tisdag 14 maj 2013

MP levererar nytt arbetsmarknadsprogram: "Från Miljö- till Jobbpartiet...."

Grönfärgade skåp kan också vara tomma...
Jag njuter när jag läser... Den kritiska udden är vass mot konsumtionssamhället. Shoppande har blivit meningen med våra liv. Via modet skapar vi våra logotyper av oss själva... Designnamnet gör oss till aktörer på gatans scen... vi rör oss mellan shoppingtemplen... vår identitet är kundens... Den moderna staden har bara en mening: köp, öka tillväxten, var inte nöjd med den du är...   Människan är reducerad till konsument, som ständigt våldtas av kravet på att konsumera... Gatan, staden överfallet...

Det är mycket nu. Miljöpartiet presenterade igår sin jobbpolitik. Men texten ovan är inte hämtad från MP:s program... Utan beskriver innehållet i Elfriede Jelineks nya teaterpjäs Die Strasse. Die Stadt. Die Überfall. 

Jag hade önskat att Jelineks analys varit Miljöpartiets. Men det nya Miljöpartiet tar inte chansen att delta i samhällskritiken på det sättet. Tvärtom, partiet tycks snarare vara inne på att acceptera samhällsstrukturer (mer, större, snabbare), samhällssystem (tillväxt, tillväxt, tillväxt) och samhällsnormer (jobba, konsumera, producera, jobba, konsumera, producera). Dock alltihopa utklätt med gröna kläder... Alla jobb ska bli gröna, meddelade språkrör igår. Naivt är bara förnamnet. Utan reflektion över konsumtionssamhället och vad som driver det. Begreppet grönt förlorar den ideologiska innebörd det gröna partiet en gång försökte utveckla. Gustav kan bättre. Mycket bättre. Kan vara modigare. Mycket modigare. Är det boxen som är för trång?


Från Miljö- till Jobbparti. Nu omfamnar även Miljöpartiet arbetslinjen. Meddelar DN. Undrar hur många gröna miljöpartister som njuter av det meddelandet...

Goda villkor för industrin - vilket tycks vara Gustav Fridolins hjärtefråga efter det att han skrev sin senaste bok som lika gärna kunde varit skriven av en småradikal sosse - och fler unga som startar egen företag. Det sistnämnda bygger på en djupt överdriven föreställning om egna företags förträfflighet. Man glömmer att anställningar alltmer övergår i att bolag köper tjänster från just egenföretag. Människor tvingas mer eller mindre starta företag för att få behålla jobben. Själv är jag småföretagsfreak, men till och med jag inser att det hela börjar gå över styr.

Mer ur programmet: Minska "regelkrånglet" för företagen med 25 procent - en mer än lovligt korkad procentmatematik som borde överlåtas till retorikens fåntrattar. Stöd till riskkapital - som om inte riskkapital vore just rikskapital. Tidigare har man berättat att man skall kunna växla skatt på arbete mot skatt på kapital....

Ingen sänkt normalarbetstid
Partiledningen meddelar: "En sänkning av den så kallade normalarbetstiden i arbetstidslagen ser vi inte som ett bra sätt eftersom det inte påverkar den reella arbetstidens längd i så stor utsträckning då kollektivavtalens normer för heltid går före. Vi tycker det är viktigt att arbetsmarknadens parter fortsätter komma överens om arbetstider i olika branscher och att en sänkning av arbetstiden anpassas till olika arbetens förutsättningar." Och så avslår man en rad motioner från lokalavdelningar som kräver just sänkt arbetstid.

Man motiverar inte varför lagstiftningen skall slå fast att just 40 timmar utgör det normala och analyserar inte varför just detta skulle utgöra den optimala siffran i ett samhälle där rationaliseringar och effektiviseringar steg för steg minskar mängden arbete. Över 8 procent arbetslösa i Sverige, trots att nästan alla fyrtiotalister uppnått 65-årsåldern. Det var nu arbetskraftsbrist skulle inträda, enligt de som avslagit kravet på sänkt arbetstid...

Miljöpartiet missbedömer, vågar jag hävda, hur många nya jobb som skapas för arbetslösa i Sverige genom de ganska måttliga investeringar ("istället för sista jobbskatteavdraget...") man avser att göra genom det där som blivit ett mantra: lägga ut räls, bygga om miljonbostäderna, vindkraft och satsa på skolan. För det första kommer många av dessa jobb att tas av europeisk arbetskraft (27 miljoner är arbetslösa inom EU) och för det andra handlar det i stor omfattning om arbeten som ersätter de arbeten som samtidigt försvinner. Helt enkelt en fortsättning på kedjan av strukturförvandlingar. Som alltid sker. Men som inte ger mer jobb än de gamla... Dessutom: det finns dilemman som bör analyseras, investeringarna kräver nämligen massor med fossila bränslen, som de närmaste tio åren kommer att bli betydligt dyrare än idag - skrev om det här.

Sänks inte normalarbetstiden så kommer vi att ha kvar skyhög arbetslöshet - och vad värre: några jobbar kraften ur sig, andra känner ångest för att de inte har arbete alls.

här skrev jag om arbete i boken Svarta oliver och gröna drömmar (1997)

Arbetsmiljö - inget starkt kort...
Miljöpartiets arbetsmarknadspolitiska proposition är luddigare än mycket annat - partiledningen vill nog ta sig rätten att själv allt efter läge konkretisera de allmänna teserna eftersom avslutningens att-satser med  19 punkter innehåller mycket litet konkretion. Kongressen ska uppenbarligen inte lägga sig i så mycket.

Trots att man talar om bättre arbetsmiljö och rätten till sin tid avslår man motion med krav på förbud mot delade turer, vilket verkligen förvånar mig. Delade turer är en skam på svensk arbetsmarknad. I programmet analyseras inte heller den djupt olyckliga utvecklingen med bemanningsföretag... Vilket rimmar illa med de allmänna ordalagen om minskade klyftor när det gäller arbetsvillkor. Märkligt är också att man inte analyserar hur arbetskraftsinvandringen fungerar - och på vems villkor den egentligen sker. När det gäller alla dessa frågor tycks Vänsterpartiet ha betydligt djupare analys till förfogande. När MP presenterade sitt första arbetsmiljöprogram i slutet av 80-talet valde till och med LO-tidningen att se det som det bästa av alla partiers.

Men, glädjande nog, är friåret tillbaka på dagordningen efter det att den tidigare partiledningen gjort allt för att gömma och glömma det förslaget. Värre än så: man skämdes för det...


Friåret ska man inte skämmas för längre...

Inga fans till friåret...
Igår meddelade Gustav Fridolin, under pressträffen när den arbetsmarknadspolitiska propositionen presenterades, att friåret inte alls var svårt att tala om... Att friåret var en viktig reform i partiprogrammet och att partiet skall driva frågan... 

De tidigare språkrören tog mer eller mindre avstånd från friår. "Det är svårt att prata om... friår är ett otäckt ord för många", meddelade Peter Eriksson efter det att partiet inte drivit det i några förhandlingar och språkrören helt sonika slutat tala om det. 

När förslaget till nytt partiprogram, som skall antas om några veckor, kom ut fanns inte ens friår med. Vilket jag kommenterade här. Men nu är det uppe på banan igen. 

En person får ledigt upp till ett år, om någon annan som är arbetslös kan och vill hoppa in - allt under förutsättning att arbetsgivaren ger sitt godkännande. Det är bra för alla, vilket lär reta ledarskribenter till vanvett i vanlig ordning.


Avståndstagandet till friår som präglat partiet under flera år motiverades av Peter Eriksson med att "friår skymmer sikten för MP:s övriga politik" och att "diskussionen kring friåret har blivit så känslomässig att det är ett ämne som är svårt att prata om".  Allt detta sagt i en intervju i tidningen Riksdag och departement. Till det kom att Peter ville inskränka vad man fick och inte fick göra under friåret.

Här på bloggen skrev jag: "Jag skulle med glädje kunna hålla ett föredrag om grön politik med just friåret som utgångspunkt. Synen på människan, synen på livet, synen på reell ekonomi, synen på värden, synen på vår historia och vår framtid. Men för språkröret är det ett hinder! För i h-e, räta på era gröna ryggar, bästa miljöpartister!"

Nu har man rätat på sina gröna ryggar åtminstone i denna fråga. I frågan om sänkt normalarbetstid hukar man dock fortfarande - man slutade driva den frågan under Peter och Marias tid som rör utifrån motiveringen att "ingen annan gör det".  

Undrar om inte medlemmarna på kongressen kommer att ge partistyrelsen på moppe där också. Jag hoppa det. Skärper man till sig också när det gäller delade turer, bemanningsföretagen och analysen av regelverken för arbetskraftsinvandringen - att missbruka arbetskraft är inte värdigt grön politik - så börjar det likna nåt.

25 kommentarer:

  1. Jag skrek YES när jag läste din inledning! Gick på det. Trodde det var MP:s program. Tänk om det varit så! Medlemsavgiften hade varit betalt inom fem minuter!
    L.

    SvaraRadera
  2. Jag rekommenderar alla be kommunens Arbetsmarknadsenhetens årsberättelse; ligger oftast på Utskottets för Omsorgs -bord.
    I min kommun var 2012 Antal personer (256) i arbetsmarknadsåtgärder inkl. Praktik för personer med försöjningsstöd och under Samhällstjänst.

    256 personer arbetare inom kommunen gratis?!
    Det finns arbete men inte ens kommuner vill betala för det.

    Bort med AF, Försäkringskassan etc etc!

    MEDBORGARLÖN;NU!

    SvaraRadera
  3. Jag mediterade över en länk jag hittade om medmänsklighet.
    Vi måste ändra fokus.
    Annars så slutar vi att vara människor.

    http://familjejordbruk.blogspot.se/2013/04/en-kopp-kaffe.html

    SvaraRadera
  4. Haha, jag kände bubbel i hela kroppen... Trodde mp hade fått tillbaka det som gjorde att vi var ett kvart sekel före alla andra... innan de ville lyssna... Nu när lyssnandet finns tystnar mp....

    SvaraRadera
  5. I det gamla jordbrukssamhället arbetades det nästan dubbelt så mycket och på grund av att välståndet var lägre. Välståndet kommer att sjunka och öka arbetstiden. Det kallas orsak och verkan. Att bara tycka fritt att man borde borde arbeta mindre är meningslöst. Marknaden och vad företag och folk vill måste styra detta. Det kan inte ändras av centrala beslut. Den så kallade arbetslinjen är en slags verkan. Politikernas munnar rör sig på ett visst sätt långt bak i kedjan.

    Innan jordbrukssamhället hade de en eldstad och samlade ved. Det åtgick nog mer än tio gånger mer tid inom de rörliga kostnaderna i bränslet än för de fasta i uppvärmningssystemet. Idag är ju de fasta mycket större. Om man minskar arbetsmängden så fås en stor negativ effekt på välståndet. Om de fasta kostnaderna i exempelvis en dyr och effektiv maskin inte betalas så finns inte processen och går det snabbt utför. Det säger sig själv att de fasta kostnaderna måste utnyttjas effektivt. Det är en grundpelare för utvecklingen.

    De fasta kostnaderna ökar av ökad komplexitet. Det måste därför arbetas mer tills systemet kollapsar. När folk hoppar av för att få det bättre (mindre dåligt) så kommer kollapsen. Och den blir universell i visst område och slår hårt och snabbt. Man kan inte ändra i detta och föregripa utvecklingen. Allt har sin tid. Folk bör därför så långt det är möjligt bestämma sin egen arbetstid. Och skatterna bör vara låga och inte styra detta. Centrala beslut är bara trams.

    SvaraRadera
  6. Urban, du skriver att mängden arbete inte kan styras av centrala beslut.

    Men det är ju det som sker eftersom vi har en normalarbetstid införd i arbetstidslagen och att systemen kring dessa är uppbyggda kring denna norm.

    Du skriver att "tycka att man borde arbeta mindre är meningslöst" . Tycker inte det eftersom mängden arbete är så ojämnt fördelat att både de som arbetar mycket och de som inte har arbete i många fall mår dåligt. Då finns all anledning att som svar på frågan: Hur får vi bättre liv? ge svaret: Vi omfördelar det arbete som finns i varje tidsepok på så sätt att så många som möjligt mår hyggligt bra.

    Därför bör lagstiftningen ändras så att normen underlättar denna omfördelning.

    SvaraRadera
  7. Trist att inte MP tar fasta på allt det som måste göras för att ställa om samhället till långsiktig hållbarhet. Det kommer att kräva massor av jobb. Hus måste byggas om - på nya ställen eftersom 1900-talets glesa stadsstrukturer kräver en massa bilresor. Fler måste arbeta i jordbruket om man minskar oljeförbrukningen. Antagligen måste omställningen också administreras vilket ger jobb åt byråkrater.

    Men det var väl för känsligt att skriva om man vill samregera med S. Sannerligen, partitillvaron kräver utslätning för att inte bli helt meningslös!

    SvaraRadera
  8. Tänkte jag skulle föregripa Neoliberal Agenda, som brukar hävda att mängden arbete är oändligt och inte begränsad. Behoven/begären i samhället är i princip oändliga, jag håller med om detta. Vad som dock inte är oändligt är våra resurser/produktionskapacitet. Så inom varje given produktionskapacitet så finns det ju bara (ekonomiskt) utrymme för en viss begränsad mängd (avlönat) arbete. Då är det väl rimligt att fördela dessa avlönade timmar någorlunda jämnt, så att vi slipper vissa som är utbrända och andra som är utfattiga/olyckliga (arbetslösa)?

    SvaraRadera
  9. Birger, jag menar att de centrala besluten ligger ”efter” och blir vad de blir av allt annat. Att de ”inte kan” kanske gäller på kort sikt. På längre sikt kan arbetstiden inte centralt ”beslutas”, utan den styrs av naturresurserna, omvärlden, tekniken och allt annat.

    Jämfört med förr så arbetas det lite och mindre fysiskt ansträngande. Anpassningen till vad vissa klarar och vill blir bättre med ett friare system utan en normalarbetstid. Omfördelningen sköter då sig själv. Vissa är arbetsnarkomaner och andra föraktar arbete. Detta varierar för en individ under dennes liv i olika situationer. Ibland prioriteras pengar. Ibland prioriteras fritid. Det går inte att göra en central omfördelning inom arbetstider med en viss normalarbetstid och få något slags optimum.

    SvaraRadera
  10. "Omfördelningen sköter då sig själv."

    För att det skall stämma krävs att alla människor har tillgång till tillräckligt välbetalda jobb, som ger dem möjlighet att välja mer fritid, om de så vill.

    SvaraRadera
  11. Medborgarlön!!! Nu!!!

    SvaraRadera
  12. Vart är vi på väg? Om vi inte återvänder till att se Skapelsen som något heligt och människan som en andevarelse, utan låter materialismen sluka allt mer, då går det käpprakt åt skogen.

    Lär av naturfolken! Även kelterna hade friska tankar om helheten, innan de stoppades år 644 e.Kr.
    Kolla på www.ionasverige.se

    Gt

    SvaraRadera
  13. Konsumtion blir våldtäkt hos Jelinek.

    Så har inte jag fått säga!

    Nu kan det bli svårt att somna?

    (Sova med fienden, förlåt)

    SvaraRadera
  14. Jag har drabbats av shoppingtagna
    kvinnor.

    En gång när jag var hantverkare
    hos en sådan, så berättade hon
    att mina arbetskläder var omoderna.

    När arbetet var klart, så berättade
    jag att arbetet var lika billigt
    som hennes uttalande. 0 kr.

    Så länge som jag kunde se
    så stod hon och Gapade !



    SvaraRadera

  15. År 2007 bestämde Ödet om

    Sju länder på fem år
    stod på tur där Iran
    nu står på tur.
    (förseningar kan inträffa)

    Modet att införliva
    främmande kulturer i
    "vår" civilisation.

    DET ÄR INTE MOD
    DET ÄR VANSINNE
    NÄR VI I SVERIGE
    MEDVERKAR I DETTA.

    SvaraRadera

  16. Förlåt om jag var otydlig och anonym!

    Sju länder på fem år
    Det som började som till synes spontana protester över hela Mellanöstern har nu utvecklats till ett västligt litzkrig ( Western-backed blitzkrieg ) för destabilisering och regimskiften, skriver sajten The Tonka Report.

    Detta har emellertid följt en Pentagonplan som det talades om redan 2007 (talked about in 2007 ). Den amerikanske generalen och senare presidentkandidaten Wesley Clark, som sitter i USA:s utrikespolitiska råd fick kort efter Afghanistaninvasionen se en plan enligt vilken USA-militären tänkte sig att invadera ytterligare sju länder - Irak, Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan och Iran inom loppet av fem år.

    Helt enligt planerna har det inte gått, men det är viktigt att se att aggressionsplanerna mot Libyen är av gammalt datum och hotet mot Benghazis civila i början av mars endast en bekväm förevändning.

    Det är i det ljuset man ska se att den serbiska organisationen CANVAS, finansierad med USA-medel, har dykt upp i samtliga nordafrikanska proteströrelser ( US created and funded CANVAS of Serbia.)

    USA:s utrikesdepartement har - liksom för övrigt dess svenska systerinstitution - subnetionerat teknologiföretag (funding to tech firms ) som bistått protester över hela Nordafrika och Mellanöstern för att kringgå de statliga säkerhetsnäten.

    US State Department subventionerar också företag som BBC ( funding corporations like BBC ) för att undergräva regeringarna i bl a Kina och Iran.

    http://stevenjohnhibbs.wordpress.com/2011/03/29/libya-war-for-world-government-with-our-new-allies-in-al-qaeda/


    SvaraRadera
  17. Många förstånd äro på väg men
    sittfläsket saknar hammare & spik
    och gemensamt förstånd, många anser
    sig vara feminister, men vilka
    kulturer medverkar kvinnor till ?

    Frågan är viktigare än elak !!!

    SvaraRadera
  18. Neoliberal Agendaons maj 15, 05:02:00 fm

    "Sänks inte normalarbetstiden så kommer vi att ha kvar skyhög arbetslöshet - och vad värre: några jobbar kraften ur sig, andra känner ångest för att de inte har arbete alls."

    Efterfrågan oändlig.

    Säg den som inte vill ha en större bostad, äta fler middagar ute, gå på fler teaterbesök, ha en bättre bil, byta soffa oftare, ha snabbare Internet, åka bort på fler semestrar, ha kortare vårdköer osv. i all oändlighet. Det kryllar av behov och det är inga problem att hitta arbetsuppgifter för de där 8 procenten.

    Se på Singapore och Hong Kong, världens mest marknadsliberala ekonomier, där man arbetar 45- 50 timmar per vecka och ändå har man en arbetslöshet på 2-3%.

    Finns inget som hindrar oss att nå samma låga nivå, om vi avreglerar och sänker skatter/bidrag.

    SvaraRadera
  19. Neoliberal Agenda

    Din värd, men även vår håller på att
    gå under, men det förstår Du inte, ännu!

    Mvh Tiden

    SvaraRadera
  20. Neoliberal Agenda sa:
    "Säg den som inte vill ha en större bostad, äta fler middagar ute, gå på fler teaterbesök, ha en bättre bil, byta soffa oftare, ha snabbare Internet, åka bort på fler semestrar, ha kortare vårdköer osv. i all oändlighet. ..."

    Hej NA
    Jag misstänker att du försöker gillra pretto-fällor eller annan skimär!
    Men, om du nu inte redan vet det, så är vi MÅNGA som inte vill enligt ditt paket ovan! Inte för att vi är präktiga, eller "bättre" än andra, utan av den enkla anledningen att vi älskar och förstår att uppskatta LIVET, och som inte finner njutning i ofrihet och det att förgöra livsförutsättningarna och andras frihet genom att leva efter nuvarande neoklassiska ekonomi och dess begär.

    Våra elementära behov av frihet och jämlikhet har inte enkom med materiella behov att göra, och framförallt inte med materiella begär sprungna ur de destruktiva drivkrafter som ojämlikhet och ofriheten att vara sitt innersta jag göder!

    SvaraRadera
  21. Neoliberal Agendators maj 16, 11:43:00 fm

    "Men, om du nu inte redan vet det, så är vi MÅNGA som inte vill enligt ditt paket ovan!"

    Jag tror ni inte är så många som ni tror (när det kommer till kritan) och ni är garanterat inte så många att det skulle uppstå någon arbetslöshet för ingen vill ha varor/tjänsterna längre.

    SvaraRadera
  22. Så vi skall se på Hong Kong.

    Vi får väl börja med att krympa landet till stadsstorlek och flytta det någonstans där det kan fungera som handelscentrum genom sin geografiska position.

    Sedan får staten konfiskera marken och hyra ut den. Så är det i Hong Kong.

    Därefter får lilleputtlandet förlita sig på att omgivande regioner kan försörja det med arbetskraft.

    Verkligen imponerande lösning neopladdraren levererar.

    SvaraRadera
  23. Vi tittar på Singapore istället.

    Ett land som ligger i topp i antal avrättningar i förhållande till befolkningsstorlek.

    Ett land som är uselt när det kommer till yttrandefrihet.

    Ett land där det krävs polistillstånd om folksamlingar överstiger fem människor.

    Neoliberaler förespråkar inte frihet åt alla, bara frihet åt vissa, resten får gärna förtryckas.

    SvaraRadera
  24. Neoliberal Agendafre maj 17, 12:10:00 fm

    "Vi får väl börja med att krympa landet till stadsstorlek och flytta det någonstans där det kan fungera som handelscentrum genom sin geografiska position."

    Att det har blivit ett tätbefolkat handelsscentrum beror så klart på den politik som har förts där. 1945 bodde det mindre än 1 miljon i Hong Kong och man hade en BNP/capita som Kuba. Nu är man över 7 miljoner och man har en av världens högsta BNP/capita.

    "Sedan får staten konfiskera marken och hyra ut den. Så är det i Hong Kong."

    Allt är inte marknadsliberalt i Hong Kong, men ser man till helheten så är det väldigt marknadsliberalt, skattetryck på 13% av BNP och väldigt få tullar/regleringar.

    "Därefter får lilleputtlandet förlita sig på att omgivande regioner kan försörja det med arbetskraft."

    Och detta gör att arbetslösheten blir lägre, menar du?

    "Ett land som ligger i topp i antal avrättningar i förhållande till befolkningsstorlek.Ett land som är uselt när det kommer till yttrandefrihet.Ett land där det krävs polistillstånd om folksamlingar överstiger fem människor."

    Och du menar att detta håller nere arbetslösheten, eller varför är det relevant för en diskussion om arbetstid och arbetslöshet?

    "Neoliberaler förespråkar inte frihet åt alla"

    Var har jag sagt att vi ska dödsstraff? Finns inget liberalt med att hindra yttrandefrihet eller mötesfrihet? Det vore mer intressant för diskussionen om du angriper sådant som är marknadsliberalt, istället för att upp sådant som är irrelevant.

    SvaraRadera
  25. Sedan när blev sättet att styra ett land irrelevant för hur landets ekonomi fungerar?

    Kan man från statens håll hindra anställda att organisera sig, hindra dem från att samlat protestera mot usla villkor, hindra dem från att kunna hävda jämlikhetens fördelar osv, så är det förstås alldeles utmärkt för den marknadsliberalism som existerar i t.ex. Singapore.

    Det är just därför det blir sådana länder neoliberaler lyfter som sina favoritländer, för att visa på marknadsliberalismens förträfflighet.

    Men för att neoliberaler skall kunna lyfta dessa länder som exempel, krävs att de samtidigt låtsas att geografisk placering, storlek och befolkningstäthet, förd politik på alla områden utom beskattning, inte spelar någon roll för hur väl ett land presterar över en viss tid.

    Det är i samma fantasivärld neoliberaler tänker bort _varför_ man t.ex. inte tillåter att någon äger mark, utan istället hyr ut den.

    Lite jämförelsesiffror ang. Hong Kong.
    Hong Kongs storlek 1104 km², Sveriges 449 964 km2.

    Befolkningstäthet:
    Hong Kong (1945) = 905/ km2. Sveriges 1945 14/ km2 (idag 21/ km2)

    Hong Kong glesbefolkat 1945? Givetvis inte.

    "Och detta gör att arbetslösheten blir lägre, menar du?"

    Om ett land är stort och tätbefolkat som en storstadsregion, är det givetvis lättare att driva kommers än om befolkningen är utspridd över stora ytor i mindre grupperingar.
    Eller har neoliberaler motsatt uppfattning, och hellre ger sig ut i glesbefolkade områden?

    Utöver vad som redan sagts, beror givetvis Hongkongs och Singapores ytligt sedda framgångar på att de också fungerar som skatteparadis.

    Försvinner den konkurrensfördelen, genom att omgivningen gör samma sak, så försvinner också Hongkongs och Singapores framgångar kopplade till den konkurrensfördelen.

    Och då försvinner samtidigt neoliberalers ytterst tveksamma exempel på marknadsliberala framgångsländer.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.