lördag 25 maj 2013

SvD och sälarna

Läs på, Göran!
Göran Eriksson är politisk kommentator i SvD. Idag skriver han: 

"I maj för 25 år sedan nådde säldöden för första gången den svenska kusten, efter att ha brutit ut på den danska ön Anholt i Kattegatt. Det visade sig senare att sälarna inte dog av miljögifter, utan av ett virus, men de flöt i land på svenska badstränder och fyra månader senare dansade Miljöpartiet in i riksdagen. Med yviga skägg, batiktröjor och drömmar om en grönare värld."

Göran Eriksson borde läs på lite mer istället för att ägna sig åt att sprida en myt som nästan alla journalister och ledarskribenter älskar. Till och med Forskning och Framsteg ägnade sig åt mytbildningen för några år sedan. Efter påstötning tog de sin vetenskapliga ambition på allvar och backade med milt generade kinder efter att ha kollat med Sören Holmberg. Så här var det nämligen:

Det var inte sälarna som drog in miljöpartiet i riksdagen 1988. Ett halvår före säldebaten låg partiet i vissa mätningar på över 10%. Sedan kom sälarna. Och alla partier, utom miljöpartiet och moderaterna, mifflade med sälar på valafficher eller valbroschyrer....

Bengt Westerberg (FP) klappade säl i tevestudio, sossarna lovade bli det nya miljöpartiet - och ju mer sälarna utnyttjades av de gamla partierna ju mer tappade faktiskt miljöpartiet i opinionsmätningarna.

Varför var 1987 då det stora opinionsvinnaråret för mp? Jo...

... för det första hade partiet fått ett eget namn i Sifos mätningar,
... för det andra genererade det högre siffror,
... för det tredje gav de högre siffrorna medieutrymme,
... för det fjärde gjorde vi inte bort oss när vi fick chansen i teve eller radio.

Dessutom fanns det en robust organisation och ett drivet rikskansli i Lund som utgjorde stadga. Till det kommer en redan då mycket väl utvecklad politik.

14 kommentarer:

 1. Hoppas att den journalisten får läsa detta. Men chansen är väl liten. Suck!

  SvaraRadera
 2. Lugn, han läser det, bloggen länkar till artikeln och det syns på SvD:s sajt.

  SvaraRadera
 3. Vem kunde ana att Birger skulle uppträda i polkagrisrandig(?) slips på TV idag.

  A.

  SvaraRadera
 4. Ja, det var en intressant tillbakablick. Och lite kul att se vilken trygghet Birger var för Eva.
  AK

  SvaraRadera
 5. A, snälla, det är preskriberat... Men det var visst ok på den tiden... Vilket även jeanskostym var. Hur som: jag är glad att jag är äldre...:-)

  SvaraRadera
 6. Vilken överkörning!

  SvaraRadera
 7. Bra att SvD får reda på artikeln. Men det lovar väl inte att just Göran Eriksson får syn på den.

  SvaraRadera
 8. Bra nyheter från MP-kongressen ikväll!

  Blir det val av nya språkrör också? Eller ska MP dras med gamla rör, som föga gillar sina medlemmars beslut?

  Gt

  SvaraRadera
 9. Och vad har hänt med sälarna? Fortfarande är det ingen (utom Greenpeace) som verkligen bryr sig om.
  Jag i 1960-talets Finland kämpade för Östersjön och all utsläpp dit; Finlands Natur skrev kilometervis text om läget i Östersjön. Och vad har hänt; hur mår Östersjön i dag? Berätta för mig ni stora Miljöpartister som längtar efter tiden som var.
  Ni bara snackar!

  Vi behöver inga politiker eller partier, vi behöver action!

  SvaraRadera
 10. Partier o poltiker kanske vi klarar oss utan, men inte bärande idéer. " Civilisationsbärande visioner " , som någon ville kalla det. Som kan ersätta det som varken religion eller vetenskap förmår.

  Lincoln rekommenderade i torsdags Lynn Margulis och endosymbiontteorin. Som kan paras med Gaiaidén - Se Märk Världen - Tor Nörretranders enastående verk ( sid 447).

  Eric

  SvaraRadera
 11. Anonym 08:09 och vem beslutar om action? Du?

  SvaraRadera
 12. Må vara att miljöpartiet hade ett drivet rikskansli, men i väl så hög grad förklaras valresultatet 1988 med de många drivna företrädarna på kommunal nivå. Mandatperioden 1985-1988 svarade invalda miljöpartister för en effektiv oppositionspolitik i en rad fullmäktigeförsamlingar.

  SvaraRadera
 13. Helt riktigt, MP hade kommit in i en del kommuner 1985, och på många ställen drev man en starkt grön opposition som väckte respekt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.