fredag 17 maj 2013

Veckans hjälte: Tina Strobos

Den 19 maj 1920 föddes Tina Strobos. Under andra världskriget arbetade hon för den holländska motståndsrörelsen. Hon, hennes mor och mormor gömde hundratalet judiska flyktingar på sitt pensionat  i Amsterdam. 

Som läkare kunde hon också ge dem medicinsk vård. På övervåningen hade man byggt lönnrum. Nazisterna sökte flyktingar i pensionatet flera gånger, men hittade aldrig några.

Tina Strobos deltog även aktivt i icke-våldsmotstånd mot nazisterna genom att förfalska pass som kunde användas av judar så de kunde resa ur ur landet. 

Hon arresterades själv nio gånger, men gav aldrig upp. Hon dog 2012. Hon är en av alla de människor som är värd att minnas. En av de som gjort världen lite bättre. 10 kommentarer:

 1. Ny serie på bloggen? Bra i så fall. Glömda hjältar utanför sport och underhållning finns många!

  SvaraRadera
 2. Det finns många "hjältar" här på jorden man aldrig talar om; kanske för deras egen skull eller för att man är en kvinna.

  Ni som har läst historieböckerna vet om det.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_history

  SvaraRadera
 3. Underbart, jag skulle tro att de tre kvinnorna kom så nära, det som är livet man någonsin kan, den lycka vi söker finner vi i att våga offra vår egen trygghet för någon annan utsatt människas skull. Att våga gå emot massan.

  SvaraRadera
 4. Jag undrar varför vi inte har en värdigt upprättstående opposition?

  När det pågår licensierad jakt på alla de svagaste grupperna av människor. Särskilt på de som inte kan försvara sig alls mot det empatistörda samhälle vi lever med här och nu.
  Greider sätter fingret rakt på den förfärliga ursållningen som pågår;
  http://dalademokraten.se/2013/05/17/det-odesdigra-steget-till-sjalvmord/

  SvaraRadera
 5. Tips: Raoul Wallenberg-kalendern (jag fick den med ett nummer av Ordfront) presenterar en person för varje dag i en almanacka utformad som ett Schutz-Pass. Forum för levande historia har gett ut den. Tina Strobos presenteras på söndag. Under veckan som gått omnämns bland andra den muslimske juristen och människokämpen Somchai Neelaphaijit, Magnus Hirschfeld (som ville avkriminalisera homosexualitet), jesuitprästen Segundo Montes, centralfigur för mänskliga rättigheter i Latinamerika, Lenin Raghvanshi, som kämpar för de kastlösas rättigheter i Indien. En ny modig person att lära känna för varje dag! Mycket fint initiativ!

  SvaraRadera
 6. Kollade på Forum för levande historias hemsida. Där står att kalendern inte längre går att beställa. Däremot finns de på FB:

  https://www.facebook.com/dagenshjalte

  SvaraRadera
 7. Dessa underbara mänskor som kliver fram obemärkta, ingenstans ifrån!

  SvaraRadera
 8. Om Vi inte både samtidigt ställer
  upp på ömsesidigt förståndsstöd
  och på övervinnande av världen och i stället skrämmer människor att inte
  skapa gemensamma kulturer så går det
  inte mot skogen utan mot Asfalten
  både i Himmelen och på Jorden.

  Om svårförstått så är det Mitt fel !

  SvaraRadera
 9. Bra med personligheter som kliver fram obemärkta. Men... Transformationen av vår mänskliga medvetenhet är inte längre en lyx för några få isolerade individer. Utan en nödvändighet för att människan inte ska förgöra sig själv och Moder Jord. Alltså så behövs mindre idoldyrkan...

  Om vi ska gå från civilisationsamhällen till kultursamhällen alltså... För mycket person och för lite sak skapar bara idoldyrkan och lämpar över ansvaret på andra från oss själva.

  Tänk själv...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.