torsdag 30 maj 2013

Sörmland blir militärt övningsområde för främmande makt...

I september kommer utländska militära plan att, enligt hyggligt trovärdig källa, flyga i svenskt luftrum för mer eller mindre aggressiva övningar. 

Svenskt vatten kommer också att intas av främmande länders militär. Även svensk mark. Mycket litet tyder på att det svenska försvaret beslutsamt skicka upp JAS för att vifta med vingarna. Och för att värna den svenska gränsen till havs.

Runt 40 fartyg, 25 flygplan och helikoptrar och 500 markstridssoldater beräknas att delta i övningar som omfattar svenskt territorium. Man kommer bland annat att landsätta militär på Skavsta flygplats.  Övningarna går under namnet Northern Coasts och genomförs i första hand av Sverige och Nato-länder.


Nato nöjer sig inte längre med att öva över Norrbotten. Det räcker inte ens med Enköping, där man höll till för några veckor sedan. Stockholms södra skärgård och Nyköping ska nu inläggas i Natos intresseområde. Förutom Sörmland - här syntes två JAS-plan igår över sjön Tisnaren, så JAS kan lyfta - ingår Blekinge, östra Skåne och Gotland i Nato-ländernas övningsområde.

Vilka politiska beslut har tagits för att överlåta också Sörmland till Natoländers övningar i syfte att att öva stridsteknik...? Formellt inför "FN-sanktionerade krishanteringsuppgifter". Som om stridstekniken skiljer sig åt beroende på om de är sanktionerade av FN eller inte. Ibland saknar hyckleriet gränser.

Ryssland har sedan länge planerat en övning  - dock ej på svenskt territorium - ungefär samtidigt som Sverige och Nato-länder nu planerar den gemensamma Northern Coasts. Fråga är vem som provocerar vem. Och frågan är vilka partier som godkänt denna övning.

26 kommentarer:

  1. Precis, det är bättre att vi bara rullar över på rygg och låter ryssen kliva på.

    SvaraRadera
  2. Som jag påpekat tidigare.
    Flyplanet heter Gripen, ingenting annat. Begrips?
    Jan

    SvaraRadera
  3. Rysslands intresse att "rulla på" och utgöra hot mot Sverige är noll. Ryssland har nog med gränserna i Kaukasus. Man är dessutom helt beroende av export till EU-länderne. Det är komiskt att det är Moderaterna har en realistisk bild av läget, medan sossarna spelar upp rysskräcken för att den gamle metallordföraren skall hålla igång vapenindustrins jobb... Eller? Och när togs beslut om att hela Sverige numera är övningsområde för Nato? Eller nästan hela Sverige för att vara korrekt...
    L.

    SvaraRadera
  4. Jan, ska vi vara korrekta så heter planet JAS 39 Gripen. Men jag väljer förnamnet, eftersom jag lärt känna det ganska bra, till och med klappat på det...

    SvaraRadera
  5. Jan,jag blir lika förbluffad varje gång jag hör människor märka ord. Fick innehållet i texten en annan innebörd för dig p.g.a. det? Moa

    SvaraRadera
  6. Läser inne hos Folkrörelsen nej till EU att du Birger ställer dig bakomm uppropet "Vi vill också folkomrösta om EU."

    Bra! EU är en militärallians säger Karin Enström (M) EU skulle inte det vara ett fredsprojekt...?

    Med risk för att verka tjatig och EU fientlig. Lissabonfördraget säger att man måste stödja sina EU grannar med alla möjliga medel.

    Antar att vårt luftrum ingår....

    Lisbeth

    SvaraRadera
  7. Så mycket stryk som våra arméer fått av ryssen i tidigare sekler, så måste vi väl få ge igen nån gång.

    Visserligen är de inte bolsjeviker längre där i öster, utan mer lika oss i sitt ekonomiska system. Men i alla fall.

    Och en stegrad ryss-skräck skulle obetingat ge fler jobb, vilket Löfven antagligen ser i sin kristallkula.

    Våra pressrubriker efter de ryska stridsflygplanens utflykt nära vår sjögräns, kanske var samordnade med det som skulle komma i höst, dvs Natos övning i Sverige. Allmänheten måste väl förberedas, så att vi vinkar vänligt upp i det blå.

    Vår statsledning, i symbios med medierna, vet hur en slipsten ska dras.

    För övrigt sas i morgonens Eko-sändning att bilbrännarna kanske inte kan fällas. Således bör typ Sifo förbjudas göra mätningar på ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det långa loppet värdelösa jobb ja. Smart.

      Radera
  8. Anonym 07.38: precis som ryssarna saknade intresse av Georgien då va, bortsett från att Sverige kontrollerar världens tredje viktigaste oljetransportled.

    Vad var det han sa sossarnas gamla talman? "Om något hot skulle uppenbara sig får vi väl ett par år på oss att upprusta och det ska väl räcka"

    SvaraRadera
  9. Anonym 08:59. Du skriver om den väpnade konflikt som uppstod mellan Ryssland och Georgien. Låt oss nu granska vad som hände, utan att förminska Rysslands upprustning, tvivelaktiga demokrati och alla annat:

    Sydossetien har ända sedan Sovjetunionen upplöstes varit starka motståndare till att behöva tvingas in i Georgien.

    I praktiken har Sydossetien varit oberoende av Georgien - och detta förhållande har värnats och sanktionerats av avtal om att våld och vapen inte skall användas.

    Allt detta bröts när Georgiens president Mikheil Saakashvili beordrade militärt angrepp - med soldater, raketer, tanks och granater - på Sydossetien för att slutligt införliva området fullt ut i Georgien.

    Med automatik "försvarade" Ryssland Sydossetien. Vi borde nog orka med att göra en hygglig analys även om vi är starkt kritiska till både Putin och den allt mer bristande demokrati som råder i Ryssland.

    Att på grund av Georgiens anfall - vilket för övrigt korrekt beskrevs så i Svenska Dagbladet av Jan Blomgren - på Sydossetien prata om någon sort ny aggressiv linje från Ryssland som skulle kunna påverka Sveriges säkerhet är rena rama dumheterna. Det är en skymf mot varje seriös analys.

    SvaraRadera
  10. För övrigt: den svenska försvarsmakten har en historia som inte inger förtroende - ingen lär ha spridit så mycket vapen till kriminella som det svenska försvaret gjort under åren då man lagrade vapen i löjligt osäkrade förråd, ingen myndighet har varit så inkompetent att hålla i en budget eller ens veta vart pengarna tagit vägen (att få ut uppgifter från Högkvarteret inför budgetarbete har gett mången försvarsminister gråa hår och hjärtflimmer)- lägg till de alla de stridspiloter som man faktiskt beordrat till agerande som lett till massdöd (över 600 svenska piloter har omkommit utan att vara med i en enda strid - läs här: http://schlaug.blogspot.se/2013/04/over-600-svenska-stridspiloter-har.html!)

    Men, till dess försvar, man har under många herrans år haft politiska beslut och politiskt hyckleri som plattform att stå på - socialdemokratiska regeringar har t ex accepterat massdöden på svenska piloter. Politiska beslut som ger sken av att vi skulle kunna försvara hela landet med en budget, som till och med när den var som störst, på intet sätt hade kunnat räcka till för detta. Politiska hotbilder uppmålade i årtionden efter hur det svenska försvaret sett ut. Fan ska ha varit ÖB i vårt land...

    Hur det än är med detta motsätter jag mig den närmast krigshetsande propaganda som just nu bedrivs i t ex SvD och som analysslöa journalalster och rubrikmakare hakat på. Dessutom: Det är djupt olyckligt att SVerige, utan politisk debatt, väver in sig självt i Nato - med formellt Natokritiska partier som sossarnas goda minne. Hyckleri är och förbli hyckleri. Var så säker: det blir Löfven som tar det avgörande offentliga initiativet för svenskt medlemskap i Nato.

    SvaraRadera
  11. Från e-posten till bloggen:

    Mikael Holmström, SvD:s journalist som också har intressen i Krigsvetenskapsakademien,skriver idag att Sverige är involverat i Baltikum militärt eftersom vi skrivit på en solidaritetsklausul som säger att om Baltikum och andra EU-länder hotas skall vi "ta emot och ge militärt stöd".
    Så är det väl inte alls utformat, utan så här: "Sverige bör ha förmågan att kunna ge och ta emot militärt stöd."

    SvaraRadera
  12. Det finns en kanske liten men ändock risk att krisen i Syrien skenar och blir till en direkt konfrontation mellan stormakterna. Är det då så jäkla vettigt att ha trupper från den ena makten här i landet, om exempelvis Ryssland finner det lämpligt med en maktdemonstration i östersjöområdet?

    SvaraRadera
  13. En dag sen.

    Någon främmande makt skapar oss en
    skuld när vi lånar till utbildning
    eller till bostad.
    Den skulden till främmande makt
    får vi sedan arbeta av under en stor
    del av livet till okända makter.

    Rothschildt, Rockefeller och många, många
    flera gör mig vettskrämd när jag börjar
    ana deras rent Djävulska avsikter.

    Henry Ford sade vid något tillfälle ungefär att
    om människor förstod HUR de blev svindlade så
    skulle i dag ha gjort uppror för länge sedan.

    1. Så länge som vi inte själva äger
    kontroll över frukterna och värdet av
    vårt arbete och inte heller begriper detta
    så kommer vi heller inte att gemensamt
    kunna skapa några ekologiska kulturer.

    2. Medan tiden går så sluttar planet allt
    mer mot girighetens seger i oss alla.

    3. Många tendenser i dag slutar i
    obönhörliga katastrofer.

    4. Mina förhoppningar har varit att vi skulle
    kunna utmana alla människor, sedan samla ihop
    de som återstod och på alla möjliga vägar
    skapa de kulturer som Jorden saknar och
    samtidigt skapa global acceptans för detta.

    5. Jag kommer att vila mig från denna blogg och
    miljöpartiet, eftersom jag tydligen har
    missförstått syfte med alltihopa!

    Men Birger Schlaug, innan dess så skulle jag vilja
    att Du och Andra kommenterar mina grusade förhoppningar.

    Mvh / Roland Lidén

    SvaraRadera
  14. Roland. Grusade förhoppningar är som grusade vägar. Man får ständigt bearbeta dem.

    SvaraRadera
  15. Vad säger Svenska Freds?

    Gt

    SvaraRadera
  16. Birger. Jahopp. -:)

    SvaraRadera
  17. Rolan, du som ser så klart och förstår fundamenta borde snarare vara med och höja din stämma än dra dig tillbaka. Speak thruth to the people an d to power. Dra dig inte tillbaks.

    EW

    SvaraRadera
  18. EW

    Jag behöver nog som Birger antydde:
    Bearbeta mina grusade vägar och
    under en liten tid, dra mig tillbaka.

    Men följande kan jag inte undanhålla
    eftersom det kanske kan underhålla!

    Försök själv
    Naturligtvis ska vi behålla BNP-begreppet. Men vi ska inse att det innehåller vår ovettiga liksom vår vettiga verksamhet. Matematiker och ekonomer kan hålla på länge för att skapa bättre begrepp.
    Jag tror mer på att som paraply skapa ett globalt medvetande och under dess beskydd skapa Kulturer som ser Solen som sin Gud, Fotosyntesen som livets skapare, Kretsloppen som de tidigare nämndas sätt att samverka. Vår mission bli då att dyrka solen, upprätthålla kretsloppen, vara glada och vänliga! Varje människa blir då inför solen ansvarig för sina handlingar. Den biltillverkare finns då knappast som inte befinns skyldig till rost- och oljemissbruk. Kylskåpstillverkare med korta perspektiv får sina löner och bonusar infrysta i köldfack. Samhällsbyggarna får sina certifikat indragna. Doktorshattar och betongmeriter, avtages respektive fråntages. Så småningom ses solen gå upp över den ekosofiska horisonten. Människan vaknar, ser sin delaktighet och börjar samvara och fåglarna hörs sjunga och vi kan utan skuldkänslor njuta av fåglarnas sång.
    Försök själv,
    2009-04-09 21:32



    SvaraRadera
  19. UG har gång på gång visat att Svenska politiker och "auktoriteter" är korrupta. De har dubbelmoral och de skiter fullständigt i vad medborgarna anser. Gång på gång ser vi hur så kallade konspirationsteorier visar sig vara sanna. En spark i rövven är vad som behövs, men vi nöjer oss med att dessa, "våra ledare", får göra en pudel och sedan faller allt i glömska.
    /Pudel

    SvaraRadera
  20. Ge akt på MSM = Main Stream Media (SVT, TV4, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och några till), som bergis kommer att anpassa sig till Maktens behov av ett lydigt folk.

    MSM kommer att intervjua mest bara den part som vill rusta oss militärt, inte bara mot (svepskälet) ryssen, utan för hjälp till västmakternas krig ute i världen.

    Afrika är just nu aktuellt. Kolla hur reportrarna förstår att vinkla. Kolla ordval och bilder!
    Inget nämnvärt kommer att sägas som är emot USA:s intressen.

    Skulle Svenska Freds släppas fram så vore väl det ett tjänstefel.

    SvaraRadera
  21. "...vi är starkt kritiska till både Putin och den allt mer bristande demokrati som råder i Ryssland..."
    Är det ni som har prerogativet att tolka: vilka länder är demokratiska och vilken ledare är bra för Ryssland?
    Jag tror,att det bara ryska folket som få välja och bestämma över ...

    SvaraRadera
  22. Hej EW

    Det här landet är ett inget smörgåsbord
    av valmöjligheter för den som vill.

    Men en äng skulle kunna vara en plats där
    nya blommor skulle få växa och blomma!

    Men USA:s strävan efter världsherravälde,
    globaliseringen och utrotandet av alla
    kulturer som levat på Jorden villkor
    samt allas vår anpassning gör att många
    av oss reagerar mot den som på minsta
    sätt förespråkar ängens revolution
    mot gräsklipparen.

    Ett frö är sått, men om det faller i god Jord
    beror på om människor bildar God Jord eller ej.

    Du kan lita på att jag tänker
    fortsätta med att vara Övertydlig.

    Rrrr

    SvaraRadera
  23. Och jag försöker ta reda på var och när och av vem beslutet togs att öva dagligen med drönare över vårt hus vid Vättern.. och det redan innan ansökan om 11 dagars flygövning med drönare vid Hammaren har gått igenom... känns som om de där 11 dagarna knappast gör till eller ifrån från dagsläget - vars tillstånd jag ej finner.

    /Anso

    SvaraRadera
  24. Om "ryska hotet":

    "Paranoia eller förföljelsemani, är ett sjukligt tillstånd av överdriven misstänksamhet, och brukar vara en form av vanföreställning eller ingå i en mer komplex symtombild vid en psykos med hallucinationer och tankestörningar".

    SvaraRadera
  25. Anonym: Om "ryska hotet"
    Jag har drabbats av ett tillstånd av
    överdriven misstänksamhet mot dig.

    Jag tror dig nämligen om, att på ett
    mycket bättre sätt än vad jag kan kunna
    kunna förkunna varför olika länder som
    liksom vet att vi inte har råd med några
    luftkrig som stör den globala ekonomin
    ändå ska hålla på med den illusionen.

    Än mindre kommer vi i framtiden att ha
    råd med dessa pojkdrömmar, men kanske
    Obama vill ha hjälp med att erövra Iran
    när det fönstret öppnas, och då kan det
    vara bra med lite krigshets så att riksdagen
    är mogen liksom när det gällde Libyen.
    Då var planeringsperioden tio år.
    Att underminera ett land tar tid som i Chile.
    Det kan vara en kombination av intressen också.
    Det militärindustriella har väl också sina skäl.

    Den halvstora hunden viftade inte nu med svansen, varför?

    Men opinionsbildarna tycker kanske att de ger mer pengar
    att sälja lösnummer bara det händer någonting!

    Försvaret vill ha ökade anslag.

    Överjävlarna kan då skapa mera pengar ur luft,
    och ju mer BNP ökar genom krig och elände,
    ju stoltare är den regering som ökat sin BNP mest.

    Spektakulära händelser gör också att såna
    spektakulära idéer som att höja kvalitén
    på ekonomin och radikalt minska den
    genom att också skära bort spekulationsekonomin
    inte får något gehör eftersom folket
    har nog med att läsa och att lyssna och att titta på
    sensationella dagsnyheter.

    SÅ DÄRFÖR LÅTER JAG NU Dig, som har bättre
    förstånd än vad jag har om sådana här saker
    Sköta Om att förmedla Sanningen till Folket!






    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.