söndag 9 juni 2013

Faster Anna i Grums och Annika Åhnberg i Saltå Kvarn

Faster Anna tycker att hon inte kan bo bättre. Fast hon bor i Grums. Om detta märkliga fenomen skriver jag i månadens HD-krönika

En viss - djupt förståelig - debatt har förresten uppstått när det framkommit mer offentligt att Annika Åhnberg - f.d. jordbruksminister (S) och GMO-förespråkare - lustigt nog sitter med i styrelsen för Saltå Kvarn. I detta ämne kan tilläggas:


Tillägg: Annika Åhnberg har, pga massiv kritik, avgått ur styrelsen.

17 kommentarer:

 1. Så personliga åsikter har slutat vara en drivkraft så länge man inte driver dem till synes aktivt? Ja det kan vi ju TRO. Trist när/om människor med dunkla motiv nästlar sig in överallt. Kan vara något att tänka på när det pratas om en ny ekonomi. JAK t.ex. och "samarbete"? med tillväxtverket...

  Motiv är ju jätteviktigt och det är svårt att avgöra vad det yttersta motivet för andra personer, dvs det motiv som får oss att handla är. Man kan ha flera motiv. Men är man förespråkare för GMO så är man...
  Alltså på helt fel plats.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. Att vara så kallad GMO-förespråkare är inte längre kontroversiellt. De flesta har nämligen upptäck vad växtförädlarna alltid sagt, nämligen att samtliga av våra kulturväxter ju är genmodifierade, bara med hjälp av andra tekniker än dagens. Denna genmodifiering skedde dessutom utan debatt och utan noggranna prövningar och experiment. När sedan den nya tekniken kom, gjorde motståndarna allt för att lura konsumenterna. Det gick så långt att några tokstollar ville "förbjuda gener i maten" :-D

  SvaraRadera
 3. Saltå Kvarn är bageriet som bakar uteslutande på biodynamiskt odlad säd.

  Dvs så var det i begynnelsen. Sedan har antalet biodynamiker enligt uppgift minskat, varvid man bringats ta till det näst bästa, som är ekologiskt odlad säd.

  Biodynamiken ses alltså som en överkurs inom ekologin, åtminstone i antroposofernas ögon.

  Att en GMO-företrädare kunde placeras hos Saltå Kvarn, måste väl ses som en tolvtaggare ur etablissemangets synpunkt.

  Men bra i alla fall att Saltå satte stopp för detta. Hoppas att Biodynamiska Föreningen (sökord) skriver om dramat i sin tidskrift.

  Gt

  SvaraRadera
 4. Det är så märkligt; Monsanto har hållit på med sina produkter och forskingar redan många år och de är NU på tapeten. T.ex. Greenpeace har tjatat om firmans produkter, vad jag kommer ihåg, från redan 1990 om inte tidigare. Har det blivit nån ändring?

  Samma sak gäller Östersjön som har blivit en kloak; om smutsen har man tjatat om, vad jag kommer ihåg, redan från 1960-talet. Har det blivit nån ändring?

  Sover politikerna eller är pengarna SÅ viktiga att de också "säljer sig"?!

  En annan sak är att om man tänker på andra, är så att säga solidarisk, då är man meddetsamma kommunist eller man diggar DDR, Sovjet, Nord-Korea, Kuba etc etc!

  Vad är det med vanliga människor nuförtiden; vad heter den här sjukdomen som härjar i hela EU?

  SvaraRadera
 5. Sant att det tjatats om allt detta i många år. Ändring? Knappast.

  Vid högtidliga tillfällen, typ 1 Maj och i valkampanjer, brukar S vara gröna värre.

  Den 2 maj och efter valdagen är allt som vanligt igen.

  Undrar förresten, vad en sådan stjärna som Per Ragnar tycker om dylikt skådespel. Han höll årets 1 Maj-tal åt sossarna i Katrineholm, varvid han lät nästan lika klok som Birger.

  SvaraRadera
 6. Gårdagens och dagens inlägg får mig att drömma mig tillbaka till skampålarnas tid. I nutiden skäms vi för lite, och rundpladdrar oss ur för mycket.
  AK

  SvaraRadera
 7. Ett högst privat rankingföretag har listat sveriges bloggare;

  Högst rankade bloggaren i Sverige hyllas idag på sin BIRGER-dag.
  Faster Anna i Grums är inte den enda som hämtar sinnesnäring från Dina nätuttryck.
  Hoppas att din pensionering inte innebär ett slut på Ditt bloggande iallafall.
  /Dina många inkl.faster Anna.

  SvaraRadera
 8. Lennart, det är inte riktigt schysst att köra dum-propaganda mot kritiker av GMO (det där med "förbjuda gener i maten"). Dessutom är det bekymmersamt att tekniskt genmodifierade grödor etc kan sjösättas i oerhört mycket snabbare takt än den takt evolutionen och den gamla "ärt-tekniken" gjorde möjligt. Snabbheten i sig - kombinerat med hårt tryck från kommersiella intressen för vilka lång tid utgörs av tre år - är en riskfaktor som kan visa sig vara förödande stor. Vi måste nog också se till hela komplextet, med patenträtt och utslagning av lokala varianter. Utan en kritisk massa som hela tiden ligger på för att kräva mer forskning, säkrare metoder etc - inklusive förbud - skulle det hela snart gå över styr. Kritiker behövs. Europa har i detta fall varit föregångare före USA och många länder i Asien.

  SvaraRadera
 9. Tack vare Facebook.gruppen "Fröupproret#" spreds sig infornmationen om Annika Å snabbt. Många gick in och skrev på SaltåKvarns Facebooksida i slutet av förra veckan. Det blev besvärligt. Annika Åhnberg avgick då frivilligt ur styrelsen i fredags. Hon sitter fortfarande i Rädda barnen men det är inte lika kontroversiellt. Nu riktar sig Fb-gruppen mot ICAs fb-sida då ICA säljer Round-up (ev annat namn). Det börjar bli besvärligt för ICA nu.

  MVH

  EW

  SvaraRadera
 10. Nu håller jag inte med dig Birger. Så kallade GMO är i sig inte fel. Kemikalieanvändningen kan minska högst påtagligt. Det du kallar dum-propaganda har faktiskt en poäng. Okunnigheten är nämligen enorm, även här. Om man inte påtalar det är man med om att sprida lögner bland allmänheten. Även sedvanlig växtförädling är ju, ur ett evolutionsperspektiv, oerhört snabb. Det är ju för övrigt allt vad människan företar sig, det är ju så at säga människans signum. Hur skulle det sett ut om vi agerat i enlighet med naturens tempo?

  SvaraRadera
 11. Faster Annas bägare är fylld - trots att hon bor i Grums.
  Vingåker: "En promille kan inte ha fel".

  SvaraRadera
 12. "Hur skulle det sett ut om vi agerat i enlighet med naturens tempo?"

  Då skulle det sett väldigt mycket bättre ut. Tidsfaktorn och just tron att vi människor (just nu av alla tider vet allt om allting) gör att våra ekosystenm håller på att krascha. Den värsta okunnigheten av alla är att vi inte fattar att vi inte förstår tillräckligt för att manipulera livets grundstenar. Vi kan och vill inte se de långsiktiga konsekvenserna.

  SvaraRadera
 13. Anonym 02:16 tycks mena att GMO är lösningen och att de som är kritiska har fel och att "okunnigheten är enorm". Så enkel och fånig debatteknik!

  1. FN:s jordbrukspanel menar att lösningen ligger i ett hållbart jordbruk och anpassning till effekterna av klimatförändringarna, inte i GMO.

  2.Genetiskt modifierade grödor gör oss beroende av giftiga kemikalier och ger företagen kontroll över jordbruket. Det är inte så att vi blir oberoende av kemikalier, det pratat är ju rena rama nyset!

  3. Den omfattande och allt mer intensiva användningen av glyfosat i anslutning tillanvändningen av Genetiskt Modifierade Organismer (GMO-grödor), utgör risker för miljön och människors hälsa. GMO-grödor som uttryckligen tagits fram med genteknik
  för att vara resistenta mot glyfosat kallas ”Roundup Ready” (RR).
  Dessa gör det möjligt för lantbrukare att bespruta sina fält för att döda allt ogräs utan att påverka GMO-grödan. Användandet av glyfosat på GMO-grödor som t ex soja, majs och bomull har ökat dramatiskt i Nord- och Sydamerika, där de odlas mest.GMO-grödor som är Roundup Ready marknadsförs sedan mitten av 1990-taletav det stora amerikanska agrokemiska företaget Monsanto, det vill säga det företag som på bilden finns längre ner än helvetet självt...

  SvaraRadera
 14. Jag tänker inte ta på mig någon dumstrut för att jag är kritisk och misstänksam när det gäller GMO grödor.

  Att det skulle minska giftanvändningen är Monsantos egen marknadsföring. Naturen slår tillbaks och nu har man bl.a i Kanada fått monsterogräs, jo de kallas så därför att de är resistenta mot bekämpningsmedel.
  Monsantos historia förskräcker DDT, PCB, Agent orange, glyfosat...

  Att få kontroll över matproduktionen i världen måste vara den ultimata makten.

  Roundup ready soja, Roundup ready majs...

  Vart bär det hän om allt utsäde som kan odlas är Roundup ready?

  ...klirr för Monsanto!

  Gunilla

  SvaraRadera
 15. Jaså, Annika Åhnberg avgick på egen begäran. Inte genom att Saltå Kvarn bad henne avgå.

  Men hur resonerar man på den kvarnen? Känner den inte sitt ansvar i det ekologiska? Annars är väl just detta med ansvar ett signum för biodynamiker och den antroposofiska rörelsen i stort.
  Men Åhnberg hade nog inte hunnit sarga kvarnens anseende nämnvärt innan upptäckten.

  För övrigt kunde jag köpa garanterat GMO-fria majsfröer hos a-sofernas butik i Järna.

  Gt

  SvaraRadera
 16. Vad gäller kommunranking så är det ändå värre än vad Birger rapporterar i HD. Alla gränskommuner undervärderas konsekvent eftersom man struntar i att folk jobbar i grannländerna. Värst missvisande blir det inte oväntat för Strömstad som kliver upp från plats 228 till plats 30 när man räknar med de som jobbar i Norge!
  Läs mer i Tidningen Vision

  SvaraRadera
 17. Neoliberal Agendamån juni 10, 11:39:00 em

  Bioterrorism och självreplikerande nanobots. Där har du något att vara rädd för i framtiden.

  Att man förädlar växter med genteknik så vi kan få mer/billgare mat är inget vi ska vara emot.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.