  SvaraRadera
 11. @ ming wan lee

  Jag kan dock känna medligande med de stackare som är så identiteslösa och förvirrade att de måste söka orientering och bekräftelse i en flagga. Det finns en ensamhet i detta upprättande av en falsk gemenskapap i en flagga. Hoppas det flaggviftande folket vaknar och finner att de har ett värde utan att behöver göra fåniga rörelser med armen i kör (med eller utan flagga).

  SvaraRadera
 12. Jonte, jag flyttade ut på landet i början av 70-talet. Torrdass, vatten i brunn att hinka upp, självförsörjning. Det gick alldeles utmärkt. Ofta utan pengar, men mat i jordkällaren, vatten i brunnen. Jobbade på en väderstation, läste av instument var tredje timme dygnet runt, var lycklig för flykten från betong. Skrev en och annan novell som kunde säljas,

  Jonte, nej det behöver inte vara mer ekologiskt hållbart att bo på landet än i stan. Självklart inte.


  SvaraRadera
 13. Mac, det är väl i första hand en fråga om var man vill bo: på landet eller i stan. Den som vill bo i stan har oftast större krav på konsumtion, närhet till affärer, skolor och annat, vilket de flesta tycks vilja ha just nu. Den som bor på landet har större möjlighet att välja att leva mycket billigt. Birger har för övrigt en inkomst som ligger på snittet i Sverige, enligt en tidning för något år sedan.
  L.

  SvaraRadera
 14. Det krävs en del mod att ge sig ut i det okända, alla de som följde med gröna vågen på 70-talet hade mod, man bröt upp, sänkte sin "levnadsstandard", flyttade till landet, levde ett helt annat liv än urbaniserade föräldrar tänkt sig. Det var en handlingens protest mot karriärist- och konsumtionssamhället redan då. Några överlevde, några stannade kvar, en del insåg att det krävdes mycket mer än att ligga i hängmattan, en del stannade kvar och ser sina barn fly till staden igen för att kunna sitta i något gathörn och dricka latte, eller vad man nu dricker nuförtiden, och för att få gå omkring i gallerier istället för att rensa ogräs, skotta gångar och måla bodar. Men det vänder igen. Doften av vår och sommar och höst alldeles på riktigt kommer att locka. Husen står och väntar, de kostar som några månadshyror i stan. Men man måste lära sig att göra saker med händerna, snickra, måla, laga för så många välbetalda jobb finns inte härute. Låga omkostnader blir man rik på. De som säger att det inte går att flyta på landet, att "alla vill om de bara kunde" säger så för att de inte har modet eller ens vill lära sig allt det man bör kunna. Det är besvärligt, man måste nog välja bort latten och så.

  SvaraRadera
 15. Det är alltid lika uppiggande när vänstervridna får smaka sin egen medicin. :-) Har man det bra kan det bara bero på att man latat sig på en räkmacka hela vägen dit. För ansträngning hör endast de fattiga till.
  AK

  SvaraRadera
 16. Idag är jag svenskast av alla: sill och potatis till lunch, med öl och bäsk.
  Jag vill inte vifta med blågul flagga, för det väcker uppmärksamhet - och det vill ju inte en riktig svensk.
  I morgon är jag engelsman igen.

  SvaraRadera
 17. Alla som vill, kan välja att leva i den lycksaliga ekonomiska fattigdomen på landet.
  Ja, man tvingas lära sig mycket av det praktiska, som ingen storstadsbo behöver ha en susning om.
  Man bygger en inre rikedom och får en unik erfarenhet och framförallt får man lära känna sig själv som mänsklig varelse.
  Därigenom ökar förståelsen och toleransen för andra människor.
  Köp en billig timmerstuga och kasta dig ut i det okända äventyrshavet, Du flyter!!!
  /Sångsvanespanaren

  SvaraRadera
 18. AK, tänker du på nån speciell vänstwevride...? :-)
  Fred, inte lätt, inte lätt...

  SvaraRadera
 19. @Sångsvanespanaren: Men varifrån ska jag få pengar till mat och verktyg?

  SvaraRadera
 20. Här i Mälardalen är 6 juni en stor dag. Då är nämligen stararnas ungar redo att möta den stora och farliga världen utanför holkarnas skyddande väggar.

  Trots den senkomna våren så håller de sin tidtabell - visst är naturen märklig om vi ger oss tid att iaktta - inte bara se.

  Nu är de borta från våra grönytor tills nästa års utmaning.

  Jag saknar dem...

  Gunilla

  SvaraRadera
 21. Jonte, om du är en vuxen man, som säger att du vill leva på landet så känns det lite märkligt att du inte lyckats. Lär nog bero en del på att du anser att andra än du själv ska tä beslut åt dig, initiativlös är kanske rätt ord, lite gnällig. Kanske är du boende med nån som inte vill?

  SvaraRadera
 22. Så befriande!

  Äntligen någon som på den 6:e juni kan skåda bortom sin egen navel och berätta om något väsentligt.

  Tack Gunilla!

  SvaraRadera
 23. Ja, nog är hen speciell. :-)
  AK

  SvaraRadera
 24. I dag gjorde jag om den andra friggebon som under vintern är en vävstuga och på sommaren en utställningslokal för mina hantverk och ev. också en gäststuga.
  Bor på landet och lever med småpengar och just nu är naturen SÅ grön och allting växer så det knakar; mat, mat ,mat.

  Är född i stan och har bott i stan och på landet vartannat under mitt liv. Här är det bästa att bo i och märk väl; jobbar ca 30% för att kunna betala räkningarna och om en månad börjar jag ta ut min pension när jag fyller 61. Har inte ens en bil; så lite(pengar) man behöver för att leva bra.

  SvaraRadera
 25. När jag läser den här bloggen blir jag mer o mer övertygad om att det är de människor som är mest själviska,främlingsfientliga, bekväma o giriga som är de stora förlorarna. De vet inte vad engagemang för svaga grupper av människor eller ett liv i enkelhet kan ge. Det måste bli själslig fattigdom. Sorgligt att ni inte vågar prova, oftast kostar det ingenting.

  SvaraRadera
 26. Vacker är den, Den blomstertid nu kommer. Tack!

  Lill sjunger bra. Vill minnas att hon ställde sig till JA till EU:s förfogande i kampanjen inför folkomröstningen (något som även Arja gjorde).

  SvaraRadera
 27. Sångsvan svarar Jonte.
  Verktyg: Samtliga verktyg du behöver köper du på dödsboauktion. Hålls varje vecka åretom, pga att folk dör även på landet.
  Totalkostnad ca 1000 kr.
  Mat: Brännässlor lingon blåbär hallon äpplen (växer oftast utanför fönstret) eget köksträdgårdsland av billiga fröer från konsum.
  Kläder: Röda Korset har högsta kvaliteten på marknaden till en spottstyver. Även skor och hushållsartiklar.
  Enormt utbud och stor variation.
  Även kommunerna säljer begagnat med högsta kvalitet.
  Värme: De flesta bönder blir glada om du röjer blandved i skogen.
  Lycka till Jonte, och glöm inte att sota emellanåt och tömma hydroforen på ett par hinkar vatten.

  Du flyter och Du simmar låååångt !!!
  /Sångsvan

  SvaraRadera
 28. Haha, tack Sångsvanen för det! Tål att övervägas, men tillsvidare låter jag nog vecken bakom öronen torka ytterligare något år eller två i stadens "trygga" famn :)

  SvaraRadera
 29. Appropå nationalism...
  http://kaftsmall.wordpress.com/2013/06/06/stolt-svensk/

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.